Şimdi Ara

Ubuntu-windows dual-boot hk

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
0
Favori
908
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhabalar, bir süredir ubuntu'yu daha yakından deneyimlemek adına windows işletim sisteminin yanında kullanmaya karar verdim.

    Laptop'umda 250gb ssd ve 500gb hdd bulunmakta.

    250gb'lık kısımda windows işletim sistemi yüklü 90-100 gb arası boş yere sahibim. Bu alanın yarısını ubuntu için ayırmayı düşünüyorum. Kafamı karıştıran kısmı C sürücüsünün olduğu alana başka bir işletim sistemi kurarsam dosyalarım adına bir problem oluşur mu? Konuyu araştırırken linux'u c'den kaldırmak gerektiğinde problem teşkil edilebileceğini biri dosya formatı olarak ntfs kullanırken diğeri ext4 kullanımından dolayı meydana gelen farklılığın kaldırma işlemi sırasında dikkatli olmakta fayda olduğunu belirtmişlerdi. Bu da biraz gözümü korkuttu. Sürekli erteleye erteleye sistemi kurup güzelce bir kurcalayamadım. Daha önceden dualboot yapıp aynı depolama alanında kullandıysanız bu durumun herhangi olumsuz kısımlarına rastladınız mı? Bir problem teşkil etmezse usb'ye falan kurmadan doğrudan ssd üzerinden çalıştırmak istiyorum. Fikir ve önerilerinize açığım. Teşekkürler.

    Saygılarla.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Worm Holes -- 29 Aralık 2021; 21:53:36 >







  • Selamlar


    Eğer endişeniz varsa disk bölümlemeyi Windows'taki disk aracıyla yapabilirsiniz. Ubuntu kuracağınız zaman kurulum yerini, buradan açacağınız bölüm olarak gösterirsiniz. Ama eğer bunun için fazla acemi olduğunuzu düşünüyorsanız -çünkü dual boot bir anda baş belası olabilir- GNU/Linux'u önce sanal makine içinde deneyip kullanın. Performansı tam olmaz ama en azından neyin nasıl yapıldığıyla ilgili tecrübeniz olur. Sonra belki bir gün bakacaksınız ki dual-boot falan aşıp geçmişsiniz bile, GNU/Linux'un içinde sanal makinede Windows'u kullanır olmuşsunuz.

  • ugurcansayan kullanıcısına yanıt

    teşekkür ederim sanal'da biraz denedim fakat ben tam anlamıyla kurulum gerçekleştirmek istiyorum siz de böyle diyince son derece sıkıntılı olabileceği düşüncesi yer ediyor bende.

    Disk bölümlendirmesi yaptıktan ve disk formatını değiştirdikten sonra o alanı tekrardan ntfs yapıp c sürücüsüne katmam sorun teşkil eder mi? Bahsettiğiniz riskleri biraz daha açabilir misiniz?

  • Worm Holes kullanıcısına yanıt

    Selamlar, rica ederim:)


    Disk biçimlendirme işlemi, dediğiniz şekilde yapılabilir. Windows içinde Denetim Masası'nda "Hızlı Başlatma" ayarını kapatmanız gerekebilir. Secureboot açıksa onu da kapatmanızı öneririm.


    En olası sorunları şöyle sıralayabilirim:

    1. Disk bölümlerinden yanlış şekilde yüklerseniz SSD'nizdeki Windows 10'un üzerine kurulum yapabilir veya HDD'nizdeki verilerin yerine kurulabilir. Bu da yaklaşık 8 GB'lık bir veri kaybı olabilir demektir. Bu genelde biraz dikkatsizlikten kaynaklanır. Kurulumu yaparken disklerin adlarına ve boyutlarına tekrar tekrar bakarsanız sorun olmaz.
    2. Bootloader'ın kurulumu sağlanamayabilir veya bootloader Windows'u veya GNU/Linux'u göremeden ayarlanabilir. Bu durumda, kullanmak için işletim sistemini seçeceğiniz ekrandan ileri gidemezsiniz; aslında gidebilirsiniz fakat terminale komut ve parametre yazmanız gerekecektir. Bunun genelde sebebi kısaca BIOS/UEFI ayarındaki tutarsızlık veya SecureBoot'un açık kalmasıdır. Kurulum yapacağınız bilgisayardaki Windows, BIOS (legacy) ile kurulmuşsa, dual-boot için GNU/Linux'u da BIOS (legacy) kurmalısınız. Eğer Windows, UEFI (EFI) kuruluysa GNU/Linux da UEFI(EFI) kurulmalı. Secure boot'un açık olması bir tek Windows'un işine yarıyor, GNU/Linux için kapalı kalmasında fayda var (çoğu GNU/Linux'lar için Secure Boot'un devre dışı kalması gerekli). Bunları en başta, bilgisayarınız açılırkenki anakart setup ekranından (F2, Del, F12 gibi düğmelerle açılır) ayarlamanız lazım.


    Aslında, şu linkteki videodaki (İngilizce) gibi yaptığınız zaman sorun olmamalı. Videoda @0:10 hem Windows 10 içindeki disk bölümleme, hem @2:05 Ubuntu'nun kurulumu hem de @6:48 Ubuntu'yu silip kaldırarak Windows disk bölümlerini eski hâline getirme işleniyor:

    Ubuntu-windows dual-boot hkEF - Linux Made Simpleyoutube
    In this video I am doing an Ubuntu 19.10 full install on a UEFI system dual booting with Windows 10. I am also covering how to remove Ubuntu and its bootloader from the Windows 10 EFI partition. Our Patreon page: https://bit.ly/3dGGZxQ Check out our Website and connect on Social Media! Website: ermannoferrari.net Facebook: facebook.com/ermannoferraritechcoach Instagram: instagram.com/efsoftwareandit #ubuntu #ubuntu19.10 #linux #install #howto #windows10 #dualboot
    https://www.youtube.com/watch?v=tcM2PLFt_IA




  • ugurcansayan kullanıcısına yanıt

    vermiş olduğunuz kıymetli bilgiler için çok teşekkür ederim. Ben yine ne olur ne olmaz diye gerekli gördüğüm dosyaları diğer disk'te yedekleyip işlerime devam edeyim o vakit. uefi kurulum gerçekleştirmiştim windows için o şekilde devam ederim rehberi izleyerek ilerleyeceğim. tekrar teşekkürler.

  • ugurcansayan kullanıcısına yanıt

    ben bugün niyetlenip kurulum gerçekleştirmeyi denedim. Diskte 95 gb gibi boş yer olmasına karşın disk bölümlendir dediğimde maksimum 22gb'lık yer ayırıyor windows bunun sebebi silinen dosyaların hala alan ayrılmasıyla ilgili midir? bu kısıtlamayı kaldırabilmemin bir yolu var mıdır hocam?teşekkürler

  • Ubuntu-windows dual-boot hkIT Armyyoutube
    In this video I'm going to show you how to delete the files that prevents you from shrinking the partition. In case this video didn't work, please check following method https://youtu.be/2OvAMAUpeig
    https://www.google.com/sorry/index?continue=https://www.youtube.com/watch%3Fv%3DX-0R7Q_vhmw&q=EgQuLZpEGO2n0I4GIhAUaEKuKq_5y5qkxLVf8HXEMgFy

    şöyle bir video buldum. hibernate işlemini kapatmak ve recovery dosyalarını silmek ve sanal belleğin ayarlarını no pagging file şeklinde set etmek sistemin kararlılığına ve stabilizasyonuna bir problem yaşatır mı?




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Worm Holes -- 4 Ocak 2022; 12:31:36 >
  • Worm Holes kullanıcısına yanıt

    Selamlar


    Bu işlemleri diski bölümleyinceye kadar yapıp, sonra diski bölüp/yeni bölüm oluşturup, daha sonrasında geri alabilirsiniz. Hibernate (hazırda bekletme) dosyası, önceki yanıtımda değindiğim "hızlı başlatma" seçeneğiyle ilişkili diye hatırlıyorum, onu kapattığınızda/devre dışı bıraktığınızda bilgisayarınızın açılış ve kapanış hızı biraz azalır (yeniden başlatırkenki kadar olur) ama genel performansı etkilemez. Recovery (kurtarma) için ayrı bir bölüm yoksa, kurtarma bölümünü tekrardan muhakkak oluşturun. Sanal bellek de işinizi görebilir ama çok güvenli bir seçenek değil, gerçi bilgisayarınızı sağda solda gezdirmiyor her ağa bağlamıyorsanız endişe etmenize gerek de yok.

    Disk birleştirme (defrag) yapmak da belki işinizi görür. Bir süredir Windows kullanmıyorum ancak başka bilgisayara kurarken genelde bu şekilde çözüme ulaşıyorum.





  • konuyu sadeleştirirseniz

    net bir cevap verebilirim !

    bu şekliyle konuya adapte olmak zor !


    kısaca 3 satırda konuyu özetle !


    bir satırda cevabını al :)

  • ugurcansayan kullanıcısına yanıt
    Ubuntu-windows dual-boot hk


    Hocam selamlar, dediğim işlemleri kısa bir süreliğine kapatıp ardından tekrar aktif etmeyi düşünüyorum video uzun özet geçmek gerekirse videodaki kişide 0 mb kullanılabilir alan varken bu saydıklarımı yaptıktan sonra gerçek değerlerine erişebildi.

    not:defrag hiçbir işe yaramıyor.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Worm Holes -- 5 Ocak 2022; 2:8:31 >
  • ProjectMan kullanıcısına yanıt

    Aslında İlk mesajda isteğimi kısa şekilde aktarmaya çalıştım.


    Dualboot yapıp windows'un yanında ubuntu kullanmak istiyorum.Ssd üzerinde c sürücüsünde windows kurulu. Ext4 dosya formatlı linux işletim sistemini kurduğumda o alan bana sorun yaratır mı ntfs kullanan windows için. Ubuntuyu kaldırmak istersem c sürücümde bulunan windows zarar görür mü ve "o alanı" sağlıklı şekilde tekrardan kullanabilir miyim?



    ---------------------------------------------------------


    Diğer problem yeni çıktı. windows üzerinden disk bölümlendirme yapmak istedim 95 gb boş alan olmasına rağmen windows 22gb boş alan görüyor ya da o kadarına bölümlendirme yapmama izin veriyor diyeyim. Bunu aşmak hibernate/off,recovery dosyaları silmek/kapatmak ve sanal bellek ayarlarını kapatmak gerektiğini öğrendim sakıncılı bir yanı var mıdır?


    teşekkürler.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Worm Holes -- 5 Ocak 2022; 2:5:10 >
  • Worm Holes kullanıcısına yanıt

    Windows'ta yer alan yazılımdan farklı bir disk birleştirme yazılımı kullandınız mı?

    Linux'a benden daha aşina olanlar yanlış bilgilendiriyorsam beni düzeltsinler ama Ubuntu'yu varsayılan ayarlarla kurarsanız daha sonra Ubuntu'yu kaldırmak istediğinizde Windows'ta EFI bölümü okunamayacağı için Windows kurulum ISO'suyla bazı komutlar girmeniz gerekecek. Bunun için silmeden önce mutlaka bir Windows USB'si elinizde olsun. Ben bu kadar şeyi yapamam, beni aşar diyorsanız dahili/harici harddiskinizde yer varsa Ubuntu'yu kurmadan önce Macrium Reflect ile SSD'nizin bir sistem görüntüsünü alın. Sonra klasik dual boot kurulum işlemini gerçekleştirirsiniz. Daha sonra Ubuntu'yu kaldırmak isterseniz bir sürü komutla uğraşmak yerine Macrium Reflect'i USB üzerinden çalıştırarak daha önce aldığınız sistem görüntüsünü SSD'ye tekrar yüklersiniz.

    Ekleme: Macrium Reflect'in USB sürümünü yine Macrium Reflect üzerinden hazırlayabiliyorsunuz.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-BC5AC30E6 -- 5 Ocak 2022; 2:56:9 >




  • 
Sayfa: 1

Benzer içerikler

- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.