Şimdi Ara

WSX , TFT , LCD , WXGA , aktif matris ... nedir bunlar? hangisi daha iyi?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
992
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • bir aydır laptop araştırması yapıyorum. herşeyi çözdüm, şu ekran tiplerini çözemedim. canı sıkılan yeni bir ekran tipi mi geliştirmiş ne?
    nedir bunlar? hangisi daha iyi? teknolojik olarak farkları ne? bilgisi olan arkadaşlardan yardım istiyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi catalyst -- 29 Mart 2005, 8:41:07 >

• bilen yokmu yaw?
  • WXGA (1280x800) çözünürlük

Passive Matrix: Bu tür ekranlarda yatay ve dikey kablolama kullanılır. Bu yatay ve dikey kabloların her kesiştiği yerde tek bir piksel bulunur, ve ışığın geçmesine ya da kalmasına karar verir. Daha ucuz olmasına karşın kısıtlı bir kalite elde edilebilir. Oysa yukarıda açıkladığımız gibi TFT'de her piksel transistör ya da transistörlerce kontrol edilmektedir. 90'ların ortalarından itibaren nadir kullanılmaya başlanan Passive Matrix tipi ekranlar son zamanlarda DSTN, CSTN ve HPA teknolojileri ile tekrar geri dönmeye hazırlanıyorlar.
    Active Matrix: Aslında tek başına bir LCD ekran tipi olarak adlandırılamazsa da bazı tanıtımlarda TFT yerine kullanılıyor. Oysa TFT üzerine geliştirilen başka bir teknoloji, ama son zamanlarda biri diğerinden ayrı kullanılmadığı için beraber anılır oldular. Active Matrix ekranlarda görüntü klasik Passive Matrix ekranlara göre daha sık tazeleniyor bu sebepten kalite de artıyor
    LCD: Liquid Crystal Display'in kısaltılmışı. Taşınabilir sistemlerdeki ekranların tamamı LCD tabanlıdır. LCD monitörlerde ya da notebook ekranlarında 3 katman bulunur. En altta yansıtıcı bir materyal ortada sıvı kristal bir solüsyon ve en üstte de yine yansıtıcı bir materyal bulunur. Bu ortadaki sıvının arasında dolaşan akım kristallerin aralarından ışık geçemeyecek şekilde sıralanmasını sağlar. Bu yüzden her kristal bir nevi diyafram mantığı ile ışığı geçirecek ya da tutacak bir mekanizma görevi görür. Renkli LCD ekranlarda renk elde etmek için 2 farklı teknik uygulanır. Bunların birincisi Passive Matrix'dir ve diğerine göre daha ucuza mal olur ancak elde edilen görüntü iyi değildir, gerçi son zamanlarda bu teknik CSTN ve DSTN teknolojileri ile geliştirilerek görüntü kalitesi iyileştirildiyse de maliyeti de artmıştır. Diğer teknik ise TFT ya da Active Matrix olarak adlandırılır.

TFT: Thin Film Transistor'ın kısaltılmışıdır TFT. Bir tür LCD ekran olarak tanımlayabiliriz. Bu teknolojide ekrandaki her piksel bir ila dört adet transistör aracılığı ile yönlendirilir. Bugünün standartlarında düz panel ekranlarda en iyi çözünürlük TFT ile elde ediliyor. Lakin oldukça pahalı bir teknoloji. Çoğu yerde Active Matrix olarak da adlandırılıyor

kaynak:visiolife.com

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi occuplus -- 29 Mart 2005, 18:58:10 >

• çok teşekkürler dostum sağol
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.