Şimdi Ara

USB Çoğaltıcı'yı Nasıl Güçlendiririm? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
26
Cevap
2
Favori
14.231
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: lexicon

    quote:

    Orijinalden alıntı: The souls migration

    quote:

    Orijinalden alıntı: lexicon

    quote:

    Orijinalden alıntı: makedonn

    USB Hub yerine kasa arkasına takmak zorundasınız. Adaptörlü ya da adaptörsüz hiçbir şey değişmez. Güç olayı USB portun yuvasına bakar, 4 tane USB portu bir yuvaya bağlıysa gayet tabi sorun çıkartır. Bunun için kasa arkasını ya da doğrudan harici USB kasa önündeki USB portlarını kullanabilirsiniz.

    Yanlış bilgi vermeyin, bende dark'ın adaptörlü çoklayıcısı var; 4 tane hard disk aynı anda bağlı ve çalışıyor.

    bak şimdi şöyle düşünelim bir de.

    eşeğe bir hamallık yük vuruyorsun taşıyor (1 adet usb port). ama eşeğin arkasında dört tane hamal var. eşek aynı anda dört hamallık iş yapamıyor. yani ilk işi bitirecek sonra ikinci işi alacak. eğer ki dört iş aynı anda kendisine gelecek olursa "aaaaiii" diyecek yani aşırı yüklenme var ben gitmem diyecek. ya da bunu bile deme şansı olmadan nalları dikecek. tek bir eşeğe aynı anda dört hamallık iş vurup eşeği yürütmeye çalışırsan eğer, eşek bu iş yükünü sıraya koyamaz. ikinci işi bekletir hatta bunu yaparken ilk işin yapılmasında da yavaşlama meydana gelir. şimdi bir usb portun veri yolunun kapasitesine uygun olarak hub, yüklendiği görevi 4 donanım mı var üzerinde, dörde bölüyor olsa gerek en fazla. ya da bir adet usb portunun data alışveriş hızı 4xusb 2.0 veya 3.0 kapasitesinde olacak ki hub bir işe yarasın. yani denmek istenen " Güç olayı USB portun yuvasına bakar, 4 tane USB portu bir yuvaya bağlıysa gayet tabi sorun çıkartır. " o yüzden yanlış bilgi vermeyiniz. ayrıca o reklamdaki usb adaptörü fiziksel olarak çok geniş. iki tanesi yanyana gelmez o adaptör üzerinde. göz var hiza var..

    Arkadaşım neyi savunduğunu hala anlayabilmiş değilim.
    Adaptörden elektrik beslemesi yapıldığı için tek USB portunu çoğaltabilir ve elektriksel bir sıkıntı çekmezsin. Data transferin yavaşlığından bahsedersen o apayrı bir yere gidiyor.
    Bir de aşağıda bir yerlerde adreslemeden bahsetmişsin, USB konusundan pek bilgin olmadığı anlaşılıyor, hala IRQ veya benzeri bir adresleme yapıldığını sanıyorsun; ingilizcen varsa tavsiyem USB specificationları okuman. Çok kısca, usb controller bir IRQ'ya sahip ve bağlı olan cihazların virtual adreslemesini bu controller üstleniyor. Yani 127 tane cihaz da bağlasan tek controller'a, 1 tane IRQ yeterli oluyor.

    "(...) ayrıca anakartın üzerindeki pci slotları bile (eski tipler mi desek yeniler de genel de iki adete düştü) irq numaralarını düzgün atayamıyor ve çakışmalara sebebiyet veriyorken, usb portların bu kadar gelişmiş bir hizmet anlayışına sahip olduklarını kimse iddia edemez sanırım." demişsin. Bunu iddia etmeye gerek yok, USB'nin en büyük avantajlarından birisi ve geliştirilme aşamasındaki en büyük itici etmen de bu söylediğin eskiden var olan adresleme problemleri.

    "ya da bütün usb portlar aynı anda dört usb cihazı çalıştırabiliyor da haberimiz mi yok? " okursan daha iyi anlayacaksın, teorik olarak 2 ^ 7 - 1 cihaz bağlayabilirsin tek porta.

    Konunun kendisine dönersek, sonuç olarak, bende adaptörlü çoklayıcı var, 4 tane 2,5' HDD aynı anda bağlı ve çalışıyor.

    Marka olarak da Dark aldım, adamlarla bir alakam yok, bulabilseydim Belkin'ın çoklayıcısını alacaktım.

    Böyleyken böyle, gücenmece olmasın.


    yo ne güceneceğim valla böyle fırçaya can kurban. gücendirecek mesajlar hep böyle olsa keşke forumda. şimdi malum bir aralar bu hub konusu popülerdi yani taklit olanlar kontrolörcüsü olmayan hub' lar piyasada mevcut ve uyarıları yapılıyor. şimdi ne alaka oldu bu da neyse :D benim vurgulamak istediğim konu hub' ın hangi amaca hizmet edeceğini ifade etmek diyebilirim. yani tek bir aletle bir usb portunu gümlettiğim için hub' un bağlantı yapılacağı usb portuna olan yansımalarını ön plana getirmeye çalıştım. kısaca kaç adet bağlantı yapılabilirliği değil de aynı anda mesela 4 hdd'yi tam performansla kullanamazsın demeye getiriyorum. kısaca senin de dediğin gibi hub bir irq ataması yapıyor üzerindeki cihazlar için ve aynı anda çalıştırıyor diyorsun yanlış olmadı sanırım bu dediğim. ama hub kendi üzerindeki bu düzenlemeyi yapa dursun sistem yani windows ben yanlış bilmiyorsam eğer kaç cihaz görüyorsa o kadar cihazı sistem üzerinde gösteriyor ve her biri de ayrı irq alıyor. aynısını alıyorsa ki bazen alıyor bu sefer de usb cihazlarından bazıları mesela notebooklarda olur zaman zaman kamera aygıtı gözden kayoılır. sorun çıkarır. yani sistem üzerinde sadece hub kontrolörcüsünün ismi yer almaz. buna mukabil hub üzerinden faaliyet yapan donanımlar da sistemdeki listede yer alır. yanlışsam düzeltin..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi The souls migration -- 18 Ocak 2012; 18:27:13 >




  • Teşekkürler arkadaşlar cevaplarınız için
  • ayrıca anakartın üzerindeki pci slotları bile (eski tipler mi desek yeniler de genel de iki adete düştü) irq numaralarını düzgün atayamıyor ve çakışmalara sebebiyet veriyorken, usb portların bu kadar gelişmiş bir hizmet anlayışına sahip olduklarını kimse iddia edemez sanırım." demişsin. Bunu iddia etmeye gerek yok, USB'nin en büyük avantajlarından birisi ve geliştirilme aşamasındaki en büyük itici etmen de bu söylediğin eskiden var olan adresleme problemleri.

    burası benim dikkatimi çekti..şu pci slotların adresleme problemi varsa
    nasıl oluyor da bu konuda süper dediğiniz usb portlarını üzerinde 4 tane birden barındıran pci kartlar üretiliyor?
  • son yazıma değinen olmamış. anakart usb portuna hub da bağlansa, hub üzerinden işletim sistemine ulaşan her donanım sistemde isim olarak yer alır. tükettiği kaynak da bağlı olduğu usb portundan gözükse bile (burayı iddia etmiyorum sadece ifade ediyorum ve dikkatinize tekrar sunuyorum ) her donanıma ayrı bir veriyolu atanır. keza her aygıtın sistem üzerinden detayına bakıldığında hangi kaynakları kullandığı görülebilir. yani hub' ın yaptığı işi ben şahsen mevcut attım gitti 4 porta karşılık var olan 6 donanım için söküp takma işlemi yapmak yerine bu hamallığı ortadan kaldırmak değil mi. keza böyle değilse anakartın aynı anda desteklediği usb port sayısına bağlı olarak ek usb aparatlar veriliyor olurdu. neyse son mesajda bana destek mi var atıf mı anlayamadım hizlı bir giriş yaptım yine :D bugüne kadar 2 farklı chipsetde 4'lü usb girişe sahip pci kart denedim. hangi slota taktıysam bir türlü istediğim sonuca ulaşamadım. yani görme ve görmeme olayları karşıma çıktı hep. bu durum sisteme bağlı diğer donanımların tükettiği kaynaklara bağlı olarak ortaya çıkıyor. bahsettiğin pci usb kartlar basit bir yapıda ve bunların board ile uyumluluğu tartışmaya açık. yani mesela ben şu an kullanmakta olduğum boardın pci slotunda manuel irq ayarı çekiyorum. ilk açılıştan sonra restart yapıp bios'a giriyorum ve slot irq'larına bakıyorum görünen şu oluyor: en az 3 slot yuvasına aynı irq atanmış. yani ben farklı atama yapıyorum board kafasına göre tek bir irq' yu en az 3 slota atıyor. ve bunu intel yapıyor. bir de ben kartları veya hub' ı kötülemiyorum. anlaşamadık yine sanırım. aynı anda tam performans alıyorum diyen var mı? hangi amaca hizmet olarak kullanılıyor ve övülüyor bu hub' lar veya hadi buna pci usb çoklandırıcıları da ilave edelim bunu anlamaya çalışıyorum. mevcut pci ve hub'lar da sistem kaynaklarını tüketiyor. sistem kaynaklarının da ne olduğu zaten belli. bu durumda kısır bir döngüye giriliyor ve sadece hamallık ortadan kaldırılıyor diye düşünüyorum. yani kamerayı çıakrt memory'i tak ya da hdd' yi çıkart scaner' i tak gibilerinden. yoksa mevcut 4 usb portu var ise slotlar da dolu ise hub üzerinden bir de 6 lı mı konuşuluyordu ne 6 donanım daha ilave edelim bu boarda yani kimse boardın özelliklerini dikkate almıyor.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: The souls migration

    son yazıma değinen olmamış. anakart usb portuna hub da bağlansa, hub üzerinden işletim sistemine ulaşan her donanım sistemde isim olarak yer alır. tükettiği kaynak da bağlı olduğu usb portundan gözükse bile (burayı iddia etmiyorum sadece ifade ediyorum ve dikkatinize tekrar sunuyorum ) her donanıma ayrı bir veriyolu atanır. keza her aygıtın sistem üzerinden detayına bakıldığında hangi kaynakları kullandığı görülebilir. yani hub' ın yaptığı işi ben şahsen mevcut attım gitti 4 porta karşılık var olan 6 donanım için söküp takma işlemi yapmak yerine bu hamallığı ortadan kaldırmak değil mi. keza böyle değilse anakartın aynı anda desteklediği usb port sayısına bağlı olarak ek usb aparatlar veriliyor olurdu. neyse son mesajda bana destek mi var atıf mı anlayamadım hizlı bir giriş yaptım yine :D bugüne kadar 2 farklı chipsetde 4'lü usb girişe sahip pci kart denedim. hangi slota taktıysam bir türlü istediğim sonuca ulaşamadım. yani görme ve görmeme olayları karşıma çıktı hep. bu durum sisteme bağlı diğer donanımların tükettiği kaynaklara bağlı olarak ortaya çıkıyor. bahsettiğin pci usb kartlar basit bir yapıda ve bunların board ile uyumluluğu tartışmaya açık. yani mesela ben şu an kullanmakta olduğum boardın pci slotunda manuel irq ayarı çekiyorum. ilk açılıştan sonra restart yapıp bios'a giriyorum ve slot irq'larına bakıyorum görünen şu oluyor: en az 3 slot yuvasına aynı irq atanmış. yani ben farklı atama yapıyorum board kafasına göre tek bir irq' yu en az 3 slota atıyor. ve bunu intel yapıyor. bir de ben kartları veya hub' ı kötülemiyorum. anlaşamadık yine sanırım. aynı anda tam performans alıyorum diyen var mı? hangi amaca hizmet olarak kullanılıyor ve övülüyor bu hub' lar veya hadi buna pci usb çoklandırıcıları da ilave edelim bunu anlamaya çalışıyorum. mevcut pci ve hub'lar da sistem kaynaklarını tüketiyor. sistem kaynaklarının da ne olduğu zaten belli. bu durumda kısır bir döngüye giriliyor ve sadece hamallık ortadan kaldırılıyor diye düşünüyorum. yani kamerayı çıakrt memory'i tak ya da hdd' yi çıkart scaner' i tak gibilerinden. yoksa mevcut 4 usb portu var ise slotlar da dolu ise hub üzerinden bir de 6 lı mı konuşuluyordu ne 6 donanım daha ilave edelim bu boarda yani kimse boardın özelliklerini dikkate almıyor.

    :) Selam yeniden.
    USB adresleme şöyle oluyor:

    USB Contoller'ın bir IRQ'su var. Daha sonra usb controller kendisi adreslemeyi yapıyor. Mesela, sizin USB mouseunuza 14 adresini veriyor, harddiske 3 vs. 7 bitlik bir adresleme alanı kullandığı için 2 üzeri 7 tane cihaz adresleyebiliyor en fazla. Bu da 128 sayısına denk geliyor; kendisinin de bir adresi var -sıfır-, o sebepten geriye 127 tane cihaz kalıyor adresleyebileceği; bu da tek porta neden en fazla 127 cihaz bağlanabileceğinin sebebi oluyor.

    PCI kartlar için söylediğiniz gibi durum, doğru düzgün çalışmıyor.

    USB Hub mevzusuna gelince, şöyle 2 amaçla kullanılıyor görünüyor:
    1. Uyduruk olanlar (yukarıda bir yerlerde resmi bulunan), çok basit cihazları bağlamak için, mouse gibi. Bunlara 2 tane usb memory stick bağlayınca bile patlayabiliyor.
    2. Benim kullanımım gibi, 4-5 tane harddisk benzeri şeyleri bağlamak için. Burada tabi takıldığınız nokta aynı anda çalışmalarının sıkıntı yaratacağı -ki katılıyorum. Ama ben bunları aynı anda hepsinden 1'er dosya seçip kopyala yapmıyorum mesela; denedim oldukça yavaş oluyor büyük dosyalarda; hem hub'ın veriyolu sıkıntı yaratıyor hem de usb'nin kontrolcüsünün veriyolu.
    Bir başka kullanım alanını söyleyeyim, o da misal benim kasa uzakta ve kablosuz klavye kullanıyorum. Normal hub koyarsam saçmalayabiliyor ısınınca ama adaptörlü olan sıkıntı çıkarmıyor.




  • pcheveslisi kullanıcısına yanıt
    Merhaba. Kesinlikle bağlayabilirsin. Bağlantı noktaları USB'den gelen güç kabloları (kırmızı ve siyah) ile doğrudan bağlı. Muhtemelen aynı hub'ın adaptürlü versiyonu var ve bu yüzden o delikleri karta koymuşlar. Yabancı bir forumda multimetre ile bağlantıları test eden ve güç bağlayan bir blog var.

    http://www.instructables.com/id/Adding-an-external-power-supply-to-a-cheap-USB-hub/
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.