Şimdi Ara

Vercingetorix Sezar'ı mağlup edebilseydi?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
14
Cevap
0
Favori
372
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Evet sizlerin görüşlerini almak istedim, biliyorum "acaba" demekle elimize hiçbir şey geçmez ancak çocukluktan beri bu tür varsayımları hayal ediyorum, bir bakıma ders çıkarmamızı da çıkarıyor bu tür varsayımlar. Neyin yapılıp yapılmayacağını daha iyi öğreniyoruz. Bu konuda açtığım konu ise ünlü Alesia savaşı hakkında. Biliyoruz ki Vercingetorix'in yanlış savaş politikası dolayısıyla Galyalılar yemek kıtlığı yaşadılar. Sebebi ise Sezar'ın notlarına göre Galyalılar'ın kadın,çoluk çocuk,yaşlı herkesi savaş kamplarına getirmesinden kaynaklıydı. Bir tür Galya geleneği sanırım bu da. Onlar savaştayken başka Galya kabileleri tarafından köylerinin yakılıp yağmalanmasından, çocuklarının kılıçtan geçirilmesinden korktuklarından dolayı tam kadro savaş ortamında geliyorlar, savaşta savaşabilecek nitelikte olan erkekler savaşıyor, diğer kesim ise kampta bekliyorlar. Eğer yenilgi ile sonuçlanırsa da "Scorched Earth" denen çok ünlü bir taktik ile neredeyse yerleşim yerindeki her şeyi yakarak kaçıyorlar. İnsanlar dahil. Geride rakip ordunun kullanabileceği hiçbir kaynak bırakmıyorlar. Bu taktiği bilirsiniz Stalin de Nazilere karşı kullanmıştı, çok eski bir taktiktir bu Galyalılar'dan da öncesine dayanıyor. Her neyse konumuza dönelim, sizce doğru bir strateji ile bu savaş gerçekleşmiş olsa ve bir şekilde Vercingetorix Sezar'ı alt etmeyi başarsaydı bu Roma'nın sonunu getirir miydi? Veya yayılmacı politikasını duraklatır mıydı sizce ne olurdu?

Size eski bir Galya/Kelt geleneğinden de bahsedeyim, başarısızlıkla sonuçlanan bir savaş sonrasında geriye kalanların her şeyi yakarak kaçtıklarını söylemiştim. Daha sonrasında kadınlar bir tür eski kara büyü uygulayarak Roma generallerini alt etmeye çalışmışlar. Bununla ilgili Fransa'da belirli bölgelerde 3 kez tabletler buldular. Bazılarını çeviremeseler de altta paylaşayacağım tableti çevirmeyi başardılar.

andedion uediIumi diIiuion risun
    artiu mapon aruerriIatin
    lopites snIeððdic sos brixtia anderon
    clucionfloronnigrinon adgarionaemilI
    on paterin claudIon legitumon caelion
    pelign claudío pelign marcion uictorin asiatI
    con aððedillI etic secoui toncnaman
    toncsiIontío meIon toncsesit bue
    tid ollon reguccambion exsops
    pissIiumItsoccaantI rissuis onson
    bissIet lugedessummiIis luge
    dessumíis lugedessumIIs luxe

Roma işgallerinden sonra kazıldığı tahmin edilmekte. Fransa'nın Chamalieres bölgesinde bu tableti buldular daha öncesinde Larzac tabletleri de bulunmuştu.

In the name of the good strength of the underworld gods, I invoke Maponos of Arverion. Pursue… those with the magic of the infernals. Gaius Lucius Florus Nigrinus the accuser, Aemilius Paterinus, Claudius Legitumus, Caelius the stranger, Claudius the stranger, Marcus Victorinus, Asiaticus Ađđedillus and everyone who would… these enemies. If it is reduced it is full. I straighten what is crooked. I (still?) see blind… place to my right, place to my right, place to my right.

bu da çevirisi İngilizce'ye.

Tablette yazanları özetleyeyim: 5-6 tane Roma generalinin "cehennem büyüleriyle" azap görmesi için yer altına bu tableti kazıyorlar. Ünlü bir Kelt tanrısı "Mapon'a" gönderiyorlar bu tabletleri. Tam olarak okunamıyor tablet sonuçta kelimeler neredeyse 2000 yıl öncesine ait. İlk başlarda bulunan tablet Yunan alfabesi ile yazılmış, daha sonra buldukları ise Latin alfabesi ile yazılmış. Yazılı olan dil ise her ne kadar Fransa'da yazılmış olsa da günümüzün İrlandaca'sına benzer bir dil. Ne kadar benzer olduğu tartışılır tabii ki.

Bu da tabletin görünüşü.

Gerçekten ilgimi çekti bu konu. Tamamen kendi yazımdır hiçbir şekilde copy-paste içermemektir. (tabii ki tablet kısmı hariç)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-82BEAE867 -- 24 Mayıs 2016; 22:26:45 >

• Öncelikle o yazılar Galceye benzer, doğrudur. Sonuçta o dönemin Galyalıları da, İrlandalılar da, Galler'in yerlileri de, Fransanın batısındaki Bretonlar da Kelt kökenlidir. (aramızda kalsın, kendi kişisel deneyimime göre çok güzel insanlar )

Sezar scorched earth taktiklerine aşinadır. Hatta bu taktikleri Romalılar Hannibal'a karşı da kullanmışlardır, Fabius Cunctator'u bilirsin. Sezar zaten Galyalıların böyle kalabalık gezdiğini bildiği için uyguluyor o taktikleri.

Sezar kabileleri basıp 30000 kişiye varan sivil katliamları yaptırıyor, Vercingetorix'i kışkırtmak için. Buna rağmen Vercingetorix Sezar ile meydanda savaşmaktan kaçındı. Çünkü Roma orduları gerçekten çok disiplinlidir. Belirtmek gerekir ki Galyalılar, Romalıların en az iki katıydı.

Savaş da zaten meydanda olmadı. Sezar Alesia'yı kuşattı, Alesiada dediğin gibi sivil halk vardı. Vercingetorix haber yolladı diğer kabilelere, Sezar bu sırada siper kazdırdı. Diğer kabileler kuşatmayı kırmaya çalışırken Sezar arkalarından süvari dolandırdı. Galyalılar yenileceklerini anlayınca Alesia'dan kaçıyorlar. "Ordum yorgun olmasaydı düşmanın tamamını yok ederdim" diyordu Sezar, yanlış hatırlamıyorsam. Bu olaylardan sonra Galya teslim oluyor.

Şimdi, yenilselerdi ne olurdu. Augustus döneminde (ms. 9 yılı olması lazım) Teutoburg Ormanı Savaşında çok ezici olarak yenildiler. Augustus'un, komutan Varus'un kellesinin ve üç lejyonunun gittiğini duyunca kafasını taşlara vurup "lejyonlarımı geri ver Varus" dediği söylenir. Romalılar bir daha Germania'nın içlerine gitmeye de cesaret edemediler. Belki Alesia'da yenilselerdi Galya'nın içlerine gitmeye de cesaret edemeyeceklerdi.

Bununla bağlantılı olarak Sezar darbesini yapamayacaktı çünkü ya öldürülecekti ya kaçmak zorunda kalacaktı. Halkın gözünde iyi bir şey değil. Ancak Roma Cumhuriyetinin Sulla döneminde yıkıldığını düşünenlerdenim ben, Cumhuriyetin sadece hayaleti kalmıştı Sezar döneminde. İronik olarak, Sulla Sezar'a dikkat edilmesini söylemiştir.

Cumhuriyeti o yıkmasa başkası yıkacaktı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Lews Therin Telamon -- 24 Mayıs 2016; 23:08:20 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Bir de şarkı sözü paylaşayım. Normalde çok fena bir Roma şakşakçısı olan beni bile fikirlerini değiştirme yönünde itelemiştir bu sözler Şarkıyı hiç paylaşmayayım büyük bir ihtimalle kimse sevmez folk metal olduğundan dolayı.

"Your Gaulish War"

Fraught with so much greed, imperial needs.
    Satisfy your hunger for might and blood!
    With greedy claws the eagle flew
    Leaving chaos and widows on his hunt.
    We do not accept to bear the half-moon on our feet
    Nor to bow, to the laurel wreath!

"Haec terra mea est" - the urge of your own want
    spurrring the horse towards the devastating aint.
    It's the pauper that accrouches - bared indigence
    Your need should cost unnumbered lives!

might and riches you have sought,
    willing to pay the price in human lives!

False and fallacious, killing and omnivorous
    depleting the value of human life!
    But we always knew: You came with fortune
    and one day you'd come with steel!

We did not accept to bear the half-moon on our feet!
    A tort that pays it wage death?

Well, how does it feel, the blood on your hands?
    I hope you had a ball in effacing lives!
    Well, how does it feel, the blood on your hands?
    I hope the gold you've won bestows your delight!

...standing at the top of all the ruin you have left...
    watch our wives remigrate with crooked backs...

Soranlar olursa "Haec terra mea est" = "This is our lands" = Sezar'ın barbar kabilelere karşı kullandığı meşfur lafı. "Bu topraklar bizim" demek olsa da altında taşıdığı mesaj burdan çekin gidin yoksa ordumla geleceğim demektir.

Laurel Wreath -- Defne tacı yani Sezar'ı imgeliyor.

We do not want to bear the half moon on our feets! Kısmına gelirsek burada da sanırım Roma kültürün dolaylı bir gönderme var. Burda yarım ay büyük ihtimalle zengin Romalıların, genellikle senatörlerin, giydiği bir tür ayakkabıdan bahsediyor. Bu ayakkabıda fildişinden bir ay bulunurmuş. Sanırım bunun üzerinden Roma kültürüne gönderme var. Bu bir teori, yorumlarda okumuştum ancak kafama yattıç

Kısacası Roma'nın barbarlara karşı olan gerek haklı gerek haksız işgalini Galyalılar gözünden yansıtmaya çalışmış bir şiir örneği, ben beğendim siz de beğenirsiniz umarım.

• Ben Eski Çağ tarihinden anlamam.
  • Ha bir de, avatardaki adam Jari Maenpaa mı

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Lews Therin Telamon -- 24 Mayıs 2016; 23:03:57 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Lews Therin Telamon

Öncelikle o yazılar Galceye benzer, doğrudur. Sonuçta İrlandalılar da, Galler'in yerlileri de, Fransanın batısındaki Bretonlar da Kelt kökenlidir. (aramızda kalsın, kendi kişisel deneyimime göre çok güzel insanlar )

Sezar scorched earth taktiklerine aşinadır. Hatta bu taktikleri Romalılar Hannibal'a karşı da kullanmışlardır, Fabius Cunctator'u bilirsin. Sezar zaten Galyalıların böyle kalabalık gezdiğini bildiği için uyguluyor o taktikleri.

Sezar kabileleri basıp 30000 kişiye varan sivil katliamları yaptırıyor, Vercingetorix'i kışkırtmak için. Buna rağmen Vercingetorix Sezar ile meydanda savaşmaktan kaçındı. Çünkü Roma orduları gerçekten çok disiplinlidir. Belirtmek gerekir ki Galyalılar, Romalıların en az iki katıydı.

Savaş da zaten meydanda olmadı. Sezar Alesia'yı kuşattı, Alesiada dediğin gibi sivil halk vardı. Vercingetorix haber yolladı diğer kabilelere, Sezar bu sırada siper kazdırdı. Diğer kabileler kuşatmayı kırmaya çalışırken Sezar arkalarından süvari dolandırdı. Galyalılar yenileceklerini anlayınca Alesia'dan kaçıyorlar. "Ordum yorgun olmasaydı düşmanın tamamını yok ederdim" diyordu Sezar, yanlış hatırlamıyorsam. Bu olaylardan sonra Galya teslim oluyor.

Şimdi, yenilselerdi ne olurdu. Augustus döneminde (ms. 9 yılı olması lazım) Teutoburg Ormanı Savaşında çok ezici olarak yenildiler. Augustus'un, komutan Varus'un kellesinin ve üç lejyonunun gittiğini duyunca kafasını taşlara vurup "lejyonlarımı geri ver Varus" dediği söylenir. Romalılar bir daha Germania'nın içlerine gitmeye de cesaret edemediler. Belki Alesia'da yenilselerdi Galya'nın içlerine gitmeye de cesaret edemeyeceklerdi.

Bununla bağlantılı olarak Sezar darbesini yapamayacaktı çünkü ya öldürülecekti ya kaçmak zorunda kalacaktı. Halkın gözünde iyi bir şey değil. Ancak Roma Cumhuriyetinin Sulla döneminde yıkıldığını düşünenlerdenim ben, Cumhuriyetin sadece hayaleti kalmıştı Sezar döneminde. İronik olarak, Sulla Sezar'a dikkat edilmesini söylemiştir.

Aydınlatıcı mesajın için teşekkür ederim. Bazı kaynaklarda Sezar'ın sadece 40.000 asker ile 300.000 Galyalı öldürdüğü söyleniyor doğruluğunu bilmiyorum ancak dediğin gibi Roma ordusunun aşırı derecede disiplinli ve iyi eğitilmiş olduğunu göze alırsak bence gerçek olabilir bu bilgi. Bu siper kazma olayını bilmiyordum öğrendiğim iyi oldu.

• quote:

Orijinalden alıntı: Darkwoods My Betrothed

quote:

Öncelikle o yazılar Galceye benzer, doğrudur. Sonuçta İrlandalılar da, Galler'in yerlileri de, Fransanın batısındaki Bretonlar da Kelt kökenlidir. (aramızda kalsın, kendi kişisel deneyimime göre çok güzel insanlar )

Aydınlatıcı mesajın için teşekkür ederim. Bazı kaynaklarda Sezar'ın sadece 40.000 asker ile 300.000 Galyalı öldürdüğü söyleniyor doğruluğunu bilmiyorum ancak dediğin gibi Roma ordusunun aşırı derecede disiplinli ve iyi eğitilmiş olduğunu göze alırsak bence gerçek olabilir bu bilgi. Bu siper kazma olayını bilmiyordum öğrendiğim iyi oldu.

Sezarın (ya da Romalıların) abartısıdır o. Galyalılar o kadar kalabalık olamaz, Sezarın ordusu ise 12 lejyondu, yani 60000 kişi.

Bir de Sezar o ordularla 8 yıldır Galya'da savaşıyordu. Disiplinin de ötesinde adamlar birbirlerini tanıyordu artık.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Lews Therin Telamon -- 24 Mayıs 2016; 23:07:40 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Ha bir de, avatardaki adam Jari Maenpaa mı

Ta kendisi

Time II'yi bekliyoruz hala işte...

Bu arada Roma tarihi ile ilgili kaynak önerisi alabilirim, uzun zamandır arıyordum sen bu konuda bilgili birine benziyorsun İngilizce-Türkçe fark etmez kaynağın detaylı ve safsata içermemesi önemli. Eğer bu tür bir kitap veya hazırlanmış detaylı bir blog biliyorsan çok makbule geçer

• quote:

quote:

quote:

Sezarın (ya da Romalıların) abartısıdır o. Galyalılar o kadar kalabalık olamaz, Sezarın ordusu ise 12 lejyondu, yani 60000 kişi.

Bir de Sezar o ordularla 8 yıldır Galya'da savaşıyordu. Disiplinin de ötesinde adamlar birbirlerini tanıyordu artık.

Ben de öyle düşündüm, o dönemde 300.000 çok büyük bir nüfus. Her ne kadar Vercingetorix neredeyse tüm Galya kabilelerini topladıysa da bence 300.000 kişi çıkmaz.

• quote:

quote:

Ha bir de, avatardaki adam Jari Maenpaa mı

Ta kendisi

Time II'yi bekliyoruz hala işte...

Bu arada Roma tarihi ile ilgili kaynak önerisi alabilirim, uzun zamandır arıyordum sen bu konuda bilgili birine benziyorsun İngilizce-Türkçe fark etmez kaynağın detaylı ve safsata içermemesi önemli. Eğer bu tür bir kitap veya hazırlanmış detaylı bir blog biliyorsan çok makbule geçer

Sezar'ın kendi kitabını oku. "Commentarii de Bello Gallico" olması lazım. "Galya Savaşları Üzerine". Bunun İngilizcesini rahatlıkla bulursun. Türkçesi de vardır belki.

Roma döneminde yazılmış "Roma Tarihinin Özeti" var. Eutropius'un olması lazım. Türkçesini bulursun her yerde satılıyor.

Titus Livius iyidir. Tam Sezar'ın ve Augustus'un döneminde yaşamıştır. Türkçesi var kitabının.

• amerika vietnam savaşını kaybedince dağıldımı
    işin püf noktası savaşı kendi topraklarından uzak tutabilmektir
    zaten bunu yapabilen zamanın süpergücü oluverir

• Alesia Savaşı ile ilgili birkaç görsel buldum.

Tepedeki kale Alesia. Etrafında da Sezarın kuşatma için yaptırdığı tahkimatlar var.

Şu da başka bir görsel

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Lews Therin Telamon -- 25 Mayıs 2016; 14:32:58 >

• quote:

Alesia Savaşı ile ilgili birkaç görsel buldum.

Tepedeki kale Alesia. Etrafında da Sezarın kuşatma için yaptırdığı tahkimatlar var.

/>

Şu da başka bir görsel

Teşekkürler haritalar için.

Peki sence Sezar Galya'ya latin alfabesini getirmeden önce Yunan alfabesini nereden öğrenmişlerdi? Dediğim gibi daha önceki tarihte yazılan tabletlerde Yunan Alfabesi, sonraki yıllarda yazılanlarda (Sezar'ın fethi sonrası) latin alfabesi görülmekteydi. Acaba Hallstatt'dan Fransa'ya göç eden Kelt kavimleri (ki Galyalılar oluyor bunlar) getirmiş olabilirler mi? Çünkü Hallstatt area (günümüz Avusturya sınırları içerisinde) antik Yunan kavimlerine daha yakın bir konumda. Belki oradayken öğrenmişlerdir Yunan alfabesini bir şekilde kültürel etkileşimde bulunarak.

• quote:

quote:

Alesia Savaşı ile ilgili birkaç görsel buldum.

/>

Şu da başka bir görsel

Teşekkürler haritalar için.

Peki sence Sezar Galya'ya latin alfabesini getirmeden önce Yunan alfabesini nereden öğrenmişlerdi? Dediğim gibi daha önceki tarihte yazılan tabletlerde Yunan Alfabesi, sonraki yıllarda yazılanlarda (Sezar'ın fethi sonrası) latin alfabesi görülmekteydi. Acaba Hallstatt'dan Fransa'ya göç eden Kelt kavimleri (ki Galyalılar oluyor bunlar) getirmiş olabilirler mi? Çünkü Hallstatt area (günümüz Avusturya sınırları içerisinde) antik Yunan kavimlerine daha yakın bir konumda. Belki oradayken öğrenmişlerdir Yunan alfabesini bir şekilde kültürel etkileşimde bulunarak.

Messina'da Yunan kolonisi vardı. Taa mö. 8. yüzyıldan. Daha sonra bu koloni birkaç kere el değiştiriyor Kartaca ve Yunanlar arasında. Ama yüzyıllarca oradalardı Yunanlar. Galyalılar onlardan öğrenmiştir.

Ayrıca Yunanca o dönemin lingua francasıdır. Mesela ilk İncil de Yunanca yazılmıştır, çoğu Hristiyan bilmez bunu.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Lews Therin Telamon -- 25 Mayıs 2016; 16:35:22 >

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.