Bildirim
Water Chiller vs. Custom Su Soğutma [Yardım,Fikir,Öneri?] (3. sayfa)

Daha Fazla 
Bu Konudaki Kullanıcılar:
Daha Az 

1 Misafir - 1 Masaüstü

Giriş
-
İyi ki peltier fikrinden vazgeçmişsin Rezes hocam,açıkçası getirisi götürüsünden fazla oluyor,özellikle işlemci soğutma hususunda.Terleme riskini yok etmek için harcadığın izolasyon malzemesi de cabası.Yük altına girmediğinde aslan kesilen peltier,yük altına girdiğinde ani düşüş yaşıyor,300-400 Wattlık peltieri çalıştırmak içinde 500 wattlık bir power koydunuz diyelim,sadece işlemciyi soğutmak için yaktığınız elektrik faturasına değmez ve peltier maalesef ki uzun süre çalışmaya gelmiyor özellikle 10 saat ve üstünde,soğutma devresinde bunu çok yaşadım.
Fakat şöyle bir çözüm olabilir,eğer su soğutma kullanıyorsanız ve radyatörü alternatif biçimde peltier ile soğutmayı denerseniz,verim elde edersiniz fakat bu kazanç işlemci sıcaklıklarının düşüşü kısmında ne kadarlık etki eder orası tamamiyle denemeye açık.Waterchiller olmasa da şu anda Gpu ve Cpu soğutma üzerine zaman buldukça kendim proje hazırlayıp,bunu uygulamaya çalışıyorum,soğutma yüzeyinin arttırılması,işlemciyle birlikte beraber anakartın soğutulmasının sağlanması gibi faktörleri de içine ekledim.Bakalım tamamlayabilirsem eğer sizinle de paylaşırım.
Waterchiller konusu benim de ilgimi çekti fakat maaliyeti ve tükettiği güç oranı düşündürüyor beni
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kir$of -- 14 Mayıs 2013; 18:41:56 >
-
İlgin için teşekkür edrim.
peltier konusunda bende araştırdım dediğin gibi sıkıntısı çok. özelliklede güç kesintilerinde büyük bela oluyormuş. Sen en azından benim gibi teoride ölçüp biçmemiş bizzat pratiğie dökmüşsün anlaşılan.Bu konularla ilgilenmek tamamen zevk işi. o sebeple araştırmaya devam et
Radyotöre peltier takviyesi ile sonuç ne kadar alınır orası muamma ama hem olsa bile yine dediğin gibi +elektrik tüketini yine radyotör masrafı falan ekonomik ve kullanışlı olmayacak bence.
10C altında ki sicaklıklarda özellikle İstanbul gibi nemli bir şehirde yaşıyorsanız kondens oluşumu kaçınılmaz olacak. Bu sebeple çok düşük sıcaklıklar sunan soğutma çözümlerini artık seçeneklerim arasından çıkardım.
Custom soğutma için radyotörüy dü fanlarıydı harcayacağım para zaten 1000TL yi bulacak. Öyle ise bu parayı soğutma performansı daha garanti altına alacak water chiller e ayırmam daha akıllıca bir yatırım olacağı kanaatindeyim. Aksi düşünceniz olursa lütfen çekincenizi paylaşın benimle. Elektrik tüketimi evet bu benim içinde bir sorun teşkil etmekte. Bende bana gerekli olcak kapasiteyi belirledikten sonra mümkün olduğunca sessiz bir chiller satın alacağım. Ama iyice amaç ve hedefime uygunluğundan emin olduktan sonra.
Soğutma performansı kısımında pek şikayetim olmayacağına göre sessizlik önceliğim olacak. Custom soğutma kullanan sistemlerde de fan devri ne kadar düşük olursa olsun fan sayısının fazla oluşu ve her bir fanın meydana getirdiği üflemeye bağlı hava direncinden dolayı sessizlik sağlanamamakta. H100 kısa bir süre denedim düşük devirde noctua nh d14 ün performansını vermedi yüksek devirde sessizliğini sağlamadı. Bu nedenle şu an noctuanın kıymetini bilmekle birlikte bu soğutucudan daha iyi soğutma sunan bir soğutucu kit görmedim. Performansları aynı olmakla birlikte ses sorunu inanılmaz büyük oluyor su soğutmaların. konpresörlü bir alet olduğundan chillerden de ses konusunda mucize beklemiyorum ancak cihazı enazınıdan balkona hapsetme planım var. Bu bana sessizliğide garanti edecek. (Gerçi PC yi balkona koyup kabloları odaya çekmeyide zamanında düşünmedim değil hani) Sadece sirkülasyon hortumlarını kasaya aktaracağım hepsi bu
Sessizlik ve Performans Birarada
-
quote:
Orijinalden alıntı: rezes
İlgin için teşekkür edrim.
peltier konusunda bende araştırdım dediğin gibi sıkıntısı çok. özelliklede güç kesintilerinde büyük bela oluyormuş. Sen en azından benim gibi teoride ölçüp biçmemiş bizzat pratiğie dökmüşsün anlaşılan.Bu konularla ilgilenmek tamamen zevk işi. o sebeple araştırmaya devam et
Radyotöre peltier takviyesi ile sonuç ne kadar alınır orası muamma ama hem olsa bile yine dediğin gibi +elektrik tüketini yine radyotör masrafı falan ekonomik ve kullanışlı olmayacak bence.
10C altında ki sicaklıklarda özellikle İstanbul gibi nemli bir şehirde yaşıyorsanız kondens oluşumu kaçınılmaz olacak. Bu sebeple çok düşük sıcaklıklar sunan soğutma çözümlerini artık seçeneklerim arasından çıkardım.
Custom soğutma için radyotörüy dü fanlarıydı harcayacağım para zaten 1000TL yi bulacak. Öyle ise bu parayı soğutma performansı daha garanti altına alacak water chiller e ayırmam daha akıllıca bir yatırım olacağı kanaatindeyim. Aksi düşünceniz olursa lütfen çekincenizi paylaşın benimle. Elektrik tüketimi evet bu benim içinde bir sorun teşkil etmekte. Bende bana gerekli olcak kapasiteyi belirledikten sonra mümkün olduğunca sessiz bir chiller satın alacağım. Ama iyice amaç ve hedefime uygunluğundan emin olduktan sonra.
Soğutma performansı kısımında pek şikayetim olmayacağına göre sessizlik önceliğim olacak. Custom soğutma kullanan sistemlerde de fan devri ne kadar düşük olursa olsun fan sayısının fazla oluşu ve her bir fanın meydana getirdiği üflemeye bağlı hava direncinden dolayı sessizlik sağlanamamakta. H100 kısa bir süre denedim düşük devirde noctua nh d14 ün performansını vermedi yüksek devirde sessizliğini sağlamadı. Bu nedenle şu an noctuanın kıymetini bilmekle birlikte bu soğutucudan daha iyi soğutma sunan bir soğutucu kit görmedim. Performansları aynı olmakla birlikte ses sorunu inanılmaz büyük oluyor su soğutmaların. konpresörlü bir alet olduğundan chillerden de ses konusunda mucize beklemiyorum ancak cihazı enazınıdan balkona hapsetme planım var. Bu bana sessizliğide garanti edecek. (Gerçi PC yi balkona koyup kabloları odaya çekmeyide zamanında düşünmedim değil hani) Sadece sirkülasyon hortumlarını kasaya aktaracağım hepsi bu
Sessizlik ve Performans Birarada
Aslında genelde güzel düşünce gerçekten,sessizlik hepimizin en çok istediği şey aslında,sadece ses sistemi veya kulaklıktan alacağımız oyun sesleri veya film,müzik gibi medya ürünlerinin seslerinin gelmesini istiyor insan.Oyun oynarken diğer yandan fan hızlandıkça,jet havalanacakmış hissiyle oturmak bazen rahatsız ediyor hocam.
Aslında kasa ve chiller balkonda olup ekran ve çevre birimleri odada kalır ise ben chillerı tercih etmenizi öneririm,çünkü bahsettiğiniz gibi harcayacağınız miktar belli ve alabileceğiniz performansın maksimum değerleri belli iken chiller daha ilgi çekici oluyor.Peki yaz aylarında kasayı ve chillerı koyduğunuz balkon güneş almıyor mu ? Malum sıcaklıklar yaz aylarında gerçekten yükseliyor ve soğutma ünitelerini zorluyor bayağı.
Ben Gaziantep'te yaşıyorum hocam,nem burada söz konusu bile değil fakat yaz aylarında sıcaklıklar çok yüksek derecelere ulaşıyor ve bunun üzerine pc nin oluşturduğu ısı da eklenince klima kullanımımız bayağı artıyor.Açıkçası pc kullanıcısını en çok sıkıntıya sokan şey mevsim değişikliği ve havaların ısınması kanaatimce
-
Kasa içerde kalacak sadece chilleri dışarda tutacağım.
Özellikle pc yi kapattığınızda içerde oluşan sessizlik gibisi yok. Telefonda ki yazılımın kalibrasyonu ne kadar doğrudur bilmem ama içerdeki ses düzeyi min 60dB civarında pc kapanınca 20dBŞimdi bu sessizlikte film ne güzel izlenir oyun ne güzel oynanır değil mi?
Evet öğleden sonra direk güneş ışığı alıyor balkon fakat cihaz performansına olumsuz bir etkisi olmayacaktır sadece güç tüketimi daha da artacakdır diye düşünüyorum. Klimanın kompresörleride aynı şartlara maruz kaldığından ezbere konuşuyorum tabi. keşke İstanbul da G.Antep kadar sıcak olsada nem olmasa. Nem beni bitiriyor, öldürüyor abi
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rezes -- 14 Mayıs 2013; 19:48:53 >
-
quote:
Özellikle pc yi kapattığınızda içerde oluşan sessizlik gibisi yok. Telefonda ki yazılımın kalibrasyonu ne kadar doğrudur bilmem ama içerdeki ses düzeyi min 60dB civarında pc kapanınca 20dBŞimdi bu sessizlikte film ne güzel izlenir oyun ne güzel oynanır değil mi?
Evet öğleden sonra direk güneş ışığı alıyor balkon fakat cihaz performansına olumsuz bir etkisi olmayacaktır sadece güç tüketimi daha da artacakdır diye düşünüyorum. Klimanın kompresörleride aynı şartlara maruz kaldığından ezbere konuşuyorum tabi. keşke İstanbul da G.Antep kadar sıcak olsada nem olmasa. Nem beni bitiriyor, öldürüyor abi
Bence de nem çok daha kötü hocam,insan nefes alırken zaman zaman zorlanıyor veya ben nemli bir bölgeye gittiğimde böyle hissediyorum . Açıkçası pc kapattıktan sonra oluşan o sessizliği fark edince insan diyor ki "Ben bu kadar saat bu sese nasıl dayanmışım yahu ?Aynen hocam,zaten sizde BF3 hastasısınız,bir yandan çatışma sesleri gelirken,oyuna odaklanıp görüntünün tadını çıkartmak varken,fan sesleriyle uğraşmak istemiyor insan.
Soğutma konusunda kesinlikle doğru,cihaz kendiside ayrıca ısınacağı için,soğutma performansı düşecek,ayrıca ister istemez dış ortamın sıcaklığından ötürü,hortumların olduğu kısımlarda sıcaklıktan etkilenecek ve daha değişik sorunlarıda beraberinde getirecek.Benim size tavsiyem şu yönde olabilir.Chiller balkonda dursun fakat bunun için Chiller'ın kendi büyüklüğünden (en,boy,derinlik)ölçülerinden 10 veya 15 cm büyük olabilecek biçimde ahşaptan kapaklı bir dolap yaptırın.Bunun üst kısmına genellikle dükkanlarda gördüğümüz fanlar var camların üstünde takılı olan,onun gibi bir fan ekleyin ve böylece ısınan hava dışarıya atılmış olsun,ayrıca ahşap yüzeyinde belli bir derecede dış ısıyı engelleyeceğini az çok biliyoruz,fanı açıp kapama kısmını ise içeriden bir anahtar vasıtasıyla yapabilirsiniz.
Bende ne kadar masraf çıkarıyorum yahu
-
eyvallah değerli bilgilerin için. Sanırmı zaman içinde yaşadığım soruna göre çözüm arayışlarımda olacak.
Sesszliğin yanında diyelim ki ana kartı değiştireceğim yada ne bileyim cpu değiştireceğim. Arkadaşlar yazmışlar bunun ne kadar zahmet verici bir iş olduğunu. Radyotörler hortumlar içindeki suların boşaltılması sonra sistemi kurdun haydi tekrar yerine yerleştir falanBenim yapmam gereken tek şey ise CPU nun üzerindeki bloğu yerinden çıkarmak olacak, yanlış mıyım
-
quote:
Ses konusunda gireyim araya. 60db nedir kasadaki tüm fanları açınca en çok 60 görebildim ancak. Bende telefondan baktım pc kapalıyken 17db falan pc açılıncada 27-30 arasında değişiyor. Bu arada dediğin gibi sistemi söküp takmak en az 2 saat falan alıyor gerçi ek aparat ile bunu 15dk ya kadar indirebilirsin ama senin düşündüğün sistemdeki rahatlık sıvı soğutmada olmaz yinede.
-
Gece yarısı, yatak odasının ses seviyesi ancak 17db civarı. senin ev geyet sessiz o zaman yada telefonun kalibrasyonu bozuk Şaka tabi
Tak çıkar pek sık başvurulacak bir işdeğil benim açımdan (grafik kartları hariç) ama yinede içi radyotör dolu kasadan daha pratik olacağı açık.
Water Chiller ile teoride ki bu fikrim (soğutma/sessizlik) sence pratikte ne kadar başarı olur ben amacıma ulaşırım?
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rezes -- 14 Mayıs 2013; 21:18:13 > -
quote:
Gece yarısı, yatak odasının ses seviyesi ancak 17db civarı. senin ev geyet sessiz o zaman yada telefonun kalibrasyonu bozukŞaka tabi
Tak çıkar pek sık başvurulacak bir işdeğil benim açımdan (grafik kartları hariç) ama yinede içi radyotör dolu kasadan daha pratik olacağı açık.
Water Chiller ile teoride ki bu fikrim (soğutma/sessizlik) sence pratikte ne kadar başarı olur ben amacıma ulaşırım?
Bu odanın gürültülü hali klima açık arkada hafifte olsa ses çıkaran şeylerde var. Hafiften şehir dışında oturunca oluyor bazen hiç bir ses duymadığım da oluyor baya garip bir his
.
Tak çıkar işini çözme yolları var düzgün bir hazırlamayla 10-15dk da çıkartabilirsin kasadan parçaları ama maliyeti artırır birde iyice kalabalık olur kasa içi anladığım kadarıyla sen bunu istemiyorsun.
Water Chiller ile bence başarı sağlayabilirsin ama sırf cpu için olur gibi geliyor bana işin içine ekran kartını da sokacak mısın? Gerçi onuda kasa içine koyman biraz zor gibi senin içine sorun olmaz ise yap hatta kasa dışında olacağı için kasayı küçültede bilirsin.
-
ne yalan söyleyeyim senin ev ortamının sessizliğini kıskandım. Tak çıkar sorun değil benim için daha gencim takacaz da çıkarcaz da
CPU önceliğim. Çok sık ekran kartı değiştirdiğimde GPU blok maliyetini kaldıramam. Onun da 2.el talebi fazla olsa sorun olmazdı. O sebepten ilk etapta ekran kartlarını soğutmayı düşünmüyorum. Belkide artık ekran kartında bu kadar çok değiştirmemin ve durulmanın vakti gelmiştir. Bak @cenkyyy ye hiç sesi çıkıyor muBence en güzelini o yaptı
Sanırım aynı yolu izliyeceğim aklın yolu bir.
Neden sırf CPU için olursa dedin? GPU larıda besleyemez mi sistem? (GPU demiyorum bak GPU lar) İlk CPU ya gidecek soğumuş su sonra GPU lara uğrayıp geri dönecek.
Şöyle bir sirkülasyon da düşündüm. Chiller 5lt lik kaptaki suyu devamlı sirküle edecek. CPU ya buradan ayrı bir sirkülasyon olacak. Yine aynı kaptan gpulara 2.bir ayrı sirkülasyon olacak. (toplam 3 sirkülasyon. yukarda paylaştığım video da görmüşsündür chiller su sıcaklığını ne kadar çabuk koşullandırıyordu.
Atladığım birşeyler mi var?
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rezes -- 14 Mayıs 2013; 21:43:30 >
-
quote:
ne yalan söyleyeyim senin ev ortamının sessizliğini kıskandım. Tak çıkar sorun değil benim için daha gencim takacaz da çıkarcaz da
CPU önceliğim. Çok sık ekran kartı değiştirdiğimde GPU blok maliyetini kaldıramam. Onun da 2.el talebi fazla olsa sorun olmazdı. O sebepten ilk etapta ekran kartlarını soğutmayı düşünmüyorum. Belkide artık ekran kartında bu kadar çok değiştirmemin ve durulmanın vakti gelmiştir. Bak @cenkyyy ye hiç sesi çıkıyor muBence en güzelini o yaptı
Sanırım aynı yolu izliyeceğim aklın yolu bir.
Neden sırf CPU için olursa dedin? GPU larıda besleyemez mi sistem? (GPU demiyorum bak GPU lar) İlk CPU ya gidecek soğumuş su sonra GPU lara uğrayıp geri dönecek.
Şöyle bir sirkülasyon da düşündüm. Chiller 5lt lik kaptaki suyu devamlı sirküle edecek. CPU ya buradan ayrı bir sirkülasyon olacak. Yine aynı kaptan gpulara 2.bir ayrı sirkülasyon olacak. (toplam 3 sirkülasyon. yukarda paylaştığım video da görmüşsündür chiller su sıcaklığını ne kadar çabuk koşullandırıyordu.
Atladığım birşeyler mi var?
Bende Titan aldım taktım bloğumu GTX800 yada HD9000 falan bekliyorum yoksa bende buna ancak sli yaparım durmak lazım tek kartta 4 aydan çok. Eğer 1 yıl falan aynı kartı kullanacaksan gpu yuda dahil edebilrsin blok parasını hak ediyor o zaman ama ucuza anca satarsın.
Sırf cpu deme sebebim senin 2 karttı soğutucağını düşünmemdi. 2 kart birden soğutuğunda ve gpu olduğunda performans alabilirsin ama sessizlik ne düzeyde olur o önemli gürültülü olduktan sonra senin istediğin tam olmaz. Son video da mesela bana aşırı gürültülü geldi pc im yanına koymazdım onu
.
Ayrı sirkülasyon yapmana gerek yok aslında çünkü işlemci 60-70 derecede olunca içinden geçen su ancak 2-3 derece falan ısınıyor bu ekran kartı bloklarında biraz daha az yani pek fark etmiyor düzgün sıvı soğutma sistemlerinde bile 24 derecelik odada suyu en çok 27 derece olanlar var yani o kadar kasmana gerek yok. Onun yerine güçlü pompa kullanırsın su ne kadar hızlı dönerse o kadar az ısınır ondan sorun çıkartmaz. Aqua Medic HL260 CA videosundaki gibi sıvı haznesi açık kalırsada elbet sorun çıkartır biriken tozlar pompayı bozar yada bloğu doldurur en sonunda.
Daha önce 3930k için hız ve sıcaklık değerleri vermiştin galiba onları tekrar verirsen sistemi elden geçirdikten sonra o ayarları girip sıcaklık sonuçlarını ve su sonuçlarını paylaşırım aklında bir fikir oluşur. Forumdaki galiba en takoz 3930k bende ondan daha çok ısınan bir işlemcide bulamazsın.
Bu water chiller fikri benimde hoşuma gitti ama bana küçük lazım daha öncede hiç görmedim 900d nin içinde hybrid bir sistem oluşturabilirim bu ve sıvı soğutmayla ama hepsini kasaya sığması lazım
-
@Poyri, hocam valla evini bende kıskandım desem yeridir,güle güle otur Benim evin önünde ilköğretim okulu var,okulun zil sesi bir yana dursun,çocukların sesleri ayrı bir yankı yaratıyor o nedenle sessiz bir yerde oturmayı özledim.
Soğutma konusuna gelirsek,haklısın hocam,pompanın hızının arttırılıp,su akışı hızlandırılırsa en azından hortumlardan geçen suyun daha çok ısınması engellenmiş olur.Hocam bu arada videodaki su haznesinin açık olduğu kısım gözümden kaçmış sen belirtince gördüm.
@Rezes,Ben senin gpu işini tamamen kafadan çıkarmışım,açıkçası Poyri'nin dediği doğru en azından Cpu için bunu bir test et,istediğin gibi bir kombinasyon oluştur,baktın güzel çalışıyor,Gpu içinde düşünebilirsin sonradan hocam.Ayrıca normalde ses ve ısıyı engellemek için kullanılan ve hatta evlerin dışına döşenen bir malzeme var,köpük gibi.İzocam hatta board şeklinde,bıçak veya spiral yardımıyla rahatlıkla kesilebiliyor.Eğer ki Chiller'ı yukarıda bahsettiğim gibi bir dolaba koyarsan,bunu ahşaptan olan o dolabın etrafına döşeyebilirsin.Sesi ve dış sıcaklığı azaltır,tabii fan yerinden biraz ses gelir.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kir$of -- 15 Mayıs 2013; 0:35:07 >
-
Teşekkürler. Sabah bir daha ölçtüm telefon ile 6 7 arasında değişiyor .
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Sound meter kullanıyordum note 2 de. sanırım kalibrasyonu bozuk ve fazla yüksek ölçüyor. google playde başka programlar arattım. sound tools 3 isimli program sanki dah gerçek ölçüm yapıyor gibi birde onunla evde ölçüm yaparım bakalım ses düzeyi ne alemde. dostum sen hangi programı kullanmıştın. birde noise meter programı var o da düşük okudu. en yüksek ölçen sound meter di.
iş yrindeki gürültü ölçümlerini üçüde farklı ölçüyor.
Sound Meter:96
Noise Meter:66
Sound Tools:46 db ölçüyor
şimdi bunlardan hangisi doğru ki
gerçek dB nasil bilebilir de programı kalibre ederiz biliyormusunuz? -
quote:
Sound meter kullanıyordum note 2 de. sanırım kalibrasyonu bozuk ve fazla yüksek ölçüyor. google playde başka programlar arattım. sound tools 3 isimli program sanki dah gerçek ölçüm yapıyor gibi birde onunla evde ölçüm yaparım bakalım ses düzeyi ne alemde. dostum sen hangi programı kullanmıştın. birde noise meter programı var o da düşük okudu. en yüksek ölçen sound meter di.
gerçek dB nasil bilebilir de programı kalibre ederiz biliyormusunuz?
96 desibel çok fazla.
Yani büyük iş makinaları gemi motoru gibi birşey çalışmıyor ise çalıştığın işyerinde yanlış ölçüm.
Programın kalibrasyon özelliği var ise:
Yapı marketlerde ses izolasyon süngerleri satılıyo onlardan alırsın 1 parça.
Daha sonra bir tane ayakkabı kutusu gibi bir kutu alırsın 1milyoncularda var.
Kutunun içini güzelce süngerler kaplarsın.
Telefonu atarsın içine al sana kalibrasyon
Tabi sabahın erken saatlerinde felan yaparsan dahada iyi olur.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi YAZICIOĞLU -- 15 Mayıs 2013; 23:47:44 >
-
eyvallah çok sağol. kalibrasyon ayar kısmı çıkıyor. 0db olarak dediğin gibi kalibre deneyeceğim -
quote:
gerçek dB nasil bilebilir de programı kalibre ederiz biliyormusunuz?
Bende note 2 de sound Meter kullanıyorum digerlerinide deneyeyim bir.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
-
Yazın klima açarsan izmirde kasayı dışarıya koymaktan daha iyi olur emin ol. peltierin de çok sıkıntısı var iyi etmişsin çok elektrik harcıyor hem de psu nun ömrünü kısaltıyor. water chiller alacaksan izmirde yaşıyorsan Narlıdere merkezde bimin yanında büyük bi pet shop var orda chillerin istediğin boyutunu vs. bulursun.
@rezes
Ip işlemleri
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X