Şimdi Ara

Üniversiteye girişte yeni sistem

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
21
Cevap
0
Favori
366
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • http://gundem.milliyet.com.tr/ogrenci-kabulunde-fakulte-/gundem/detay/1856723/default.htm

Öğrenci kabulünde ‘fakülte’ kriteri
    Planlanan modelde, üniversiteler gelişmişliklerine göre ayrılacak. ‘Elit kategori’ olarak belirlenen okullardaki her fakülte öğrenci alımında farklı kriterler belirleyebilecek

Geçtiğimiz ağustosta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu (BTYK), üniversiteye geçiş sisteminin değiştirilmesine ilişkin bir karar almış, yeni sistem için TÜBİTAK, MEB, Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK), ÖSYM, Talim Terbiye Kurulu (TTK) ve üniversiteler ortak çalışma başlatmıştı.

Merkezi sınav son sınıfta
    Çalışmalar, ‘dershanelerin kapatılması’ düzenlemesi ile birlikte hız kazanırken, yeni sistemin ayrıntıları da netleşmeye başladı. 2014-2015 eğitim-öğretim yılı sonuna kadar yeni sistem kamuoyuyla paylaşılmış olacak, 2016’da üniversiteye giriş sınavı tamamen değişmiş olacak.
    Planlanan modele göre, öğrenciler 11. sınıfta, kişisel ilgi ve tercihlerine göre Türkçe/Sosyal, Türkçe/Matematik, Matematik/Fen ve Dil alanlarından birini seçecek. 12. sınıfta öğrencilerin alanlarına göre aldıkları her temel dersin 1’er yazılısı MEB tarafından merkezi olarak yapılacak.

Yarışma da dahil
    Yani örneğin Türkçe/Matematik alanını seçen öğrenciler, Türkçe, Matematik, Tarih ve Coğrafya derslerinden; Fen/Matematik alanını seçen öğrenciler ise Matematik, Fizik, Kimya, Biyoloji derslerinden sınava girecek.
    Bu sınavların not ortalaması ile öğrencinin kişisel becerileri hesaba katılarak, öğrencinin ‘üniversiteye geçiş puanı’ hesaplanacak. ‘Kişisel beceriler’, spor, kültür, sanat gibi aktivitelerin yanı sıra bilgi yarışması gibi etkinlikleri de kapsayacak.

Fakülte bazında sınav
    Bakanlık, üniversiteleri gelişmişliklerine göre kategorilere ayıracak. Öğrenciler elde ettikleri üniversiteye geçiş puanı ile istediği üniversiteye başvurma hakkı elde edecek. Kapısında yığılma olan üniversiteler ise, ‘elit kategori’ olarak belirlenecek ve bu üniversitelere kabulde öğrencilerin üniversiteye geçiş puanlarının yanı sıra üniversitelerin kendi yapacağı sınav da etkili olacak. Sınavlar, üniversite ya da fakülte bazında yapılabilecek.
    Örneğin Galatasaray Üniversitesi, tüm fakülteleri için tek sınav yaparak, her fakülte için kendi belirlediği puanlara göre öğrenci alabilecek. Aynı şekilde her fakültesi öğrenci alımında farklı kriterler belirleyerek, sınavını da kendi yapabilecek. Bu durumda örneğin, “Biz fakülte olarak öğrencinin lisede girdiği merkezi Türkçe ve matematik sınavlarından aldığı notları dikkate alacağız” diyebilecek.

Açık uçlu ve elektronik sınav

ÖSYM ve YÖK, merkezi sınavların elektronik ortamda ve açık uçlu yapılması yönünde de çalışma başlattı. Dershanelerin kapatılması ile birlikte test sisteminin de sona erdirilmesi planlanıyor. Üzerinde çalışılan ‘açık uçlu’ soru modeline göre, paragraf yorumlama, boşluk doldurma, cümle tamamlama, bulmaca çözme gibi soruların yanı sıra çoktan seçmeli sorulara da yer verilecek. Matematik sınavında ise, açık uçlu soruların çözümlemeli sonuçlarına bakılacak. Cevap kağıdında işlem ya da açıklama istenecek, sadece yanıtın yazılmasına puan verilmeyecek. Sınavların tablet bilgisayarlar üzerinden elektronik ortamda yapılması da gündeme gelebilecek.

Meslek liselerinden direkt geçiş

Meslek liselerini bitiren öğrenciler ise, ilgili ön lisans ya da lisans bölümlerine sınavsız geçiş hakkı elde edecek. 2016 yılında üniversiteye giriş sınavı tamamen değişmiş olacak.

• uzun lafın kısası üniversite sınavı yetmeyecek bazı elit okullar için. Örneğin odtü'ye girmek için üniversite sınavında belli bir puan yapacaksın sonra üniversiteye başvuracaksın. Üniversite de kendisi bir sınav yapacak. Bu çok sakat bir şey bence, torpile yol açabilir. Eğitimde taş devrine dönüyoruz.
  • işin en iyi yanı tm-mf-ts ayrılmış olacak ve herkes seçtiği alandan önce yazılıya girecek sonra puan yeterse gitmek istediği okula başvuracak. yani mf ci adamın ygsden sonra lys edebiyata da girmesi önüne geçmesi gibi durum olmayacak. anladığım kadarıyla bu her alan kesin çizgilerle ayrılıp kendi sınavına girecek. ben böyle anladım inşallah böyledir. en kötü yanı ise TORPİL. bugün itüden kontenjan ayırtılan bi ülkede yarın öbür gün ne torpiller döner bu mülakatlarda.
  • Hay aq delirecem ya.
    Bu sistem 2016 icin degil mi?
    Resmen insanlarin gelecegiyle oynuyorlar ya allahindan bulsun hepsi yaptiklari is akil kari degil.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ygs94 -- 25 Mart 2014; 10:27:32 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Şu anki üniversiteye giriş sistemi neredeyse mükemmel. Açık uçlu soru gereksiz bir şey, hem de teknolojik olarak çok zor.

Şu anki üniversiteye giriş sisteminde bir kaç sorun var, onlardan biri de obp. Obp adaletsizliğe sebep oluyor.
  • berbat bir sistem bence ne haksızlıklar olacak kim bilir
  • quote:

Orijinalden alıntı: Nicotinell

Şu anki üniversiteye giriş sistemi neredeyse mükemmel. Açık uçlu soru gereksiz bir şey, hem de teknolojik olarak çok zor.

Şu anki üniversiteye giriş sisteminde bir kaç sorun var, onlardan biri de obp. Obp adaletsizliğe sebep oluyor.

Kesinlikle hocam resmen fistik gibi duzenin icine edecekler

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Mezunlar ne olacak?
  • Peki su mezunlar ne yapacak neden kimse onlara deginmemis? ayrica sinavi kim okuyacak hala anlamadim

• Şimdiki sistemin fıstık gibi oldugu falan yok. Elde bulunan en ideal sistemin bu olmasi, sistemin kotu oldugu gercegini degistirmez

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi OMéR -- 25 Mart 2014; 10:42:02 >
  • aslinda adam gibi uygulansa fikir guzel fakat burasi Turkiye.Her turlu olay döner universiteye girme asamasinda,hak yenir.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: OMéR

Şimdiki sistemin fıstık gibi oldugu falan yok. Elde bulunan en ideal sistemin bu olmasi, sistemin kotu oldugu gercegini degistirmez

Kardesim kastettigim sey o zaten.
    2 milyon kisi her sene uniye girmeye calisiyor olabilecek en ideal adaletli sistem bu ve bunun icin fistik gibi dedim yoksa at gibi yaristirilmaktan zevk aldigimdan degil

• mezunları takan mı var dershanelerin kaldırılması mevzusundada olan mezuna olacaktı okul yok anlamadığı bilmediği şeyi nereden öğrenecekti buna cevapda yok hala
    @BayanMadam
  • zorakimüh kullanıcısına yanıt
    Yazik, gunay. Ben 2016ya kadar yerlesirim buyuk ihtimalle ama digerleri napicak. Cok yazik.

• quote:

Orijinalden alıntı: ygs94

quote:

Şimdiki sistemin fıstık gibi oldugu falan yok. Elde bulunan en ideal sistemin bu olmasi, sistemin kotu oldugu gercegini degistirmez

2 milyon kisi her sene uniye girmeye calisiyor olabilecek en ideal adaletli sistem bu ve bunun icin fistik gibi dedim yoksa at gibi yaristirilmaktan zevk aldigimdan degil

Zaten ben de diyorumki su an en ideal sistem bu ama sistemin kötü oldugu gerceği apaçık ortada.

• benim içinde sorun yok lisedeki kardeşim için endişeleniyorum sistem gittikçe kötüleşiyor
    @BayanMadam

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi zorakimüh -- 25 Mart 2014; 10:51:56 >
  • şimdi bile torpille ek kontenjan açtırılıyor. her üniversite kendi öğrencisini seçecekken torpilin kralı döner. yazık olacak gençliğe. ben kurtuldum çok şükür. yeni nesle acıyorum. Allah yardımcıları olsun.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

quote:

Orijinalden alıntı: ygs94

quote:

Zaten ben de diyorumki su an en ideal sistem bu ama sistemin kötü oldugu gerceği apaçık ortada.

Ya arkadaslar bu mezun olayi benim de kafama takildi simdi 2016 dan itibaren universite sinavina sadece 12. Siniflar mi girecek?

• quote:

Orijinalden alıntı: Dr_Gölge

şimdi bile torpille ek kontenjan açtırılıyor. her üniversite kendi öğrencisini seçecekken torpilin kralı döner. yazık olacak gençliğe. ben kurtuldum çok şükür. yeni nesle acıyorum. Allah yardımcıları olsun.

Her üni degil elit olanlar. Benim bu kanundan anladigim akp liler cocuklarini odtu bogazici gibi yerlere sokmanin bir yolunu bulmaya calisiyorlar. Neden sadece elit universiteler?

• quote:

Orijinalden alıntı: Nicotinell

quote:

Orijinalden alıntı: Dr_Gölge

şimdi bile torpille ek kontenjan açtırılıyor. her üniversite kendi öğrencisini seçecekken torpilin kralı döner. yazık olacak gençliğe. ben kurtuldum çok şükür. yeni nesle acıyorum. Allah yardımcıları olsun.

Her üni degil elit olanlar. Benim bu kanundan anladigim akp liler cocuklarini odtu bogazici gibi yerlere sokmanin bir yolunu bulmaya calisiyorlar. Neden sadece elit universiteler?

abi bakan çocuğu, milletvekili çocuğu hakkaride okur mu hiç çok ayıp... ankarada istanbulda babacıklarının yanında okuyacaklar tabi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi crista galli -- 25 Mart 2014; 11:10:18 >
    < Bu ileti m.bolumsonucanavari.com kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.