Şimdi Ara

Uzayda ve Dünyada Yaşlanma (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
40
Cevap
0
Favori
16.774
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • Kütlenin çok olduğu yerde daha yavaş yaşlanılır hatta bir belgeselde en büyük piramitin yanında zaman yavaşlar diyordu
  • quote:

Orijinalden alıntı: ReLaKs

quote:

Orijinalden alıntı: PHaLaNX.

quote:

Orijinalden alıntı: ReLaKs
    quote:

Orijinalden alıntı: PHaLaNX.
    Hayır, ekvator ve kutuplar aradaki fark ancak hassas aletlerle ölçülebilecek kadardır. Dediğinizin olması için bir nötron yıldızının kenarında falan uyumamız gerek.

Hassas farkın ne kadar etki ettiği hakkında bilginiz varmı peki? Belki 0.0001G de 1 yıl ömrümüz uzuyordur?

Evet ekvator-kutuplar arasındaki fark 100 yılda ancak birkaç milisaniyeye denk geliyor.

Hesabı neye göre yaptınız?

O anda hesap yapmamıştım, fakat yerçekimi farkı dolayısıyla oluşan zaman farkını hesaplamada kullanılan Schwarzschild formülü ile hesaplanabilir. GPS uyduları için sadece yerçekimi etkisiyle günde 45 us yani 100 yılda 1.64 saniye değeri belirtilir, bizim durumdaki fark bundan çok daha az olduğu için birkaç ms tahmininde bulundum. Bir de bu formülün göreceli hızlar için olanı vardır, fakat hızları birbirine göre eşit kabul edip sadece yerçekiminin etkisini hesaba katıyorum.

Uzayda ve Dünyada Yaşlanma

Bu da Dünya'nın kütlesi, kutuplar ve ekvatordaki yarıçapını yerine koyarak hesapladığımda, eğer yanlışlık yapmadıysam, 100 yılda 0.007374 saniye farka denk geliyor. Yani 100 yılda 7 ms.

Tam olarak kullandığım değerler 0.007374 = abs(60*60*24*365*100*(sqrt(1-((2*6.6742e-11*5.97e24)/(6356752*299792458^2)))-sqrt(1-((2*6.6742e-11*5.97e24)/(6378137*299792458^2))))).

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi PHaLaNX. -- 17 Ocak 2012; 21:27:16 >

• Bunca yıldır ben, dünyada daha hızlı,uzayda daha yavaş yaşlanılır diye biliyordum. Mantıken de şöyle açıklıyorum; Dünyanın içersinde bulunduğumuzda,dünyanın dönüşünün farkında olmuyoruz (çok küçük olduğumuz için). Fakat uzayın derinliklerinden bir yerden dünyaya baktığımızda dönüşünün çok hızlı olduğunu görebiliyoruz. Dolayısıyla, dünya zamanında atıyorum 4 gün geçerken,aynı süre,bizim nefes alıp vermemiz kadar kısa sürüyor. Hatta Einstein'ın görelilik teorisidir. Ben böyle biliyorum ve şuan çok şaşkınım. Speedy,özellikle beni aydınlatmanızı rica ederim...
  • quote:

Orijinalden alıntı: xxPyromaniaxx

Bunca yıldır ben, dünyada daha hızlı,uzayda daha yavaş yaşlanılır diye biliyordum. Mantıken de şöyle açıklıyorum; Dünyanın içersinde bulunduğumuzda,dünyanın dönüşünün farkında olmuyoruz (çok küçük olduğumuz için). Fakat uzayın derinliklerinden bir yerden dünyaya baktığımızda dönüşünün çok hızlı olduğunu görebiliyoruz. Dolayısıyla, dünya zamanında atıyorum 4 gün geçerken,aynı süre,bizim nefes alıp vermemiz kadar kısa sürüyor. Hatta Einstein'ın görelilik teorisidir. Ben böyle biliyorum ve şuan çok şaşkınım. Speedy,özellikle beni aydınlatmanızı rica ederim...

bunun farkındalıkla bir ilgisi yok aslında,
    dünyada zaman uzaydakine göre daha doğrusu dünyanın kütle çekim alanının dışındakine göre daha yavaş akar.
    ayrıca dünya üstündeki cisimlerin boyları yere 90 derece olmak üzere uzaydakine göre daha kısadır. yani aslında uzay boşluğunda şu an olduğumuzdan daha uzun görünürüz :) (başka deyişle yatar haldeki boyumuz ayaktaki boyumuzdan daha uzundur)
    tüm bunların nedeni kütle çekim alanlarıdır. bu alanlarda uzay-zaman esner ve zaman daha yavaş akmaya başlar. benim görüşüm zamanın ve mesafelerin esnek uzay-zamanda farklı boyutlara kayıyor oluşudur.

• quote:

Orijinalden alıntı: speedy_

quote:

Bunca yıldır ben, dünyada daha hızlı,uzayda daha yavaş yaşlanılır diye biliyordum. Mantıken de şöyle açıklıyorum; Dünyanın içersinde bulunduğumuzda,dünyanın dönüşünün farkında olmuyoruz (çok küçük olduğumuz için). Fakat uzayın derinliklerinden bir yerden dünyaya baktığımızda dönüşünün çok hızlı olduğunu görebiliyoruz. Dolayısıyla, dünya zamanında atıyorum 4 gün geçerken,aynı süre,bizim nefes alıp vermemiz kadar kısa sürüyor. Hatta Einstein'ın görelilik teorisidir. Ben böyle biliyorum ve şuan çok şaşkınım. Speedy,özellikle beni aydınlatmanızı rica ederim...

dünyada zaman uzaydakine göre daha doğrusu dünyanın kütle çekim alanının dışındakine göre daha yavaş akar.
    ayrıca dünya üstündeki cisimlerin boyları yere 90 derece olmak üzere uzaydakine göre daha kısadır. yani aslında uzay boşluğunda şu an olduğumuzdan daha uzun görünürüz :) (başka deyişle yatar haldeki boyumuz ayaktaki boyumuzdan daha uzundur)
    tüm bunların nedeni kütle çekim alanlarıdır. bu alanlarda uzay-zaman esner ve zaman daha yavaş akmaya başlar. benim görüşüm zamanın ve mesafelerin esnek uzay-zamanda farklı boyutlara kayıyor oluşudur.

Bu anlattıklarınızı biliyorum evet ama benim yukarıda sorduğum soruya cevap vermiyor ki. Özellikle verdiğim örneği ele alırsak,bu düşüncemin nesi yanlış,bunu belirtmenizi isterim.Uzayın derinliklerinden bir yerden dünyaya bakıldığında çok hızlı döndüğünü görüyor muyuz,görmüyor muyuz? Eğer görebiliyorsak nasıl oluyor da uzayda zaman daha hızlı geçiyor?

Ayrıca en son cümleniz tam anlamıyla göreliliği açıklamıyor mu?

''Zaman ve mesafeler, esnek uzay-zamanda farklı boyutlara kayıyor.'' Bir ilgisi yok demişsiniz de,o açıdan soruyorum. Gerçekten iyice karıştım...

• quote:

quote:

quote:

Bu anlattıklarınızı biliyorum evet ama benim yukarıda sorduğum soruya cevap vermiyor ki. Özellikle verdiğim örneği ele alırsak,bu düşüncemin nesi yanlış,bunu belirtmenizi isterim.Uzayın derinliklerinden bir yerden dünyaya bakıldığında çok hızlı döndüğünü görüyor muyuz,görmüyor muyuz? Eğer görebiliyorsak nasıl oluyor da uzayda zaman daha hızlı geçiyor?

Ayrıca en son cümleniz tam anlamıyla göreliliği açıklamıyor mu?

''Zaman ve mesafeler, esnek uzay-zamanda farklı boyutlara kayıyor.'' Bir ilgisi yok demişsiniz de,o açıdan soruyorum. Gerçekten iyice karıştım...

uzaydan bakıldığında dünya hızlı dönüyormuş gibi görünmez ki kim demiş bunu?
    döndüğünü anlayamazsınız bile
    görelilik bildiğim kadarıyla zaman genleşmesinin asıl nedenini açıklamıyor sadece böyle birşeyin olduğunu söylüyor

• Henüz ilkokula gidiyordum. Sınıf öğretmenimiz o gün okula bir dünya maketi getirmişti. Maketi var gücüyle çevirip ''işte dünya aslında bu kadar hızlı dönüyor ama bizler içinde çok ama çok küçük olduğumuzdan farkedemiyoruz'' demişti :) Çok ilginç gelmişti bana... Daha sonra dünyanın uzaydan görünüşü adı altında videolar,belgeseller izlediğimde de bunu gördüm;uzaydan çok daha hızlı döndüğünü gözlemliyoruz. (Öyle öğretmenin dediği gibi hızlı değil ama oldukça hızlı).

Eğer bu videolarda hızlandırma kullanılmadıysa , ben atmosferin biraz üstünden gayet hızlı döndüğünü görüyorum. Bulutların hızı mı bilemem...

Kendi kendime kafamda ''Bu kadar kısa mesafe uzaklıktan böyle hızlı görünüyorsa,kimbilir 10 milyar ışık yılı öteden ne kadar hızlı görünür'' şeklinde bir düşünce oluştu.

Çocuğunuzun 1. yaş gününü kutladıktan hemen sonra, 10 milyar ışık yılı öteye ışınlansanız...orada bir yıl kalsanız ve yeniden dünyaya ışınlansanız dünya zamanı ve sizin zamanınız ne olur? Siz mi daha fazla dünya günü yaşamış olursunuz,yoksa çocuğunuz mu? (bir varsayım.meraktan soruyorum.herhangi bir fikriniz varsa alayım). Açıkçası dünyada 365 gün yaşandığında,benim ise ,atıyorum 2 dünya günü yaşayacağımı düşünüyordum....

• quote:

Henüz ilkokula gidiyordum. Sınıf öğretmenimiz o gün okula bir dünya maketi getirmişti. Maketi var gücüyle çevirip ''işte dünya aslında bu kadar hızlı dönüyor ama bizler içinde çok ama çok küçük olduğumuzdan farkedemiyoruz'' demişti :) Çok ilginç gelmişti bana... Daha sonra dünyanın uzaydan görünüşü adı altında videolar,belgeseller izlediğimde de bunu gördüm;uzaydan çok daha hızlı döndüğünü gözlemliyoruz. (Öyle öğretmenin dediği gibi hızlı değil ama oldukça hızlı).

Eğer bu videolarda hızlandırma kullanılmadıysa , ben atmosferin biraz üstünden gayet hızlı döndüğünü görüyorum. Bulutların hızı mı bilemem...

Kendi kendime kafamda ''Bu kadar kısa mesafe uzaklıktan böyle hızlı görünüyorsa,kimbilir 10 milyar ışık yılı öteden ne kadar hızlı görünür'' şeklinde bir düşünce oluştu.

Çocuğunuzun 1. yaş gününü kutladıktan hemen sonra, 10 milyar ışık yılı öteye ışınlansanız...orada bir yıl kalsanız ve yeniden dünyaya ışınlansanız dünya zamanı ve sizin zamanınız ne olur? Siz mi daha fazla dünya günü yaşamış olursunuz,yoksa çocuğunuz mu? (bir varsayım.meraktan soruyorum.herhangi bir fikriniz varsa alayım). Açıkçası dünyada 365 gün yaşandığında,benim ise ,atıyorum 2 dünya günü yaşayacağımı düşünüyordum....

ilkokula giden birinin bu konulara ilgi duyması çok güzel
    öğretmeninin dediği şey sanırım başka bişey, videolarda gördüklerin ise hızlandırılmış olabilir ama unutma o görüntüler dünya etrafında 1,5 saatte 1 tur atan uydular tarafından çekiliyor hızlı dönüyormuş gibi görünmesi bundan da kaynaklanıyor olabilir.
    soruya gelince;
    öncelikle ışınlanma diye birşey var mıdır bilmem ama ben bu soruyu özel görelilikle cevaplayayım,
    çocuğumun 1. yaş gününü kutlayıp ışık hızına çok yakın bir araçla 10 milyar ışık yılı öteye gidip 1 yıl kalıp geri dönersem ortada dünya diye birşey kalmaz çünkü 20 milyar yıl geçmiştir ben ise 2 yıla yakın yaşlanmış olurum.
    ışınlanmış olsaydım ki eğer ışınlanmak ışık hızı ile gitmekse ben hemen orada olacağım 1 yıl kalacağım ve hemen geri döneceğim yani yolda vakit kaybetmek yok. dünyada ise 20 milyar yıl geçecek.

• quote:

quote:

Henüz ilkokula gidiyordum. Sınıf öğretmenimiz o gün okula bir dünya maketi getirmişti. Maketi var gücüyle çevirip ''işte dünya aslında bu kadar hızlı dönüyor ama bizler içinde çok ama çok küçük olduğumuzdan farkedemiyoruz'' demişti :) Çok ilginç gelmişti bana... Daha sonra dünyanın uzaydan görünüşü adı altında videolar,belgeseller izlediğimde de bunu gördüm;uzaydan çok daha hızlı döndüğünü gözlemliyoruz. (Öyle öğretmenin dediği gibi hızlı değil ama oldukça hızlı).

öğretmeninin dediği şey sanırım başka bişey, videolarda gördüklerin ise hızlandırılmış olabilir ama unutma o görüntüler dünya etrafında 1,5 saatte 1 tur atan uydular tarafından çekiliyor hızlı dönüyormuş gibi görünmesi bundan da kaynaklanıyor olabilir.
    soruya gelince;
    öncelikle ışınlanma diye birşey var mıdır bilmem ama ben bu soruyu özel görelilikle cevaplayayım,
    çocuğumun 1. yaş gününü kutlayıp ışık hızına çok yakın bir araçla 10 milyar ışık yılı öteye gidip 1 yıl kalıp geri dönersem ortada dünya diye birşey kalmaz çünkü 20 milyar yıl geçmiştir ben ise 2 yıla yakın yaşlanmış olurum.
    ışınlanmış olsaydım ki eğer ışınlanmak ışık hızı ile gitmekse ben hemen orada olacağım 1 yıl kalacağım ve hemen geri döneceğim yani yolda vakit kaybetmek yok. dünyada ise 20 milyar yıl geçecek.

Tamam o zaman hemfikiriz dünya zamanının daha hızlı yol alacağına. İşte benim de anlatmak istediğim bu. Işınlanmak henüz mümkün değil elbette(olur mu bilemem)..ben varsayım olarak yola çıktım. Böyle birşey mümkün olsa nerede daha fazla yaşlanırız sorusunun cevabı burda yatıyor bence.

''ben hemen orada olacağım 1 yıl kalacağım ve hemen geri döneceğim yani yolda vakit kaybetmek yok. dünyada ise 20 milyar yıl geçecek.''

Bunlar sizin cümleleriniz. Demin uzayda daha fazla yaşlanırım'ı savunmuyor muydunuz? Oysa ki uzay zamanıyla dünya zamanı bir değil.

''ışınlanmış olsaydım ki eğer ışınlanmak ışık hızı ile gitmekse ben hemen orada olacağım 1 yıl kalacağım ve hemen geri döneceğim yani yolda vakit kaybetmek yok. dünyada ise 20 milyar yıl geçecek.''

Dünyada bir yıl geçerken,uzayda 20 milyar yıl geçiyor. 1 sene sonra dünyaya döndüğünde ,aslında 20 milyar yıl geçmiş oluyor. takıldığım nokta bu.Dünyada daha fazla yaşlanılıyor. Eee ?

• quote:

quote:

quote:

soruya gelince;

Tamam o zaman hemfikiriz dünya zamanının daha hızlı yol alacağına. İşte benim de anlatmak istediğim bu. Işınlanmak henüz mümkün değil elbette(olur mu bilemem)..ben varsayım olarak yola çıktım. Böyle birşey mümkün olsa nerede daha fazla yaşlanırız sorusunun cevabı burda yatıyor bence.

''ben hemen orada olacağım 1 yıl kalacağım ve hemen geri döneceğim yani yolda vakit kaybetmek yok. dünyada ise 20 milyar yıl geçecek.''

Bunlar sizin cümleleriniz. Demin uzayda daha fazla yaşlanırım'ı savunmuyor muydunuz? Oysa ki uzay zamanıyla dünya zamanı bir değil.

''ışınlanmış olsaydım ki eğer ışınlanmak ışık hızı ile gitmekse ben hemen orada olacağım 1 yıl kalacağım ve hemen geri döneceğim yani yolda vakit kaybetmek yok. dünyada ise 20 milyar yıl geçecek.''

Dünyada bir yıl geçerken,uzayda 20 milyar yıl geçiyor. 1 sene sonra dünyaya döndüğünde ,aslında 20 milyar yıl geçmiş oluyor. takıldığım nokta bu.Dünyada daha fazla yaşlanılıyor. Eee ?

sanırım kavramları bayağ birbirine karıştırdın
    olsun normal konu biraz zor. hemen algılamak zor.
    hızlı giden cisimlerde ve büyük kütleli cisimlerin yanında zaman yavaş akar

• quote:

quote:

quote:

quote:

soruya gelince;

sanırım kavramları bayağ birbirine karıştırdın
    olsun normal konu biraz zor. hemen algılamak zor.
    hızlı giden cisimlerde ve büyük kütleli cisimlerin yanında zaman yavaş akar

Alıntıları Göster
    Hangi kavramları birbirine karıştırdığımı merak ediyorum. Gerçekten. Fikir çürütmek falan değil amacım. Bunca yıldır kitaplardan,belgesellerden,dergilerden vs. araştırıp öğrendiğim herşey bu yöndeydi; uzayda zaman dünyaya göre daha yavaş geçer... Bu konuda okuduklarım kafamı çok karıştırdı sadece. Yukarıda verdiğim örnekte hemfikirsek,nasıl uzayda daha fazla yaşlanılıyor? düşünüyorum,işin içinden çıkamıyorum,bir mantıksızlık var ortada. Ha ''Konu uzun,epey karışık.Yazacak zamanım yok'' diyorsanız o başka. Ben internetten gene gene araştırıyorum ama ünlü ikiz maymun deneyi bile bu kapıya çıkıyor. Ben mi yanlış anlıyorum,nedir,anlayamadım...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi xxPyromaniaxx -- 19 Ocak 2012; 13:31:23 >

• quote:

Hangi kavramları birbirine karıştırdığımı merak ediyorum. Gerçekten. Fikir çürütmek falan değil amacım. Bunca yıldır kitaplardan,belgesellerden,dergilerden vs. araştırıp öğrendiğim herşey bu yöndeydi; uzayda zaman dünyaya göre daha yavaş geçer... Bu konuda okuduklarım kafamı çok karıştırdı sadece. Yukarıda verdiğim örnekte hemfikirsek,nasıl uzayda daha fazla yaşlanılıyor? düşünüyorum,işin içinden çıkamıyorum,bir mantıksızlık var ortada. Ha ''Konu uzun,epey karışık.Yazacak zamanım yok'' diyorsanız o başka. Ben internetten gene gene araştırıyorum ama ünlü ikiz maymun deneyi bile bu kapıya çıkıyor. Ben mi yanlış anlıyorum,nedir,anlayamadım...

kesinlikle yanlış anlıyorsun ama doğrusunu anlarsın biraz daha düşünürsen.
    einstein ın genel göreliliği der ki,
    büyük kütleli cisimlerin yanında veya hızlı giden cisimlerde zaman daha yavaş akar, kütle artar, uzunluklar kısalır.
    bahsettiğin ikiz paradoksu da şu şekilde; ikizlerden biri ışık hızına yakın hızlarda seyahat eden bir araca binip uzayda 10 yıl geçirip tekrar dünyaya dönüyor. ve ikizi ile biraraya geliyor. dünyadaki ikizi 20 yıl uzaydaki ise 10 yıl yaşlanmış oluyor.
    eğer dünyanın kütlesi çok büyük olsa idi belki aynı yaşta olabilirlerdi. ancak zaman yavaşlatma konusunda yüksek hızlar kütleli cisimlerden daha başarılıdır. çünkü aynı zaman genleşmesini sağlamak için çok büyük kütlelere ihtiyaç vardır.

• Ben konuya farklı bir açıdan bakayım. Yaşlanmaya hangi açıdan bakıyorsunuz? Biyolojik yani kimyasal yaşlanma nerede olduğumuza bağlımıdır? Biyolojik yaşlanma vücut faaliyetler sonucu DNA ve hücrelerde oluşan hasarların onarılma yeteneğinin kaybedilmesidir diye biliyorum. Bu durumda uzaya çıktığımızda yaşlanmamış olmamız için vücutsal faaliyetlerimizin yavaşlamış hatta durmuş olması gerekir. Ben uzay'a çıkıp ışık hızında 10 yıl geçirirsem, bu sırada yaşamsal fonksiyonlarım aynen devam edeceği için dünya'da kalan ikizimle aynı şekilde yaşlanmış olurum. Tek fark yer çekimsiz ortamın yarattığı fark olur.
  • quote:

Orijinalden alıntı: lemon143

kara deliğe gir çık dünyada kimseyi tanımassın.

iste bu yuzden mitolojideki tanrilar ve firavunlar yuzlerce yil yasiyordu

Ilginc degilmi?
  • Şu filmde bu konu ele alınıyor.Tavsiye ederim ;

imdb.com/title/tt0062622/
  • hangisinde daha hızlı yaşlanırsın bilmiyorum ama sürekli ses hızı gibi bir hızla gidersen,arada fark olacaktır
  • S.a herkeze iyi akşamlar Arkadaşlar Uzaydamı insan daha çabuk yaşlanır yoksa Dünya'damı bunu kendi fikirlerime göre cevaplandıracağım bana göre Uzayda insan daha geç yaşlanır Çünkü uzayda yer çekimi olmadığından Vicudumuzdaki organlar yer çekiminden etkilenmez ve daha akıcı ve seri bir şekilde enerji tüketmeden çalışır sanki uykudaymışız gibi kalp ve damarlar kanı hiçbir basınca maruz kalmadan pompalar ve insan uzayda daha geç yaşlanır. Örnek uzayda saat'te 1 kmh hızla bir taş fırlattığımızı düşünün o taş sonsuza kadar 1kmh hızla gider. ama dünyada bunu denersek yer çekiminden ve hava basıncından dolayı giderek yavaşlar ama uzayda asla yavaşlamaz taki bir çekim kuvveti olan bir kaya parçası yada bir kütlenin yanından geçene kadar.

Bir ikincisi olarak şunu söylemek istiyorum alttaki yazıya cevap olarak.

soruya gelince;

Cevap: arkadaş demişki ben 10 milyar ışık yılı uzağa gidip gelsem dünyada 20 milyar yıl geçmiş olur ama ben 2 yıl yaşlanmış olurum demiş. Malesef öyle olmaz Senin 10 milyar ışık yılı uzağa gitmen için 10milyar yıl boyunca ışık hızıyla gitmen lazım bu demek oluyorki senin oraya varman 10milyar yıl sürücek demektir malesef buna ömrün yetmez yaşlanmayı bırak uzayda kemiklerin bile kalmaz belki :D hadi diyelim gittin ve geri dödün doğru dünyada 20 milyar yıl geçmiş olur tabiki dünya ortada kalmaz yok olur ama sen geri döndüğünde tabiki bu imkansız ama sen 20 milyar yıl yaşında olursun bunun olması içinde ölümsüz olman lazım. hatta bırak ölümsüz olmayı tanrı olman lazım haşa tabiki çünkü suanda evrenin yaşı 13.5 milyar yıl sen üstüne 20 milyar yıl daha koyarsan eder sana 33.5 milyar yıl bana göre evren o kadar yaşayamaz Allah Azze ve Celle yaratığı her varlık fanidir yanlız kendi zatı ebedidir. Arkadaşlar bu arada k.bakmayın ilk defa forumda yazı yazıyorum çok karman çorman bişey oldu bi kusur yaptıysam affola inşallah bişeyler anlatabilmişimdir :) son olarak 10 milyar ışık yılı uzaktaki biryere ışınlansan yani bir anda orda olsan ve orda 1yıl kalsan sonra aynı şekilde tekrar dünyaya ışınlansan bir anda dünyadada 1 yıl geçmil olur bu kadar basit :D

• quote:

Orijinalden alıntı: 31.taner

Ben konuya farklı bir açıdan bakayım. Yaşlanmaya hangi açıdan bakıyorsunuz? Biyolojik yani kimyasal yaşlanma nerede olduğumuza bağlımıdır? Biyolojik yaşlanma vücut faaliyetler sonucu DNA ve hücrelerde oluşan hasarların onarılma yeteneğinin kaybedilmesidir diye biliyorum. Bu durumda uzaya çıktığımızda yaşlanmamış olmamız için vücutsal faaliyetlerimizin yavaşlamış hatta durmuş olması gerekir. Ben uzay'a çıkıp ışık hızında 10 yıl geçirirsem, bu sırada yaşamsal fonksiyonlarım aynen devam edeceği için dünya'da kalan ikizimle aynı şekilde yaşlanmış olurum. Tek fark yer çekimsiz ortamın yarattığı fark olur.

iste benim merak ettigim nokta tam olarak bu. Yanimizda bukulen hizli veya yavas akan uzayin zaman bizim biyolijik dengemize nasil etki ediyor ?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Siyah. kullanıcısına yanıt
    Alin size ikizler paradoksu ve interstaller

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • ilginç konu
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.