Şimdi Ara

Windows ve Linux Mouse Uyuşmazlığı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
0
Favori
1.138
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 1
Giriş
  • Merhaba arkadaşlar linux mint ve win8.1 olmak üzere dual-boot sistem kullanıyordum.Genelde linuxta takılır bazı çeşitli nedenlerden ötürü windowsa geçiş yapardım.Fakat şöyle bir sorunum var benim.Linux'tan windowsa geçiş yaptıktan sonra mouse hızım inanılmaz yavaşlıyor.

Denetim masasından hızlandırsam bile eski hali gibi verim alamıyorum.Özellikle fps oyunlarında performansı çok etkiliyor.Bir türlü eski ayarları denkleştiremiyorum.Ayrıca normal kullanımdada çok acayip bir boşluk hissi yaratıyor.Sanki mouse parça parça ilerliyor gibi tam tarif etmek zor..

Yani özetle şunu diyebiliriz.Linux, windowsumun mousesini bozuyor.

Dipnot:Her iki sistemdede mouseye ilişkin hiçbir ayar yapmıyorum.Ve linuxu sistemden tamamen silsem bile mousem düzelmiyor.

• mouse'un markası ne? usb mi ps2 mi?
    /var/log/Xorg.0.log dosyasını gönder bi bakalım.
    Dmesg'de hata-uyarı mesajı veriyor mu?

Elektriği kesip bilgisayarı tekrar başlattığında düzelmesi lazım. Linux'un mouse'da yaptığı ayarların kalıcı olacağını sanmam. Eğer egzantrik bir mouse değilse, normal-basit mouse'ların üzerinde eprom vb. ayarların kaydedildiği bir hafıza alanı yok.
  • İşte egzantrik dediğim mouselar bunlar . Kendini sisteme hem mouse, hem klavye olarak gösteriyor.

https://wiki.archlinux.org/index.php/Logitech_G300

türkçe açıklamasını da yapıyım:

G300 sistem tarafından hem mouse hem keyboard olarak görünüyor.

# xinput list | grep G300

komutuyla bunu kontrol et, diyor.
    G300'ün düzgün çalışması için keyboard'ın iptal edilmesi gerekli.

G300_fix.sh:

#!/bin/sh
    DEVICE_ID=$(xinput list | grep "Logitech Gaming Mouse G300" | grep keyboard | sed 's/.*id=\([0-9]*\).*/\1/')

if xinput -list-props $DEVICE_ID | grep "Device Enabled" | grep "1$" > /dev/null
    then
    xinput set-int-prop $DEVICE_ID "Device Enabled" 8 0
    fi

bu dosyayı "/etc/X11/xinit/xinitrc.d/" (senin sisteminde xinitrc.d neredeyse oraya) dizinine kaydet, "chmod +x G300_fix.sh" ile executable yap.
    Böylece xwindow her açıldığında otomatikman çalışır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mehmetdagli1 -- 27 Ekim 2014; 23:01:16 >

• Teşekkürler, şu an sistemde linux kurulu değil yarın veya ertesi gün kurup denerim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi oreXin -- 29 Ekim 2014; 11:52:32 >

• otomatik yükleme ayarlarından önce, script'in işe yaradığını test etmek için terminalden(xterm vb.) G300_fix.sh dosyasını çalıştırıp denedin mi? Mouse düzeldi mi?

Normal kullanıcı olarak terminalde çalışmaz veya hata verirse "su" (super user) komutuyla root ol, sonra dosyayı çalıştır.

mc (midnight commander) ile terminalde dosya işlemlerini daha rahat yapabilirsin.

Bir hata vermeden dosya çalışır ve mouse düzelirse, bu dosyayı xwindow her çalıştığında otomatik yüklenecek şekilde ayarlamak lazım. Linux Mint'de otomatik çalıştırma düzeni standarttan biraz farklı galiba.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mehmetdagli1 -- 29 Ekim 2014; 23:22:35 >
    5 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Maalesef işe yaramıyor ve tepki vermiyor.
  • id 11 slave keyboard 3 görünüyor. G300_fix.sh'yi xterm'de çalıştırdığında o satırın yok olması veya disable olması lazım. "xinput" dediğinde o satır yok olmuşsa bence mouse düzelir. Bende bu mouse olmadığından deneyemiyorum.

Dosyayı kendi home klasöründe oluşturup deneyebilirsin. Ortada bir yetki problemi var gibi.

veya xterm'den elle şunu gir:

# xinput set-int-prop 11 "Device Enabled" 8 0

veya:

# xinput disable 11

İkisi de aynı komut. "man xinput" ile komut parametrelerine ve yazım formatlarına bakabilirsin.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mehmetdagli1 -- 30 Ekim 2014; 21:51:49 >
  • Maalesef düzelme yok hocam.Komutların her ikisinide denedim değişen bir şey olmadı.Hala 2 tane g300 görüyor.Farklı terminallerdede denedim onlardada aynı durum. su ile root yetkileri alıp birde öyle denedim yine olmadı.

Acaba linux mint ilemi bir alakası var??Ubuntu çok hantal çalıştığı için onu kullanmakta istemiyorum.Fakat yinede kurup deniyim ondada.

EDİT:Ubuntuda iptal edildi, hemen ardından windows geçtim mouse bayağı bi hızlandı.Fakat 2. reboottan sonra sanki yine yavaşladı gibi.Tekrar ubuntu açıp aynı kodları yazıp windowsa geçtim bu sefer hızlanma olmadı gibi sanki.Her ne kadar iptal edilse bile xinput list'te 2 g300 göstermeye devam ediyor.Tekrar mint kurup oradada denedim iptal edildi fakat windowsun mouse yavaşlığı gitmedi sanki..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi oreXin -- 31 Ekim 2014; 12:36:16 >

• http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1849041&page=2&highlight=g300

Bu sayfada, alttaki komutla mouse RELATIVE moda geçirildiğinde tüm tuşlarıyla birlikte düzgün çalıştığı söyleniyor. Böylece mouse'un klavye özelliğini iptal etmeye gerek kalmıyor. Tek problem mouse'un tuşlarını windoze'da logitech'in kendi programıyla ayarlamak gerekiyor.

# xinput set-mode {id} RELATIVE

Alttaki shell script, mouse id'yi tesbit ediyor ve RELATIVE moda geçiriyor.

g300_xinput_mode.sh:

#!/bin/sh
    G300_XINPUT_ID=$(xinput list | egrep --color=never "G300.*keyboard" | sed -r 's/.*id=([0-9]+).*/\1/')
    xinput set-mode ${G300_XINPUT_ID} RELATIVE

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mehmetdagli1 -- 2 Kasım 2014; 23:13:33 >

• Kodu yazdım sonrada windowsa geçiş yaptım, yavaşlama veya hızlanma olmadı.Yani ayarlarım hiç oynanmamış olarak duruyordu.Sanırım bu son kod son noktayı koydu.Hocam size ne kadar teşekkür etsem azdır.Uğraştırdık sizide.Böyle lanet bir mouse işte buda.Sizide uğraştırdı benide.Tekrardan teşekkür ederim hocam.

• Ne mouse'muş ama.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mehmetdagli1 -- 6 Kasım 2014; 17:45:22 >

Benzer içerikler

- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.