Merhaba, Yeni WD Red disk aldım. WD120EFBX modeli, 12TB. Diski normal satada pc de kullanıyorum. Diskten 1-2 dakikada 1 kafa park etme sesleri geliyor. Doğal olarak SMART verilerinde Load/Unload Cycle Count değeri sürekli artıyor. ![]() ![]() Bunu kapatmak istiyorum fakat: Disk, APM ve AAM özelliğini desteklemiyor. WD Kitfox + WD Dashboard da diski göremiyorum. Bootable usb oluşturup "wdidle3.exe" ile baktığımda da diski göremedim. Dikkat etmeden verilerimi diske kopyaladım. Alanım olmadığı için garanti/iadeye de göndermek istemiyorum. Çözüm önerisi sunabilirseniz sevinirim. |
WD Red Disk APM Sorunu

-
-
-
-
SONUÇ:
Uzun araştırma sonucu, WD bu durum normal karşılayabiliyormuş ve garanti kapsamında ürünü değiştirmeyebilirmiş.
Yani, ürün değişmez ise zaman kaybı+boşuna uğraş...
(Edit: Satıcı diski kullanmaya devam etmem istedi. Bir sorun olursa değiştiririz yanıtı verdi. Satıcı:BettlePc)
1-2 dakika içinde kafanın park etmesi normal karşılanabiliyormuş.
Sesin de bir sorun teşkil etmediği kanısındalar.
Bizlerin bu durumu kalıcı olarak düzelme şansı yok malasef.
Geçici çözüm olarak:
Windows da KeepAliveHD uygulamasını kullanarak, 30-60 saniyede bir diskte küçük okumalar yapacaksınız.
Denedim ve Load Cycle Count da artış olmadı. Kafa park sesi de gitti.
Linux da :
sudo hdparm -B 255 /dev/sdX # APM'yi devre dışı bırakmayı dener (sdX yerine diskinizin Linux'taki adını yazın)
sudo hdparm -S 0 /dev/sdX # Boştayken park etmeyi devre dışı bırakmayı dener
Geçiciden kastım, bilgisayar her başladığında yukarıdakileri işlemleri otomatik yaptırıyorsunuz.
Eksisi: Güç tüketiminde ufak bir artış oluyor. Isıda 1/2 derece artış olabilir. Önemli olmadığı kanısındayım.
Saygılar
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tass_co -- 28 Şubat 2025; 10:35:19 >
Benzer içerikler
- youtube kullanılamayan video gizlendi
- kulaklıktan cızırtı gelmesi
- yerel yazdırma biriktiricisi hizmeti çalışmıyor
- vk film izle
- kullandığınız ağın, tarayıcının veya cihazın ayarları başka biri (ör. ebeveyn ya da yönetici) tarafından kontrol edildiğinden şu anda güvenli arama ayarınızı değiştiremezsiniz
- nvidia 572.83
- bilgisayardan ses gelmiyor
- amd freesync nedir
- bilgisayar internete bağlanmıyor
- telefon şarj almıyor
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X