Şimdi Ara

uzayda hoparlör.....

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
22
Cevap
0
Favori
2.342
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • şimdi hop. sarımlara gelen elektrik sinyalinin genlik ve frekansına göre diyaframın ileri geri hareket etmesi sonucu,havanın hareket ettirilmesi suretiyle ses dalgası şeklinde yayılıyor(yanlışım varsa düzeltin lütfen)
    e uzayda boşluk olduğuna göre teorik olarak uzayda diyafram hareketi sonucu hareket edecek bir yapı bulunmadığına göre ses çıkmaz.....mı? yoksa çıkarmı?

varmı daha mantıklı bi cevabı olan????

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tunç:TheBrother -- 24 Nisan 2006; 0:14:04 >

• Yaptığın tanım doğru. Yani ses bir mekanik titreşimdir ve mekanik olarak titreşebilen ortamlarda yayılır. Uzayda da ses olur. Ha sen boşlukta sesin yayılıp yayılmayacağından bahsediyorsan tabi ki yayılmaz. Diyelim uzaydasın ve çok harika bir müzik sistemiyle bangır bangır müzik çalıyorsun. Hoparlörün 1mm yanına kadar yanaşsan bile ses duyamazsın ama parmağınla müzik setine dokunursan sesi yine duyarsın.
  • uzayda titreşebilecek ne varki?
  • nasıl duyarsın ? şöyle ki radyo sintyallerine cevirip orta kulak zarının diyaframına yansıtırsan duyarsın . radyo gibi .ama cok kaliteli bieşey olmaı. gerci uzay elbisesi giyeceksin ve giysinde hava olacak.
  • bence duyarsın ama dünyadaki kadar net olmaz. sonuçta ses bir ac işaret, biz haberleşmede ac işartetleri iletirken zaten uzay boşluğundan faydalanmıyomuyuz????
    bu da yeni bir bakış açısı...
  • iyi de o zaman havada gezen bütün ac veya başka formdaki sinyalleri duymamız gerekmez mi?(20hz-20khz arası tabi).ses sonucta havanın hareketi ile sağlanıyor.yani hava olmayan yerde ses yayılabileceğini sanmıyorum.
    quote:

Orjinalden alıntı: memin63

bence duyarsın ama dünyadaki kadar net olmaz. sonuçta ses bir ac işaret, biz haberleşmede ac işartetleri iletirken zaten uzay boşluğundan faydalanmıyomuyuz????
    bu da yeni bir bakış açısı...
  • o frekans aralığındaki işaretler zaten ses işaretleri onlarıda duyuyoruz zaten.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • tumra arkadaşın dediğinin doğru olduğunu düşünüyorum. Sadece ses kaynağına dokunursak sesi duyabiliriz. Belli bir aralıktan ise hiç ses duyulmaz.
  • arkadaşım uzayda ses felan duyamazsın.ben öyle biliyorum çünkü uzay boşlugun ne sesi duyamazsın ayrıca uzayda radyo frekansları da iletilmez .peki size bir soru sizce uzayda sinyal gidip gelmiyorsa astronotlar nasıl haberleşiyor.....
  • Uzayda radyo dalgalarıyla haberleşme yapılabilir. Çünkü radyo dalgaları ilerlemek için havaya ihtiyaç duymaz.

quote:

uzayda sesi duyabilirsin hemde çok iyi duyarsın (eğer havasız bir ortamda durmayı başarabilirsen) . Dalgalar uzayda yani havasız ortamda daha iyi yayılır yani sigma=0 . daha da net olacaksa ; boş uzayda dalga propagasyon hızı : Up = c = 3x10^8 m/s dir. yani bu şu anlama geliyor ortamın dielektrik katsayısı arttıkça hız azalır.. Ama sesi üretmen konusunda sıkıntı olur çünkü hoparlörü havasız vakumlu bir kabinde çalıştırırsan ses gelmez hatta kabinden çıkarıp çalıştır sesi çok az duyarsın onu da duymanın sebibi soluduğun havanın olmasıdır .. eğer kabinin havasını boşaltmadan uzaya götürüp çalıştırırsan ses gelir ... ben ce ..böle. .......... Hem bi düşün uydulara dalgalar nasıl ulaşıyor ? dimi..

Uydular haberleşmeyi RF ile yapar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi PHaLaNX. -- 24 Nisan 2006; 19:48:15 >

• quote:

Orjinalden alıntı: ozder36

arkadaşım uzayda ses felan duyamazsın.ben öyle biliyorum çünkü uzay boşlugun ne sesi duyamazsın ayrıca uzayda radyo frekansları da iletilmez .peki size bir soru sizce uzayda sinyal gidip gelmiyorsa astronotlar nasıl haberleşiyor.....

Uzayda radyo frekansları iletilir. güneşten çıkan ışıkların haricinde radyo frekansları da dünyaya gelmektedir. hatta bu prensiple uzayı incelemede dev gibi radyo teleskoplar kullanılıyor. (çanak antenlerin 70 metreden büyük olanlarını düşün. bunlar uzayda gözle görülmeyen yerlerden gelen sinyallerle orada yıldız mı yoksa pulsar mı var bulunabiliyor...

Uzayda ses iletilir mi? sorusuna cevap ise: iletilir ama ses kaynağına temas etmelisin. biliyoruz ki ses sadece hava ile yayılmaz. oluşan titreşimleri taşıyacak bir sıvı yada katı ortasm da sesi iletebilir. uzayda bildiğimiz anlamda hava bulunmaz. ama gezegenler arası madde bulunur ve çok az yoğunluktadır. yoğunluğu yüksek olanları zaten dünya çekiyor kendine veya diğer gezegenler de keza maddeleri çeker. sesi taşıyabilecek bir madde yoğunluğu uzayda yoktur. alarmlı bir kol saatinin arka kapağında bulunan hoparloru müzik setinin kulaklık çıkışına bağla ve onu alnına,çakağına, çenene yada başının üzerine bastır. ses beyninin içinde duyulur. havasız bir ortamda hoparlorden ancak böyle yararlanılabilir.

• uzayda sesi duyabilirsin hemde çok iyi duyarsın (eğer havasız bir ortamda durmayı başarabilirsen) . Dalgalar uzayda yani havasız ortamda daha iyi yayılır yani sigma=0 . daha da net olacaksa ; boş uzayda dalga propagasyon hızı : Up = c = 3x10^8 m/s dir. yani bu şu anlama geliyor ortamın dielektrik katsayısı arttıkça hız azalır.. Ama sesi üretmen konusunda sıkıntı olur çünkü hoparlörü havasız vakumlu bir kabinde çalıştırırsan ses gelmez hatta kabinden çıkarıp çalıştır sesi çok az duyarsın onu da duymanın sebibi soluduğun havanın olmasıdır .. eğer kabinin havasını boşaltmadan uzaya götürüp çalıştırırsan ses gelir ... ben ce ..böle. .......... Hem bi düşün uydulara dalgalar nasıl ulaşıyor ? dimi..
  • Eroz emd sınavınız mı vardı baba ya ne yaptın ööle
  • baba kötü geçti ya sorma fazörleri pek yapamadım .... :(
  • Aynennnnn
  • niye 20hz 20khz arası başka formda sinyal yokmu.bi tek ses sinyali mi var yani?
    quote:

o frekans aralığındaki işaretler zaten ses işaretleri onlarıda duyuyoruz zaten.
  • ses yayılır diyen arkadaşlar.!!!

o zaman koysunlar bitane uydu niyetine 30-40 cm lik paynır kabinlerini. hava olmayınca sürtünmede olmaz nasılsa.dünyadan mikrofonla konuşsun adam hoparlörden bütün uzayda haberleşme kolayca sağlansın.
  • insan kulağı sadece bu frekans aralığını kulağıyla duyar. bunun dışında çok düşük frekanslı ve çok yüksek frekanslı sesler de vardır ama bunları sadece hissederiz. mesela wooferların 4 hz gibi bir frekansta ses vermesi gibi. hifi sistemler de de 40 kHz değerindeki seslerde yükseltilir. niye çünkü bu sesleri insan duymaz ama hisseder. memleketten bir üstad bana bunları demişti. onun yorumlarına dayanarak söylüyorum. aslında bu konuyu da tartışmak gerek..
    ama bence uzayda ses iletilir. sonuçta o da bir işaret diğerleri gibi

quote:

Orjinalden alıntı: TunctH

niye 20hz 20khz arası başka formda sinyal yokmu.bi tek ses sinyali mi var yani?
    quote:

o frekans aralığındaki işaretler zaten ses işaretleri onlarıda duyuyoruz zaten.

• mutlaka seste bir işaret ama önemli olan işaretin formu bence.ışıkta belli bir tayfı olan bir işarettir,değilmi?...

aslında meyvenin meyve olup olmadığını tartışmak değil maksadım.farklı cinsteki meyvelerin farklı yerde toplanması gerektiğini vurgulamak.....
  • quote:

Orjinalden alıntı: TunctH

ses yayılır diyen arkadaşlar.!!!

o zaman koysunlar bitane uydu niyetine 30-40 cm lik paynır kabinlerini. hava olmayınca sürtünmede olmaz nasılsa.dünyadan mikrofonla konuşsun adam hoparlörden bütün uzayda haberleşme kolayca sağlansın.

haklısın bu mümkün değildir. :)
    çünkü; bilmemiz gereken... ses sinyalleri havada basınç dalgaları şeklinde yayılır... uydu sinyalleri ise radyo sinyalleri gibi enerji (elektromagnetik) olarak yayılır. sinüs dalgaları şeklinde yani... yatay ve dikey... ses dalgaları sözcüğü ile radyo dalgaları derken dalga lafından kasıt bence de dalganın oluştuğu ortamdır. radyo dalgaları magnetiktir. ışık tayfı dediğimiz de ise ışık ışınları yani fotonların sahip oldukları enerjiye göre oluşturdukları frekanslardır ve 4000 ile 7000 A derece arası görünen olarak söylenir. 7000 üzeri sinyaller morötesi ve radyoaktif sinyaller 4000 altı ise kızılötesi yani ısı, tv sinyalleri , radyo sinyalleri olarak önümüze gelir. daha altte ise telsiz sinyalleri ses yer alır ama yayıldıkları ortam farklıdır. ses, ileten nesneler ile yayılır, hava,su,metal vb. radyo sinyalleri metal bir engelde yansır (aslında metal üzerinde rezonans oluşturup onu da magnetik alanda etkiler ve elektronlarını daha doğrusu elektron bulutlarını hareketlendirir) keza ışık ta metal yada saydam olmayan cisimlerde yansıma yapar. bu bilgiler doğrultusunda diyeceğim şudur. ses taşıyan bir somut ortam yok ise yani gerçek boşlukta ise iletilemez. ama radyo ve ışık iletilir. bildiğimiz hoparlorler arada iletecek somut bir ortam yoksa uzaktaki bir kulağa yada alıcıya iletilemez. bun iletmek için ses yada ışık kullanabiliriz. yani sesi elektrik,elektromagnetik dalga yada ışık ile taşırız. alıcıya ulaşınca sese tekrar dönüştürüp sesi ileten bir sistem ile kulaga göndeririz. bir şey daha var. uzayda ışık ile veya kızıl ötesi ile taşıma sakat olurdu samnırım çünkü uzayda güneş ve bir sürü yıldız ışık ve kızılütesi sinyal kaynağı olarak sistemin çalışmasını bozardı. teşekkürler. iyi çalışmalar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mbscyclone -- 26 Nisan 2006; 1:23:21 >

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.