Şimdi Ara

UPS önerisi yapabilir misiniz?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: çerkes89 Daha Az
1 Kayıtlı Üye ve 1 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
1
Favori
112
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 1
Giriş
  • Monitör: 35W (şimdilik Samsung G4 odyssey modeli ama yakın zamanda değiştirip daha fazla tüketen model alabilirim, baktığım monitörlerden biri MSI MAG401QR 66W yazıyor)

Modem: 18W

Kasa PC: oyunlarda 350-400W civarı.

Moza (direksiyon seti): adaptöründe giriş (şebeke) 1.5a MAX yazıyor, çıkış 12v 7.5a 90W yazıyor.

Monitörü 66W gibi hesaplarsak ve direksiyon setini de zaman zaman bağladığımdan 90W onu da eklersek;

Toplam tüketim 600W civarı olur. 700W gibi düşünelim. Daha fazla tüketebilecekmiş gibi hesaplamayı severim. Çünkü zamanla bilgisayar bileşenlerini güncelleyebiliyorum.

Sinüs dalga UPS arıyorum. Çünkü zaman zaman voltaj dalgamaları ve sık elektrik kesintisi yaşanan bir bölgedeyim. Yani alacağım UPS'in amacı bilgisayarı korumak olacak.

Önceki kullandığım UPS'i 5 yıl kadar önce almıştım, İnform Sinüs Evo 1Kva (900W) online modeliydi. 1,5 yıl önce Yuasa akülerle değişimini yapmıştım ve aküleri hala iyi durumda. Gürültülü fanını susturmak için fan devri düşüren kablo kullandım, başka fan da denemiştim çalışmadı. UPS 5 yılını doldurmak üzereyken fanı arıza yaptı. Bunun üzerine iç piyasadan benzer 12V 0.50a değerlerinde fan araştırması yaptım, bir kaç fan alıp denedim ama UPS farklı marka fanlarla kesinlikle çalışmıyor. Neyse Hkfan markalı AS8025V12 modelinde 12v 0.50a brushless aşırı gürültülü fana sahip ürün ve İnform servisini arayıp bu fanın tedariğini yapıp yapamayacakları konusunda sordum. Bilgi vermek için not alıp sonrasında beni arayacaklardı ve hiç aramadılar. İnform İzmir servisinin bana 90-100 km kadar uzak olması ve telefonla da yardım alamadığım için bir daha İnform marka almamaya karar verdim. Öte yandan fanı Çin'den sipariş verdim, tahmini ulaştırma süresi 1-2 ay diyor (ölmez de sağ kalırsak gelecek sanırım). Bakalım bir de bizim gümrükten geçerse UPS'in fanı değişirim ve sonrasında UPS düzelirse onu da başka yerde kullanabilirim.

Bu süreçte biraz araştırma yaptım ve:

FSP champ 1Kva modelinde bu Online UPS'in fanını değiştirebilenler varmış. Garantisini bozmak pahasına ben de yaparım, benim için gürültüsünün düşük olması daha önemli.

APC Back-UPS Pro Gaming Siyah BGM2200B-GR 2.200 VA ürünü Line İnteractive olmasına rağmen sinüs dalgası sağladığı yazıyor. Gürültüsüz bir model deniyor. Tabii dalgalanma veya elektrik kesintilerinde fan çalıştırdığından bahsedilmiş ama gürültü oranını bilmiyorum haliyle. Kullanan varsa ve 600W civarı tüketim durumunda gürültü yapıp yapmadığı konusunda bilgi verebilirse güzel olur.

FSP champ 1Kva (900W) vs APC 2200va (1320W) Line İnteractive Gaming modelleri dışında öneri de alabilirim. (Max 700W civarı bir tüketim olacak)

Kendi araştırmalarım sonucu bu iki ürün arasında kaldım. Sizce nasıl bir yol izlemeliyim?

Konu hakkında bilgisi olanlar karar vermemde yardımcı olursa sevinirim.

Ayrıca aklıma takılan bir konu da şu: 700W'lık bir tüketim zaman içerisinde 1Kva online UPS'i sıkıntıya sokup arıza riskini artırır mı?

Eğer öyleyse FSP 2Kva modeline bakayım desem modelde galiba çift fan varmış, o zaman çift dert demek olur. Tek fan bile büyük dert oluyorken çift fan gözümü korkutuyor. Öte yandan FSP'nin fanları her modelde değiştirilebiliyorsa sessiz bir modelle dert olmaktan çıkar. Bir de zamanla 2 tane akü yenilemek yerine 4 akülük bir dert olur. Aklımı çok kurcalaması da bundan kaynaklı. Uzun vadeli düşününce az sorunlu olsa sanki daha iyi olur gibi.

Ev kullanıcılarına yönelik UPS firmaları doğru düzgün bir üretim yapmıyorlar. UPS üreticilerine de sitem etmeyi unutmayım dedim. Bir tane fan meselesini çözemediler yıllardır.

Yüksek güç tüketen PC alanlar dünya çapında aynı gürültü meselesinden uzun zamandır şikayetçi.

DÜZENLEME:

Fsp Champ 2Kva Online UPS alarak tercihimi yaptım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kocaefe88 -- 14 Aralık 2025; 17:53:31 >

AMD Ryzen 7 7800X3D / Corsair H100i Elite Capellix / MSI Mag B650 Tomahawk WiFi 6E / Palit 4070 Ti Super JetStream OC / Corsair Vengeance EXPO 2x16 GB 6000 MHz CL30 (Dual Kit) / MSI A850GL 850W 80+ Gold Modüler / Samsung 970 EVO 500GB M2 SSD / Seagate 1 TB SSHD / Samsung 25" Odyssey G4 1ms 240Hz IPS Pivot Monitör

• nasil fan bulamadinız hayret ediyorum görselini giriş soketini atar misinız

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

Model numarasını da yazmıştım tekrar yazayım.

Marka: HK FAN

Model: AS8025V12

İnform Sinüs Evo 1Kva online-Ups benzeri özellikte diğer fanlarla çalışmıyor. Sadece kendi fanını algılayıp sadece kendi fanıyla çalışıyor. Diğer fanlarla tetik bile almıyor ve UPS'de açıldığı gibi kısa sürede kapanıyor.

AMD Ryzen 7 7800X3D / Corsair H100i Elite Capellix / MSI Mag B650 Tomahawk WiFi 6E / Palit 4070 Ti Super JetStream OC / Corsair Vengeance EXPO 2x16 GB 6000 MHz CL30 (Dual Kit) / MSI A850GL 850W 80+ Gold Modüler / Samsung 970 EVO 500GB M2 SSD / Seagate 1 TB SSHD / Samsung 25" Odyssey G4 1ms 240Hz IPS Pivot Monitör
  • N11, Amazon, Hepsiburada ve bir çok alışveriş sitesinden iç piyasadan baktığımda aynı fandan bulamadım. Çin'den Ebay üzerinden orijinal fan diye sipariş ettim lakin 1-2 ayda teslim edilir diyor.

Bulduğum tek adres de tanımadığım bu firma ve şikayetvar adresinde de çeşitli şikayetler var; yanlış ürün gönderme, iade alırken kargo ödetme gibi. Yani orijinal fan göndermemeleri halinde bu adres de işime yaramayacak:

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kocaefe88 -- 14 Aralık 2025; 9:23:48 >

• Forumda ses seda olmayınca tanıdık bir elektrikçiye telefonla ulaşıp sordum ve sonucunda online-ups almaya karar verdim.

Öteki cihaz da güzelmiş ama online ups sürekli olarak elektrik sorunları yaşanan bölge için daha ideal dedi.

Biraz acelem olduğu için online siparişle 2Kva FSP Champ aldım. Acelemin sebebi de İnform UPS için fan değişimi beklerken PC de kullandığım sırada risk altında.

Elim alışverişe deymişken monitörü de aradan çıkarttım. Konu başında bahsettiğim 40" monitör büyük olur diye vazgeçtim ve MSI MAG 345CQR 34″ 180Hz 1ms UWQHD VA Curved modelini aldım. Bu monitörle de 65W'lık bir güç tüketimi eklemiş oldum. 2Kva (1800W) modeli de ileriye yönelik olsun diye tercih ettim.

Fan değiştirebilirsem videosunu çekerim ve forumda önceden rehberi yoksa bir konu açıp yapılışını eklerim. Ürün gelmeden kesin diyemem ama daha önce ürünü kullananlardan aldığım referansla 2 pinli fan kullanıyormuş bu UPS. O yüzden fan değiştirmesi kolay olur diye düşünüyorum, umarım yanılmam.

• kocaefe88 K kullanıcısına yanıt
    fanlar birbirinden çok farklı değildir belki firma bi hinlik yapıp pinlerin yerini değiştirmiş olabilir o basit bir ölçüm ile duzeltilir bu bizim bildigimiz 4 pin pwm fan gnd 12v ve pwm hattını bağladınmı çalışırki muhtemelen 80mm 4pin pwm fan diye aratsanız bulursunuz marka model önemli değil 12v olsun amperi daha yüksek olabilir
    app.hb.biz
    Arctic P8 Pwm Pst 8 cm Siyah Kanatlı 3000RPM Kasa Fanı Fiyatı
    https://app.hb.biz/qJ5jpFH8aPqP

• rayli82 kullanıcısına yanıt

Sanırım bir çeşit hinlik yapılmış, siz söyleyince fan yapılarını kısaca inceledim. Elimde bulunan ve henüz hiç kullanılmamış 8cm Noctua NF-A8 PWM fan ile kablo bağlantılarını karşılaştırdım.

HK fanın motor kısmındaki kablo renk girişleri ile 4 pin soketin kablo renkleri aynı sıralamada değil. Noctua ise aynı sıralamada yapmış. Tabii içlerindeki bağlantı noktaları ile alakalı da olabilir.

Bu şemaya göre değişip deneyeceğim. Umarım bundan kaynaklıdır ve fan sorunu çözülür.

Ayrıca PC kasa fanlarına göre UPS içindeki soket daha dar. Bunu çözmek kolay, ki daha önce çözmüştüm.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kocaefe88 -- 15 Aralık 2025; 23:53:55 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Kablo yerlerinin nereye değiştiğini anlamak için 2 pinli fanla test ettim ve fan çalıştı. Tabii bu sadece test etmek içindi. UPS raporlama alamayınca kendini kısa sürede kapadı.

Noctua'nın Siyah kablosu Ground ile İnform'un soketi örtüşüyor.

Örtüşmeyen Green yerine +12v gelmiş. Normalde Green: RPM speed. RPM speed signal ise başka yere kaymış.

4 pinli Noctua fanın kablo düzenini değiştirip UPS'i çalışır hale getirebilirsem UPS için yeterli hava akışı sağlar umarım. En azından kablo düzenini çözmüş olurum. Bir de UPS ne tepki veriyor diye biraz gözlemlerim. Bir problem olmayacak olursa çift fan eklemesi yaparım.

İnform'un beni uğraştırdığı işe bak ya. Ben cihazı satın alayım ve kullanayım. Parça değiştirmesi de kolay olsa fena olmaz hani.

Şimdi elektrik bilgim kısıtlı olduğu için üzerindeki fan 0.50a ve benim elimdeki 8 cm fan ise 0.09a. Arada 0.41a kadar fark var. Bu farktan fan etkilenir mi bilmiyorum.

Ayrıca speed signal ile yetersiz RPM raporlaması alıp UPS arızaya düşerse yine kendini kapatabilir. Duruma bakıp biraz gözlemlerim ki, UPS temiz çalışıyorsa PC'yi anca o zaman bağlarım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kocaefe88 -- 16 Aralık 2025; 1:26:29 >

• Sabaha karşı anca 4 pinli fanı deneyebildim.

Değişiklik sonrası yeni kablolama:

Siyah (Ground), Mavi (PWM Signal), Yeşil (+12V), Sarı (RPM Speed Signal)

Noctua fanın orjinal kablo düzeni:

Siyah, Mavi, Yeşil (RPM speed signal), Sarı (+12V)

Sadece yeşil ve sarı kabloların yerlerini değiştirip Noctua 4 pinli 8 cm fanı çalıştırdım. Sarı kabloyu yeşile, yeşil kabloyu sarıya bağladım ve diğer kablolar sabit kaldı. İnform'un çalışmasını bir süre izleyeceğim. Fan değişikliği tam olmuşsa ve kendini kapatmadan UPS çalışırsa bununla ilgili foruma bir rehber hazırlarım, belki birilerine faydası dokunur.

@rayli82 teşekkür ederim. Tam da dediğiniz gibi pinlerin yerini değiştirmişler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kocaefe88 -- 16 Aralık 2025; 4:53:44 >
  • kocaefe88 K kullanıcısına yanıt
    rica ederim kalıcı bir rehber oluşturduğunuz icin ben de teşekkür ederim renklere değil ölcümlere güvenmek doğru

Elimde ölçüm aleti olmadığından renkleri takip ederek kablo sıralaması simetrik mi ilerlemiş diye baktım. Ölçüm konusunda size katılsam da ev kullanıcısının ölçüm aletine nadiren ihtiyacı oluyor, alet olmayınca kabloların yerini değiştirecek tellerle temas ettirip anlamaya çalıştım. Renkler sadece tespit ettiklerimi not almaya yaradı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kocaefe88 -- 16 Aralık 2025; 22:45:9 >
  • Yakında kapsamlı bir rehber hazırlayacağım. Aynı sıkıntıyı başkaları da yaşamasın diye.

O zamana kadar belki burada yazan bilgilerle çözüme kavuşacak olan olursa bir de hata kodu sıfırlamaya da ihtiyaçları olabilir.

Öncelikle İnform Sinüs Evo modelinin tuş takımını göstereyim:

Burada Func + OFF tuşuna uzun süre basarsanız ayar menüsüne erişirsiniz.

OFF tuşu yukarı hareket,

ON tuşu aşağı hareket,

FUNC tuşu (ENTER) görevi görür.

Eğer bir hata kodu almışsanız UPS kulakları sağır eden bir sirenle ötüyor. Bu ayar menüsünden aşağı giderek MUTE kısmına ulaşıp alarmı susturabilirsiniz. Böylece UPS açıkken ötmeyecek. Kendiniz bir tamir yapabilecekseniz, tamir olup olmadığını anlamak için UPS'e güç verip test ederken alarm gürültüsünden kurtulursunuz.

ÇOCUKLAR ELEKTRİKTEN ANLAMIYORSA TEK BAŞLARINA TAMİR ETMEYE KALKIŞMASIN. Büyüklerinizden yardım isteyebilirsiniz.

Herhangi bir tamiri yaptıktan sonra hata kodu hala ekranda yazıyorsa sıfırlamanız gerekiyor. Bunun içinde UPS herhangi bir fişe takılı olmayacak şekilde içini açıp

akünün (+) kutbundaki kırmızı kabloyu sökmeniz yeterli. Bu şekilde 5 dk dursa yeterlidir ve işi sağlama almak için ON tuşuna 15-20 saniye basılı tutun. Devrelerde herhangi bir yük kalmışsa boşaltsın. Sonra söktüğümüz (+) kutbu yerine geri takıyoruz ve ilk temasta çatpat diye sesler çıkararak gücü iletmeye başlıyor.

NOT: (+) kutbu takarken veya çıkarırken çıplak elle yapmayın, mutlaka yalıtımlı pense/kargaburun gibi elinizle elektrik arasında tampon oluşturun.

Ve hata kodunu sıfırlama işlemi bitmiştir diye tahmin ediyorum. UPS ekranında artık hata kodu silinmiş olacak. UPS'in bilgisayara bağlanan USB kablosu ile Upsilon2000 adlı yazılımından da hata kodları sıfırlanmış mı diye kontrol etmek gerekebilir.

Çocuklar bu işlemlerden lütfen uzak durun. Prizden fişini çektim çarpmaz sanmayın. UPS içerisinde aküler var ve hala bir yerlerinde 220V elektrik var, çarpılma riski vardır. Elektrik konusunda bilgisi olmayan nasıl tedbir alması gerektiğini bilmeyen bu işe kalkışmamalı. Mutlaka alınacak tedbirleri öğrenin ve elektrikten-devrelerden anlıyorsanız o zaman uğraşın. Şakaya gelmez.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kocaefe88 -- 17 Aralık 2025; 8:11:27 >

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.