Şimdi Ara

:: Uydu Receiver Alacaklar İçin Bilgiler :::

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
11
Cevap
1
Favori
3.197
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Bir Receiver satın almadan önce vereceğiniz en önemli karar; ne türde
    kanalları seyretmek istediğinizle ilgili olandır.

Ancak bu karardan sonra alacağınız Receiver tipi aşağı yukarı meydana çıkacaktır. Bu sebeple öncelikle Receiver tipleri hakkında Receiverlerin
    ön panellerinde göreceğiniz kısaltmalar vasıtasıyla bir bilgi verip daha sonra bunları inceleyelim.

D (FTA) : Dijital (Sadece FTA - Free To Air)
    DCI : Dijital & Modül Girişi Var (Common Interface)
    DA : Dijital & Analog
    DACI : Dijital & Analog & Modül Girişi Var
    DAP : Dijital & Analog & Pozisyoner (Hareketli Antenler için)
    DAPCI : Dijital & Analog & Pozisyoner & Modül Girişi Var
    PVR : dijital kayıt özelliği var

Ayrıca son dönemlerde bazı Receiverlerin içerisine HDD takılarak kayıt etme özelliği ve kayıt edilen bu görüntülerin daha sonra yeniden
    izlenebilmesi sağlanmıştır.

Şimdi sırasıyla bu Receiver Modellerini inceleyip bunlarla neleri yapıp neleri yapamayacağımızı öğrenelim.

D (FTA)şifresiz: Bu tip Receiverler, Uydulardaki Şifresiz (Free To Air) yayınları almak üzere imal edilmişlerdir. Sadece bu tip yayınları alabilirsiniz, şifreli yayınları bu receiver ile izlemek imkansızdır. Daha sonradan şifreli kanalları izlemeye yarayan CI girişi bu tip Receiverlere
    takılamamaktadır. Bu sebeple eğer ileride şifreli kanalları herhangi bir şekilde izlemeyi düşünüyorsanız 30-50 USD daha pahalı olan CI girişli bir
    modeli almanızı öneririz.

DCI: Dijital ve CI(Common Interface - Ortak Arabirim) girişi mevcut bu Receiverler ile Şifresiz (FTA) yayın yapan tüm kanalları izleyebilirsiniz. Ayrıca Receiver size uygun bir CAM girişi (CI) sunar. İzlemeyi düşündüğünüz Kanal'a ait uygun bir Modül (CAM) ve Kart satın alarak bunu Receiverinizin CI girişine takdığınızda, artık bu kanal yada kanalları izleyebilmeniz mümkündür. Tüketici tarafından en çok tercih edilen bu
    Receiverlere, bazı üretici firmalar kendi cihazlarına ucuz olması sebebiyle ilave olarak IRDETO Modül yazılımı çıkarmaktadırlar yada doğrudan cihazı buna uygun olarak üretmektedirler.

DA: Dijital ve Analog yayınları alabilmek amacıyla üretilen bu tip receiverler ile CI girişi bulunmadığı için yine şifreli yayınları izlemek mümkün değildir. Her ne kadar Analog bölüm tüketiciye bir avantaj olarak sunulmak istense de; hem Analog yayınların artık yerlerini Dijital
    yayınlara bırakması hem de cihazın FLASH kısmına ekstra bir yük getirerek cihazı yavaşlatması sebebi ile pek fazla rağbet görememekte.

DACI: Buraya kadar anlattıklarımızla hemen anlayabileceğiniz gibi Dijital ve Analog yayınları alabilen ve istenirse uygun bir Modül takılarak şifreli kanallarında izlenmesini sağlayan bir Receiver tipidir.

DAP: Bu tip Receiverlerde Dijital ve Analog yayınlari izleyebilmenin yanısıra birde Pozisyoner kontrolü sunulmaktadır. Burada sunulan Pozisyoner kontrolü DiseqC tipi Motorlar için değildir. Tüm Dijital receiverler DiseqC Motor kontrolü sunmaktadırlar. 36v Pulse Motor diye
    bilinen, hareket koluna sahip motorların bağlandığı çanak antenlerin kontrolü için eklenen bu özellik sayesinde Çanak Anteninizi koltuğunuzdan
    kalkmadan önceden ayarlanmış herhangi bir uyduya çevirmeniz mümkündür. Ancak hemen anlayacağınız gibi CI yuvası bulunmayan bu Receiverler ile
    şifreli kanalları herhangi bir şekilde izleyebilmeniz mümkün değildir.

DAPCI: Tüm özelliklerin toplandığı bu tip Receiverler ile neleri yapabileceğinizi artık biliyorsunuz. Ancak hareketli sistem kurmayı düşünen tüketicilerin maliyeti daha az olan DiseqC motorlu sistemi tercih etmeleri sebebi ile eskisi kadar rağbet görmemektedir.

PVR: PVR, Personel Video Recorder (Kişisel Görüntü Kaydedici) kelimelerinin baş harflerinden oluşur ve dahili bir sabit diski olan bütün uydu alıcılarına verilen bir isimdir. PVR, "Personal Computer" ve "Video Cassette Recorder" ifadelerinin birleştirilmesiyle oluşturulmuştur. Bunun nedeni, standart Video kayıt cihazlarında olduğu gibi ses ve görüntü yayınlarını kaydetmesi ve bunun için bir sabit disk kullanmasıdır. programlar dijital formatta kaydedilir ve daha sonra canlı yayınlarla aynı dijital kalitede izlenirler. Diğer bir avantaj da hızdır: Kayıt etmek istediğiniz ilginç bir program olduğunda boş bir kaset (gerçekten boş bir kaset mi yoksa etiket yapıştırmayı mı unuttunuz?), aramanıza, bunu takıp videonun uzaktan kumandasını bulup en sonunda "kayıt" etmekle uğraşmanıza gerek kalmaz. Bunun yerine PVR kumandası üzerindeki tek bir tuşa basarak izlemekte olduğunuz programı kaydetmeye başlayabilirsiniz. Üçüncü büyük avantaj ise "Time-shift" (zaman-aktarma) özelliğidir.

Bütün bunlardan başka bir Receiver alacağınız zaman teknik servisinin ve yedek parça desteğinin bulunması,firma olarak satılan malın arkasında
    durulması, garantili ve bandrollü olmasına da dikkat edilmelidir.

Dijital uydu alıcıları tüm şifreli kanalları çözer mi ?

Dijital uydu alıcıları özel yazılımlarla bazı şifreli kanalları çözebilmektedir. Ancak birçok şifreleme sistemi ve bir çok şifreli kanal vardır. Hiç bir cihaz tüm şifreli kanalları çözer diye bir durum söz konusu değil. Şifreli kanal kapanınca cihaz için yeniden yazılan özel yazılım internette yayınlanır. Ardından ihtiyacı
    olanlar bu yazılımları cihazlarına yükleyerek bazı şifreli kanalları kısa bir süre için izleyebilirler. Ancak bu durumu bilen kanal sahipleri sürekli şifre değiştirirler. Yani bir kez yazılım yüklediğinizde şifreli kanalları sürekli izleyemezsiniz. Bazı şifreli kanallar ise hiçbir yazılım sayesinde çözülemezler. Bunlar
    ancak resmi üyelikler ile izlenebilirler.

Modül

Modüller; Smart kartlarda bulunan şifreli kanala ait bilgiyi decode ederek o şifreli kanalı izlememizi sağlamaktadırlar. Piyasada pek çok Modül
    çeşidi bulunmaktadır.

Kart Yazıcılar (Programmer); LPT, Com Port yada USB Portundan bağlanarak çalışan değişik tipte Programmerler mevcuttur. Bunlardan USB ve LPT üzerinden çalışan programmerler gerekli enerjiyi bilgisayarınızdan alırken COM Port üzerinden bağlanan bazı programmerler haricinde genelde bu tip Programmerler için harici bir kaynağa ihtiyaç vardır.

Hemen her yerde bulabileceğiniz seçmeli adaptörler büyük ihtimalle aradığınız harici kaynağı oluşturabilirler. Programmerlerin çoğu 9v ile çalışmaktadır ancak alacağınız seçmeli adaptör ile programmerinizin türüne göre 6 - 12v arası seçimlerinizi yapabilirsiniz. Programmerlerin bilgisayara bağlantısını sağlayan kablolar USB ve LPT Programmerlerde size hazır olarak sunulmaktadır. Ancak COM Portu Programmerler için genelde bilgisayarcılarda olmak üzere piyasada bulabileceğiniz RS232 olarak anılan bağlantı kablosuna ihtiyacınız olacaktır.

Smart Card

Smart Kartlar; Abone olunan şifreli kanala ait bilgileri içinde barındıran ve Modüllerle birlikte bunların şifrelerinin dekode edilerek izlenebilmelerini sağlayan kartlardır. Abone olmadan da bazı kanalların izlenmesi için kullanılabilen bu Smart Kart tiplerinden bazıları aşağıdaki
    gibidir.

Bildiğiniz gibi, halen her ülkede birçok TV kanalı şifreli yayın yapmakta ve bunları izleyebilmek için bir elektronik dekoder cihazı ile birlikte abonenin özelliklerini belirleyen bir smartkart kullanılmaktadır. Dekodere takılan kart abonenin hangi tarihe kadar hangi haklara sahip olduğu gibi bilgileri dekodere bildirmekte, dekoder de buna göre yayını açıp izleyicisine sunmaktadır.

Kartta bulunan PIC16F84 çipinin özellikleri şöyledir: Program alanı: 1792 byte,1024x14 word, RAM: 68 byte, Max Frekansı:10 Mhz, I/O Portları: 13,
    içinde seri programlama (ICSP), açılışta sıfırlama (POR), açılış zamanlaması (PWRT), osilatör başlama zamanlaması (OST), güvenlik zamanlaması (WDT), Kod koruma, Uyku modu, ve çeşitli osilatör seçenekleri bulunur.

CI (common ınterface ) nedir ?

Televizyon izleyicileri her dijital paketi için birer alici almasinlar diye gelistirilen Common Interface modeli, su anda tüm alici üreticileri tarafindan desteklenip üretilmektedir.Eger Türkiye de 3 dijital paketten hepsine birden abone olmak isteseydiniz, Common Interface teknolojisinden evvel her paket için ayri alici almaniz gerekecekti. Common Interface kisaltilmis adiyla CI”li bir aliciyla 3 hatta dört degisik sistemde yayin yapan paketi bir
    receiverden izleme imkaniniz var. Sadece yapmaniz gerek paketlere abone olup SIM kartini almak ve de aliciya yerlestirmek CI”yi ilk kez gelistiren CONAX sirketidir. Ilk üretilen aliciyla tam 8 ayri sifreleme sistemini destekliyordu. Her ayri sifreleme sistemi için, bir tane PCMCIA spot kart girisi ve de izlemek istediginiz paketin SIM karti gerekmekte. Diyelim biz digiturk , teledünya, dsmart'ı ayni receiverden izlemek istiyoruz.Ilk önce tüm paketlere abone olup SIM kartlarini aliyoruz. Sonra her pakete uygun birer PCMCIA Kart irisi aliyoruz. Bunlari alicinin içindeki yuvalara yerlestiriyoruz, daha sonrada
    PCMCI kart girislerine aldigimiz kartlari uygun yuvalara yerlestiriyoruz. Bundan sonra yapmamiz gereken istedigimiz vakit istedigimiz paketi izlemek.

Cam nedir ?

Conditional Access Module - Koşullu Erişim Modülü”

Yani dijital uydu alıcılarındaki yuvalara takılan ve şifreli kanalları çözmeye yarayan dekoder cihazları. İçine şifre kartı takılan Analog Eurocrypt veya Cine5 dekoderleri gözünüzün önüne getiriniz. Bu küçük modüller o analog cihazların dijital olanlarıdır ve şekil olarak laptop bilgisayarların modem vs. kartlarının aynıdır. Hatta laptop bilgisayarların PCMCIA yuvası alıcılardaki CI yuva ile aynı özellikte olduğundan CAM'ler bu yuvalara takılarak bilgisayardan program yüklenmesi sağlanmaktadır. Alıcı cihazlarda radyo tv yayınlarını çözme sırasında ise normalde bir CAM'in içinde bir de "smartcard" bulunmalıdır.Yani, bunlar kapının kilidi, kart da anahtarı oluyor.Kartta abonenin kimlik numarası, hangi kanalları, hangi, tarihten, hangi tarihe kadar izleme hakkı olduğu, ayrıca ne gibi ilave masrafları olduğu gibi bilgiler yer alır. Kanalın açılması için merkezdeki bilgilerle karttaki bilgilerin birbirini tutması gerekir.Yayın
    sinyalinin çözülmesi esas olarak uydu alıcısının işidir. CAM 'ın işi ise sadece kart bilgilerini şifre sistemine uygun olarak yorumlamaktır. Kart
    CAM'le, CAM de uydu alıcısı ile konuşarak kanal görüntü ve sesinin açılması sağlanır.Modülün takıldığı yuva CI (Ortak Arayüz) bütün dijital
    STB (uydu/kablo/yersel dijital alıcı set üstü cihazları) için artık standart hale gelmiştir. Ayrıca, bazı alıcı cihazların içinde kendinden (embedded) modül de bulunur. Tabii bu modüle ilişkin kartın takılacağı bir de kart yuvası vardır.(Kart yuvası ile CAM yuvası kalınlıkları çok farklı olduğu için ilk bakışta ayırt edilebilir.) Birçok cihazda da hem kendinden modül hem de ayrıca modül takılacak CI yuva bulunur. Kendinden (embedded) CA'lı cihaz almak ilk başta ayrıca CAM almaya göre küçük bir maliyet avantajı taşımakla birlikte cihazın içindeki CA çok çabuk demode olduğu ve değiştirilmesi oldukça güç olduğundan fazla tercih edilmemektedir. Halen arayüz modülü olmayan çeşitli şifre sistemleri vardır. ABD'de yaygın olan PowerVu ve İngiltere'de Sky Digital'in dekoderi Sky Digibox (içinde NDS Videoguard denilen yeni bir CAM kullanıyorlar) bu türden cihazlar. Dekoder Digibox' ın ayrılmaz bir parçası ve sadece Sky Digital 'in bayilerinden alınabiliyor. İleride modül sistemine geçmesi beklenen bu NDS sisteminin halen Avrupa da ve Orta Doğuda ki mevcut kullanıcıları İtalya'da "Stream" Yunanistan'da, "OTE" ve İsrail de ki "YES" platformları.
    CAM satın almanın bir alternatifi kendinden dekoderli cihaz almaktansa, diğer bir alternatifi de modül donanımını emule eden bilgisayar
    yazılımlarıdır. Bu yazılımlar bazı dijital uydu alıcısı kartlarıyla, sadece bazı şifre ve yazılımlar için başarılı olmaktadır. Sonuç olarak bir
    CAM ve korsan kartla izlenemeyen bir şifreli yayını bu tür yazılımlarla çözme olanağı da yoktur. Yani alternatif bir yöntem olarak "bilgisayarda
    izleme" ilk bakışta kullanıcıya CAM ve kart tasarrufu sağlamakla birlikte uzun vadede çok da elverişli bir yöntem olduğu söylenemez. Şifreli
    yayınları izlemek için bir CAM kullanılması ise neredeyse en elverişli tek yöntem olarak durmaktadır. Bugün üretilen tüm CAM'ler tüm alıcı
    cihazlardaki CI yuvalarıyla tam uyumludur. (Koşullu Erişim(CA) ve diğer DVB yayın uygulamaları için Ortak Arayüz(CI) şartnamesi EN50221 & ETSI TS
    101 699 Ver. 1.1.1 Extensions)

[alıntıdır]

• Doyurucu bilgiler için teşekkürler.

1905 ~ Sadece Galatasaray! ~ 2014
  • Derli toplu güzel bir bilgi olmuş. Emeğin için teşekkürler.

Arkadaşlar ben bu aralarda receiver almayı düşünüyorum ama bu konularda pek bir fikrim yok. biliyorum bir çok modeli var ama ben en uygun ve en kullanışlı olanlarından bakıyorum. Ayrıca komşumuzda çanak var 2 girişli lnb ile bağlamayı düşünüyorum bu mümkün mü?

usta arkadaşlarımızdan yardım bekliyorum

Orijinalden alıntı: Ctrlshft

Güzel paylaşım teşekkürler..

Arkadaşlar ben bu aralarda receiver almayı düşünüyorum ama bu konularda pek bir fikrim yok. biliyorum bir çok modeli var ama ben en uygun ve en kullanışlı olanlarından bakıyorum. Ayrıca komşumuzda çanak var 2 girişli lnb ile bağlamayı düşünüyorum bu mümkün mü?

usta arkadaşlarımızdan yardım bekliyorum

2 girişli lnb işini rahatlıkla görür, hem görüntü kirliliğini engeller hem ekonomik olur.
    Marka belirtmiyorum ama biraz pahalı olmasına rağmen kaydedicili ve usb girişli alırsan ileriki günlerde bunun daha avantajlı olduğunu görürsün.
    Kart modüllü olması zaten vazgeçilme bir seçenek.

• Teşekkürler.
    Up"lıyorum.
    hayat boş,donanım habere gir coşşş...
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.