Şimdi Ara

x-t / v-t / a-t grafikleri

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (2 Mobil) - 1 Masaüstü2 Mobil
5 sn
6
Cevap
0
Favori
9.472
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • s.a arkadaşlar x-t grafiği hakkında sorum olacaktı. şimdi v-t grafiğinin eğiminden a-tyi bulabiliyorduk a-t nin altında kalan alandanda v-t yi çizebiliyorduk ama bize x-t grafiğini verirse direk a-t ye geçemiyoruz geçiyorsakta 10.sınıfta göstermiyorlar hoca sınavda x-t grafiğini verirse x-t nin eğimi v-t yi verir ama ben bunu sadece sabit hızlanıyorsa veya yavaşlıyorsa v-t yi çizebiliyorum (eğim bulmak kolay) peki parabol olduğunda bunun ne alanı ne eğimi bulunur o zaman ne yapacağız ?

Orijinalden alıntı: üyal

s.a arkadaşlar x-t grafiği hakkında sorum olacaktı. şimdi v-t grafiğinin eğiminden a-tyi bulabiliyorduk a-t nin altında kalan alandanda v-t yi çizebiliyorduk ama bize x-t grafiğini verirse direk a-t ye geçemiyoruz geçiyorsakta 10.sınıfta göstermiyorlar hoca sınavda x-t grafiğini verirse x-t nin eğimi v-t yi verir ama ben bunu sadece sabit hızlanıyorsa veya yavaşlıyorsa v-t yi çizebiliyorum (eğim bulmak kolay) peki parabol olduğunda bunun ne alanı ne eğimi bulunur o zaman ne yapacağız ?

a.s arkadaş, onlar birbirinin türevidir. Genel bir denklem için türev bilmen gerekir. Bunları bilirsen eğimini de alanını da bulursun.
    Sana basit anlamda parabol türevini hemen söyleyeyim. Değişkenin üstünü başa düşür.
    misal

f = t^2 ise;

df/dt (f'in türevi) = 2t olur.

f = t^a olsun;

df/dt = a * t^(a-1) olur. Bu toplamlarda değişmez.

P(x) = x^3 +2x olsun bunun türevi

dP/dx = 3x^2 +2 olmaktadır. Toplamları ayrı ayrı türevleyebilirsin. Peki fiziğe nasıl mı uygularsın?

Yolun türevi hızı, hızın türevi de ivmeyi verdiğinden;

v = dx/dt
    a = dv/dt diyebilirsin. Hadi deneyelim.

x = (1/2) * a*t^2 (Burada değişken nedir t'dir eğer ivme de değişken ise onu da t cinsinden yazarsın o ayrı sen sabit ivmeyi biliyorsun şuana kadar.)

dx/dt = (1/2) * a * (2t) olur. (Çünkü t^2 nin türevi 2t olmaktadır az önceki yöntemimize göre) Sonra da bunları düzenlersek;

dx/dt = a*t oluyor. Biz zaten demiştik ki dx/dt = v = at oldu formül doğrulandı.

dv/dt dersen yani at nin türevini alır isen t^1 bu biliyorsun, 1*t^0 = 1 eder.

dv/dt = a oluyor zaten direk. Anlatabilmişimdir umarım.

• quote:

s.a arkadaşlar x-t grafiği hakkında sorum olacaktı. şimdi v-t grafiğinin eğiminden a-tyi bulabiliyorduk a-t nin altında kalan alandanda v-t yi çizebiliyorduk ama bize x-t grafiğini verirse direk a-t ye geçemiyoruz geçiyorsakta 10.sınıfta göstermiyorlar hoca sınavda x-t grafiğini verirse x-t nin eğimi v-t yi verir ama ben bunu sadece sabit hızlanıyorsa veya yavaşlıyorsa v-t yi çizebiliyorum (eğim bulmak kolay) peki parabol olduğunda bunun ne alanı ne eğimi bulunur o zaman ne yapacağız ?

Türevini alacan ama türev bilmiyorsan birşey yapamazsın

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Orijinalden alıntı: Cern'demuhendis

quote:

Türevini alacan ama türev bilmiyorsan birşey yapamazsın

Aynı anda mesaj atmışız ben üstte biraz anlattım artık biliyor diyeyim bari

• quote:

Orijinalden alıntı: Spyxxx

quote:

a.s arkadaş, onlar birbirinin türevidir. Genel bir denklem için türev bilmen gerekir. Bunları bilirsen eğimini de alanını da bulursun.
    Sana basit anlamda parabol türevini hemen söyleyeyim. Değişkenin üstünü başa düşür.
    misal

f = t^2 ise;

df/dt (f'in türevi) = 2t olur.

f = t^a olsun;

df/dt = a * t^(a-1) olur. Bu toplamlarda değişmez.

P(x) = x^3 +2x olsun bunun türevi

dP/dx = 3x^2 +2 olmaktadır. Toplamları ayrı ayrı türevleyebilirsin. Peki fiziğe nasıl mı uygularsın?

Yolun türevi hızı, hızın türevi de ivmeyi verdiğinden;

v = dx/dt
    a = dv/dt diyebilirsin. Hadi deneyelim.

x = (1/2) * a*t^2 (Burada değişken nedir t'dir eğer ivme de değişken ise onu da t cinsinden yazarsın o ayrı sen sabit ivmeyi biliyorsun şuana kadar.)

dx/dt = (1/2) * a * (2t) olur. (Çünkü t^2 nin türevi 2t olmaktadır az önceki yöntemimize göre) Sonra da bunları düzenlersek;

dx/dt = a*t oluyor. Biz zaten demiştik ki dx/dt = v = at oldu formül doğrulandı.

dv/dt dersen yani at nin türevini alır isen t^1 bu biliyorsun, 1*t^0 = 1 eder.

dv/dt = a oluyor zaten direk. Anlatabilmişimdir umarım.

Evet sanırsam anladım anladığım kadarıyla x-t grafiğinde yer değiştirmeyi(örneğin + yönde 5 sonra - yönde 5 gitsin yer değiştirme 0 yanılmıyorsam böyle değil mi ?) t ye böldüğümde bana v yi verecek ?

• quote:

Evet sanırsam anladım anladığım kadarıyla x-t grafiğinde yer değiştirmeyi(örneğin + yönde 5 sonra - yönde 5 gitsin yer değiştirme 0 yanılmıyorsam böyle değil mi ?) t ye böldüğümde bana v yi verecek ?

Ben öyle birşey demedim başkasından anlamışsın onu. Sana ortalama hızı verir o. Ben anlık hızı ve denklemi kastettim elinde konum grafiğinin denklemi var ise, türevini aldığında hız grafiğinin denklemini verecek direk çizeceksin sende.

Hatta şöyle yazayım şekil ile
    />

Bu senin dediğin benim dediğim ise,

deltaT = t2-t1 olmak üzere

limit deltaT ->0 (delta T sıfıra giderken) [(x2-x1)/deltaT ]

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Spyxxx -- 12 Aralık 2012; 19:42:57 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Nokia 6510 A R A N I Y O R !
    20 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.