Şimdi Ara

VİTES BOŞTA GİTMEK

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
17
Cevap
0
Favori
3.404
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar geçenlerde aynı konuda bir topik açılmıştı ama tğm aramalarıma rağmen bulamadım
    sizlerden özür dileyerek bu topiği açtım

Boşta gitmenin herhangi bir sakıncası varmı?
    sabahları işe gelirken yol boş oluyor ve ben sık sık boşa atıyorum

cevaplarınızı bekliyorum şimdiden teşekkürler?

• Gereksiz yere benzin sarfiyatı yapmış olursun başka bir sakıncası olmaz. Boşa atıcak eğim varsa vitese takarak ve gaz ve devriyaja basmazsan cutoff mekanizması devreye girer enjektörler benzın püskürtmez.Gaz debriyaj yada boşa atma motorun rölantide çalışmasına sebep olur oda yakıt tuketimi demektir.Hiç tüketmemek gibi bir hali kaçırmış olursun
  • Vitesi boşa attıgım zaman sizin söylediginizin aksine yolbilgisiyarında kalan mesafe daha da uzuyor bende o yüzden boşa atıyordum
    araba dizel

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi zaom -- 20 Aralık 2006; 9:52:44 >
  • dizel araba boşa atılmaz motor çabuk kurumlanır
  • quote:

Orjinalden alıntı: erkam_uslukılıc

dizel araba boşa atılmaz motor çabuk kurumlanır

eurodizel kullansakda mı?
  • değişen bir şey yok benzinli araçlarda kurumlanabilir
  • tüplü ise kurum yapmaz.

neyse... arkadaşım, boşa attığında eğim fazla geliyor ya da trafik oluyor diye frene basmak zorunda kalıyorsan zarardasın. bu durumda viteste in; hem boş yere frene basıp balatanı aşındırma hem de araban gerçekten 0 tüketsin.
    ama eğim fazla değil ancak tatlı bir eğimse, trafik yoksa ve en sonunda da araban ataletiyle kendisi yavaşlıyorsa yani frene basman gerekmiyorsa boşa at. bu durumda boşta gitmek karlı. böyle bir durumda viteste gidersen araban gerçekten 0 yakıt tüketir ama hemencecik hızdan düşer ve durur, oysa yol müsait.
  • quote:

Orjinalden alıntı: enforacle

Gereksiz yere benzin sarfiyatı yapmış olursun başka bir sakıncası olmaz. Boşa atıcak eğim varsa vitese takarak ve gaz ve devriyaja basmazsan cutoff mekanizması devreye girer enjektörler benzın püskürtmez.Gaz debriyaj yada boşa atma motorun rölantide çalışmasına sebep olur oda yakıt tuketimi demektir.Hiç tüketmemek gibi bir hali kaçırmış olursun

arkadaşın söyledikleri doğru..yalnız değişkenlik gösterebilir ama 1800 devir in altına düştüğünde cutoff sistemi devreden çıkıyor.enjektörler gerektiği ölçüde benzin püskürtmeye başlıyor.
  • Kurum baglamak teknik olarak neden olur?
  • Benim de bildiğim karbüratörlü araçlar ve dizel araçlar boşa alındığında çok az yakıt tüketirler,çok noktadan enjeksiyonlu (bu arada tek noktadan enjeksiyonlu motorlarda aynı şey var mı bilmiyorum) araçlarda ise cut off devreye girip beslemeyi kesiyor böylece araç yakıt sarfiyatı yapmıyor..Ancak en iyi sürücü belirleyebilir boşa atılıp atılmayacak durumu..Devamlı virajlı bir yolda rampa inmek frenlere çok yük bindireceğinden hem yol tutuşu tehlikeye sokacak hem de frenler aşırı ısınacağından frenleme gücü de azalacaktır..O yüzden sadece otoyol gibi koşullarda boşa atılabilir diye düşünüyorum,o da en fazla 10 km gidilir..Bolu Abant kavşağından otoyola girildiğinde Ankara istikametinde ilerlerken 10 km boyunca boşta gidilebilecek eğimler var hem de en az 120-140 km aralığında gidilebiliyor..100 binlerce km uzun yol katetmiş bir kimse olarak tavsiyem otoyol dışında kesinlikle boşa atılmamasıdır..Bir de şunu duydum boşta rampa inmek debriyaj bilyasını bozuyormuş..Bilen varsa aydınlatırsa sevinirim..

• peki ustalar karbüratörlü ama cutoff ve ecu bulunan bi araçta da aynı durum söz konusumudur.???
  • İşte 1800 devrin altına düşünce cuttoff devreden çıkıyor o zaman en mantıklısı devri yüksek tutmak için 2 ye atmak ve yada eğime hıza göre 3 e atmak bölece cuttoff devreden çıkmamış olur 1800 altına düşmediği için.cuttoff arkadaşlar onun için var zaten yokuş aşağı inerken yakıt sarfıyatı boşa olmasın hemde araç viteste kalsın. Boşta kalınca rölanti yakıtını her zaman yakar araç en az 800 devir dönmesi için yakıt harcanması lazım sonuç olarak.Yakıtsız kendi kendıne dönmez erkemi yoksa sizdeki motor :). Bide yine boşa atmak frenlere aşırı yük bindiriyor zaten hissedersiniz araçta vitesteyken frenler daha çabuk tutar ama vitesten aldıgınızda daha zor durur.
  • bende yol bilgisayarından anladıgım kadarı ile viteste yokus inerken bosa göre daha fazla yakıt harcıyor
    fren yapmamı gerektirmeyecek bir durum sözkonusu geldigim yolda, yanı bir sure sonra kendiliginden yavaslıyor ve ben
    duruma göre 2 yada 3 ncu vitese atıyorum benim sormak istedigim bosta giderken motora olan zararı

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi zaom -- 20 Aralık 2006; 14:01:20 >
  • İlginç durum yani tüm söyledıklerımız boşa çıktı bilinen öle ama 1800 devrin altında seyrediyorsun belki yokuş aşağı vites takılıyken yanii 4 veya 5 ci viteste 1800 altında olur devir büyük ıhtımalle ona dikkat ettinmi ondada fazla gösterıyorsa bilemiyorum hakketten ilginç. Motora zararı niye olsun boştayken yuksuz kendi kendıne çalışıyor işte rölantide 800 devir civarı. Zarar gelmiyor aklıma karbon bırıkmesi fazla olur demiş bir iki arkadaş
  • 5 nci vitesde denemedim ama 4 te denedim 4 teyken devir 1500 civari filan gösteriyordu; 5nci vitesteyken
    devir çok aşağıda olacağindan atmadım ;
    benim araba için kesinlikle boştayken viteste oldugundan daha az yakıyor. Çünkü 1-2 gündür deniyorum ortalama yakıt azaldı ve kalan mesafe uzadı olarak gösteriyor yol bilgisayarında.

Karbon birikmesi neden fazla olur teknik olarak bşlen varmı?
  • Karburatorlu araclarda ECU bulunmaz,bulunan en komplike elektronik sistem elektronik atesleme unitesidir ki bunun yakit sistemiyle ilgisi yok.

Bu nedenle karburatorlu araclar yokus asagi yolda rolantide daha az tuketirler,rolanti uzerindeki her devirde gaza basilmasa bile manifolddaki emis daha fazla olacagindan daha fazla hava/yakit karisimi emilecektir.

quote:

Orjinalden alıntı: Collezione

peki ustalar karbüratörlü ama cutoff ve ecu bulunan bi araçta da aynı durum söz konusumudur.???
  • galiba boşta gitmenin motora bi zararı yok gibi (kurum dışında)
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.