Şimdi Ara

UV, Polarize, ND Fitre Önerisi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
0
Favori
1.299
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • 17-70mm F2.8-4 DC Macro OS HSM (72 mm çaplı) lensim için UV, Polarize ve ND Fitre alacağım. %90 Bu lensi kullandığım için almışken kaliteli bir şey almak istiyorum. 3'ü için bütçem 200-250 TL. ND Filtrelerin farklı karartma miktarları var ama daha önce hiç kullanmadığım için ne kadar kararttığını bilmiyorum. Filtreler için marka önerip ND karartma miktarı hakkında bilgi verirseniz sevinirim.

• Hoya'nın 3 lü setleri var onları öneririm. Hem kaliteli hem hesaplı, işini her türlü görür.

Hoya 72mm Dijital Filtre Set
    http://fotografium.com/filtreler

• Melikşah kullanıcısına yanıt
    ND filtreler ND2, ND4, ND8, ND16,.... şeklinde gider. ND'nin önündeki rakam hep bir öncekinin 2 katına çıkarak artar, ışığı geçirgenlik seviyesi de bir öncekinin yarısına düşer. Yani fotoğrafçılık tabiriyle giren ışık 1 stop azalır (ND2 1 stop, ND4 2 stop, ND8 3 stop şeklinde gider). Dolayısıyla bir fotoğraf için 1/2 sn diyafram hızı doğru pozlamaya denk geliyorsa, ND2 filtre taktığında hızı 1 sn'ye, ND4'de 2 sn'ye, ND8'de ise 4 sn'ye düşürünce aynı doğru pozlamayı elde etmiş olursun.

Filtre tavsiyesine gelince, kişisel görüşüm UV+CPL+ND üçlemesi yerine CPL+2 ND almak daha işlevsel. Çoğu kimse UV filtreyi lensi korumak için alıyor ve sürekli lens üzerinde tutuyor ancak ben ucuz fiyatlı UV'lerde bu uygulamanın fotoğraf kalitesini düşürdüğünü düşünüyorum. Kaliteli bir UV ise zaten pahalı oluyor. Ona verilecek paraya diğer filtreleri daha kalitelisinden almak ve lensi gözünüz gibi bizzat korumak daha akılcı geliyor. O yüzden dediğim gibi maliyeti biraz yükselse de CPL+2 ND şeklinde bir set almanızı tavsiye ederim. ND'leri de ND8'den aşağı almayın. Zaten CPL 1-2 stop sağlar, ND8 de 3 stop sağlar. Yanına da bütçeniz ölçüsünde ikinci bir ND16 (4 stop), ND64 (6 stop) veya hatta alabiliyorsanız ND1000 (10 stop) alırsanız özellikle şahane gün batımı/doğumu uzun pozlamaları yapabilirsiniz. Bazen ND8 yetmiyor çünkü.

Son bir not, eğer ileride başka lenslere yatırım yapmayı ve onlar için de filtreler kullanmayı düşünüyorsan, şimdiden daha büyük bir filtreyi 1 kere alıp, her lensin için uygun boyutlu step-up ring'ler kullanmayı düşünebilirsin. Böylece farklı lenslerin için 1 kere filtre maliyetin olur. Zira step-up ringler oldukça ucuz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ozan the Wise -- 26 Mart 2014; 2:17:57 >

• Merhaba,
    3 filtre için kaliteli bir şey istiyorsanız 250 TL mütçe malesef biraz düşük kalıyor. Bence ihtiyacınızı önceliklendirip 200-250 tl yi tek filtreye vermeniz. Çünkü filtre lens ne kadar kaliteli olursa olsun imaj kalitesini ciddi oranda etkileyen bir unsur. Örneğin önceliğiniz ND filtre ilse BW ND1000 filtreyi o fiyat aralığına bulabilirsiniz ve ömürlük olur.

Saygılar.
  • Teşekkür ederim. Lense ne kadar dikkat etsem de zarar görebiliyor. O yüzden UV filtre almak istiyorum. Ben çanta ve daha ağır bir tripod da almayı düşünüyordum ama filtreler için onları erteleyip filtre butcemi arttırabilirim. Fotoğraf kalitesini dusurmeyen UV filtre olarak ne önerirsiniz ve fiyatı ne kadardır?

BW'nin ND filtrelerinin çok pembe ve mor ton çıkardığını duydum. Aslı var mıdır? ND Filtre almaktaki asıl amacım deniz kenarında gün batimiydi

Polarize fitre olarak ne önerirsiniz?

Son olarak, filtreleri lense takmadığım zaman nereye koyacağım? Filtrenin içinden taşıma kabı çıkıyor mu?

Edit: Fiyatları biraz daha araştırdım, butcemi artırmaya karar verdim. Özellikle ND filtre icin.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Melikşah -- 26 Mart 2014; 10:57:05 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Melikşah kullanıcısına yanıt
    B+W, Cokin, Heliopen, Hoya, Lee, Singh-Ray, Tiffen. Seç beğen al, bütçene göre tabi.

Kuvvetli ND filtrelerde (ND32 ve yukarısı) mor ton çıkması karşılaşılan bir durum, teknik olarak neredeyse kaçınılmaz gibi bişey, çoğunlukla da custom white balance ayarı ile düzeltilebiliyor. Bir de IR özellikli ND filtreler var, onlarda da bu sorun olmuyormuş diye incelemeler okumuştum.

UV ve CPL kullanmadığım için öneri yapamayacağım ama yukarıdaki üst sınıf filtre markalarınınkiler sanırım işini görür.

Filtreler tekli kutu veya bez çanta ile birlikte geliyor çoğunlukla. Çok sayıda filtren varsa da çok gözlü çantalar var, oldukça ucuz.
  • Elinizdeki lens için Hoya marka UV kullanabilirsiniz. F/P ürünüdür.

Polarize filtreyi ise yine B+W slim modelini tavsiye edeceğim.

Saygılar.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Panel Temizleme Sprey/Köpük
    4 yıl önce açıldı
    ND Filtre tavsiyesi ?
    11 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • ozan the wise, yazina ir konusunda ekleme yapmama musade edecek olursan;

ir filtreler nd ile ayni kategoride degiller. evet ir filtre ile koyu mor ve pembe tonlarda fotograf elde ediliyor fakat photoshop da renk kanallarini degistirince ortaya bambaska bir fotograf cikiyor. asagida verecegim site adresinde fotograf galerisinde guzel ornekler mevcut :
    www.infradream.com

meliksah, sana kendi deneyimlerimi paylasayim belki yol gisterir. ilk olarak bw nd1000 filtre aldim. dedigin tarzda renk sapmalari nd filtrelerde kacinilmaz bir durum. butun isik dalga boylarinda ayni yuzdelik gecirgenlige sahip olamiyorlar. oyle bir filtreye de zaten paramiz yetmez :) ama mevcut durumdaki renk sapmalarini photoshop da kontrol altina almak pekala mumkun. cekim yaparken white balance ayarini ortamin sartlarina gore ayarlarsin. ben sahsen ayarlamiyorum. daha sonra renk sapmasini ve white balance ayarini ps de duzeltiyorum. polarize olarak da bw alacak kadar butceyi zorlamadan hoya polarize filtre aldim. performansindan memnunum.

hoya 62mm 40$ oldugu icin yurtdisindan direk getirtmistim. ama senin istedigin filtrelerden ozellikle bw 100$ ustu olacagi icin gumruge takilma riski var. uv ve polarize filtreler bu rakamdan asagi olacagini tahmin ettigimden ebay den alinabilir.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• Anladım teşekkürler. BW ND1000 filtreye karar verdim çünkü uzun süre lensimi değiştirmeyi düşünmüyorum ama bazılarında 1.2x , 400D vs yazıyor anlamadım;

http://fotografium.com/tiffen72mmnd-1-2x-filtre

http://fotografium.com/hoya-72mm-nd400-filtre

Polarize filtre için Hoya'ya karar verdim.

Fotografium sitesinden alsam sorun olur mu güvenilir mi?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

Orijinalden alıntı: DarthSidious

ozan the wise, yazina ir konusunda ekleme yapmama musade edecek olursan;

ir filtreler nd ile ayni kategoride degiller. evet ir filtre ile koyu mor ve pembe tonlarda fotograf elde ediliyor fakat photoshop da renk kanallarini degistirince ortaya bambaska bir fotograf cikiyor. asagida verecegim site adresinde fotograf galerisinde guzel ornekler mevcut :
    www.infradream.com

Estağfurullah müsade ne demek, ekleyeceksin tabi ki de

Ama "IR özellikli ND filtreler"den kastım gerçekten de IR katmanlı ND filtrelerdi, sizin bahsettiğiniz sadece IR filtreler farklı. Bu yeni bir teknoloji sayılır, Tiffen üretiyor böyle ND filtreler: Tiffen IR-ND

Bildiğiniz üzere yüksek yoğunluklu ND filtrelerde "color cast" olmasının sebebi, kamera sensörleri IR ışığa da duyarlı olmasıdır. ND filtreler ise görünür spektrumda filtreleme yapar ancak IR ışınları engellemez bu da kırmızı, pembe, magenta gibi color cast oluşmasına sebep olur. IRND filtreler de bu tür sorunları engellemek için geliştirilmiş bir ND filtredir. Tek farklı üzerinde IR filtreleyen bir kaplama olmasıdır, yoksa aslında bildiğimiz ND filtredir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ozan the Wise -- 28 Mart 2014; 0:50:23 >

• quote:

Orijinalden alıntı: Melikşah

Anladım teşekkürler. BW ND1000 filtreye karar verdim çünkü uzun süre lensimi değiştirmeyi düşünmüyorum ama bazılarında 1.2x , 400D vs yazıyor anlamadım;

http://fotografium.com/tiffen72mmnd-1-2x-filtre

http://fotografium.com/hoya-72mm-nd400-filtre

Polarize filtre için Hoya'ya karar verdim.

Fotografium sitesinden alsam sorun olur mu güvenilir mi?

Bu linkteki tabloya bakınca anlayacaksın:
    • ND 1xx gösterimindeki xx yerine gelen rakam filtrenin sağladığı f-stop azalmasını temsil ediyor (ND 110 = 10-stop azalma verir)

• ND x.x gösterimindeki x.x yerine gelen rakam filtrenin optik yoğunluğunu temsil ediyor (filtresiz = optik yoğunluk 0.0, ND 1.2 = optik yoğunluğu 1.2 olan filtre).

• NDxxx şeklindeki gösterimde ise xxx yerine gelen rakam ise filtrenin sağladığı ışık azalmasının lens açıklığı cinsinden ifadesi. Şöyle söyleyim, filtresizken lensten geçen ışık lens açıklığı cinsinden 1'dir. NDxx demek o filtreyi takınca lens açıklığı sanki 1/xx açıklığa kadar kısılmış gibi ışık geçişi azalır demektir (ND400 = 1/400, ND1000 = 1/1000).
    Yani, ND 1.2, ND400, ND 110 gibi yazımlar aslında farklı farklı kodlama biçimi ama aynı skalayı temsil ediyorlar (sıcaklık ölçümündeki Celsius, Kelvin, Fahrenheit gibi). Dolayısıyla mesela, ND 104, ND 1.2 ve ND16 aslında aynı seviyedeki filtrenin farklı gösterim biçimi.

Son olarak, Fotografium, Türkiye'deki en güvenilir fotoğraf ekipmanı satıcılarından biridir, için rahat olsun.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ozan the Wise -- 28 Mart 2014; 0:49:33 >

• birsey daha ogrenmis oldum, duzeltme ve bilgilendirme icin tesekkur ederim ozan the wise :) ;)

renk sapmasina neden olan ir hassasiyet tespitine katiliyorum. o noktayi atlamisim.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Direk yanına kaç stop azalttığını yazsınlar neden milleti uğraştırıyorlar
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.