Öncelikle herşeyin aküsü biten ups'em ile başladığını söylemek isterim. Baya araştırma yaptım ama kafama takılan sorunun cevabını bir türlü bulamadım. Normalde elimde 1500VA'lık bir ups mevcut. Yani 900watlık güç çekebilirim ups'den. Akülerini değiştirmek için içini açtığımda 2 tane 12v 9ah değerlerine sahip seri bağlanmış akülerin bulunduğunu gördüm. Normalde Akü'den alabileceğim watt değerini hesapladığımda 1 tanesinden 12v x 9ah = 108watt ettiğini gördüm. İkisi beraber 216watt ediyor. Yani 1 saaatte 218watt güç alabilirim akülerden. Kendi kitapçığında; ortama destek süresi ( 100w sps load ) yazıp karşısına 50 dakika yazıyor.Şimdi kafama takılan ise:
- 216watt gücü olan akülerden 900watt nasıl çekilir? Hani eğer ki amperi yükselterek atıyorum 12v x 36ah = 432 İkisi beraber 864 etsin diyelim böyle bir şey mi oluyor? Oluyorsa normalde 50 dakika dayanacaktı ama bu halde 5-10 dakika mı dayanıyor? Yani 9ah amper akımı olan bir akü'den 36ah'lik akım çekilir mi mümkün mü? Bir akünün kapasitesi yani kaç saat veya dakika dayanma süresi nasıl belirleniyor? Volt x amper ise yukarıdaki hesaba göre tutmuyor.
En kısasından 12v x 9ah değerli 2 akü nasıl 900watt verebiliyor.
Anlayacağınız kafam iyice karıştı. Yanlış yaptığım düşündüğüm bir şey var ise açıklığa kavuşturacak bir arkadaşı bekliyorum.
O 9 amper akünün bir saat boyunca verebildiği akımdır. Normal kullanımda bir ups 15 20 dakika gider. Akü devredeyken akülerden yaklaşık 30 35 amperlik bir akım çekilebilir. Bu tamamen bağlı PC'nin güç ihtiyacı ile ilgili.
Akunun üzerinde yazan değer güç kapasitesidir. Verebildiği max. akım çok daha yüksektir.