Şimdi Ara

Video İçin En İyi Sıkıştırma Nasıl Yapılır?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
0
Favori
3.194
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • İnternetten bir video serisi indirdim ama mkw olan bu seri ne yazık ki medya oynatıcımda oynatılamıyor.

600 mb civarı olan dosyaları başka formata çevirdiğimde 800 mb altında kalite kabı oluyor ama 800 mb da bu kadar kısa filmler için bana çok yüksek geliyor.

Sizce en iyi sıkıştırma ne olmalı?

• Muhtemelen h.264 mkv dir bunlar. Zaten en iyi sıkıştırmalardan biri. Ama sizin video oynatıcınızda ilgili codec desteği yoksa oynatmayabilir.MP4 video formatında h.264 olarak dönüştürmeyi denediniz mi?

Zaten sıkıştırılmış bir video tekrar başka bir formata sıkıştırılınca kalite kaybı olacaktır mecburen.
  • MPEG avi düşük oluyor bence

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ben şunu anlamıyorum bazen internetten film indiriyorum, filmin boyutu 750 mb sinema film mesela. Ama video kalitesi gayet güzel ve kaliteli! 2 Saatlik filmi kalitesine ölüp bitiyorum.

Ama bazen kısa bir film indiriyorum diyelim 20 dakikalık film, genelde mp4 veya mkw olabiliyor. Ben bu filmi 1,5 gb buldum diyelim. İstiyorum ki bunu ben 400 mb filan yapayım, 20 dakika için makul boyut olsun. Ama bütün video çeviriciler ile denemelerim hüsran oluyor, bu film bu kadar ufaltılınca video kalitesi inanılmaz bozuluyor.

Hatayı nerede yapıyorum anlamıyorum sonuçta sıkıştırılmış ve kalileti bir görüntüyü daha kaliteli daha ufak boyuta getirmek mümkün değil mi? Eğer mümkün olmasa 2 saatlik sinema filmini nasıl kaliteli sıkıştırmış oluyorlar aklım almıyor...

• Orijinal dosya MKV. Boyutu 687 mb. 1920/1080. Dosya içeriği:

Complete name : Zihin Oyunlari Bedenini Onemse.mkv
    Format : Matroska
    Format version : Version 4 / Version 2
    File size : 656 MiB
    Duration : 21mn 39s
    Overall bit rate : 4 234 Kbps
    Encoded date : UTC 2014-04-07 09:58:48
    Writing application : mkvmerge v6.8.0 ('Theme for Great Cities') 64bit built on Mar 2 2014 21:34:26
    Writing library : libebml v1.3.0 + libmatroska v1.4.1

Video
    ID : 1
    Format : MPEG-4 Visual
    Format profile : Simple@L3
    Format settings, BVOP : No
    Format settings, QPel : No
    Format settings, GMC : No warppoints
    Format settings, Matrix : Default (H.263)
    Codec ID : FMP4
    Bit rate : 4 022 Kbps
    Width : 1 920 pixels
    Height : 1 080 pixels

Display aspect ratio : 16:9
    Frame rate : 29.970 fps
    Color space : YUV
    Chroma subsampling : 4:2:0
    Bit depth : 8 bits
    Scan type : Progressive
    Compression mode : Lossy
    Bits/(Pixel*Frame) : 0.065
    Stream size : 623 MiB (95%)
    Writing library : ZJMedia MPEG Encoder
    Default : Yes
    Forced : No

Audio
    ID : 2
    Format : MPEG Audio
    Format version : Version 1
    Format profile : Layer 3
    Mode : Joint stereo
    Mode extension : MS Stereo
    Codec ID : A_MPEG/L3
    Codec ID/Hint : MP3
    Bit rate mode : Constant
    Bit rate : 128 Kbps
    Channel(s) : 2 channels
    Sampling rate : 44.1 KHz
    Stream size : 19.8 MiB (3%)
    Default : Yes
    Forced : No

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Convert sonrası MP4. Dosya boyutu 717 mb. 1280/720. Dosya içeri aşağıdaki gibi. Daha küçük olmasına rağmen daha fazla boyuta geldi. Ödün verince hemen video kalitesi bozuluyor. Arada mb olarak büyüme oluyor ben bunu anlamıyorum...

Complete name : Zihin Oyunlari Bedenini Onemse.mp4
    Format : MPEG-4
    Format profile : Base Media
    Codec ID : isom
    File size : 684 MiB
    Overall bit rate mode : Variable
    Overall bit rate : 4 419 Kbps
    Tagged date : UTC 2014-04-16 09:58:32
    Writing application : Lavf52.32.0

Video
    ID : 1
    Format : AVC
    Format/Info : Advanced Video Codec
    Format profile : Baseline@L3.1
    Format settings, CABAC : No
    Format settings, ReFrames : 1 frame
    Format settings, GOP : M=1, N=12
    Codec ID : avc1
    Codec ID/Info : Advanced Video Coding
    Bit rate : 4 287 Kbps
    Width : 1 280 pixels
    Height : 720 pixels

Display aspect ratio : 16:9
    Frame rate mode : Constant
    Frame rate : 30.000 fps
    Color space : YUV
    Chroma subsampling : 4:2:0
    Bit depth : 8 bits
    Scan type : Progressive
    Bits/(Pixel*Frame) : 0.155
    Stream size : 664 MiB (97%)

Audio
    ID : 2
    Format : AAC
    Format/Info : Advanced Audio Codec
    Format profile : LC
    Codec ID : 40
    Bit rate mode : Variable
    Bit rate : 128 Kbps
    Maximum bit rate : 182 Kbps
    Channel(s) : 2 channels
    Channel positions : Front: L R
    Sampling rate : 44.1 KHz
    Stream size : 19.8 MiB (3%)

Aynı en boy oranında aynı kalitede ufaltmak mümkün değil mi yani!!

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MonitörKertenkelesi -- 16 Nisan 2014; 18:03:22 >

• Ama dikkat edin ilk videonun bit rate oranı 4022 kbps, ikinci videonun bitrate oranı 4287 Kbps. Aradaki farka bu neden oluyor. Videonun en boy piksel büklüğü sizi yanıltmasın.

İki adet 1920x1080 piksel resim düşünün mesela. Photoshopta birini sıkıştırıp gözle görünür fark olmadan örnek atıyorum birini 300kb diğerini 1,5 mb yapabilirsiniz. Bakarsınız görünüşte aynı resim. Ama renk çözünürlüğü, piksel derinliği vs çok farklı. Hatta aynı resmi 1280*720 yapıp yine 1,5 mb boyutta tutabilirken, 1920*1080 olanı 300kb yapabilirsiniz. Resim ile video çok farklı şeyler. Sıkıştırmalar, codecler, parametreler bambaşka. Aslında bu örneği bile vermem hata ama olayın mantığını anlatmaya çalışıyorum. Aynı şeyleri benim de uzun zaman kafamı kurcalamıştı.

Bir de sıkıştırılmış videodan tekrar başka formata dönüştürünce işler bozuluyor. Aynı orijinal kaynaktan farklı foratlara dönüşüm yapıp karşılaştırmak daha doğru olur. Bu videoları ilk convert edenler zaten orijinal videoyu optimum seviyede en iyi şekilde sıkıştırma yapacakları codec ve ayarları seçiyorlar. Siz convert edilen videoyu tekrar convert etmeye çalışırken aslında videodaki data yükünü artırıyorsunuz. Kalite değişmiyor hatta daha da bozuluyor ama dosya hacmi büyüyor.

• LokmanHekim kullanıcısına yanıt
    Ama bu nasıl olabiliyor? Yani 20 dakikalik bir filmi kalite kaybı çok olmadan 1.5 gb'dan 400 mb 'a indirmek için tam olarak nesini düşürmek gerek bunu çözemiyorum? Fps değerini mi, Kbps değerini mi, en boy oranını mı? Yoksa format ile mi aşılabilir? Ben genelde MP4 formatını tercih ediyorum, kaliteli buluyorum bu formatı, ama divx veya avi'ye çevirmeye kalkmak görüntü kalitesini koruyarak daha mı fazla ufaltmamı sağlar?

Bir de sıkıştırdıkça dosyanın mb ölçüsü azalır aslında ama sıkıştırdıkça hacmi yapılan işlemlerle büyür mü gerçekten?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MonitörKertenkelesi -- 16 Nisan 2014; 18:01:19 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Avide görüntü kalitesi düşük diye biliyorum
  • Elimdeki 1920/1080 ölçülerindeki MKV dosyası 675 mb iken bunu Ann Video Converter ile 1280/720 MP4 formatına çevirdim. Boyutu 703 mb oldu!
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.