Şimdi Ara

VDSL boş port yok,ADSL dengesiz.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
0
Favori
1.311
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Yaklaşık 6 senedir D-Smart Net kullanıyoruz.Şu an 16Mbps 75gb AKK ve Dsmart paketi ile kullanmaktayım internetimi. Geçen seneye kadar ilk imzaladığımız 8Mbit olanını alıyorduk fakat bir gün arayüze girdiğimde ulaşılabilir hızların 10Mbps civarlarından 13Mbps civarlarına yükseldiğini görmüştüm ve sürekli artıp bu değer 22Mbpslere kadar çıktı.Bende hali hazırda olan paketimi yükseltip 16Mbps'e yükselttim.Hiç sorunsuz 6-7 ay kullanımdan sonra yaz bitiminde eve döndüğümde ulaşılabilir hızların 15Mbps seviyelerine indiğini gördüm haliyle biraz üzücü oldu çünkü ne zaman indirme yapsam %90 oranla internetim git gel yapıyor.Normal kullanım süresinde sorun olmasa da artık can sıkmaya başladı.Artık daha fazla hızda internet almak için TürkNet,NetSpeed gibi çözümlere geçmeye düşünüyordum ancak bugün NetSpeed in müşteri hizmetlerine ulaşarak öğrendiğimde ADSL üzerinden 8 VDSL2 üzerinden 69 Mbps alabileceğim ama boş port olmaması nedeniyle olamayacağını eğer geçmeyi düşünürsem ise belki geçiş sağlanılabilir şeklinde bir bilgi verildi.İlk olarak bu hızdaki dengesizliği çözmenin bir yolu var mıdır?İkinci soru olarak VDSL2 ye geçme imkanım hiç yok mu?Cevap alabilirsem ne mutlu.VDSL boş port yok,ADSL dengesiz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Oyuncu82 -- 7 Şubat 2018; 15:2:58 >

• Selamlar.Genelde hepsi Vdsl reklamı yapıp üye kaydedip bir hafta sonra ise boş port yok cevabını veriyorlar.İki hafta bekledikten sonra internet üyeliğini iptal için üyelik iptal bölümünü aradığınızda,neden iptal etmek istediğinizi soruyorlar ve sizde haliyle sebebini söylüyorsunuz.Yetkili arkadaş çok samimi ve kibar bir şekilde bir kaç gün içinde Vdsl bağlanacağını size söylüyor.Ve gerçekten birkaç gün sonra sizin adsl hattınızı vdsl porta alıp aktif ediyorlar.24 Mbps olması gereken hızınız ise 30 Mbps'nin altına düşmüyor!!Bence kimse ne yaptığını bilmiyor ama gerçekten çok yardımcı oluyorlar.Zaten sabretmemizin sebebi bu.Vdsl için söyleyeceğim,kesilme ve dalgalanma yok ve bu değerler bizi bir kaç sene idare eder.Ama keşke Türk telekom Vdsl'de mesafe uzadıkça güç kaybını önleyen cihazları daha çok kullanabilse..
    Birinci resim 24 Mbps iken alınan değerler.İkinci resim ise 50 Mbps iken alınan değerler.

Sağlıcakla kalın.

Not:Hangi internet servis sağlayıcısı olursa olsun Vdsl ile Adsl arasında çok büyük fark var.Servis sağlayıcısı ile konuşurken konunun takipçisi olmaya ve sabretmeye değer.

• Konuyu açalı çok olmuştu ama yine de ne yaptığımı söyleyeyim ben size.TürkNet'e geçiş yaptım.Şu an 35mbit Download 3 mbit upload alıyorum.Memnunum açıkçası.Altyapım 80mbit'e kadar destekliyor nasıl oluyorsa.Eğer ilerde sınırsız güzel bi paket olursa 75mbit'e geçiş yapmayı planlıyorum.
  • Konu çok güncel olduğu için ve bu konu daha çok uzunca bir süre gündemimizde olacağı için yazmakta fayda var.Vdsl boş port yok cevabı ve Vdsl'e geçiş sürecinin oldukça uzun olması.Ama hep söylüyorum,bu geçiş sürecinde öfkelenmeden sabırlı olup takip etmekte fayda var.Vdsl dünya standartlarında gerçekten istikrarlı ve hızlı bir sistem.Santral yada saha dolabı mesafesi uzasa bile sinyal değerini yüksek tutan cihazlar var.Bu cihazlar binlerce dolar değerinde ve bizim alt yapımızda bu cihazlardan sınırlı sayıda olduğu için muhtemelen bu sorunları yaşıyoruz.Ama bunlar kadar önemli olan apartman telefon kutusundan modeme gelen tesisatın kalitesi.Yani ana şebekeden telefon kutusuna gelen kablo ne kadar önemliyse,telefon kutusundan modeme giden kabloda önemli.Evet Vdsl paketleri daha ekonomik ve daha çok seçenekli olabilir,hatta mutlaka olmalı.Mevcut fiyatları indiremiyorlarsa ve sınırsız veremiyorlarsa en azından 200 GB olan kota 400 GB ve 4 Mbps olan upload 10 Mbps yapılabilir.Çünkü Türkiye şartlarına göre ödediğimiz ücretler yüksek.Ayrıca bizim gibi hat değerleri 90 ve 80 civarı olanlarda mecburen 50 Mbps lik paketi kullanmak zorunda.75 Mbps lik paket genelde yok ve bunu bir şekilde seçenek olarak sunmaları lazım.

Not:Resimde hat değerleri.TP-Link TD-W9977 300 MBps Wireless Gigabit VDSL/ADSL Modem Router ve CAT6 Plus kablo(telefon kutusundan modeme 50m).

• Bu da şu an benim VDSL ile aldığım değerler.Hiç bir şey ellenmedik şekilde.Hala ADSL'de nasılsa bunda da öyle duruyor.Benim santrale birazcık daha uzak size göre o yüzden kendi kablo çekme gibi bir imkanım yok.Üstüne bina eski olduğu için aşağı tarafları biraz sıkıntı.Şu an memnunum.Tahminen 75-79 Mbit arası bir hız alabilirim maksimum kapasiteyi düşünürsek.Eğer AKK tamamen kaldırılırsa muhtemelen biraz pahalı ama 75 Mbit kotasız bir çok paket sunulacaktır.Modemim Airties Air5760.

• Bizim gibi FTTC Fiber kabinine yakın olan şanslı aboneler 90 Mbps ve 80 Mbps civarı Vdsl sinyalini alıyor zaten.100 Mbps alanların oranını düşünemiyorum!! Ana caddelerde büyük kurumların bile kapı önleri 50 Mbps civarı ile 70 Mbps civarı.Ama onlar haliyle FTTH(tam fiber) bağlantılarla işlerini görüyorlar.Yani santraldan saha dolabına fiber optik ve saha dolabından kendi kutularına ve modemlerine kadar fiber optik ile kotasız 1000 Mbps hıza ulaşabiliyorlar.Bizim kullandığımız Vdsl ise FTTC(melez).Santral'dan saha dolabına giden fiber optik kablo ordan apartmanlara bakır kablo ile devam ediyor.Saha dolabından apartman kutusuna giden bakır kablo,mesafe uzadıkça güç kaybına uğruyor.İşte bu sorunda devreye sinyal arttırıcı cihazların girmesi lazım.Binlerce dolar değerinde olan bu cihazların port çıkışları sınırlı olduğu için sınırlı sayıda kullanıldıkları belli oluyor.Vdsl 90 Mbps ve 80 Mbps sinyali alan abonelerede 50 Mbps internet veriliyor genelde.Birkaç firmanın ara 75 Mbps tarifesi var ama onlarda kota aşımında ücretlide olsa ek kota vermiyorlar.Yani bir şekilde kotayı aştın ayın birine kadar düşük hız.Tarife seçeneği olarak 60 Mbps,70 Mbps ,80 Mbps ,90 Mbps gibi paketlerin uygun fiyatlar ile sunulması lazım.Zaten 50 Mbps Vdsl'in ortalaması 46 Mbps civarı.Ve 35 Mbps Vdsl'in ortalamasıda 32 Mbps civarı.Bu değerler yoğunluk zamanı biraz daha düşüyor.Sonuçta hatlarımızın fiziksel kapasitesinin yarısını kullanabiliyoruz.Kotalar yetersiz ve upload ise oldukça düşük.Ödediğimiz ücretler ise Türkiye şartlarına göre yüksek.Zaten en büyük gelirde burdan sağlanıyor.

NOT:Resimde mesafe uzadıkça sinyal kaybını önleyen Vektoring uygulamasının bir örneği var.Alcatel-Lucent bu konuda dünyada lider konumunda.

• MinnieMaggie_TR M kullanıcısına yanıt
    İstersen sende 1000 mbps alabilirsin şirketler gibi Metro hat alırsan şirketler gibi onun dışında bir anlamı yok telekom 1000 mbps dl 2 ul veriyor ev hatlarına ayrıca telekomun çoğu FTTH kurulumu 1000 mbps desteklemiyor

Dediğiniz ara paketler 60 70 80 gibi hızlar AKK kalktığında gelecektir muhtemelen ama fiyatlar Türkiye gibi bir ülke için normal her şey de dışa bağımlıyız internet konusunda mesela youtube un türkiye sunucusu veya pop noktası yok bulgaristan a bağlanıyoruz twitch desen o da avrupa da böyle olursa kotalı internet in de olması normal

vektoring kullanılmıyor Türkiye de yoksa 900 metre de 70 mbps iyi bir değer

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mr.Data -- 29 Nisan 2018; 21:10:33 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: MinnieMaggie_TR

Bizim gibi FTTC Fiber kabinine yakın olan şanslı aboneler 90 Mbps ve 80 Mbps civarı Vdsl sinyalini alıyor zaten.100 Mbps alanların oranını düşünemiyorum!! Ana caddelerde büyük kurumların bile kapı önleri 50 Mbps civarı ile 70 Mbps civarı.Ama onlar haliyle FTTH(tam fiber) bağlantılarla işlerini görüyorlar.Yani santraldan saha dolabına fiber optik ve saha dolabından kendi kutularına ve modemlerine kadar fiber optik ile kotasız 1000 Mbps hıza ulaşabiliyorlar.Bizim kullandığımız Vdsl ise FTTC(melez).Santral'dan saha dolabına giden fiber optik kablo ordan apartmanlara bakır kablo ile devam ediyor.Saha dolabından apartman kutusuna giden bakır kablo,mesafe uzadıkça güç kaybına uğruyor.İşte bu sorunda devreye sinyal arttırıcı cihazların girmesi lazım.Binlerce dolar değerinde olan bu cihazların port çıkışları sınırlı olduğu için sınırlı sayıda kullanıldıkları belli oluyor.Vdsl 90 Mbps ve 80 Mbps sinyali alan abonelerede 50 Mbps internet veriliyor genelde.Birkaç firmanın ara 75 Mbps tarifesi var ama onlarda kota aşımında ücretlide olsa ek kota vermiyorlar.Yani bir şekilde kotayı aştın ayın birine kadar düşük hız.Tarife seçeneği olarak 60 Mbps,70 Mbps ,80 Mbps ,90 Mbps gibi paketlerin uygun fiyatlar ile sunulması lazım.Zaten 50 Mbps Vdsl'in ortalaması 46 Mbps civarı.Ve 35 Mbps Vdsl'in ortalamasıda 32 Mbps civarı.Bu değerler yoğunluk zamanı biraz daha düşüyor.Sonuçta hatlarımızın fiziksel kapasitesinin yarısını kullanabiliyoruz.Kotalar yetersiz ve upload ise oldukça düşük.Ödediğimiz ücretler ise Türkiye şartlarına göre yüksek.Zaten en büyük gelirde burdan sağlanıyor.

NOT:Resimde mesafe uzadıkça sinyal kaybını önleyen Vektoring uygulamasının bir örneği var.Alcatel-Lucent bu konuda dünyada lider konumunda.

Bir de kullanan kişi sayısı arttıkça ulaşılabilir hız düşüyor. Bu forumda 135 mbps ulaşılabilir hız görüp, aynı binadan bir kişi daha internet bağlatınca 100 mbps'e düşen üye vardı. Benzer şekilde forumda 1-2 yıl içinde ulaşılabilir hızı 90 mbps'ten 60 mbps'e düşen üyeler vardı. Aynı kabinden vdsl kullanan kişi sayısı arttıkça ulaşılabilir hız düşüyor. Şurada yabancı bir sitede adam kabinin kurulduğu günden 60.güne kadar hat değerlerini kaydetmiş:

https://www.increasebroadbandspeed.co.uk/2014/vectoring-crosstalk-crisis

Özet olarak kabine 200 metreden az mesafesi varmış. Kabinin kurulduğu ilk gün 145 mbps almış, kabine diğer kişilerin bağlantıları yapıldıkça bu değer düşmüş. 2.gün 105 mbps almış. 3.gün 87 mbps, 25.gün 79 mbps, 60.gün 74.5 mbps almış. Tarifesi 80 mbps olduğundan, 25.günden itibaren hızı düşmeye başlamış.

Vectoring ile daha yüksek ulaşılabilir hız sağlanacağından, bu sorunun üstesinden gelebileceğinden bahsetmişler. Bir kaç sene sona adamın kabinine vectoring desteği gelmiş ve 137 mbps ulaşılabilir hız görmüş. Bu da nerdeyse vectoring olmayan kabinin ilk günü kadar yüksek bir hız demek:

https://www.increasebroadbandspeed.co.uk/vdsl-vectoring-arrives-on-a-rural-fibre-broadband-cabinet

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi EnemyTerritory -- 29 Nisan 2018; 21:59:38 >
    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

• Evet o yazıyı bende okumuştum,abone sayısı artınca sinyal değerleri düşüyor.Sonrasında Vektoring uygulaması ile bu değerler yükseliyor.Benim bağlı olduğum FTTC Fiber kabininde Alcatel-Lucent ve Huawei ortak Vektoring uygulaması mevcut zaten.Dediğim gibi Vektoring uygulaması sınırlı sayıda da olsa mevcut.

Türkiye'de internet hızını artıracak işbirliği

28.10.2010

http://www.hurriyet.com.tr/teknoloji/turkiyede-internet-hizini-artiracak-isbirligi-16120381
  • MinnieMaggie_TR M kullanıcısına yanıt
    Türkiyede vectoring kullanılmıyor. DSLAM kartta vectoring desteği olsa bile telekom aktif etmiyor.
  • İnsanların aldığı hızlar düşük olunca Türk Telekom el atmakla uğraşmıyor.Hali hazırda zaten ülkenin %70-80i AKKli internet kullanıyor.Bakalım bu sene sonu BTK AKN'siz hayatı devreye sokarsa asıl o zaman görücez sonuçları.Ama bu bilgileri öğrenmem iyi oldu hiç haberim yoktu işlerin nasıl yürüdüğüne dair.Aydınlattığınız için teşekkürler.
  • Türk telekom birkaç yıl önce Vectoring sistemini denedi.Ama ekonomik açıdan cihazların çok pahalı olması,sınırlı port çıkışlarının olması ve verimlilik olarak FTTB veya FTTH'nin gerisinde kalması yüzünden uygulamadan vazgeçildi.Doğrudur Vectoring uygulaması bulunmamamaktadır.Yani yol haritaları FTTB yada FTTH sistemi.

FTTB:Apartmana kadar fiber optik kablo.

FTTH:Dairenin içine kadar fiber optik kablo.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.