İlk çıktığı dönemde Windows 8.1'den Windows 10'a yükseltme yapmış ardından temiz kurulum gerçekleştirmiştim. Yeni olmamakla birlikte canımı oldukça sıkan bir sorun mevcut. Sistemde 4GBx2 halinde 8GB 1600MHz RAM mevcut. Bütün uygulamaları vs. kapatınca RAM kullanımı %32 civarında. Skype, Steam gibi uygulamalar çalışıyorken %38-%40 civarında geziyor. Fakat sorun şu ki örneğin Witcher 3 oynarken oyun tek başına 3.5GB bir RAM kullanımına çıkıyor ve RAM kullanımı %75-%80 seviyelerine geldiğinde Windows bellek yetersizliği uyarısı verip oyunu kapatmamı öneriyor ve bir süre sonra kendisi kapatıyor. Aynı şey Chrome'de bir sürü sekme açtıktan sonra artan ram kullanımında da başıma geliyor. %80 civarında verdiği uyarı esnasında 1.5GB civarı boşta bellek mevcut iken böyle sorun çıkarması canımı sıkıyor. Bu limiti nasıl kaldırabilirim veya en azından nasıl %95 seviyelerine çekebilirim ?
Birde şu sıralar DDR3 8GB tek modül bellekler oldukça ucuzlamış halde. Sistemde Dual Channel modunda çalışan belleklere tek modül 8GB eklersem Dual Channel olmadan ne kaybım olur ?
Bir ilginç yan daha var ki kendine bile hayrı olmayan 4GB belleği bulunan dandik dizüstü bilgisayarımda bellek kullanımı %96 %97 seviyelerine çıksa dahi böyle bir olay olmuyor
Onda da Windows 10 Education kurulu.
Ephésus
kullanıcısına yanıt
eskiden simetrik dual ram ler tek slota göre yüzde 15 e varan daha fazla randımanlı çalışıyordu. şimdi o kadar fazla değil bildiğim kadarıyla. tabi yine de seçim sizin. ayrıca sizin sıkıntınız ise sıkıştırılmış bellek yönetiminden kaynaklanıyor. memory leak var windows 10 da driver lardan kaynaklı. bu da superfetch kapatılarak geçirilebiliyor. ram yetersizlik uyarısındaki o limit kaldırılmaz maalesef.
Hocam cevap için teşekkürler.
Superfetchi kapatmaya yeltendim ama sistem SSD üzerine kurulu olması sebebiyle kendisi kapatmış. Sanırım geriye Windows 8.1 ve ek bellek takviyesi seçenekleri kalıyor. Eski bir işletim sistemine dönmeyi düşünmediğimden yeni bir modül ram alana kadar idare edeceğiz anlaşılan.