Şimdi Ara

Ubuntu Media Server Kurulumu (Detaylı Anlatım)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
2
Favori
4.442
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Ubuntu Media Server
    Bu yazımda Ubuntu Server ile Media Server kurulumunu resimli şekilde anlatıcağım. Başlamadan önce belirtmek isterim ki bu benim ilk anlatımım olucak o yüzden kalitesiz gelirse şimdiden çok özür diliyorum.
    Anlatıma geçmeden önce kullanıcağımız programları tanıtayım.

    1. Ubuntu Server 12.04 : Bir linux dağıtımıdır. Kullanıcı arayüzü de dahil olmak üzere office programları, medya oynatıcıları gibi normal kullanıcı programları dahil olmadığı için çok düşük bir RAM ve HDD kullanımı vardır. Bu sürüm içinde daha çok server ile ilgili programları barındırır. (Link:http://www.ubuntu.com/download/server)
    2. OpenSSH: Server a SSH programları ile komut göndermemize yarayan program. Merak eden arkadaşlar SSH ile ilgili internetten bir çok makale bulabilirler.
    3. Plex Media Server: Adından da anlaşıldığı gibi Media Server Programı. (Link:http://plexapp.com/)
    4. Deluge: Bittorrent, uTorrent gibi torrent indirme programı.

    1.Ubuntu Server Kurulumu

    Sitesinden indirdiğiniz ".iso" dosyasını bir diske yazdıktan sonra disk üzerinden boot ederek bilgisayarı başlatın. Diskten boot ettikten sonra karşınıza dil seçim ekranı çıkıcaktır. Kullanmak istediğiniz dili seçip devam edin. Çıkan ekranda "Install Ubuntu Server" seçeneği ile devam ediyoruz.

    Karşımıza tekrar dil, kıta ve ülke seçimi çıkıcak. Sırasıyla Asia ve Turkey seçtikten sonra karakter kullanımı ekranı karşınıza gelicektir. Ordan da en uygunu "United Kingdom - en_GB.UTF-8" seçeniğini seçip devam ediyoruz.
    Daha sonra karşınıza çıkan uyarıda "Yes" seçeneğini seçerek otomatik klavye tanımlamayı açıyoruz. Yeni çıkan pencerede belirtilmiş karakterlerden birine bastığınızda klavyenizi otomatik algılar. Sonrada "Continue" seçeneği ile devam ediyoruz.
    Bundan sonra ubuntu gerekli yüklemeleri yapmaya başlıyor. Bu bölüme kadar basit olduğu için çok resimle doldurmak istemedim.

    Gerekli yüklemeler bittikten sonra server ayarlarını yapmaya başlıyoruz.
    İlk karşımıza gelen ekranda serverımızın bilgisayar ismini yazıyoruz. Yerel ağınızdaki bir bilgisayardan server a ulaşmak için bu adı veya server ın ip adresini kullanabilirsiniz.

    Daha sonra server yöneticisinin tam ismi, kullanıcı adı ve şifresini girerek devam ediyoruz.
    Kullanıcı adımlarının sonunda karşınıza klasörünüzü şifrelemek isteyip istemediğinizi sorucaktır. Bu işlem tabiki güvenlik amaçlı ama serverımız nasıl olsa yerel bir server olacağı için ben bu güvenliğe gerek duymuyorum o yüzden "No" seçeneği ile devam ediyorum.

    Daha sonra zaman dilimi seçimi ekranı çıkıyor eğer zaman diliminiz doğru ise "Yes" seçeneği ile devam edin değiştirmek size kalmış.
    Zaman dilimi ayarlarından sonra HDD bölümleme ayalarına geliyoruz. Eğer aynı HDD'de başka dosyalarınız veya işletim sisteminiz var ise bu bölümde çok dikkatli olmalısınız! Yanlış bir seçim ile tüm bilgilerinizi kaybedebilirsiniz.
    Eğer tamamen boş bir HDD kullanıyorsanız veya içindekilerin hepsini silip yüklemek istiyorsanız "Guided - use entire disk" seçeneği ile devam edin. Diğer arkadaşlar ise detaylı bölümleme için başka makalelere başvurabilirler. Ben basit ve hızlı kurulumu anlatıcağım için ilk seçenek ile devam ediyorum.

    Seçimden sonra karşımıza çıkan ekranda formatlayıp kullanmak istediğimiz HDD'yi seçiyoruz. Sonrasında çıkan ekranda da "Yes" seçeneği ile devam ediyoruz. Ve server kurulumumuz başlıyor.
    Kurulum sırasında karşımıza Proxy ayarları penceresi çıkıyor, kullanmadığımız için boş bırakarak devam ediyoruz.
    Update seçeneğinide "Install security updates automatically" seçiyoruz.

    Daha sonra karşımıza serverda hangi programları kullanmak istediğimizi seçiyoruz. Bizim için gerekli olabilicek olan şu anlık sadece "OpenSSH server". OpenSSH'ı işaretleyip devam ediyoruz. Gerekli programlar kurulmaya başlıyor.
    Kurulum bittikten sonra "GRUB boot loader" seçeneğine de "Yes" diyerek devam ediyoruz.

    Grub kurulumundan sonra da yüklemenin bittiğine dair uyarı penceresi çıkıcaktır "Continue" diyerek devam edin. Bilgisayarınız yeniden başlıcaktır. Bu sırada diski çıkartırsanız tekrar diskten boot etmez ve serverınız açılır.

    2. Ubuntu'nun kuruluma hazır hale getirilmesi

    Serverımıza gerekli programları kurmadan önce bir kaç komut ile güncelliyoruz.

    Bu bölümden sonrasını komutlar ile yapıcağımız için görsel kullanmayacağım. Komutları isterseniz herhangi bir SSH programı kullanarak da server'a iletebilirsiniz.
    Karşımızda login ekranı çıktığında kurulumda belirlediğimiz kullanıcı adı şifremizle oturum açalım. Oturumu açtıktan sonra aşağıdaki komutları sırasıyla uygularak serverımızı güncelliyelim.

    Not: "sudo" komutundan sonra size tekrar kullanıcı şifrenizi sorucaktır.

    Komutlar:
    sudo apt-get update 
    sudo apt-get upgrade


    Gerekli güncellemelere ve internet hızınıza bağlı olarak bu bölüm biraz zaman alabilir.

    3. Plex Media Server kurulumu

    Server'ımızı güncelledikten sonra program kurulumlarına Plex ile başlıyoruz. Apple ürünlerinde de media serverınıza ulaşabilmek için avahi isimli programı kurmamız gerekiyor.

    Komutlar:
    sudo apt-get install avahi-daemon 
    sudo -i
    echo "debhttp://www.plexapp.com/repo lucid main" > /etc/apt/sources.list.d/plex.list
    apt-get update
    apt-get install plexmediaserver


    Bu komutlardan sonra Plex Media Server kurulmuş ve çalışır vaziyette olucaktır. Plex'in yönetim paneline "http://<ip adresiniz>:32400/manage/" adresinden erişebilirsiniz. Yönetim paneline giriş yaptıktan sonra sağ yukardaki "Preferences" tuşuna tıklayalım. Açılan pencerede "Friendly name" kısmına media serverımızın cihazlarda görünmesini istediğiniz ismini yazın (Örnek: Media Server). Yukardaki "Library" bölümüne geçin burda ilk seçenek olan "Update my library when changes to my folders are detected" seçeneğini seçin. "Advanced" bölümünde de "Enable DTS mix-down for Media Link clients" seçeneğini işaretleyin ve "Done" tuşuyla kapatın.

    Komutlar:
    cd / 
    mkdir mediaserver
    cd mediaserver
    mkdir movie music tvshow


    Bu komutlarla diskimizde mediaserver adında bir klasör oluşturduk daha sonra da bu klasörün içinde film,muzik ve dizilerimiz için 3 klasör oluşturduk. Şimdi bu klasörlerimizi Plex'in yönetim panelinden tanıtalım.
    Plex'in arayüzünün kullanımı çok basit olduğu için görsel ekleme gereği duymadım ama sorun yaşıyanlar olursa ekleyebilirim.

    Plex paneline tarayıcımızdan giriş yaptıktan sonra ana ekranda direk Movies, TV Shows, Musics gibi sekmeleri görüceksinizdir. Eklemek istediğiniz kütüphanenin türünü seçin (örneğin Movies). Yukarda açılan pencerede kütüphane ismini girin (örn: Movies veya Filmler) sonra add tuşuna basın. Yeni açılan pencerede "/" bölümü açtığınızda aşağıda mediaserver klasörünü görüceksiniz, onuda açarak movie klasörünü seçin. Diğer kütüphaneleri de eklemek için aynı işlemi gerçekleştirin.

    3. Torrent Kurulumu

    Şimdi de torrent programızı kurup torrentleri mediaserver klasörlerimize ****.

    Komutlar:
    apt-get install deluged 
    apt-get install deluge-webui
    deluged
    deluge-web --fork


    Bu komutlar ile de torrent ve onun web arayüzü kurup çalıştırdık. Deluge'un web arayüzüne de "http://<ip adresiniz>:8112/" adresi ile ulaşabilirsiniz.

    Deluge'un web arayüzüne giriş yaptığınızda sizden şifre isticektir, kurulum şifresi "deluge". Şifreyle giriş yaptıktan sonra şifreyi değiştirmeniz için ayarlar penceresi açılıcaktır, pencerede eski parola kısmına "deluge" yazıp yeni parolanızı girdikten sonra change tuşuna basmayı unutmayın. Şifrenizi değiştirdikten sonra ayarlar pencersini kapatmayın çünkü torrentlerin hangi klasöre ayarlanacağını seçicez.

    Ayarlar (Prefrences) penceresinde sol taraftaki sekmelerden "Downloads" bölümüne girelim. Orda "Download to" kısmına "/mediaserver" yazalım ve kaydetip kapatalım. Böylece tüm torrentleri mediaserver klasörüne kayıt edecektir. Ama bizim istediğimiz tam olarak bu değil. Film torrentlerini movie klasörüne, müzik torrentlerini music klasörüne kaydetmesi. Bunun için biraz sizin işlem yapmanız gerekicek.

    Yeni bir torrent indirmek için internetten torrentin .torrent dosyasını indirin daha sonra web arayüzünde sol yukardaki "Add" tuşuna basın, açılan pencerede "File" tuşuna basıp bilgisayarınızdan .torrent dosyasını seçin. Aynı pencerede "Options" bölümünde "Download Location" kısmında "/mediaserver" yazdığını görüceksiniz. Eğer torrentiniz bir film ise bunun sonuna "/movie" ekleyerek "/mediaserver/movie" klasörüne indirmesini sağlamış olursunuz.

    4. Son Söz

    Böylece basit bir şekilde torrent entegreli media serverımızı da kurmuş olduk.

    Torrentleriniz indikten sonra Plex dosyalarınızı otomatik olarak tarayarak internetten metataglarını günceller, albüm kapaklarını indirir. Bu sayede çok hoş görünümlü bir medya koleksiyonunuz olur. Plex'i bilgisayarlarınızda kullanmak için "Plex Media Center" programını indirmeyi unutmayın.

    Güle güle kullanın







  • Arkadaşım her ne kadar Ubuntu ile alakam olmasa da emek verip yazıya dökmüşsün bilgilerini. Kimse de dönüp teşekkür etmemiş ama şahsım adına ben teşekkür ederim.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: kitsenagru

    Arkadaşım her ne kadar Ubuntu ile alakam olmasa da emek verip yazıya dökmüşsün bilgilerini. Kimse de dönüp teşekkür etmemiş ama şahsım adına ben teşekkür ederim.

    Çok teşekkür ederim.
    Ben ilk kurarken internetten hiç türkçe kaynak bulamamıştım. İşi çözdükten sonra bende benim gibilere bir kaynak olsun diye yazdım. Elbet bir gün bi ihtayacı olan olur.




  • mrb.
    acıklamalar ıcın tesekkurler..
    ben de bır katkıda bulunayım...
    benzer kurulumu bırkac yıldan berı yapıyorum...
    yanlız Deluge torrent yerıne transmıssıon kullanıyorum...
    cok daha hafıf oldugu ıcın..
    apt-get install  transmission-daemon

    /etc/init.d/transmission-daemon stop

    #ayar dosyasını ıstedıgımız gıbı sekıllendırıyoruz...
    pluma /etc/transmission-daemon/settings.json

    #ozellıkle
    #"rpc-whitelist": "*.*.*.*",
    #seklınde ayarlıyoruz kı ıstenılen ıp'den erısım yapabılelım...
    #gırıste sıfre sorulmasını ıstıyorsak...
    #"rpc-enabled": true,
    #"rpc-username": "kullanıcı adı",
    #"rpc-password": "kullanıı sıfresı",

    #transmıssıon'u yenıden baslatıyoruz...
    /etc/init.d/transmission-daemon start


    #erısım ıcın :
    http://localhost:9091/

    yada
    http://server ıpadresı:9091



    kolay gelsın...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi micro77 -- 4 Kasım 2012; 9:00:20 >




  • güzel acıklama
  • Güzel bir anlatım ve açıklama olmuş teşekkürler...

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Teşekkür ederim. Kafamdaki bir çok şey için ipucu ve yönlendirici nitelikteydi.
  • Teşekkürler gayet güzel bir yazı olmuş.
  • Merhaba arkadaşlar öncelikle teşekkür ederim anlatımlarınız için, konuyu hortlatacağım ama bir şey sormak istiyorum, lubuntuya plexmedia kurdum herşey normal ama kütüphaneye bir klasör eklemek istediğimde içi boş görünüyor, izinlerde ilgili midir acaba biri yardımcı olabilir mi

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.