Şimdi Ara

UZAYIN ALT DERİNLİKLERİ

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
25
Cevap
0
Favori
903
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • arkadaşlar kafama birşey takıldı belki cvp ı çok basittir ancak yinede sormak istedim

şimdi dünyadan uzay gemisi ile çıkıyolar örn mars a robot gönderdiler malüm ayada çıkılmıştı hatta güneşe bile belli mesafeye dayanacak şekilde bile bir inceleme aracı bile yollanmıştı...soruma gelirsem;

gezegenlerimiz yada bizim galaximiz diyim arada çok mesafe olmasına rağmen bildiğim kadarı ile hep aynı düzlükte yeni birisi aşşda diğeri yukarda değil kendi uyduları hariç enlem olarak aynı hizadayız "burda yanılıyormuyum?" yanılmıyorsam;

benim merak ettiğim kısım ise dünyadan çıkan bir uzay gemisi sürekli aşşa doğru giderse ne olur? bu aşşada ne var? başka yıldızlar galaxiler yokmu? bu durumu açıklayabilirmisiniz?

• Aynı hizada değiliz başkaları seninle dalga gecmeden ben cevaplayım dedim sen ilkokuldaki basit sıralamadan yola cıkarak böyle dedin sanırım.altımızda da baska sistemler var üstümüzde de arkamızda da çok çok çok büyük bir boşlukta herseyin aynı hizada sıralanmasını nasıl beklersin ki
  • quote:

Orjinalden alıntı: MrSlayer

Aynı hizada değiliz başkaları seninle dalga gecmeden ben cevaplayım dedim sen ilkokuldaki basit sıralamadan yola cıkarak böyle dedin sanırım.altımızda da baska sistemler var üstümüzde de arkamızda da çok çok çok büyük bir boşlukta herseyin aynı hizada sıralanmasını nasıl beklersin ki

Ama genel itibariyle Galaxy' ler spiralli Cdroom gibi duruyormuş. (uzmanı olmadığım bir alan) Genel itibariyle dünyanın küçüklüğünü göz önüne alırsak bence koordinatlarda arkadaş tam olarak haklı olmasa da soru mantıklı.
  • @döküntü
    hocam her galaksiyi kendi içerisinde ele alırsanız haklısınız ben genel düşünerek cevap vermiştim
  • quote:

Aynı hizada değiliz başkaları seninle dalga gecmeden ben cevaplayım dedim sen ilkokuldaki basit sıralamadan yola cıkarak böyle dedin sanırım.altımızda da baska sistemler var üstümüzde de arkamızda da çok çok çok büyük bir boşlukta herseyin aynı hizada sıralanmasını nasıl beklersin ki

sorumla neden dalga geçilsinki çok mu şaçma soru sormuşum? sorsam bile öğrenmek ayıp değil öğrenmemek ayıptır öğretmeyi dalga geçmek olarak görüyosanız bilemem? bu çok basit bir soru olsa bile...

gelelim açmış olduğum konuya bir belgesel izlemiştim "kozmik okyanusun kıyıları" idi adı orda animasyon olarak tabi adeta şu anda bilinen bizim galaximiz ve diğer galaxilerie kuş bakışı olarak canlandırmışlarıdı yani daha açacak olursam küme küme galaxi toplulukları ama nerdeyese aynı hizada... yukardan baklınca kağıt toplulukları gibi düşünün ve birçok belgeselde böyle canlandırıyorlar yani sanki bütün yıldız toolulukarı sıkıştırılmış gibi uzayın bilinmeyen ortsında kümü küme duruyolar

• @yuxeses
    Çok özür dilerim ya ben kendimi hala konudısında sanıyorum gercekten özür dilerim
  • Uzaktan düz bir çizgi gibi görünen nesnenin üzerine çıktığınızda boyut farklılaşacaktır.

Galaksiye uzaktan baktığınızda düz görünür, içersinde ise önceki gördüğünüz düzlüğü göremezsiniz ve bu, sonsuzluk içersinde daima tekrarlanabilir. Birde bilmediğimiz boyutlar var

Yani yanılmıyorsunuz, evreni bile düz olarak görebilme ihtimaliniz var.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SonOfPatriot -- 14 Temmuz 2009; 18:57:10 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

@yuxeses
    Çok özür dilerim ya ben kendimi hala konudısında sanıyorum gercekten özür dilerim

ok sorun deyil bazen olabilir böyle anlaşılmamalar önemli olan bu konuyu açmak ve öğrenmek doğruysa daha doğrusunu yanlışsa doğrusunu....sorumun mantıksız olduğunu sanmıyorum en fazla yanlış biliyorumdur bu konuyu teknik açıdan anlaşılabilen bir dille açıklayan arkadaşlar olursa sevinirim gerçekten merak ettiğim bir konu yani uzaya kuş bakışı bakıldığında yada belgeselin konusu tüm evrense nedense yukarda bahsettiğim gibi canlandırıyolar bütün galaxi toplukları küme küme dağınık şekilde ancak aynı hizada alta bişi yok üste bişi yok öyle yani....

• Arkadaşım önce boyut kavramını açıklığa kavuşturalım.

nokta

noktaları yanyana koyarak aynı hizada çizgisel bir dizilime sokuyoruz. Elde ettiğimiz şekil Doğru. Eni, yüksekliği yok. Sadece boyu var. Tek boyutu boyu.

Doğruları yanyana koyarak Alanları elde ediyoruz. Kare, dikdörtgen vs . Eni ve boyu var bu alanların. 2 boyutlu. (üçgen, daire vs de 2 boyutludur.)

Bu bulduğumuz alanları üstüste koyarak 3 boyutlu, uzayları oluşturuyoruz. Mesela içinde bulunduğun oda bir uzay diyebiliriz.

Evren kaç boyutlu bilmiyoruz üzerinde tartışmalar var ama bizim emin olduğumuz kısmı 4 boyutlu olduğu. 4. boyut zaman.

5. boyut uzay-zaman dediğimiz şey oluyor einstein sayesinde öğrenmiş olduk.

Şimdi, Bütün uzayı, odanın içine sığacak kadar küçülttüğümüzü düşün. Odanın her yerinde, Rasgele şekillerde ve büyüklüklerde CD ler olsun. Bu CD ler galaksiler.

Her galakside yanlış olabilir ama milyonlarca yıldız var diye biliyorum. Her yıldızın etrafında da sayısız gezegen var. Biz şimdi bu galaksilerden samanyolunun içindeyiz.

Bize en yakın olan galaksi andromeda galaksisi. Biz dünyadan herhangi bir uzay aracı fırlattığımızda, bir uydu veya uzay mekiği, o araç istediğimiz yöne gidiyor.

Yukarı ve aşşağı kavramları sadece dünyaya göre geçerli. Biz şu an Türkiye de yaşıyoruz ve ayakta durduğumuzda Amerikada ki yada çindeki bir vatandaşa göre baş aşşağı duruyoruz. Herkesin Yukarı kavramı kendi konumuna göre değişiyor.

Dünyanın yuvarlak olduğunun keşfi aslında çok büyük bir keşifti. Tüm insanların dünyanın düz olduğunu düşündüğünü bir hayal edin. Muhtemelen bizde öyle düşünüyor olucaktık.

• Aynı enlemde değil gezegenler,güneş sisteminde güneşi merkez olarak aldığımız vakit hepsi kendi yörüngesinde kusursuz bir şekide hareket ediyor,farklı galaksi ve yıldız takımlarının olduğu bir gerçek ve kanaatimce hepsi farklı bir sistemin üyesi
  • dünya yuvarlak
    dunyanın altındakide üstündekide gökyüzüne baktıgında yıldızları görüyor.yani altımız ve üstümüz dolu.yandan bakanlarda görüyor.yanlarımızda dolu
    bir dairenin ortasında duruyoruz gibi düşünebilirsin

ama
    galaksiye uzaktan baktıgında yassı şekilde görülür(kagıt gibi degil.daha bir basık dünya gibi,geoid ).galaksiye baktıgımız boşluktan alta üste saga sola bakarsan yine galaksiler görürsün.
    uzay sonsuz oldugunu düşünürsek tüm galaksilere birden bakabilirsek yine düz görülebilir.gidip bakmak lazım :)
  • Aşağıdaki resimde 10.000 galaksi var hepsi de düz bir zeminde değildir.
    Hubble Uzay Teleskobunun uzayın sadece bir kesitinden elde ettiği bir görüntüdür.
    Bütün uzayı düşünecek olursa düz bir görünümden ziyade balonumsu bir yapıda olduğunu varsayabilriiz.
    Diğer soruya içinse bir uzay gemisi ışık hızı ile de ilerlese asla uzayın sonuna varamaz çünkü; uzay ışık hızından daha hızlı genişlemektedir.

UZAYIN ALT DERİNLİKLERİ
    Çözünürlük: 3100*3100

Hubble Ultra Derin Alan, veya HUDF (Hubble Ultra Deep Field) Fornax takımyıldızının küçük bir bölgesinden, Hubble Uzay Teleskopu ile 24 Eylül 2003'den 16 Ocak 2004'e kadar olan bir dönemde toplanan verilerin bir araya getirilmesiyle oluşturulmuş resim.
    İnsan gözünün algılayabileceği ve 13 milyar yıl öncesinden gelen ışıkla, evrenden bugüne kadar alınmış en derin resimdir. HUDF yaklaşık 10.000 galaksi içerir. Bu gökyüzü parçasının seçilme nedeni bu bölgede parlak yıldızların seyrek olmasıdır. Bu resimde görülen gökadaların (ayrıca Galaksi) çoğunun yeryüzündeki teleskoplarla kızılötesi dalgaboyunda görülebilmesine rağmen Hubble, görülebilen dalgaboyunda gözlem yapabilecek tek alettir. Bu resim 36.7 yay-dakika kareyi kaplamaktadır. Bu alan bizim için 1 metre uzakta tutulan 1mm2'lik bir kâğıttan daha küçük olmakla beraber gökyüzünün on üç milyonda birinden küçüktür. Bölgenin merkezindeki yıldız USNO-A2.0 0600-01400432'dir.
    Hubble Ultra Derin Alan çekimi için toplamda Dünya etrafındaki 400 dönüşü esnasında 800 poz çekmiştir ve bu pozların toplam süresi RGB filtreli kamera için 11,3 gün kızılötesi kamera için de 4,5 gündür. Ortalama bir poz süresi 21 dakikadır. Bütün gökyüzünün bu şekilde gözlemlenmesi yaklaşık 1 milyon yıllık bir çalışma gerektirir.

• cvp lar ve bilgilendirmeler için gerçekten çok teşekkür ederim

sorumun saçma olmamakla beraber verilen teknik cvp larada bakarsak benim gibi bu konuda düşünen arkadaşlarında verilen cvp lardan yararlanacağını düşünüyorum yani böyle bir soru tek benim aklıma gelmemiş sanırım bilgisi olan ya olmayan arkadaşlarında böyle bir soru aklına gelmiş verdiğiniz cvp lar gerçekten sadece açıklayıcı bunun için teşekkür ederim ayrıca

daha da eklemek isteyen konuyu açmak isteyen arkadaşlar da varsa yazsınlar nede olsa sınırsız olan bir konunun sadece çok milimalize olan bir köşesinden bahsediyoruz

saygılar
  • metalok benimde aklıma bu resim gelmişti. Olsa da koysak diye, iyi olmuş.
  • konuya ilişkin bende 2 tane foto ekledim uzaktan bakıldığında dediğim gibi ancak; sizin açıkladığınız gibi sadece bir göz yanılmasıda diyebiliriz aslına nekadar da dağınıklar ve aynı düzlemde değiller ancak tabiki kusursuz bir dengede olduklarıda tartışılmaz

UZAYIN ALT DERİNLİKLERİ

UZAYIN ALT DERİNLİKLERİ

• yuxeses

evet her galaksi yaklaşık bir disk gibi buna yıldız diski deniyor ama ...(mesajdan önceki son resim güzel bir örnek)

galaksilerin oluşturduğu evrenin bütünü iki boyut üstünde değil
    yani bir disk gibi değil
    yaklaşık olarak heryöne doğru simetrik bir dağılım var

yani aşşağılarda yukarılarda boşluk yok
    zaten uzay için aşşağı yukarı tanımsız şeyler

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bahtiyar0011 -- 16 Temmuz 2009; 3:06:30 >
  • aslında sonsuz bir alanda yada şu anda sonunu göremediğimiz için sonsuz tanımlamasını yapıyoruz dediğiniz gibi sağı solu yukarısı aşşası diye bir şey olmaz ama fotolarada bakıncada sanki sonusuz olan bir alanın bilinmeyen ortasında sanki tüm glaxiler cd şeklinde duruyor

ancak verilmiş olan cvlarda gördümki durum böyle değil aslında bende durumun böyle olmadığını biliyordum sadece belgesellerde ve örn gösterdiğim fotolarda hep böyle fotolar oldu için aklıma böyle bir soru geldi yoksa daaha uzayda göremediğimiz alan daha %97 civarymış biz daha %3 nü görebiliyomuşuz bir belgeselde duymuştum aslında sonsuz tabir edelen bir alanın sayısal rakamlarda ne kadarı gözlendiğide biraz saçma gelmişti bana "birde uzayın sıcaklığı (-215) diye biliyorum bu doğrumu? 2.sorumda uzayda ne tür gazlar var yada hiç yokmu? uzayın havasını nsl tanımlaya biliriz? bunlarada kısa cvp lar verilirse çok iyi olur

sonuç itibariyle uzayda her türlü glaxsi çeşiti olabilir bu cd şeklinde de olur dvd de vcd de

saygılar

• Mutlak sıfır diye tabir edilen maddenin ulaşabileceği en düşük sıcaklık değeri -273,15 derecedir.
    Bu da labaratuvar ortamlarında elde ediliyor.
    Ay'ın yüzey sıcaklığı geceleri -153 derece... Ay'da atmosfer olmadığına göre uzayın da sıcaklığı yaklaşık bu seviye de olmalı...
    Uzayda bulunan gazlar ise dünyada bulunan bütün gazları içeriyor olmalı... Çünkü dünyadaki gazlar da sonuçta uzayda bir yerde oluştu.

Misal aşağıdaki Helix Nebulası...
    Görünen renkli şeyler tamamen etrafa saçılmış gazlardır.

UZAYIN ALT DERİNLİKLERİ

• cvp için teşekkürler

umarım küçük sorularla canınızı sıkmıyorumdur ancak merak işde

aklımda şu sorulardada vardı ancak konuyu açarken aklıma gelmedi yazıştıkça geliyor...biraz fantastic sorular ancak ne yaprsın öğrenmekte istiyo insan...

soru 1: bir astronot uzaya çıktı örn: ayda olsun es kaza kostümü yırtıldı! delik olştu! yada kaskı kırıldı! ilk anda ölümü nsl olur? donarakmı? patlayarakmı? havasız kalarakmı? izlediğim "gün ışığı" filminde donarak ölmüştü yanlış hatırlamıyosamda uzay gemisinin kanadı çarpmıştı tuzla buz olmuştu astronot

soru 2: bir internet sitesinde gezegenlerin çıkartıkları sesler vardı; bilim adamları kayıt etmişler bizim glaxsimizdeki her gezegeni dinledim ve çok etkilenmiştim şimdi gerçektende uzay böyle çok seli bir yermi? her gezegenin böyle ses çıkartığını düşünürsek?

soru 3:birde uzaya gidip gelen astronotların gelince dünyaya fiziksel ve ruhsal değişiklik gösterdiği söyleniyo hatta geçenlerde bir ekip vardı uzayda obama görüşme falan yapmıştı bir bilim adamıda uzayda fazla kalanların fiziksel değişimleri kaçınılmaz olduğunu söylemişti örn:kafalarının büyümesi tüylerinin dökülmesi gibi bunu nsl yorumlarsınız?

• quote:

Orjinalden alıntı: yuxeses

Boşlukta ses olmaz. Bahsettiklerin gök cisimlerinin yaydığı elektromanyetik dalgaların sese dönüştürülmesiyle (demodüle edilmesiyle) ortaya çıkıyor.

İlk sorunun cevabı da büyük ihtimalle çok düşük basınçtan dolayı ortaya çıkacak problemler olur.

Bu arada mutlak sıfır denen sıcaklığın da pratik koşullarda elde edilmesi mümkün değil. Uzayda 'boş' diyebileceğimiz bir yer yok çünkü.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi PHaLaNX. -- 16 Temmuz 2009; 17:10:32 >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.