Şimdi Ara

Üretken yapay zekayı 2024’te “soğuk duş” bekliyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
275
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Üretken yapay zekayı 2024’te “soğuk duş” bekliyor
    Özellikle 2022’nin son ayları -özellikle ChatGPT’nin kasım ayında çıkışı- üretken yapay zeka alanında bir kırılma noktası oldu. İçinde bulunduğumuz yıl boyunca onlarca hatta yüzlerde teknoloji şirketi, o veya bu şekilde, yapay zeka alanına giriş yaptı. Google arama ve Windows dahil olmak üzere yüzlerce uygulama ve hizmete entegre edilen yapay zeka gelişimini sürdürüyor olsa da uzmanlar uyarılarda bulunmaya başlamış durumda. CCS Insight’a göre teknolojiyi çevreleyen heyecanın azalması maliyetlerin artmasına neden olacak ve bu, 2024 yılı gibi çok yakın bir tarihte gerçekleşecek.



    Yapay zekayı “soğuk duş” bekliyor



    CCS Insight'ın 2024 yılı için ana tahmini, teknolojiyi çevreleyen "hype'ın yerini alan" maliyet, risk ve karmaşıklık gerçekliği nedeniyle üretken yapay zekanın 2024'te soğuk bir duş alacağı yönünde. Öte yandan CCS Insight, yapay zekanın ekonomi, toplum ve üretkenlikte büyük etkileri olacağını düşünse de teknolojinin aşırı abartıldığını ve pazara sunmak için aşılması gereken birçok engelin görmezden gelindiğini söylüyor. Bunun en güzel örneği ise ChatGPT'nin günlük masrafı.



    OpenAI'ın ChatGPT'si, Google’ın Bard’ı ve Anthropic'in Claude'u gibi üretken yapay zeka modelleri, kullanıcı istemlerine hangi yanıtları vereceklerini bulmak için karmaşık matematiksel modelleri çalıştırarak büyük miktarda bilgi işlem gücü tüketiyor. Dolayısıyla şirketler, yapay zeka uygulamalarını çalıştırmak için yüksek güçlü çipler edinmek zorunda.



    Ayrıca Bkz.Google Asistan’a yapay zekalı Bard eklendi: Artık çok daha zeki



    Şimdi ise Amazon, Microsoft, Google, Alibaba, Meta ve bildirildiğine göre OpenAI dahil olmak üzere giderek daha fazla şirket bu yapay zeka araçlarını çalıştırmak için kendi özel yapay zeka çiplerini tasarlıyor. Buradaki asıl amaç Nvidia ve diğerlerinin pahalı çözümlerine olan ihtiyacı azaltmak. Bunlara ek olarak 2024 yılında daha fazla düzenleyici adımın atılması bekleniyor. AB ve ABD'de halihazırda şekillenen yapay zeka düzenlemelerinin 2024'te tamamlanması bekleniyor. CCS Insight, bu yasaların tamamlansa bile teknolojinin gelişim hızına ayak uyduramayacağını, dolayısıyla da sıklıkla revize edileceklerini söylüyor.




    Kaynak:https://www.cnbc.com/2023/10/10/generative-ai-will-get-a-cold-shower-in-2024-analysts-predict.html







  • "Büyük miktarda bilgi işlem gücü tüketiyor." Eğittiği verilerin veri tabanını oluşturmak için bu gerekli sonsuza kadar sürmeyeceği aşikar sonra eğitilen veri bankasını firmalara satacak. Asıl sorun biz Aİ konusunda neredeyiz. Onlar mı bizler mi soğuk duş alacak. Adamlar yolu geçmiş olacakken bizler bu işe yeni başlayacağız böylece hazırı varken neden uğraşalım düşüncesiyle onları üreten değil satın alan toplum olacağız. Bırakın birilerin zararını kendimiz bu zararın neresindeyiz asıl ona bakmalıyız.

  • blackkugu61 B kullanıcısına yanıt

    Yooo veri eğitmese de kullanılması da enerji tüketiyor büyük veri merkezi ile çalışıyor her zaman tüketecek bu enerjiyi çözüm bulunmazsa


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kitamekushi K kullanıcısına yanıt

    Yapay zeka eğitimiyle ilgilenmemişsiniz sanırım pythonda bunun için elinde bir sürü veri olması gerekiyor görsel metin vss hangi alanda eğitim verecekseniz tabiki bunun için ise eğitirken bilgisayar bana süre vermişti setin büyüklüğüne bağlı olarak 6 ay felan çalışması gerekiyor ve yükte işlem için ekran kartı işlemcisi kullanıyordu. Fakat aynı datanın eğitilmiş veritabanıyla yapmak istediklerimi en fazla 5 dk alıyordu.

    Dediğim gibi chatgpt kullanırken aslında arkada sahipleri bu verileri biriktirip sürekli eğitme derdindeler doğal olarak da enerji sarfiyatı artıyor en son ki yenilikler durup dururken çıkmadı ne zaman insanlara sunuldu o günden beri verilerle bu hale geldi. Nete bağlanma görme duyma gibi fonksiyonları bu sayede sağlandı. Metin tabancı bir yapay zeka için muazzam veri setleri olmalı onlarıda bizler sağlıyoruz doğal olarak.

  • SeniorGrandMaster kullanıcısına yanıt

    Bunun için python kodlama dilini hakim olmanız gerekiyor ben hazır veritabanı setini ve hazır kodları kullanarak eğitilen setten ürün çıkarmaya çalışmıştım lakin sizin bu işe başlamanız için gereken alt bilgiyide doldurmanız gerekiyor. udemy yada youtbe üzerinden başlayabilirsiniz fakat işin ciddi anlamda yapmak istiyorsanız mutlaka ekip olmalı tek kişi zor.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.