bir arkadaşım bilgisayarına bulaşan virüs için benden yardım istedi. ilk adımda antivir ve adaware gibi programlarla tarama yaptım ve bulunanları sildim. sorun geçici bir müddet yokmuş gibi devam etti fakat bundan sonra olan oldu ve windows xp kurulu olan makineye sürekliwww.patchnow.com ve buna benzeyen onlarca siteden uyarı mesajları gelmeye başladı..
sorunun ne olduğunu çözememek ve bu mesajları engelleyememek biraz sinirlendirdi beni ve daha yeni olan bilgisayara istemeye istemeye fdisk attım..
hdd yi fat32 sistemine çevirdikten sonra bölümlenmiş olan hdd'ye (c: ve d: ) fdisk attım ve fdiskin ardından iki hdd'ye de full format attım.. bu da yetmedi gibi geldi ve önbelleği fdisk/mbr ile sildim.. windows xp yi bu işlemleri gerçekleştirdikten sonra tekrar kurdum.. bu sefer 256k adsl bağlı olan hat 56k lara taş çıkarırcasına yavaştı.. bir müddet windows güncellemesi yaparız belki geçer ümidiyle microsoft un sitesine girdik ve gözlerime inanamadığım şekilde "patchnow.com" uyarısı tekrar karşımdaydı...
tekrar adaware ve antivir programlarını kurup tarama yaptım.. antivir hiçbir virüs bulamamasına karşın adaware daha önce bulduğu "alexa" adlı spy'ı tekrar buldu.. silme işlemini gerçekleştirdim fakat tekrar arama yaptıkca yine aynı şekilde geldi...
sorunun xp'den kaynaklandığını düşünmeye başladım ve windows 2000 prof. kurmaya karar verdim.. yine aynı şekilde fdisk ve formatlardan sonra win2000 prof. kurduğum makine adsl modemi tanıtana kadar çok normal çalıştı.. modemi tanıtıp internetin çalışıp çalışmadığına baktım ve xp de olmadığı kadar hızlıydı.. hemen windows güncellemelerini takip edelim dedim ve güncellemeler yapılırken google gibi sitelere de girerek hattın hızlandığını arkadaşıma gösterirken birden "windows beklenmeyen bir nedenden dolayı 30 saniye sonra kapatılacaktır" gibisinden bir mesaj geldi... önemsemeyip kapanmasını bekledim.. kapandı tekrar açıldı.. internete girmeyip program yükledim bilgisayara problem yoktu sonra yine internete girdim ve yine kapandı.. sonra bu sürekli devam etmeye başladı..
bu olayın üstesinden bir türlü gelememiş olmam canımı çok sıktı.. arkadaşım bilgisayarı aldığı yere tekrar götürdü ve orda (tabi fax modem ile) internete bağlandıklarında sorun çıkmadığını bilgisayarda sorun olmadığını söyleyip bir de format atıp tekrar geri yollamışlar.. arkadaşım eve gelince yine aynısı olunca yine beni aradı..
tabi ben de sizi arıyorum bu noktada
bilgisayar:
asus p4 p800 i 865pe ses+lan dual ddr(400)fsb (800) sata usb 2 512 mb 184 pın ddram 400mhz kıngston tornado agp-8x 128 mb fx5200 tv-out atx p-4 kasa
kazandım!!!
fdisk ve formatların ardından windows 2000'i tekrar kurdum ve dsl modemi tanıtmadan zonealarm kurdum.. sorun şimdilik yok.. windows kapanmıyor fakat zonealarm kapatılınca bir müddet sonra kendi kendisini kapıyor.. çözüm zonealarm..
cozum bir yandan tabiiki zone alarm fakat sole bi durum varki. anladıgım kadarı ile sasser yahut msblast virusu yiyor makina internete girdigi anda. bundan kurtulmanın tek yoluda (kesin cozum) microsoftun sitesinden gerekli update leri almaktır. ben bu sekilde dusunuyorum.
1. ad aware vs gibi programlar ile tarama yaparken guvenli kip altında tarama yap... 2. 2000 deki sorun 30sn degil sanırım 60sn kapanma suresi veren RPC acıgından kaynaklanyordu...
B problemin tek çözümü firewall internet ızın o kadar artacak ki inanamıyacaksın ciddi bir anti-virus yazılımıda devrede olaak elbet tabiki
teşekkür ediyorum.. kurar kurmaz update'ler yapıldı zone alarm ile birlikte çok rahat bir şekilde çalışıyor makine.. ad-aware programını ise güvenli kipte kullanmak iyi fikir. teşekkürler ilginiz için.