Şimdi Ara

WINDOWS PHONE 8 İNCELEMESİ

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
725
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar blogumda yazdığım windows phone 8 incelemesini burada da paylaşmak istedim sizlerde yorum yaparak gözden kaçırdığım noktaları beraberce gözden geçiririz. Fotoğraflı bir anlatımdı ancak forumda fotoğrafları eklediğimde fotoğraflar görünmedi.

    WINDOWS PHONE 8 İNCELEMESİ

    Giriş:
    Microsoft Windows Phone 7’yi çok büyük hedeflerle yola çıkmamıştı. Windows Phone 7 bir tanıtım sürümü havasındaydı ve çok fazla ülkede satışa çıkmadı. Çok geniş kesimlere ulaşamadı.
    Bu tanıtım ve deneme sürümü havasındaki Windows Phone 7 den sonra. Microsoft akıllı telefon pazarındaki büyük pastadan bir pay kapabilmek için Windows Phone 8 üzerinde çalıştı ve sonunda 20 Haziran 2012 de duyurdu. Bakalım Microsoft istediği payı Windows Phone 8 ile kapabilecek mi?
    Windows Phone 8 tanıtıldığından beri yaklaşık 11 ay geçti. Nokia, Htc, Samsung ve son olarak Huawei Windows Phone 8’li modeller çıkardı. Bu süreçte Windows Phone 8’e sahip telefonların Pazar payı %5 civarlarına çıktı.
    İncelememizde Windows Phone 8 ile neler yapabileceğinizi? Nasıl çalıştığını? Eksikliklerini, sorunlarını, artılarını ve elbette uygulama mağazası ve uygulamalarını anlatacağız.


    Arayüz:
    Microsoft, Windows Phone 8 ile diğer işletim sistemlerine göre bir fark yaratmak istemiş olacak ki. Türkçeye canlı kutular olarak çevirebileceğimiz “live tile” arayüzü ile geldi. Evet Windows Phone 8 de ana ekranınız kutulardan oluşuyor. Bu kutuları üstüne basılı tutarak seçtikten sonra büyütüp küçültebiliyorsunuz. Örneğin mesaj geldiğinde mesaj kutusu ana ekranınızda var ise yanında 1 işareti çıkıyor ve sizi uyarıyor. Mesaj kutusunu büyütürseniz size mesaj içeriğini ve kimden geldiğini gösteriyor. Aynı şey mail ve telefon için de geçerli. Fotoğraflar kutusunu ana ekrana eklerseniz size fotoğraf albümünüzü sırasıyla gösteriyor. Ya da bir haber uygulamasını eklersiniz size en son haberleri ana ekranda gösteriyor. Burada Microsoft’un yaptığı bir kısıtlamadan bahsetmek lazım, şöyle ki Microsoft marketten yüklediğiniz uygulamaların canlı kutularını 30 dakikada bir güncellemesine izin veriyor.(Tabi bu mesaj, mail vs uygulamalar için geçerli değil mesaj geldiğinde hemen görünüyor.) Marketten yüklediğiniz bazı uygulamalar bu canlı kutucuklar özelliğini destekliyor bazıları ise desteklemiyor
    .
    Ana ekrana sola doğru çektiğinizde bütün uygulamalara erişebildiğiniz uygulama menüsü geliyor karşınıza. Buradan aşağı yukarı doğru sürükleyerek istediğiniz uygulamaya erişebilirsiniz. Arama simgesi ile de istediğiniz uygulamayı bulabilirsiniz. Ayrıca toplam uygulama sayınız 50’yi geçtiğinde uygulamaların harflerine göre harfler geliyor ve bu harflere basarak istediğiniz harfe geçebiliyorsunuz.

    Genel olarak arayüz çok akıcı çalışıyor. Herhangi bir takılma söz konusu olmadı. (Nokia Lumia 620 olmasına rağmen.) Önceden akıllı telefon kullandıysanız önceleri menüleri sağa sola kaydırmak yerine aşağı yukarı kaydırmak biraz farklı gelebilir ancak çok zaman geçmeden alışıyorsunuz.
    Kişiselleştirme olarak arayüzde kutuların yerini değiştirip istediğiniz boyuta alabilirsiniz. Ayrıca ayarlar-tema seçeneğinden arka planınızı siyah veya beyaz yapıp, kutuların rengini değiştirebilirsiniz. Bu şekilde bir değişiklik yaptığınızda çoğu uygulama da buna göre çalışıyor.
    Canlı kutu ana menüsünde bazı eksiklikler mevcut. Bunlardan bahsetmek gerekirse
    -Örneğin bir mesaj geldiğinde uygulamaya girip mesajı okumasanız bile mesaj kutusunun yanındaki 1 simgesi gidiyor.
    -Microsoft marketten indirilen uygulamaların canlı kutularının güncellemesini en az yarım saat olarak sınırlandırmış durumda.
    -Ayrıca örneğin canlı kutular bir tarafında bugünün hava durumunu gösterirken diğer yönünde 3 günlük hava durumunu gösteriyor. Ancak bunun ne kadar zamanda bir olacağını seçemiyorsunuz.


    Tarayıcı ( Internet Explorer):
    Şu an için markette 3.parti tarayıcı olarak 1-2 tane seçenek bulunuyor ancak bunlar pek kullanışlı değil o yüzden anlatımımız internet Explorer üzerinden olacak. Öncelikle Internet Explorer çok verimli ve hızlı çalışıyor. Sayfaları çok hızlı açıyor. Internet Explorer çok hızlı olsa da bazı eksiklikler mevcut. Bunlar ufak tefek eksiklikler güncellemelerle çözülebilir ancak şu an için gözüme çarpan eksikler şunlar.

    -Arka planda yeni sekme açma yok
    -Adres çubuğunda ileri ve geri tuşları yok. (Ayarlardan seçerek adres çubuğuna sekmeler, favoriler, durdur/yenile gibi tuşları seçebiliyoruz.)
    -Ayrıca bazı sayfalarda uyumsuzluklar mevcut. Örneğin Pamukkale turizm mobil işlemler sayfasında bilet alımı yapmak için koltuk seçemiyorsanız. Bu sorun Pamukkale sitesiyle mi yoksa tarayıcıyla mı alakalı bilmiyorum. Sanırım Pamukkale her mobil tarayıcıya uygun olarak yapmamış sitesini.
    Internet Explorer’ın ne kadar başarılı ve hızlı bir tarayıcı olduğunu sun spider ve browser mark 2 sonuçlarını bakarak da yorumlayabilirsiniz.


    Kullanım:
    Microsoft Windows Phone 8 ile gayet kararlı ve stabil işletim sistemi yaratmış. Çok hızlı ve akıcı çalışıyor. Günlük kullanımınızda uygulamaları açarken, arama yaparken veya mesaj yazarken herhangi bir yavaşlık ve takılma mevcut değil.
    Sıkıcı menüler içinde gezmiyorsunuz aradığınız şeyi kolayca bularak istediğiniz şeye ulaşabiliyorsunuz.
    Windows Phone 8 de her telefonda standart olan 3 tuş bulunuyor.

    Bu tuşlardan,
    - Geri tuşu uygulama içinde bir geri sayfaya geçmeye ve ayrıca uygulamaları kapatmaya yarıyor. Ayrıca açık olan uygulamaları da geri tuşuna uzun basarak görebilir ve uygulamalar arasında geçiş yapabilirsiniz.
    -Ana ekran tuşu uygulamayı açık bırakarak sizi ana ekrana döndürüyor. Uzun basmak ise konuşmayı açıyor ( Siri ve svoice a benzeyen bir sesle yardım asistanı. Ancak şu an Türkçe dil desteği mevcut değil)
    -Search tuşu sizi arama menüsüne götürüyor normalde bing kullanılırken Türkiye, Rusya gibi birçok ülkede ne yazık ki bing yerine yandex arama kullanılıyor.
    Arama sağlayıcısı olarak internet Explorer ayarlarından google seçebilirsiniz. Bu şekilde seçtiğinizde arama tuşuna basarsanız Internet Explorer da google mobil sayfası açılıyor. Ayrıca Internet Explorer adres çubuğunda arama yaptığınızda googleda arama yapıyor.
    Kullanım açısından önemli bir şey de şu telefonu bilgisayara bağladığınızda sd kartınıza ve telefon içerisine müzik, video, fotoğraf, belge atabilirsiniz.
    Windows Phone 8 de diğer eleştirilen bir konu ise uygulamaların sd karta atılamaması ve telefon depolama alanının dolması. Bunu çözmek için bir güncelleme ile kapasite kontrolü adlı bir uygulama geldi ayarlar menüsüne. Ancak istenilen düzeyde bir görev yapmıyor şu an için.

    Kullanım açısından da belli eksikler mevcut;
    -Arka plandaki uygulamaları açtığınızda herhangi kapatma seçeneği mevcut değil sadece uygulamayı seçip birkaç kere geri tuşuna basarak kapatabiliyorsunuz.
    -Ekranın dönmesini kapatamıyorsunuz.
    -Arama tuşunu kullanarak menüde, uygulamalarda veya kişilerde arama yapamıyorsunuz.
    -Herhangi bir bildirim menüsü bulunmuyor.
    -Microsoft bu konuda ne düşünüyor bilmiyoruz ancak Windows isimli bir işletim sisteminde dosya yöneticisi olmaması biraz komik duruyor.
    -Microsoft Windows phone 8 ile data sense adlı bir uygulama tanıttı ancak bu uygulama sadece operatörlerle anlaşarak telefonda bulunuyor. Şu an için Türkiye’de mevcut değil. Dolayısıyla veri kullanımınızı sınırlama veya kontrol etmek mümkün değil.


    Multimedya:
    Windows Phone 8 de multimedya açısından başarılı bir profil çiziyor. Müzik ve video adlı uygulama içerisinden istediğiniz müzik ve video çalar uygulamaya erişebiliyorsunuz ve direkt bir geçis yapabiliyorsunuz. Ayrıca müzik dinlerken ses açma veya kapatma tuşuna basarak bir önceki ve sonraki şarkıya geçiş ve müziği durdurabiliyorsunuz. Kulaklıkla müzik dinlerken bir arama geldiğinde müzik duruyor ancak aramanız bittiğinde kulaklığı takmadan müzik tekrar çalmaya başlıyor. Bir güncelleme ile bunun çözülmesi gerekiyor.


    Müzik konusunda söylediğimiz güzel şeyler ne yazık ki video oynatma konusunda geçerli değil. Öncelikle markette herhangi bir video oynatma aracı bulunmuyor bu yüzden altyazı ile veya çeşitli formatlarda video izlemek mümkün olmuyor. Windows phone 8 de oynatabileceğiniz video formatları ise şunlar.
    ASF, MP4, AAC, AMR, MP3, M4A, WMA, 3GP, 3G2



    Uygulamalar, Oyunlar ve Market:
    Windows Phone çok yeni bir işletim sistemi ve dolayısıyla marketteki uygulama sayısı ios ve android e göre çok geride. Ancak market gelişiyor ve yeni uygulamaların sayısı hızla artıyor. Çok kullanılan birkaç uygulamadan burada bahsedeceğim. Birçok platformda olduğu gibi Windows phone uygulamalarında da eksiklikler mevcut. Uygulamaları görmek için
    http://www.windowsphone.com/tr-TR/Store
    Facebook: Microsoft’un kendi yaptığı facebook uygulaması şu an markette mevcut. Ayrıca Microsoft yeni bir uygulama üzerinde çalışıyor şu an beta sürümü olan uygulama eksiklikleri olsa da eski sürüme göre oldukça başarılı. Ancak genel olarak Windows phone 8 de facebook bildirimleri ile ilgili sıkıntılar mevcut. Facebook Beta linki :http://www.windowsphone.com/tr-tr/store/app/facebook-beta/93da5d29-daf0-4783-9ed5-a87b33247ec6
    Twitter: Markette twitter’ın kendi yaptığı uygulama mevcut ve gayet yeterli ve hızlı çalışıyor.
    http://www.windowsphone.com/tr-tr/store/app/twitter/0b792c7c-14dc-df11-a844-00237de2db9e
    Whatsapp: Whatsapp uygulaması sorunsuzca çalışıyor ve bildirimler geliyor.
    http://www.windowsphone.com/tr-tr/store/app/whatsapp/218a0ebb-1585-4c7e-a9ec-054cf4569a79
    Youtube: Microsoft kendi youtube uygulamasını yapmıştı ancak google video indirme özelliği ve reklamların görüntülenememesi sebebiyle uygulamanın kaldırılmasını istedi. Microsoft uygulamayı kaldırdı ve google ile birlikte bir uygulama yapılacağını söyledi. Şu an için markette Microsoft geçici olarak mobil siteye erişim veren bir uygulama yayınladı.
    Skype: Microsoft’un kendi yazılımı mevcut.
    http://www.windowsphone.com/tr-tr/store/app/skype/c3f8e570-68b3-4d6a-bdbb-c0a3f4360a51
    Foursquare: Foursquare’in kendi uygulaması markette mevcut. Biraz eksikleri var ancak işini yapıyor.
    http://www.windowsphone.com/tr-tr/store/app/foursquare/26cf3302-469f-e011-986b-78e7d1fa76f8
    Ayrıca markette şu uygulamalar da mevcut,
    Evernote, skydrive, tivibu, shazam, cnntürk, habertürk ve daha fazlası.
    Oyun olarak baktığımızda her gün daha fazlası ekleniyor birkaç örnek vermek gerekirse. Bazı oyunlar 512 mb ramli cihazlarda çalışmıyor ancak güncellemeler geldikçe bu durum ortadan kalkıyır.
    Angry Birds, Temple run (512 mb çalışmıyor.), Asphalt 7, Real Racing 2 (512 mb çalışmıyor.), Modern Combat 4 (512 mb çalışmıyor.), Real Football 2013 (512 mb çalışmıyor.), Fruit Ninja, Cut the Rope, Assassin’s Creed vs.

    Market için bir yorum yapmak gerekirse ihtiyacınız olan çoğu uygulama mevcut. Ancak bazı eksik uygulamalar mevcut. Ancak Microsoft ve Nokia bu konu hakkında çok çalışıyorlar.


    Sosyal Ağ Entegrasyonu:
    Windows Phone 8 de facebook, twitter, linkedin vs profillerinizi entegre edebilir, yeni güncelleştirmeler yapabilir ve bildirimlerinizi görebilirsiniz. Facebook entegrasyonu yaptığınızda telefonun mesajlar kısmından çevrimiçi facebook kişilerinizle sohbet edebilirsiniz. Ayrıca kişilerinize girip sağa doğru çektiğinizde yeni kısmında entegre ettiğiniz arkadaşlarınızın paylaştıklarını görebilirsiniz. Ayrıca ben kutusunu ekrana ana ekrana eklediğinizde bildirimlerinizi görebilir ayrıca istediğiniz ağda yeni şeyler paylaşabilirsiniz.
    Şu an için özellikle facebook entegrasyonunda biraz sorun var. Bildirim sorunu entegre ettiğinizde de baş gösteriyor. Ayrıca örneğin çevrimdışı olduğunuzda facebook mesajı gelse dahi herhangi bir uyarı gelmiyor. Tekrar çevrimiçi olduğunuzda bile herhangi bir bildirim gelmiyor sadece uygulamayı açtığınızda görebiliyorsunuz. Geri kalan kısmı gayet başarılı çalışıyor.


    Sonuç:
    Sonuç olarak baktığımızda yenilik arayanlar, çok fazla uygulama oyun aramayan ve akıcı çalışan işini hızlıca görmek isteyenler için çok iyi bir işletim sistemi.
    Çok farklı fiyatlarda telefonlar mevcut ve hepsi aynı akıcı hızda çalışıyor.
    Eğer Microsoft Windows Phone 8 için doğru adımları atar kullanıcıların eleştirilerini göz ardı etmez ve market için geliştiricilere kolaylıklar sağlarsa Windows Phone 8 liderlik için mücadele gücüne sahip olabilir.

    Kaynak:http://toplumsalteknoloji.blogspot.com/



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mmmm10 -- 27 Mayıs 2013; 16:39:56 >







  • """Multimedya:
    Windows Phone 8 de multimedya açısından başarılı bir profil çiziyor. Müzik ve video adlı uygulama içerisinden istediğiniz müzik ve video çalar uygulamaya erişebiliyorsunuz ve direkt bir geçis yapabiliyorsunuz. Ayrıca müzik dinlerken ses açma veya kapatma tuşuna basarak bir önceki ve sonraki şarkıya geçiş ve müziği durdurabiliyorsunuz. Kulaklıkla müzik dinlerken bir arama geldiğinde müzik duruyor ancak aramanız bittiğinde kulaklığı takmadan müzik tekrar çalmaya başlıyor. Bir güncelleme ile bunun çözülmesi gerekiyor. """

    Bu şekilde nasıl müzği değiştirebiliyorsun. Ben yapamadım. Yardımcı olur musun?

    Geri kalanlar konusunda sana katılıyorum eksikleri varsa da ben farkedemedim şu an için.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: aenescan1994

    """Multimedya:
    Windows Phone 8 de multimedya açısından başarılı bir profil çiziyor. Müzik ve video adlı uygulama içerisinden istediğiniz müzik ve video çalar uygulamaya erişebiliyorsunuz ve direkt bir geçis yapabiliyorsunuz. Ayrıca müzik dinlerken ses açma veya kapatma tuşuna basarak bir önceki ve sonraki şarkıya geçiş ve müziği durdurabiliyorsunuz. Kulaklıkla müzik dinlerken bir arama geldiğinde müzik duruyor ancak aramanız bittiğinde kulaklığı takmadan müzik tekrar çalmaya başlıyor. Bir güncelleme ile bunun çözülmesi gerekiyor. """

    Bu şekilde nasıl müzği değiştirebiliyorsun. Ben yapamadım. Yardımcı olur musun?

    Geri kalanlar konusunda sana katılıyorum eksikleri varsa da ben farkedemedim şu an için.



    Müzik çalarken ana ekranda ya da kilit ekranında ses açma kapatma tuşuna bastığınızda altta ileri geri durdur ve şarkının ismi çıkıyor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: mmmm10


    quote:

    Orijinalden alıntı: aenescan1994

    """Multimedya:
    Windows Phone 8 de multimedya açısından başarılı bir profil çiziyor. Müzik ve video adlı uygulama içerisinden istediğiniz müzik ve video çalar uygulamaya erişebiliyorsunuz ve direkt bir geçis yapabiliyorsunuz. Ayrıca müzik dinlerken ses açma veya kapatma tuşuna basarak bir önceki ve sonraki şarkıya geçiş ve müziği durdurabiliyorsunuz. Kulaklıkla müzik dinlerken bir arama geldiğinde müzik duruyor ancak aramanız bittiğinde kulaklığı takmadan müzik tekrar çalmaya başlıyor. Bir güncelleme ile bunun çözülmesi gerekiyor. """

    Bu şekilde nasıl müzği değiştirebiliyorsun. Ben yapamadım. Yardımcı olur musun?

    Geri kalanlar konusunda sana katılıyorum eksikleri varsa da ben farkedemedim şu an için.



    Müzik çalarken ana ekranda ya da kilit ekranında ses açma kapatma tuşuna bastığınızda altta ileri geri durdur ve şarkının ismi çıkıyor.

    Ben yandaki mekanik tuşlarla geçiyoruz sandım kusura bakmayın MP^player gibi kullandık sandım ..




  • Teşekkürler
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Speedy-Step

    Teşekkürler

    Ben teşekkür ederim. Bir de şu fotoğraf işini halledebilseydim daha iyi olacaktı ama
  • Wp8 %7.2 gibi bir pazar payına sahip şu an geçen gün resmi bir sitede görmüştün pcye geçtiğimde paylaşırım linkini buradan.

    Bu arada şunu da belirtmeden geçmiyim lumia 820 kullanıyorum aldığım ilk günden itibaren telefonu sadece bir kez kapatmak zorunda kaldım sebebi de guncellemeydi ve telefonda 1 gb boş alan kalmasına rağmen ilk gunki stabillikten farkı yok uygulama konusunda biraz sıkıntı var ancak bunu da ofis uygulamalarıyla kapatıyor en azından benim için durum boyle Nokia Music ve bilen göz olayı çok farklı şeyler zaten samimi olarak soyluyorum kullanmadan yorum yapmayın.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: injection

    Wp8 %7.2 gibi bir pazar payına sahip şu an geçen gün resmi bir sitede görmüştün pcye geçtiğimde paylaşırım linkini buradan.

    Bu arada şunu da belirtmeden geçmiyim lumia 820 kullanıyorum aldığım ilk günden itibaren telefonu sadece bir kez kapatmak zorunda kaldım sebebi de guncellemeydi ve telefonda 1 gb boş alan kalmasına rağmen ilk gunki stabillikten farkı yok uygulama konusunda biraz sıkıntı var ancak bunu da ofis uygulamalarıyla kapatıyor en azından benim için durum boyle Nokia Music ve bilen göz olayı çok farklı şeyler zaten samimi olarak soyluyorum kullanmadan yorum yapmayın.

    yha ben ne yaptıysam ( asphalt 7 den vazgeçtim sildim) diğer olarak gözüken alan kanser gibi telefonun tüm boş alanını kaplıyor ve telefonun tamamen dolunca da yavaşlıyor çünkü uygulamalar çalışacak alan bulamıyor.. nasıl düzeltebilirim bunu. 3.7 gb diğer alan var boş yer olsa artacak.. nasıl olduğunu bilmiyorum .




  • quote:

    Orijinalden alıntı: mmmm10

    quote:

    Orijinalden alıntı: Speedy-Step

    Teşekkürler

    Ben teşekkür ederim. Bir de şu fotoğraf işini halledebilseydim daha iyi olacaktı ama

    kardeşim yükleyeceğin resmi hizliresim adresine yükle nasıl olsa özel bir resim değil daha sonra oradaki dorum linkini burada yapıştır

     WINDOWS PHONE 8 İNCELEMESİ


    bu şekilde başka bir şey yapmana gerek yok en kolayı bu farklı örnekler de mevcut tabi site olarak.. REKLAM OLMAZ İNŞALLAH :D




  • quote:

    Orijinalden alıntı: injection

    Wp8 %7.2 gibi bir pazar payına sahip şu an geçen gün resmi bir sitede görmüştün pcye geçtiğimde paylaşırım linkini buradan.

    Bu arada şunu da belirtmeden geçmiyim lumia 820 kullanıyorum aldığım ilk günden itibaren telefonu sadece bir kez kapatmak zorunda kaldım sebebi de guncellemeydi ve telefonda 1 gb boş alan kalmasına rağmen ilk gunki stabillikten farkı yok uygulama konusunda biraz sıkıntı var ancak bunu da ofis uygulamalarıyla kapatıyor en azından benim için durum boyle Nokia Music ve bilen göz olayı çok farklı şeyler zaten samimi olarak soyluyorum kullanmadan yorum yapmayın.

    Kullanmadan yorum yapmadım merak etmeyin :)
    Soylediğim eksikler bir güncelleme ile çözülebilecek şeyler hatta yeni bir işletim sistemi için bu eksikler az bile.
    Yıllarca ios kullandım ama ondan bile akıcı ve şişmeden çalışıyor.
    Ayrıca Nokia uygulamaları apayrı zaten. Hatırlattığınız için teşekkür ederim Nokia uygulamalarından bahsetmeyi unutmuşum.
    Pazar payı konusunda son gördüğüm bilgi yüzde 5 civarları idi. Yüzde 7 ye ulaştıysa eğer sevindim. Umarım daha fazla yaygınlaşır.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.