Şimdi Ara

Who does have a car? cümlesi düzgün mü?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
0
Favori
587
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Who has a car? cümlesi yerine Who does have a car? şeklinde kullanabiliyor muyuz yoksa uygunsuz mudur?
    Sebebiyle açıklarsanız sevinirim.

• Arkadaşım böyle bir cümle yapısı yok. Kullanım şekli şöyledir. Who is the owner car ? diyebilirsin. Arabanın sahibi kim ?
  • quote:

Orijinalden alıntı: glamours

Arkadaşım böyle bir cümle yapısı yok. Kullanım şekli şöyledir. Who is the owner car ? diyebilirsin. Arabanın sahibi kim ?

Asıl who is the owner car? diye bir cümle yapısı yok. Şöyle olur o 'who is the car's owner'? arabanın sahibi kim?

Who does have a car? Kimin arabası var? kurallı ve düzgün bir cümledir.

Edit:Who has a car? da olur

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ciclista -- 9 Nisan 2013; 14:40:20 >
  • ama arkadaş burda Arabanın sahibi kim demek istememiş sanırsam kim arabaya sahip gibi bir cümle kurmak istemiş. oda who has a car ? olur doğrudur. ayrıca who is there any car ? da olabilir.
  • quote:

Orijinalden alıntı: style_ouf_5

ama arkadaş burda Arabanın sahibi kim demek istememiş sanırsam kim arabaya sahip gibi bir cümle kurmak istemiş. oda who has a car ? olur doğrudur. ayrıca who is there any car ? da olabilir.

abi who is there any car? nedir ya
  • quote:

ama arkadaş burda Arabanın sahibi kim demek istememiş sanırsam kim arabaya sahip gibi bir cümle kurmak istemiş. oda who has a car ? olur doğrudur. ayrıca who is there any car ? da olabilir.

Valla ben de anlayamadım bu, "Who is there any car?" cümlesini.

"Who is there, at the door?" gibi bir şey olsa anlardım. Ama bu cümle ile ne söylenmek istenildiğini anlayamadım. Sanırım arkadaş bir hata yapmış olmalı.
  • quote:

Orijinalden alıntı: 1312K

Who has a car? cümlesi yerine Who does have a car? şeklinde kullanabiliyor muyuz yoksa uygunsuz mudur?
    Sebebiyle açıklarsanız sevinirim.

Ayrıca bence bazı arkadaşlar burada yanılmış.

"Who does have a car?" diye bir cümle olmaması lazım. Çünkü, ÖZELLİKLE DİKKATİNİZİ ÇEKERİM Kİ, SORU OLUŞUMLARINDA, DO YA DA DOES ÖZNEDEN ÖNCE GELİR?

Do you have any cars? gibi.

Peki, Who does have a car? cümlesinde does'dan sonra cümlenin öznesi nerede?

Who gibi sözcüklerle oluşturulan cümlelerin farkı ise, "Who" nun, bilinmeyen bir kişi olarak dile getirilmesinde yatmaktadır. Burada bilinmeyen bir kişi olarak Who dile getirildikten sonra,

"Who has a car?" denilebilir. Ama "Who does" olmaz. Cümleyi tamamen bozmuş olursunuz.

Bir açın bakın bakalım, does kullanılıp da özne kullanılmayan bir soru cümleciği var mı acaba? Ki, tesadüf olarak şu anda tam da bunlar üzerinde çalışıyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HerhangiBiriyim -- 9 Nisan 2013; 23:00:24 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    The God of Education'a ne oldu?
    4 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: HerhangiBiriyim

quote:

Valla ben de anlayamadım bu, "Who is there any car?" cümlesini.

"Who is there, at the door?" gibi bir şey olsa anlardım. Ama bu cümle ile ne söylenmek istenildiğini anlayamadım. Sanırım arkadaş bir hata yapmış olmalı.

Aynen orda kafam karismis. Telrfondan giriyorum iki uc sekme açık . uyardiginiz icin tesekkurler

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: miGma

Böyle bir kullanım var, do+verb. Daha önceden de dediğim gibi amacı fiili vurgulamak.

Who has a car ve Who does have a car yapı olarak birbirinden pek de farklı değil görüldüğü gibi. do+verb kalıbının "who" ile de bir alakası yok.

Başka bir örnek vereyim, birine sinirlenince:

"Don't tell me where to go!" yerine

"Do not do tell me where to go!" kullanılırsa söylemek fiiline vurgu yapılmış olur, yani daha bir sertlik kazanır. Ayrıca şurdan başka örnekler de görebilirsiniz:

http://www.englishforums.com/English/UsageOfDo/zkmbl/post.htm

Böyle bir kullanımı olabilir. Ama en azından ben binlerce cümle içinde henüz böyle bir ifade görmedim. Böyle bir kullanım olsa bile en azından nizami değil. Türkçe'de de dilbilgisi kurallarına uygun olmayan ve kullanılan ifadeler var. Ben nizami cümle kullanmaya dikkat eden biriyim.

• who lives in Ankara ? cevabı muhakkak he yada she olacağı için , sorudaki fiildede s takısı vardır.
    bu kurala bağlı kalarak who has a car ? diyebiliriz

-kısacası kim ile kimi arasında fark vardır.

*Ali lives in İstanbul ; Who lives in Istanbul ? ( Istanbulda kim yaşıyor ? )
    *Ali loves Ayşe ; Who does Ali love ? ( Ali kimi seviyor ? )
  • quote:

Orijinalden alıntı: HerhangiBiriyim

quote:

Orijinalden alıntı: miGma

Böyle bir kullanım var, do+verb. Daha önceden de dediğim gibi amacı fiili vurgulamak.

Who has a car ve Who does have a car yapı olarak birbirinden pek de farklı değil görüldüğü gibi. do+verb kalıbının "who" ile de bir alakası yok.

Başka bir örnek vereyim, birine sinirlenince:

"Don't tell me where to go!" yerine

"Do not do tell me where to go!" kullanılırsa söylemek fiiline vurgu yapılmış olur, yani daha bir sertlik kazanır. Ayrıca şurdan başka örnekler de görebilirsiniz:

http://www.englishforums.com/English/UsageOfDo/zkmbl/post.htm

Böyle bir kullanımı olabilir. Ama en azından ben binlerce cümle içinde henüz böyle bir ifade görmedim. Böyle bir kullanım olsa bile en azından nizami değil. Türkçe'de de dilbilgisi kurallarına uygun olmayan ve kullanılan ifadeler var. Ben nizami cümle kullanmaya dikkat eden biriyim.

miGma arkadaşımızın söyledikleri tamamen doğru. Ben tercüme yapıyorum. Vurgu amaçlı kullanılır. Konuşma dilinde daha sık kullanılsa da (çünkü does'ın bulunduğu noktada vurgu yapmak mümkün) yazı dilinde de nizamidir.

• quote:

Arkadaşım böyle bir cümle yapısı yok. Kullanım şekli şöyledir. Who is the owner car ? diyebilirsin. Arabanın sahibi kim ?

Şöyle bilgi sahibi olmadan biliyomuş gibi konuşanlar yok mu arkadaşım deli oluyorum ya. Rezillik valla rezillik.

Konuyu açan arkadaşın sorusuna gelirsek. Cümle doğru. Vurgulama yapmak amacıyla does'ı main verb'ten çıkartmışsın. Who has a car? Aslında cümlen bu ama sen does'ı has'den çıkartınca who does have a car? oluyor. bu da vurgulamak amacıyla kullanılır.

Aynısı şunun için de geçerli: I said it yesterday = I did say it yestarday. Main verb'ten içindeki zamanı çıkartabiliyorsun ingilizcede. Çıkarttığında da vurgu oluyor.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Necessa®i

quote:

Şöyle bilgi sahibi olmadan biliyomuş gibi konuşanlar yok mu arkadaşım deli oluyorum ya. Rezillik valla rezillik.

Konuyu açan arkadaşın sorusuna gelirsek. Cümle doğru. Vurgulama yapmak amacıyla does'ı main verb'ten çıkartmışsın. Who has a car? Aslında cümlen bu ama sen does'ı has'den çıkartınca who does have a car? oluyor. bu da vurgulamak amacıyla kullanılır.

Aynısı şunun için de geçerli: I said it yesterday = I did say it yestarday. Main verb'ten içindeki zamanı çıkartabiliyorsun ingilizcede. Çıkarttığında da vurgu oluyor.

Bende cevabın zaten verilmiş olmasına rağmen bir daha aynı şeyleri yazanları anlamıyorum.Bana bakmadım cevaplara deme.

• quote:

Orijinalden alıntı: Ciclista

quote:

quote:

Bende cevabın zaten verilmiş olmasına rağmen bir daha aynı şeyleri yazanları anlamıyorum.Bana bakmadım cevaplara deme.

Deme dediğin için demiyorum.

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: Ciclista

quote:

quote:

Deme dediğin için demiyorum.

Tamam o zaman

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.