Şimdi Ara

Vista yanına Linux kurmak için en uygun yöntem ??

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
11
Cevap
0
Favori
1.433
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Windows Vista kullananların bir çoğu yanına Linux de kurmak istiyor, ben de çeşitli yöntemler kullandım denedim
    En uygun yöntem hangisi olabilir ? Birçok yöntem var, Windows içerisinden herhangi bir Partition programıyla diski şekillendirmek ve bölmek,
    daha sonra Linux'ü kurmak , Vista kurulum aşamasında diski bölümlendirmek , Vista kurduktan sonra , Linux CD veya DVD'si ile otomatik bölümlendirme yapmak gibi bir sürü yöntem, acaba en uygunu hangisi ?? Ben de dahil birçok arkadaş eminim bu işlemi yaparken hatalar yaptık, sorunlar yaşadık...Bu konuda çok sorunlar oluyor bence biraz açıklığa kavuşturalım

• Bence programa gerek yok, hangi CD veya DVD'yi takarsan kendisi otomatik bölümlendirme yapıyor zaten son sistemlerde.
    Vista yüklüyken, Linux CD veya DVD'si takıp yeniden başlatırsan otomatik bölümlendirme ile açılış yöneticisini de yapılandırıyor.
  • otomatik bölümlendirme diskin tamamının boş olduğunu varsayarak bölümlendirir yani tam format atar. bence vista nın kendi partisyon aracılığıyla bir tane unallocated space oluşturun. sonra ubuntu live cd sini takıp o bölüme ubuntuyu kurun. zaten kendisi otomatik vistayı tanıyacak ve seçim hakkını size verecektir. bir de wubi ile yükleme yöntemi var muhtemelen yeni kullanıcılara en kolay gelicek yöntem odur.
  • Tam format atması gerekmiyor mu zaten ? İlk önce Vista yüklenmişse ve disk NTFS ile biçimlendirilmişse Linux CD'si takıldığında,Vistaya zarar vermeden Linux yüklemek için kalan kısmı boyutlandırıp, Linux dosya sistemine uygun hale getirmesi gerekiyor diye biliyorum
  • tam formattan kastım diskin dosya sistemini yeniden formatlaması değil diskin tamamını buna vista bölümü de dahil formatlaması. yani otomatik bölümlendirmeyi seçerseniz diskin tamamını boş kabul edip öyle kurar sistemi.
  • quote:

Orjinalden alıntı: BAĞATUR

Tam format atması gerekmiyor mu zaten ? İlk önce Vista yüklenmişse ve disk NTFS ile biçimlendirilmişse Linux CD'si takıldığında,Vistaya zarar vermeden Linux yüklemek için kalan kısmı boyutlandırıp, Linux dosya sistemine uygun hale getirmesi gerekiyor diye biliyorum

evet bende öyle biliyorum. tek kural ikisi de aynı bölümde yer almayacak. linux yüklüyse vistaya format atma vs yapılcaksa normal format işlemi yapın. daha sonra boot ekranı için elinizde ilgili dağıtımın live cd si varsa birkaç kod girerek grub kurabilirsiniz. bizzat denedim. ve yaptım.

vista üzerine linux kurulacaksa bence en iyi yol linux için 10 GB lık bir bölüm oluşturup oraya kurmak. zaten ntfs 3g ile ntfs disklerinize erişebilirsiniz. örneğin ben linux da arşiv yapmıyorum. filmlerim mp3 lerim vs ntfs disklerde ordan kullanıyorum.

• En güzel yol deneyle öğrenmektir.
    Önce bir Virtual Box yada Vmware indirin kurun onların üzerinde sanal makineler oluşturup deneyin derim.
    Böylece farklı kombinasyonların olası hatalarını yada sizin tercih hatalarınızı görmüş olursunuz.
    Hatta dahi böyle denemeler yapanlar bu deneme neticelerinin ekran görüntüleri burda yayınlar böylece sayfalarca yazmak yerine 3-5 resimde iş halledilir farklı tecrübeler kolayca paylaşılır.Yapılan hatalar neticesi arşivlerin kaybolmasıda olmaz :)
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Daha önce bu bahsettiğinle alakalı birçok konu açtım, ancak malesef pek ilgilenen olmadı, paylaşım yapmak yerine sadece birşeyler almak için bu foruma girilirse malesef işler bu hale geliyor. Sadece tecrübeleri tartışıyoruz ve ihtimalleri konuşuyoruz.
    Bilgisayar marka ve modelleriyle , hangi Linux sürümünün kullanıldığını tartışalım dedim, ne tür sorunlarla karşılaşıyorsunuz tek tek yazalım dedim hiç kimse ilgilenmedi, o yüzden bu şekilde yüzeysel konuşmaktan başka çare yok. Belki ilgilenenler artar da konu daha güzel ve daha profesyonel bir hale gelebilir...

Virtual BOX programı Türkçe ve bence hepsinden daha iyi , daha sade bir kuruluma sahip, eğer donanım da yeterliyse sorun yaşamadan Linux'ü Windows içerisinde, apayrı bir yerdeymiş gibi , farklı bir bilgisayardaymış gibi kullanabilirsiniz.
    Vmvare bana biraz karmaşık geldi, denedim ancak sorunlar yaşadım.

Bir de sanal kurulum yerine benim anlatmak istediğim, Harddisk üzerinde farklı yöntemlerle kurulum yapmak. Yöntemleri ve ayrıntılarını tartışmak bence daha faydalı olur. Sanal PC yazılımları da çok güzel ancak benim amacım biraz uğraşmak ve sağlam, güvenilir bir yöntem bularak , aynı Harddisk içerisine Linux ve Windows'u kurabilmek , ya da başka sistemleri

• O dediğiniz işi sanal pc de de ,aynı sanal disk üzerinde yapabilirsiniz.
    Üstelik güzel tarafı problemide paylaşımıda resimle anlatabilecek olmanız.

Güzel niyetin var lakin konu fazla uzadığında başkasını bilemem ama beni sıkıyor okumadan geçiyorum.
  • Aslında Sanal PC bence de en iyi yöntemlerden biri ancak her cihaza yüklenmiyor, donanımın biraz güçlü olması gerekiyor, düşük bellekli sistemlerde bayaa kasıyor, yavaşlıyor, alacaksın bir tane 250 HDD , 4 GB RAM , 2.2 Ghz bir cihaz yükleyeceksin içine birkaç tane Linux sürümünü kullanacaksın, gerçekten daha kolay geliyor. Ayrı kurulum yaptıktan sonra büyük sorunlar oluyor, Vista yanına yüklenen Linux'te problem olduğunda kaldırmaya çalışırken veya onarayım derken de Grub hataları bayaa bunaltıyor,Windows'u onarmak şart oluyor, dediğin gibi Sanal Pc programları iyi oluyor o yüzden. Windows'a bağımlı kalmayayım ve Windows içerisinden çalıştırmak istemiyorum diyenler de var, ayrı kurulum bu nedenle de tercih edilebilir...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Technological -- 10 Ağustos 2008; 14:36:27 >
  • Bluwhite64 Linux altında 2 gb ram X2 4000 ile Vmware içinde Vista takas alanında 150 mb falan alan harcıyordu.Tabi Windows XP Pro ile beraber iki sanal sunucu çalışınca
    WindowsXp Pro altında 1GB Dothan 1.86 ,VirtualBox ile (Daha önceden Vmware idi) Slax ve Windows XP Pro (Yazılım testleri için) problemsiz çalışıyor.Daha öncede bu makineye sanal pc altında Vist a bile kurmuştum ama baya kasıyordu :)
    Vaktim olsa RIp linux ın kullanımı anlatan bir döküman hazrılayacaktım ama vaktim olmadı.
    Bir ara kırık,derin çizik cdlerden RIP ile nasıl kurtarma yapılacağını anlatan bir dökümanı foruma koymuştum.Eklenen resimler silinmediyse iş görür.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sse -- 11 Ağustos 2008; 12:08:56 >

• 
Sayfa: 1

Benzer içerikler

- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.