Şimdi Ara

Türkü

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
26
Cevap
0
Favori
1.231
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Son zamanlarda türkülere karşı aşırı bir ilgim var...Özellikle kendi yöremin türkülerine karşı..Çocukluğum da Türk sanat müziğine ve Türk halk müziğine karşı bir antipatim vardı..Özellikle dinlediğim bir müzik olmadı hiç, zamana göre dinledim desem yeridir,Pop,Arabesk,Taverna,Özgün Müzik,Klasik Müzik,Rap, ama hiç birinden türkü den aldım zevki alamıyorum...sanki beni en iyi o ifade ediyor,neden insan belli yaşlardan sonra geçmişe özlem duyar?Hüzün insana gerekli midir?Türkü dinlediğim zaman hep rahmetli babam aklıma geliyor?üzüntü veya onu kavramak arasında gidip geliyorum hep...Bu arada hiç bir kişinin müzik zevkine karşına önyargım yok.İsteyen istediğini dinler saygılıyım..Türkü nün bu çekiciliğinin sizce sebebi nedir?

Saygılarımla,

Lisede Sophokles okuduk , Klasik Türk musikisine sövmeyi , Divan şiirini hor görmeyi , buna karşılık devletin yayınladığı kötü çevrilmiş Batı klasiklerine körü körüne hayranlık göstermeyi öğrendik.

Sanki SİNAN Leonardo'dan önemsiz , MEVLANA Dante'den küçüktü , ITRİ ise Bach'ın eline su dökemezdi.

Aslında kültür emperyalizminin ilmiğini kendi elimizle boynumuza geçiriyorduk , ulusal bileşim arama yerine hazır bileşimler aktarmak hastalığımız tepmişti ." Attila İLHAN
  • Her insanın içinde bir aidiyet duygusu vardır. Bir toprağa, bir vatana, bir millete, bir aileye, bir anne-babaya, bir eşe. Galiba türküler insanın (tabi ki bu toprakta yaşayanların) bu aidiyet duygularından bazılarını harekete geçirdiği için insana farklı hisler yaşatıyor olabilir.

Bir de türküler genellikle anonim olduğundan, ağırlıkla köy ve kır kültüründen esintiler taşıdığından bana daha güzel gelir.
  • Yenisinide severim eskisinide,

Türkü
  • ben de türkü hastasıyım.ayrı bir zevk alıyorum türkülerden.insan türkü dinledikten sonra başka müzik dinleyemiyo.sırf daha fazla türkü yükleyebilmek için bilgisayardaki pop müziğin hepsini sildim çok anlamsız geliyo bana zaten.türkülerde bi ruh var bence içimize işleyen.bizim ruhumuz.
  • Bende oldum olası saz ve sazla çalınan parçalara bayılırım.
    Daha Fazla Göster
  • Konuyu güncellemek istiyorum,
    Bir de neş'e ile karışık hüzün...
    Temelinde halkın yapmacık olmayan duygusu hissediliyor.

Nuh Baba

-------------------
    Zaman hep aynıdır, Geçen Biziz...
  • arkadaşlar saz yerine bağlama kelimesini kullanacaktınız herhalde???

eski nick manyetico
    Benim yaradılışımda bir fevkalâdelik varsa, o da Türk olarak dünyaya gelmemdir.
    Mustafa Kemal

• Türküyü bu kadar güzel kılan şey aslında dilindeki saflık diye düşünüyorum.
    Orta Anadolu (özellikle Sivas) ve Ege Türküleri en sevdiklerim...
    İşte size Afyon yöresinden en sevdiğim türkülerden biri;

Zalım poyraz gıcım gıcım gıcılar
    Yüreğime düştü goygun acılar da goygun acılar
    Su yolunda suya giden bacılar
    Bacılar içinde yarim var benim de dostum var benim

Emirdağla Afuyonun (Afyon) arası
    Emirdağın ardı selvi sırası da selvi sırası
    Muradımı alamadım dünyadan
    Onulmaz bu yüreğimin yarası da dostum yarası
    -AFYON-

Orjinalden alıntı: kaotika

manyetico, bağlama sazın bir türüdür, saz daha geniş bir kavram.

+1

Sazın içine bağlama, bağlama RE sap, bağlama Mİ sap, divan sazı, çöğür, cura, kopuz, v.s. girer.
  • Ali Ekber Çiçeğin Haydar Haydar ismli senfonik yapılı bestesini bilen var mı arkadaşlar.Bağlamayı öyle bir çalıyorki isanın tüyleri diken diken oluyor.O kadar mükemmel bir beste ki Ali Ekber Çiçek bile canlı yayında bu parçayı çalarken şaşırmış bir keresinde de bağlamasının telleri kopmuş.
  • quote:

Orjinalden alıntı: homo_sapiens

Ali Ekber Çiçeğin Haydar Haydar ismli senfonik yapılı bestesini bilen var mı arkadaşlar.Bağlamayı öyle bir çalıyorki isanın tüyleri diken diken oluyor.O kadar mükemmel bir beste ki Ali Ekber Çiçek bile canlı yayında bu parçayı çalarken şaşırmış bir keresinde de bağlamasının telleri kopmuş.

Haydar Haydar'ın dünyanın bazı konservatuvarlarında ders olarak öğrencilere verildiğini duymuştum. Doğruluk derecesini bilmiyorum tabii...

Orjinalden alıntı: manyetico

arkadaşlar saz yerine bağlama kelimesini kullanacaktınız herhalde???

saz (II)
    isim, müzik Farsça söz

1 . Her tür müzik aracı, çalgı.
    2 . Türk halk müziğinde bağlama, cura, tar vb. mızraplı çalgıların genel adı.
    3 . Türk halk müziğinde kullanılan, gövdesi ağaçtan oyularak yapılmış, telli, uzun saplı çalgı, bağlama:
    "İnce ve yüksek bir sanat eseri olan saz da milliyetimizin bir hususiyetidir."- A. Ş. Hisar
    .
    4 . Birden çok çalgının bulunduğu takım.
    5 . Çalgılı eğlence yeri.

Polemik olması amacıyla değil, doğru kullanım için araştırdım.Türk dil Kurumunun tanımı içinde "saz" ile "bağlama" birbirini karşılıyor(3).Cümle içinde kullanılış amacı önemlidir diye düşünüyorum.

Saygılarımla,

• quote:

Ali Ekber Çiçeğin Haydar Haydar ismli senfonik yapılı bestesini bilen var mı arkadaşlar.Bağlamayı öyle bir çalıyorki isanın tüyleri diken diken oluyor.O kadar mükemmel bir beste ki Ali Ekber Çiçek bile canlı yayında bu parçayı çalarken şaşırmış bir keresinde de bağlamasının telleri kopmuş.

Haydar haydar 'ı online olarak dinleyebileceğim bir site var mı?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Steinberger -- 8 Aralık 2005, 18:52:38 >

Orjinalden alıntı: redstorm

quote:

Haydar Haydar'ın dünyanın bazı konservatuvarlarında ders olarak öğrencilere verildiğini duymuştum. Doğruluk derecesini bilmiyorum tabii...
    Ders olarak veriliyor mu bilmiyorum ama trt ninde desteğiyle gittiği londra da bu parçayı senfoni orkestrası eşliğinde çaldığını biliyorum.

• bence türkülerin bir hikayesi olduğu için insana cazip geliyor...
    kafiye olsun veya nakaratı dile dolansın diye yazılmıyorlar bence...
    ben de severim türküleri...

ya da görünme...
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.