Şimdi Ara

Uydudan görüntü alamıyorum - Bağlantı problemi olabilir mi?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
7.644
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Yeni yapılmış bir binada oturuyorum. Girdiğimizde dairelerin bir kısmı boşken Türksat'a bakan bir çanak ve 8'li LNB takılmış. LNB'den çıkan her kablo da aşağıda dairelere indirilmiş. Zamanla daireler dolunca herkes kendi çözümü ile evine yayın almaya çalışmış anladığım kadarıyla. Digitürk de işin içine girince olay biraz karışmış oldu. Bu arada da yeni taşınan birinin çağırdığı Digiturk servisi ya da bir uyducu sonrası ben yayın alamaz hale geldim.

Eskiden 8'li LNB'den gelen kablo benim daireme kadar inen kabloyla birleşiyordu. Gelen uyducu başka bir dairenin problemini hallederken bizim bağlantı yapısını değiştirmiş. Resimde göreceğiniz yukarıdan gelen kablo Line Extender'a giriyor, oradan çıkan kablo 4-way splittera giriyor. Onun da sol altındaki çıkıştan benim daireye giriyor. Bu bağlantı şekli normal midir? Bilen arkadaşlar uyducunun nasıl bir mantık kurduğunu anlatabilirler mi? Bir de bağlantı şekli normalse yayın alabilmem için yapmam gerekenler nedir?

Not: Uydu alıcım Avermedia Galaxy ve bilgisayara bağlayarak izliyorum. Birçok kombinasyon denedim ama sinyal seviyesi hala 0.

Teşekkürler.

• Bu arada bir uyducu bakıyorum ev civarında ve fırsat bulursam bugün bir tanesini ayarlamaya çalışacağım ama şu anda teknik olarak da olayı anlamak istiyorum önce. Burada daha önceki uyducunun düşündüğü mantık ne olabilir? 4-way splitter kullanarak nasıl bir dağıtım yapılıyor olabilir? Sonuçta LNB receiver tarafından kontrol edilen birşey değil mi? Eğer bir kabloyu 4 farklı receivera gönderirse hangisi kontrol edecek LNB'yi?

Bu konularda bilgi sahibi ve bu sorulara cevap verebilecek biri var mı?

Teşekkürler.
  • Bu konularda bilgi sahibi bir arkadaş yok mu koca Donanım Haber Forum'da?
  • Ben sizin işiniz ile ilgili pek yardımcı olamayabilirim belki ama sizin belki farklı düşünmenize yardımcı olabilirim.

1. 1 kablo ile 1 uydu alıcı çalışır.

2. Merkesiz sistem dağıtıcısı olmadığına göre 8 lnb çıkışı ile 8 tane uydu alıcı çalışabilir.

3. Size gelen kabloyu güçlendirmek için line extendera sokmuş sonra 4' e bölmüş ama sonuçta yine 1 uydu alıcı çalışır diğerleri anahtarlama yapamayacaktır.

4. Lnbden bir daireye gelen kablo sadece o evde farklı odalarda ama aynı zamanda kullanılmayacak şekilde uydu alaıcı kullanılacaksa 2'ye veya 4 'e bölünebilir. Örnek salon-yatak odası- mutfak. Hepsi aynı anda çalışmayacağı için bu tarz bir kablolamanın mantığı olabilir.

Evimde merkezi sistem var. Daireme 2 kablo geliyor. Bende 2 uydu alıcı ve skystar 2 uydu kartı var. Eğer iki uydu alıcıyı aynı kablodan çalıştırırsam bazen polarizasyona göre önce açılmış olan uydu alıcı baskın olarak ikisinde de V veya H kanallar izlenebiliyor. Baskın olanda kanal değiştirmek mümkün ama baskın olmayanda aynı polarizasyona denk gelirse görüntü oluyor yoksa görüntü olmuyor.

2 uydu alıcı ayrı kablo ile bağlı çalışırlarken kesinlikle sorun yok.

Uydu alıcının 1 tanesi ile skytar aynı kablonun bölünmesi ile bağlı olurlarsa illaki kabloyu sökmem gerekiyor. Uydu alıcının veya bilgisyarın kapalı olması fayda etmiyor. İllaki kablonun boşta kalması gerekiyor. Kabloyu boşa alınca bile bazı durumlarda uydu kartı birşeyleri aktif edemiyor ve görüntü gelmiyor. 5 dk civarı bekleyince mucizevi şekilde görüntü geliyor ve artık uydu kartı kanal değiştirebiliyor. Uydu alıcı da , eğer uydu karı takılı iken açılırsa 5 dk kadar kendine gelemiyor . Sinyal yok diyor ama sonrasında çalışmaya başlıyor ve sorunsuz devam ediyor.

• Sonuç olarak anladığım kadarıyla şöyle bir durum oluşmuş:

Benim daireme önceleri LNB'nin 8 çıkışından birine bağlı kablo geliyordu. O zaman problemsiz izliyordum. Digiturk kullanan dairelerden biri bir problemi (yeni taşınan bir aile de olabilir) nedeniyle servis çağırıyor. Servis de geçici bir çözüm bulmaya çalışıyor kendince. Benimkini de Digiturk'tekiler gibi dağıtmaya çalışıyor ve onlarınkinin yanına bağlıyor. Bende Digiturk olmayınca seyredememeye başlıyorum.

Yanlışsam düzeltin Digiturk Eutelsat W3'teki kanallar aynı blokta olduğu için tekli LNB splitterla ayrılsa bile LNB'de alt bant - üst bant ya da yatay - dikey geçişi gerektiremeyeceği için izlenebilir. Belki Digiturk'um olsaydı hiçbir şey farketmeyecektim ama Türksat'ta olduğumdan bu tarz alt bant - üst bant ve yatay - dikey geçişlerine ihtiyacım oluyor.

Özetle Digiturk servisi ya benim Digiturk'te olduğuma dair yanlış varsayım yapmış ya da yanlış bir mantık kurmuş. Sonuç olarak benim bu bağlantı şekliyle Türksat'taki kanallarımı izlemem mümkün görünmüyor.

Verdiğiniz bilgiler çok yararlı oldu. Çok teşekkürler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi omersever -- 26 Eylül 2010; 9:24:44 >

• Üsttekile ilave olarak şunu da yazayım. Eğer 2 uydu alıcıyı tek kabloyu bölerek bağlarsanız yani sizsin durumunuzda 2 farklı daireye kablo çekmek gibi olacak. 1 tane uydu alıcı baskın olacak ve onda Turksat ve Hotbird varsa 2. uydu alıcı sadece 1. uydu alıcıyla aynı polarizasyondaki kanalı Vertical veya Horizontalı izleyecek ayrıca diğer uyduya da geçemiyecektir. Yani hem Turksat hem V-H bağımlı izleyecektir.

Sizin durumunuzda siz ve komşunuz DT kanallarını sorunsuz izleyebilecektiniz. DT kanallarının hepsinin aynı polarizasyonda olduğunu varsayarsak sizin ne farklı polarizasyon ne de uydu seçimi gibi sorununun olmayacağı için haberiniz bile olmayacaktı.

Gelelim sizin sorunun nasıl çözüleceğine ; Eğer siz de sonradan taşınan komşunuzun yaptığını yaparsanız yani DT servisinin yaptığı gibi sistemi kendinize uygun çalışacak şekilde bağlarsanız siz uydu yayını izleyebileceksiniz. Doğal sonuç olarak komşunuz sizin şu anki durumunuza düşücek ve sinyal alamayacak.

Tabiki siz böyle yapmayın. Komşunuzun bağımsız tek bir kablo ile DT ye çevrili çanağa kablo çektirmesini sağlayın veya apartmandaki başka DT izleyicisinden paralel kablo alsın.

Kolay Gelsin

• Tam olarak olmasada benimde buna benzer bir sorunum var. Yardımcı olursanız sevinirim.

Apartmanda merkezi sistem var.

Dairemdeki prizde 3 giriş var (sat-tv-fm)
    uydu alıcımın lnb girişini prizdeki sat a bağladığımda görüntü gelmiyor
    (bir çok kişi sadece bu bağlantının gelmesi için yeterli olduğunu söylüyor)
    fakat
    uydu alıcısındaki rf in kablosunu prizdeki tv ye bağladığımda görüntü geliyor, her şey normal..
    bunlar tek başına (sadece lnb veya sadce rf-tv) çalışmıyor.
    bu neden ve nasıl oluyor, apartman yönecileri bu konudan pek anlamıyor, bizde ne tip bir sistem kurulu..

teşekkürler
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Apartmandaki merkezi sistemde hangi uyduların bağlı olduğunu ve sırasını biliyor musunuz?

Sat çıkışından aldığınız kabloyu uydu alıcıdaki LNB-IN'e bağlayacaksınız. Bunun dışında diğer tüm bağlantılarınızın uydu alıcı TV, ve scart girişlerinin doğru yapılandırıldığını kabul ediyorum, yani TV2de uydu alıcının menülerini vs arabirimini görmeniz gerekiyor.

1. Durum: Sadece Türksat Anteni ve Merkezi Sistem,
    Uydu alıcıda Türksat kanallarını taratmanız gerekir, eğer uydu alıcınızdaki transponder listeleri güncel değilse kanal bulmanız zor olacaktır sadece Digitürk'ün frekansı 11729'daki kanalları bulabilir bu nedenle şebeke tarama özelliğini etkinleştirmeniz yararı olacaktır.

2. Durum: Hotbird - TürkSat Anteni ve Merkezi Sistem,
    Uydu alıcının ayarlarına girip DiSEqC ayarlarını Anten 1 Hotbird Anten 2 Türksat şeklinde değitirmeniz ve tarama işlemlerini yaptırmanız gerekir. Yine şebeke taramayı açık tutun.

3. Durum: TürkSat - Hotbird ve Merkezi Sistem,
    Zaten birinci durumdaki Türksat kanallarını bulmanız gerekirdi. Uydu alıcının ayarlarına girip DiSEqC ayarlarını Anten 1 Hotbird Anten 2 Türksat şeklinde değitirmeniz ve tarama işlemlerini yaptırmanız gerekir. Yine şebeke taramayı açık tutun.

4. Durum: Herşey Olabilir,
    Merkezi sisteme ait switchlerden size gelen bölümü bozuk olabilir veya eskiden yayın alıyorduysanız sizin uydu alıcı kullanmadığınızı düşünen biri ya kendi arızalı çıkışını değiştirmiş veya kendi dairesine ikinci bir kablo indirmiş olabilir. Sonuç olarak apartman yönetiminden arızanın düzeltilmesini talep edebilme hakkınız olduğunu varsayıyorum.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.