Şimdi Ara

Üniversite Yerleştirmelerinde Kullanılan AOBP Kaldırılıyor!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
76
Cevap
1
Favori
3.296
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Okul başarısı öğrenciyi etkilemiyor. Üniversite yarışında 'ağırlıklı ortaöğretim başarı puanı' sistemi kalkıyor. Okul değil öğrencinin bireysel başarısı ön planda olacak.

Üniversite sınavında, 'Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı (AOBP) sistemine son veriliyor... 12 yıllık eğitime geçişi, Bakanlar Kurulu kararına bırakan teklif, yarın komisyonda ele alınacak. AK Parti grup başkanvekillerinin imzasını taşıyan teklifte, 'ağırlıklandırılmış ortaöğretim başarı puanı' uygulamasına son veriliyor.

MEVCUT SİSTEM NASIL?

Mevcut sistemde ilk aşamada ÖSYS'ye başvuran her aday için, okulu, bitirme yılı ve diploma notu dikkate alınarak OBP hesaplanıyor. İkinci aşamada ise adayların OBP'leri mezun oldukları okulların ÖSS başarılarıyla ağırlıklandırılarak her aday için 3 Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı (AOBP-SÖZ, AOBP-SAY ve AOBP-EA) hesaplanıyor. Teklifte ise YÖK ve ÖSYM kararlarıyla belirlenen katsayı ve ortaöğretim başarı puanı hesaplanma yöntemi yasal mevzuat haline getiriliyor. YÖK'ün yetkisi daralıyor. 'Ağırlıklı ortaöğretim başarı puanı' ifadesine yer verilmeyen yeni yöntemde, sadece öğrencinin ortaöğretim başarı puanının esas alınacağı belirtiliyor. Anadolu lisesi gibi başarı grafiği yüksek okulların öğrencilerine, okul başarısından dolayı yüksek ortaöğretim başarı puanı elde etme yolu kapatılıyor.

YENİ SİSTEM NASIL?

Teklifle, yeni yerleştirme sisteminin de şöyle olması öngörülüyor: 'Yerleştirme puanlarının hesaplanmasında ortaöğretim başarı puanları dikkate alınır. Ortaöğretim bitirme başarı notları ortaöğretim başarı puanına dönüştürülür. Bu ortaöğretim başarı puanının yüzde 12'si, merkezi sınavdan alınan puana eklenir.' Teklifin gerekçesinde 'sınavda bir puanlık farkın bile sıralamaları büyük oranda etkilediği' belirtildi. Katsayı uygulamasının alan dışı tercih yapmayı engellediği, sistemin başarılı öğrencilerin aleyhine olduğu kaydedildi.

Danıştay yolu da kapandı

YASA teklifinin bu haliyle kabul edilmesi halinde, bugüne kadar birçok kez yürütmenin durdurulması ve iptal istemleriyle Danıştay'a giden katsayı kararları için bu yol kapanmış olacak. Düzenleme kanunla yapıldığından itiraz için Anayasa Mahkemesi'ne gidilebilecek. Bu konuda Danıştay'da süren tüm davalar da düşecek. Katsayılar daha önce YÖK tarafından değiştirilmiş, Danıştay'a yapılan itirazlarla kararların yürütmesi durdurulmuştu. YÖK tüm alanlar için 0.12 olarak eşitleyerek katsayıyı fiilen kaldırmıştı.

4'TEN SONRA AÇIK ÖĞRETİM

TEKLİFTE, kesintisiz 8 yıl olan temel eğitimin 4+4 şeklinde iki kademeye ayrılması, ikinci kademe olan 5'nci sınıftan itibaren açıköğretim yapılması öngörüldü. İmam Hatip Lisesi Mezunları Derneği'nin '4 yılın ardından öğrencilerin açık öğretime geçmesi ve Kuran Kursu'na katılması' talebi de karşılanıyor. Kimi imam hatip okullarının, ilköğretimin ikinci kademesinde başlayarak, açıköğretim yoluyla yapılmasına yasal zemin hazırlandı. Teklife göre, 5, 6, 7 ve 8. sınıflarda imam hatip programları da açılabilecek.

http://www.abbasguclu.com.tr/egitim/universite_yerlestirmelerinde_kullanilan_aobp_kaldiriliyor.html

• hiçbir şey anlamadım. ham puanla mı gireceğiz? okul artık bize puan vermeyecek mi?
  • biriniz özet geçerseniz iyi olur okumadım

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi matrix999 -- 23 Şubat 2012; 13:59:34 >
  • aynı konuyu 4 defa açtılar yine de söylüyorum: ''OKul puanı kalkmıyor !'' sadece A okulundaki 70 diploma notuna sahip öğrencinin aldığı puan ile B okulunda 70 diploma notuna sahip öğrencinin aldığı puan aynı oldu. Yani bu okul daha başarılı daha yüksek puan alırım gibi ifadeler artık söz konusu değil
  • En iyisi bu kaldırılsın gitsin su zımbırtıda.
  • işime geldi :)
  • yani ist atatürk fen lisesindeki ve kötü bi düz lisedeki adamlar aynı netleri yaptılar ve diploma puanları da aynı diyelim. atatürk fendeki başarı düz liseyi katlayacağı için atatürk fendeki çocuğun okul puanı atıyorum 75 gelirken düzdekine 70 geliyordu. işte bu sistem kalkıcak diyorlar, yani artık okuldaki diğer şahısların yaptığı başarı kişiyi etkilemeyecek. ikisinin de herşeyi aynıysa aynı puanı alacaklar. bence iyi olur kalkarsa.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • SBS deki gibi direkt diploma notu eklenecek puana yanlış anlamadıysam, okulun başarı ortalaması vs. dahil edilmeyecek hesaplamaya.
  • Sonuç belgesindeki Orta öğretim başarı puanının yüzde 12 si alınacak 500 puanının yüzde 12 si 60 en yüksek puan bu olacak yani Obp 0.12 ile çapılmıcak ama sonuç aynı kapıya çıkıyor.Amaç Anadolu-Meslek-Düz-Fen lisesi ayrımını kaldırmak öğrenci Anadolu lisesinde 50 puanla mezun ama okul başarısı yüksek diye Aobp ile 60 a okul puanı çıkıyordu bunun önü kesilecek.Ösym nin Obp yönergesinde Obp bütün okulun diploma puanlarınınn istatiksel karşılığıdır deniyor gine bir bakıma okulun başarısı önemli tek sınav başarısı ortalamaları iptal edildi
  • fen lisesi anadolu lisesinde kazık gibi sınavlara kaçgün çalışıp 2 ancak aldı adamlar...düz meslek imamda yata yata 4-5 alanlar onlardan daha avantajlı duruma gelcek OLAMAZ BÖYLE Bİ HAKSIZLIK!!!!
  • BÖYLE BİŞEY OLAMAZ
  • quote:

Orijinalden alıntı: akula2005

yani ist atatürk fen lisesindeki ve kötü bi düz lisedeki adamlar aynı netleri yaptılar ve diploma puanları da aynı diyelim. atatürk fendeki başarı düz liseyi katlayacağı için atatürk fendeki çocuğun okul puanı atıyorum 75 gelirken düzdekine 70 geliyordu. işte bu sistem kalkıcak diyorlar, yani artık okuldaki diğer şahısların yaptığı başarı kişiyi etkilemeyecek. ikisinin de herşeyi aynıysa aynı puanı alacaklar. bence iyi olur kalkarsa.

neden böyle tersden düşünüyosun anlamıyorum.kelime oyunu oynayıp kendi kendinimi tatmin ediyosun 'okulda diğer şahısların yaptığı başarı etkilemeyecek ne demektir ,ne alakası var bununla' asıl olay şu;anadolu ve fenlerde adamlar çok zor yazılılara girip başarılı olsa bile düşük not alabilyor...ama düzlerdeki başarısız adamlar yüksek not alabiliyor yazılılar kolay olduğundan...şmdi anadolu da ve fende çalışıp düşük alan adamları ;daha az çalışıp düzde yüksek not alanlar geçecek.bumudur hak anlayışın

• ee o zaman benim okul puanım 20 puan düşecek en az. başlatmasınlar böyle işe.
  • aynen benimde 24 puan dùşecek.Ônce 52 den 41 e şimdide17 ye düşecek.
  • Birbaşkasının başarısı veya başarısızlığı benim puanımı etkilemesi gayet saçmaydı. Çok iyi olmuş böyle.
  • Bireysel başarı ön planda olacaktır.
  • Çok mantıksız bir uygulama.İnsanlar iyi liselere gittikleri için bırakın ödüllendirilmeyi, cezalandırılacaklar

Bu sene geçerli olacak mıymış bu zımbırtı???
  • birde nasıl bir haberse bi abbas güçlüde var gerisi aobp hariç 4+4+4 ü yazmış
    http://www.ntvmsnbc.com/id/25323825/
  • quote:

Orijinalden alıntı: Rmznts

Birbaşkasının başarısı veya başarısızlığı benim puanımı etkilemesi gayet saçmaydı. Çok iyi olmuş böyle.

ters mantıkla düşünerek işine gelen şeyi savunuyosun....anadolu lisesinde günde 3 saat çalışıp düşük not alan adamı..günde 1 saat çalışıp yazılılardan 5 alan adamlar neden 'okuldersleri başarı puanında' geçsinki

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi FJieQuen.RAA -- 23 Şubat 2012; 18:50:54 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Epiru3

birde nasıl bir haberse bi abbas güçlüde var gerisi aobp hariç 4+4+4 ü yazmış
    http://www.ntvmsnbc.com/id/25323825/

okuldaki müdür yardımcıma sordum. Evet kalktı dedi..

@FJieQuen.RAA

sen hiç gittin mi düz liseye? gitmediysen konuşma! bizim tüm dersimiz 5 değil hatta 4 bile yok. Tüm kahpe hocalar bizde hiçbiri ne ders anlatıyor ne bir şey yapıyor. Sınav sorularını işlemediği yerlerden soran 5-6 hoca var. Siz kafanızdan yok 5 alıyor onlar yok 4 alıyor biz 3 alıyoruz demeyin. Biz en fazla 3'ü görüyoruz 4-5 sadece beden.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fotoşokk -- 23 Şubat 2012; 19:01:24 >

• 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.