Şimdi Ara

## UPS İle İlgili Her Şey (Kesintisiz Güç Kaynağı) ## [ANA KONU] (36. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
10.547
Cevap
110
Favori
744.407
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
7 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 3435363738
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • hocam, pc değilde laptop kullanıyorum. hatta elektrik gittiğinde laptopun adaptorunu cekiyorum. internet baglantım kesilmesin diye. iptal ettiğim şey apx powerchute personel edition programıının akünün şarjı biterken verdiği uyarı. iptal dedikten sonra 5 dk içinde laptopu uyarı vermeden kapatıyor. bende ups ile laptopun usb baglantısını çıkardım. sanırım bağlantıdan dolayı cihaz pcye kapatma komutu gönderiyor. çünkü uyarı verdikten sonra programı görev yöneticisinden sonlandırmıştım.
  • programların amacı ups kritik seviyeye geldiğinde bilgisayardaki tüm açık programları kapatıp sonunda bigisayarı güvenli bir şekilde kapatmak. Sen Ups i modem için kullanıyorsan programa ihtiyacın yok.

    Eğer ki voltaj, batarya durumunu görmek için programı kulanırım dersen ups in aküsü kritik seviyeye geldiğinde bilgisayarı kapatma seçeneği olması gerek
  • o olayı çözemediğim için sordum bende. runtime kısmında 5dk ve 8dk lık secenek var. ikisinden birini secmemi istiyor. ugrasıyor çözeceğiz insallah.
  • ama gariptirki modemi 45 dakika çalıştırması gerek 500 VA lık ups e 20 watt küçük bir güç
  • bende o sekilde tahmin ettim. ama elektrik gider gitmez baktım 21 dk diyordu. gerçi programı kapattıktan sonra sanırım bi 4 dk daha çalıştı.
  • arkadaşlar,
    güç kaynaklarının elektrik kesildikten sonra besleme süresinin kısalığından yakınan çok kişi var. bir okadar kişide bunun bir yolunu bulmuş, nette bir kaç yerde okuduğum kadarıyla bazıları güç kaynağının pilini söktürüp araba aküsü taktırmışlar ve çok memnunlar bazılarıda içindeki pilin aynısından bir tane daha paralel bağlayıp süreyi uzatmışlar.
    bu şekilde elektrik kesilince sistemlerini daha uzun süre kullanabiliyorlar. merak ettim acaba içinizden güç kaynağını araba aküsü takan yada pilleri çiftleyerek kullanan varmı . varsa nasıl yaptıklarını artıları eksileri nelerdir bizi aydınlatabilirmi.
    şimdiden teşekkürleri



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dirgen -- 31 Mayıs 2008; 12:29:35 >
  • ilk sayfaları okursanız akü büyütme ile ilgili tecrübelerimi öğrenebilirsiniz. akü büyütme yapacaksanız ups inizin şarj akımını , yükünüzün değerini(ups in çalıştıracağı cihazların güç değerini) ve cihazınızın yük kapasitesini öğrenip bu işe girişmelisiniz. sadece akü değişimi alınan sonuçlar olduğu gibi, akü ve bazı ek elemanlar ile yapılan süre uzatmaları da mevcut.
  • ben bu konuda hıcbır bılgıye sahip degilim .. xbox360 veya ps3 + lcd tv nın 5-10 dk acık kalabilmesi için en uygun ups yı bakırkoye yakın nerden alabilirim
  • sevgili alperian
    deneyimlerinizden ve bilgilerinizden oldukça faydalanıyorum. bunun için teşekkür ederim ancak söylediklerinizde haklı olmanıza rağmen tekrar okuduğum ilk sayfalarda malesefki benim istediğim tecrübelerin yansıması olmamış. siz sadece akü değişimi yapmışsınız. benim öğrenmek istediğim bu değişimin nasıl yapıldığı. yani nasıl söküldü nasıl takıldı hangi ups,hangi akü kaç ah, hangi sistem için kullanıldı. sonuçları ne oldu, ups nin dayanma süresi, ısınması, soğutulması, stabil çalışması akülerin bakımı zorluğu, güvenlik sorunu. yangın vs gibi tehlikelerin oluşma ihtimali, varsa resimli açıklamalar gibi. yani sizin tecrübelerinizin yanında başka arkadaşlarında tecrübesi tek elden anlatımı yetersiz olduğunu ortaya koyacaktır. benim gibi araba aküsü kullanmak isteyen yada var olan akülerinin ah sini arttırmak için aküsünü çoklamak isteyenlere olumlu yada olumsuz rehber olması açısından sormuştum. bu tecrübelerin anlatımı bize çok şey katacağı kanısındayım örneğin; herkes aynı ups yi kullanmıyor, değişik marka değişik kapasiteli kullanımlar var dolayısıyle bu tecrübeler bize hem upslerin hemde akülerin kalitesi hakkında bilgi verecek hemde bizlerin yanlış bişeyler yapmasına engel olacaktır. (anlatımım biraz dağınık oldu ama sanırım beni anlayacaksınız.)
    bilgilerini deneyimlerini paylaşmak isteyen arkadaşların katkılarını sabırsızlıkla bekliyorum.

    saygılarımı sunarım.

    quote:

    Orjinalden alıntı: alperian

    ilk sayfaları okursanız akü büyütme ile ilgili tecrübelerimi öğrenebilirsiniz. akü büyütme yapacaksanız ups inizin şarj akımını , yükünüzün değerini(ups in çalıştıracağı cihazların güç değerini) ve cihazınızın yük kapasitesini öğrenip bu işe girişmelisiniz. sadece akü değişimi alınan sonuçlar olduğu gibi, akü ve bazı ek elemanlar ile yapılan süre uzatmaları da mevcut.





    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dirgen -- 31 Mayıs 2008; 22:26:28 >




  • @dirgen

    Araç akülerini yani sulu aküleri bir ev kullanıcısı için pek tavsiye etmem. Araç aküsünün bakımı daha zor ve ayrıca ups in şarj voltajı kuru akülere göre.

    Kuru aküler 1-2 ay hiç kullanılmasada gücünü yitirmezler, çalışma ortamı sıcaklık uyumu daha iyidir. Akü kullanma ömrü boyunca safsu ekleme gibi sorunu yoktur yani bakım gerektirmezler. Hızlı deşarj, derin deşarj gibi zor çalışma şartlarına uyumludur.

    Sulu aküler ise (araba aküleri) 1-2 ay kulanılmazsa ortam sıcaklığına ve akünün ömrüne bağlı olarak gücünü yitirir. Akünün bulunduğu ortam iyi havalandırılmalı ve ateş-kıvılcım olmamalıdır. (şarj olurken hidrojen gazı çıkartır) Ups e araç aküsü bağladığında ve aküyü tam kapasite deşarj ettiğinde eğerki belirli bir süre elektrikler gelmez ve akü şarj olmazsa. Akünün plakalarında sülfatlaşma* olur ve akü kapasitesinin bir kısmını veya tamamını yitirir. Sulu akülerin içinde bulunan elektrolitin belirli bir süre de bomesinin kontrol edilmesi gerekir.

    Kısaca tavsiyem araç aküsü kullanmak yerine bakım gerektirmeyen

    12 Volt 24 amper
     [sizer]## UPS İle İlgili Her Şey (Kesintisiz Güç Kaynağı) ## [ANA KONU]

    veya
    12 volt 40 amper
     [sizer]## UPS İle İlgili Her Şey (Kesintisiz Güç Kaynağı) ## [ANA KONU]


    benzer kapasitede aküler yeter, ben 700 VA lık ups in üzerindeki 12 v 7Ah aküsünü çıkardım, akü yuvası genişti 12 volt 12 Ah kapasiteli aküyü yerleştirdim. Akü çok rahatlıkla sığdı fabrika akü yuvasını geniş yapmış fakat 7 amperlik akü koymuş ben akü yuvasının kenarlarındaki fazlalık pilastikleri kestim 12 aperlik sığdırdım.

    Ups im IBM marka 2000 yılı üretimi IBM Lite OfficePro AVR (OP700AVR)

    hatta linkteki benim ups

    http://www.shopping.com/xPF-Trippe-Lite-OfficePro-AVR-OP700AVR




  • @krm-iks

    Bilgilendirmeleriniz beni oldukça aydınlattı. bunun için teşekkür ederim. ancak tavsiyeleriniz (ki bundanda faydalandım) yerine deneyimlerinizi anlatsaydınız keşke.

    Mesela akünüzü değiştirirken ups de herhangi bir değişiklik (parça değişimi gbi )yaptınızmı. yoksa sadece eski aküyü çıkarıp yenisinimi taktınız. bu işlemden sonra ups nizde ısınma veya şarj olmasında bir problem oldumu. kullandığınız eski akünün kullanım zamanı neydi yenisini taktıktan sonra bu süre ne kadar uzadı. bu gibi deneyimlerinizi de anlatabilirseniz daha çok makbule geçecektir. Yine de herşey için teşekkür ederim.

    Saygılarımla



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dirgen -- 1 Haziran 2008; 14:39:16 >
  • quote:

    Orjinalden alıntı: dirgen

    @krm-iks

    Bilgilendirmeleriniz beni oldukça aydınlattı. bunun için teşekkür ederim. ancak tavsiyeleriniz (ki bundanda faydalandım) yerine deneyimlerinizi anlatsaydınız keşke.

    Mesela akünüzü değiştirirken ups de herhangi bir değişiklik (parça değişimi gbi )yaptınızmı. yoksa sadece eski aküyü çıkarıp yenisinimi taktınız. bu işlemden sonra ups nizde ısınma veya şarj olmasında bir problem oldumu. kullandığınız eski akünün kullanım zamanı neydi yenisini taktıktan sonra bu süre ne kadar uzadı. bu gibi deneyimlerinizi de anlatabilirseniz daha çok makbule geçecektir. Yine de herşey için teşekkür ederim.

    Saygılarımla


    kendi 7ah aküsü ile 15 dakika çalışırken 12 ah akü ile 45 dakika çalıştı, şarj süresi ise kendi aküsü ile 8 saat olsa gerek tam bilgim yok, 12 Ah aküyü ortalama 16 saatte şarj eder. Ups in kapasitesini artırırken her hangi bir parça değişimi yapmadım. Kaliteli ups lerde uzun süre çalışma da bir problem olmaz çünki her parça uygun kalitede dayanıklı malzemeden yapılmıştır.

    3 sene önce ups de araç aküsü de kullanım (12 volt 60 Ah) fakat şarjı ups in çıkışı ile yapmadım çüki şarj akımını ölçtüm ve 2 A idi akünün şarj olması için en az 5 A gerekli idi. 60 ah akü yaklaşık 1.5 saat güç sağladı. Fakat akünün ömrü fazla uzun sürmedi kısa sürede bozuldu, bakımı zor olduğu için fazla verim alamadım 2 sene dayandı ancak zaten alırken adam sordu nerde kullanıcağımı ups diyince en az haftada 1 boşalt ve duldur dedi

    Bide şu varki 2 farklı markada (700 VA) aynı kapasitede akü kullansakta A makası 12 ah akü ile 45 dak enerji veriyorsa B markasında 30 dak enerji verebiliyor yani ups in kalitesine göre verimide değişebiliyor




  • @krm-iks; Çok faydalı bir paylaşım oldu.

    Araç akülerini ups lerin şarj etmesi problemlerini başka yerlerde de duymuştum. ups ler araç akülerini şarj etmede zorlanıyor hatta başaramıyorlarmış. Buda ups de ısınmalara yol açıyormuş. bir arkadaşım bunun için araç aküsü şarj cihazı aldığını bu şekilde bu problemi aştığını söylemişti.

    alet bu
     [sizer]## UPS İle İlgili Her Şey (Kesintisiz Güç Kaynağı) ## [ANA KONU]

    Başka arkadaşlardan da bu şekilde paylaşımlar bekliyoruz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dirgen -- 1 Haziran 2008; 22:51:06 >
  • normalde ups üretilirken belli limitler altında çalışacak şekilde üretilir. siz bu limitlerde değişiklik yaparsanız cihazla ilgili sorunlar yaşarsınız. konuyu genellemek gerekirse

    akü büyütme işleminde en önemli sorunlardan biri ısı sorunudur. kullanılan ups e bağlı olan yük, cihazın yük kapasitesinin %70 ve üzeri ise akü büyütme yaparken dikkatli olmak gerekir. akü değişiminden sonra sistemin ısıl olarak stabil olup olmadığı kontrol edilmelidir. akü değişimi yapılmadan önce cihaz normal yükte(elektrikler kesik iken) ne kadar ısındığı kontrol edilerek büyütme sonrası neler yaşanabileceğine dair bir fikir edinilebilir. ters mantıkla akü bitik ve şebeke elektriği var iken şarj işlemi esnasındaki ısınma da kontrol edilmelidir. akü büyütüleceği için şarj devresinin ısınma sorunları yaşayıp yaşamayacağı tahmin edilebilir. upslerde kullanılan trafolar ve güç devreleri maliyeti düşük tutup size ucuz ürün sunabilmek için kullanılacak akü kapasitene göre belirlenip üretilirler. piyasada satılan ups lerin çoğu kısa süreli destek için üretilirler. bu süre miktarı upse bağlı olan yükün daha alt seviyelere çekilmesi ile büyütülebilir. bu aynı zamanda ısınma sorunlarını da önemli derecede azaltacaktır. yük azaltabilme şansınız yok ise ısınma sorununu aşmak için ilave fan veya soğutucu değişikliği ile çözüm aranabilir.
     [sizer]## UPS İle İlgili Her Şey (Kesintisiz Güç Kaynağı) ## [ANA KONU]


    akü büyütmede ikinci bir sorun ise ups in akü şarj akımıdır. harici bir cihaz bağlamaksızın akü büyütmek istiyorsanız. ups in akü şarj akımını öğrenmelisiniz. kullanabileceğiniz maksimum akü kapasitesi ups inizin şarj akımının yaklaşık 20 katını geçmemelidir. misal; 1 A şarj akımı olan bir ups için tavsiye ettiğim en büyük akü (yardımcı şarj devresi kullanmaksızın) 24 Ah kapasitesindeki aküdür. daha büyük aküler şarj işleminde size problemler çıkartacaktır. şarj akımına bağlı olarak kullanılacak akü tipi de diğer bir önemli değişkendir. eğer ups inizin şarj limit voltaj değerleri kuru tip akülere göre ayarlanmış(ups inizdeki akü kuru tip bir akü ise) ise kullanacağınız akülerde kuru tip akü olması gerekir. kuru tip akülü bir sisteme sulu tip bir akü ile büyütme yapılırsa aküde su kaynatma problemleri oluşabilir. harici şarj cihazları kullanmayı düşünüyorsanız mutlaka kullandığınız akü tipine uygun olanları tercih etmelisiniz. şarj akımı olarak aldığınız akünün kapasitesinin 0.1 i ile şarj eden cihazlar tavsiye edilir.

    akü büyütme işlemi yapılırken ufak bir ayrıntıda gözardı edilir. büyütme işlemi sırasında yeni gelecek akü genelde yer sorunlarından dolayı ups dışına konur ve uzatma kabloları ile ups e bağlanır. uzatma kablolarının mümkün olan en kısa uzunlukta ve en kalın kesitte yapılmasına özen gösterilmelidir. çünkü akü deşarjı(elektrik kesik ups çalışır iken) sırasında aküden çekilen yüksek akım bu kablo üzerinde gerilim düşümüne sebeb olur kablo ne kadar uzun olursa bu gerilim düşümü o kadar çok olacaktır. kalın tutulması da yine aynı şekilde hem ısınma(kablonun) ve hem de gerilim düşümüne karşı bir avantaj sağlayacaktır.
    ___
    kendi yaptığım büyütmelerde kuru tip 7Ah aküleri 17 ve 24 ah lık aküler le değiştirip çalıştırdım. Cihazların kapasite güçlerinin genelde yarısı miktarında yük kullanılıyordu bu sayede ısınma ile ilgili problemde yaşamadım. ups e akü bağlanırken tek bilgisayarlı ups ler de çok damarlı 6mm2 kesitli kablolar kullandım.

    bütün işlemleri yaparken cihazın fişlerinin çekik olduğuna ve varsa akü sigortalarının kapalı(off) olduğuna emin olun. akü kutuplarını aküyü yerine monte ederken/sökerken izole bant ile örterek koruyun. bağlantıları yapacağınız zaman bantları kaldırırsınız. ayrıca kutup başlarında oksitlenmeyi önlemesi için hava ile irtibatını kesecek şekilde vazelin vb. sürülebilir.




    quote:

    Orjinalden alıntı: dirgen

    sevgili alperian
    deneyimlerinizden ve bilgilerinizden oldukça faydalanıyorum. bunun için teşekkür ederim ancak söylediklerinizde haklı olmanıza rağmen tekrar okuduğum ilk sayfalarda malesefki benim istediğim tecrübelerin yansıması olmamış. siz sadece akü değişimi yapmışsınız. benim öğrenmek istediğim bu değişimin nasıl yapıldığı. yani nasıl söküldü nasıl takıldı hangi ups,hangi akü kaç ah, hangi sistem için kullanıldı. sonuçları ne oldu, ups nin dayanma süresi, ısınması, soğutulması, stabil çalışması akülerin bakımı zorluğu, güvenlik sorunu. yangın vs gibi tehlikelerin oluşma ihtimali, varsa resimli açıklamalar gibi. yani sizin tecrübelerinizin yanında başka arkadaşlarında tecrübesi tek elden anlatımı yetersiz olduğunu ortaya koyacaktır. benim gibi araba aküsü kullanmak isteyen yada var olan akülerinin ah sini arttırmak için aküsünü çoklamak isteyenlere olumlu yada olumsuz rehber olması açısından sormuştum. bu tecrübelerin anlatımı bize çok şey katacağı kanısındayım örneğin; herkes aynı ups yi kullanmıyor, değişik marka değişik kapasiteli kullanımlar var dolayısıyle bu tecrübeler bize hem upslerin hemde akülerin kalitesi hakkında bilgi verecek hemde bizlerin yanlış bişeyler yapmasına engel olacaktır. (anlatımım biraz dağınık oldu ama sanırım beni anlayacaksınız.)
    bilgilerini deneyimlerini paylaşmak isteyen arkadaşların katkılarını sabırsızlıkla bekliyorum.




    saygılarımı sunarım.

    quote:

    Orjinalden alıntı: alperian

    ilk sayfaları okursanız akü büyütme ile ilgili tecrübelerimi öğrenebilirsiniz. akü büyütme yapacaksanız ups inizin şarj akımını , yükünüzün değerini(ups in çalıştıracağı cihazların güç değerini) ve cihazınızın yük kapasitesini öğrenip bu işe girişmelisiniz. sadece akü değişimi alınan sonuçlar olduğu gibi, akü ve bazı ek elemanlar ile yapılan süre uzatmaları da mevcut.








  • quote:

    Orjinalden alıntı: AnD_OnE

    ben bu konuda hıcbır bılgıye sahip degilim .. xbox360 veya ps3 + lcd tv nın 5-10 dk acık kalabilmesi için en uygun ups yı bakırkoye yakın nerden alabilirim

    cevap lutfen
  • @AnD_OnE

    Bakırköyü bilmem Ankarada olduğum için, ama APC nin 1100VA olan modelini öneririm

    11 sayfada veya 10 sayfada APC 1100 VA modeli olması gerek
  • @alperian
    Ben powercom bnt 600 ap 'ye 12v 60 ah sulu akü takmak istiyorum. sistemimin ihtiyacı yaklaşık 350 watt. avantaj ve dez avantajları nelerdir. bu ups ye önereceğiniz başka tip akü vs. varmıdır. yani neler yapılabilir. nelere dikkat etmem gerekir.
    saygılar
  • quote:

    Orjinalden alıntı: dirgen

    @alperian
    Ben powercom bnt 600 ap 'ye 12v 60 ah sulu akü takmak istiyorum. sistemimin ihtiyacı yaklaşık 350 watt. avantaj ve dez avantajları nelerdir. bu ups ye önereceğiniz başka tip akü vs. varmıdır. yani neler yapılabilir. nelere dikkat etmem gerekir.
    saygılar


    ben sulu tip akü önermem ayrıca 60 Ah o Ups e fazla yani şarj etmekte zorlanır (24 Ah veya 45 Ah arası ). İlaki sulu tip olacaksa gerçek bakımsız sulu tip aküler var

    http://www.akucu.net/www/detay.asp?id=58&kat_id=27

    veya kuru tip

    http://www.akucu.net/www/detay.asp?id=53&kat_id=27




  • bnt 600 ap kuru tip akülü idi ups in akü şarjı ile ilgili değerlerinin kontrol edilmesi gerek akü kaç volta kadar şarj ediyor, elektrikler kesik iken akü alt kesim değeri kaç volt . bu değerleri öğrendikten sonra ancak sulu tip akü kullanılıp kullanılmayacağı kesinleşir.tahminimce o upste akü sarj üst değeri 14.2 V DC, akü alt kesimi 10.2V DC. (bu kadar büyük güçte bir akü kullanacağınız için almanız gereken harici şarj cihazını saymıyorum bile; ups o aküyü şarj edebilecek kapasite de değil, yanılmıyorsam). bu kadar büyük akü almaktansa 24Ah kapasitedeki kuru tip akülere göz atın derim.

    ikinci bir sorun; 350 W, 600Va lık cihaz için uzun süre destekleyeceği bir yük gibi gözükmüyor.upste her ne kadar 600Va yazsa da cihazdaki trafo 300 W lık trafolar boyutundadır, uzun süreli kullanımda trafo kararıp yanabilir. trafonun yanıp yanmayacağı elektrikler kesik iken yükteki ısınma derecesi ile belli olur. kullanacağınız yeni akünün kapasitesi bu yanma işleminde etkili olacaktır. (büyük akü = uzun çalışma süresi = daha fazla stress )
    ayrıca yük içeriğinde ani kalkış yapan (crt monitör gibi) bileşenler varsa bunlarda problem kaynağı olabilirler. akü üzerinden çalışırken bunların devreye girmesi de risk faktörüdür. akü üzerinden çalışırken crt monitörü kapatıp açmak veya crt monitörün standby a girip çıkması yine aynı şekilde arızaya sebeb verebilir.




  • @krm-iks , @alperian

    Heri ikinize de verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.
    ben bu bilgiler ışığında sulu akü kullanmak yerine 24 ah lik bir kuru tip akü kullanmaya karar verdim.

    saygılarımla.
  • 
Sayfa: önceki 3435363738
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.