E-ticaret dünyasına adım atmayı düşünenler için son zamanlarda birçok platform ücretsiz e-ticaret sitesi sunuyor. Başlangıç için harika gözüküyor; "Hadi site kurayım, para harcamadan satış yapmaya başlayayım." Ama işin içine girince işlerin o kadar da pembe olmadığını fark ediyorsunuz. Ücretsiz e-ticaret siteleri hakkında düşündüklerimi paylaşmak istiyorum, belki siz de aynı şeyleri yaşadınız. 1. "Bedava" Domain Ne Kadar Cazip? Ücretsiz e-ticaret sitelerinin sunduğu alt domainler aslında hiçbir işe yaramıyor. Hadi diyelim ki ücretsiz olarak "siteadı.ücretsizplatform.com" gibi bir şey aldın. Bunu gerçekten kimse ciddiye almaz. Kendi domain adını kullanmak istemek çok doğal bir şey; ama bu, ücretsiz seçeneklerde yok. Bu, uzun vadede marka kimliğini oluşturamamak demek. İşinizi büyütmeye çalışırken, alt domain ile bir yere varmak imkansız gibi. 2. Reklamlar Her Yerde Ücretsiz planlarda genellikle reklamlar oluyor. Evet, reklamlar! "Ama ben ödemesiz kullanıyorum" diyorsunuz, tamam ama sitenizde platformun reklamlarını görmek, kullanıcı deneyimini mahvediyor. Zaten kendi reklamlarınızı yapmak için bir sürü para harcayacaksınız, bir de başka firmaların reklamları yüzünden kullanıcılarınızı kaybediyorsunuz. 3. Özellik Kısıtlamaları Başlangıç için sınırlı özellikler sunuluyor, tamam. Ama bu özellikler, işinizi büyütmeye başladığınızda yetersiz kalıyor. Örneğin, ödeme geçidi seçenekleri genellikle sınırlı. Ya da mağazanız büyüdükçe, bant genişliği yetersiz kalmaya başlıyor ve site yavaşlıyor. 10 ürünle başladığınızda bir şey ifade etmeyen şeyler, 100-200 ürün eklediğinizde büyük bir sorun haline gelebilir. Ücretsiz planlar genellikle ilk başta işinizi görür, ama büyüdükçe büyük bir engel haline gelir. 4. SEO? Unutun! Bir de SEO işine girmeye çalıştığınızda, ücretsiz platformların SEO araçları gerçekten vasat. Örneğin, URL yapıları, meta etiketler ve benzeri temel SEO özellikleri genellikle kısıtlıdır. Eğer gerçekten organik trafik çekmeyi hedefliyorsanız, bu platformlar sizi pek tatmin etmeyecektir. Google’a “SEO dostu site” diye bir şey yoktur, ancak kendi özgün site yapınızla organik trafik elde edebilirsiniz. 5. Destek Konusunda Herkes Başbaşa Hadi diyelim ki bir sorun yaşadınız. Ödemesiz bir platformda destek almak ise başlı başına bir eziyet. Kısıtlı ya da hiç destek yok. Bir şeyler ters gitmeye başladığında, hiçbir yardım almayacağınızdan emin olabilirsiniz. Zaten özellikler kısıtlı, bir de destek olmayınca, kendi başınıza çözüm üretmek zorunda kalıyorsunuz. O kadar sorunla karşılaşırsınız ki, "para verip premium sürüm almalı mıyım?" diye düşünmeye başlarsınız. 6. Kendi Kimliğini Oluşturamamak Şablon kullanmak zorundasınız. Evet, şablonlar kullanmak zorundasınız. Bu şablonlar da tekdüze, özgün olmayan tasarımlar. Herkesin aynı şablonu kullanması demek, marka kimliği oluşturmanın imkansız olması demek. İnsanlar farklı bir şey görmek istiyor. Ama ücretsiz e-ticaret platformları size bunu sunmuyor. Kendi tasarımınızı yapacak ve özel özellikler ekleyecek kadar esneklik yok. Kısacası, bedava e-ticaret sitesi fikri başlangıç için cazip olabilir, ama uzun vadede ciddi zorluklarla karşılaşırsınız. Ücretsiz platformlar, daha çok hobi veya küçük çaplı projeler için uygun. Eğer işinizi gerçekten büyütmek istiyorsanız, bir noktada ücretli planlara geçiş yapmak zorunda kalıyorsunuz. Kendi domaininizi almak, özgün tasarımlar yapmak ve profesyonel destek almak için ekstra yatırım yapmanız gerektiğini unutmayın. Yazar: https://www.dijicrea.com < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dijicrea -- 14 Mayıs 2025; 13:5:20 > |
Bildirim