Şimdi Ara

Türkler neden domuz eti yemiyor (13. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
905
Cevap
5
Favori
52.212
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1112131415
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: as74

quote:

Sayın as 74, aktardığınız yazıda geçen Osman Turan'dan alınma bilgi hangi kitabındadır, ayrıntılarsanız memnun olurum. Bir de o kitapta takvimde "domuz" adının geçmesinin gerekçesi izah edilmiş mi?

Bu bilgileri yukarıda da belirttiğim kaynaktan aldım, doğal olarak

İlgili olabilecek bölümleri okudum ve gördüğüm konuyla ilgili verileri aktardım

Sizin dikkatinizi sadece o kısmın çekti nedense

Ben yazdığım yerden devam eden satırı da aktarıyım sizin için;

“Türklerin zamanı bile, uğraşları ve inanışları nedeniyle hayvanlarla ilgili bir sisteme bağlamalarını, onların ilkel ve göçebe yaşamı sürdükleri bir döneme çıkan bir düşünüşe indirger”
    Sy. 363

Alıntıladığı kaynak olarak ta ;
    Osman Turan, Belleten 35, s.305

Yalnız dip notta, batılı tarihçilerin bunun Türk Takvimi olduğuna katılmadıkları belirtilmiş

Teşekkürler.

Yazının tek kaynağı Avcıoğlu diyorsunuz. Bense Osman Turan'ı ayrı bir kaynak zannettim. Neyse pm'ye cevap gelsin , bu konudaki bilgileri ayrıntılı aktarırız.

Hayırlı geceler..

• 1. sayfa sonları veya 2. sayfaya düşmesi gereken Oldsalt alıntısı silinmiş, orada tarihsel bilgi vardı konu hakkında!
    Sayın Seymes,
    Serdar'ın sağladığı bilgiler her seviyeden, sıradan ama dürüst Veteriner Hekimin veya Hekimin bilmesi gereken ortalama teknik bilgidir.
    Bilmem anlatabildim mi? Yurt dışına filan gitmenize gerek yok, zahmet etmeyin!
  • quote:

Orijinalden alıntı: neommy

1. sayfa sonları veya 2. sayfaya düşmesi gereken Oldsalt alıntısı silinmiş, orada tarihsel bilgi vardı konu hakkında!
    Sayın Seymes,
    Serdar'ın sağladığı bilgiler her seviyeden, sıradan ama dürüst Veteriner Hekimin veya Hekimin bilmesi gereken ortalama teknik bilgidir.

Elbette ki isteyen istedigi kisiye bunu sorabilir. Sayet farkli cevaplar aliyorsa bunun detaylarini da almasi icap eder tabii ki. Yanitlar gelirse ilgiyle takip edecegim...
  • quote:

Orijinalden alıntı: Serdar
    quote:

Orijinalden alıntı: neommy
    1. sayfa sonları veya 2. sayfaya düşmesi gereken Oldsalt alıntısı silinmiş, orada tarihsel bilgi vardı konu hakkında!
    Sayın Seymes,

Elbette ki isteyen istedigi kisiye bunu sorabilir. Sayet farkli cevaplar aliyorsa bunun detaylarini da almasi icap eder tabii ki. Yanitlar gelirse ilgiyle takip edecegim...

Haklısınız aslında, benim çıkış biraz sert olmuş. Ama yine de tartışma akışı içinde ve diğer karşı karşıya olunan kişilerde gözönüne alınmalı tabii!
    Benim ilave etmeyi düşündüğüm tek nokta Serdar'ın karşıt olarak görüşlerini belirttiği o " domuz düşmanı metnin " de Serdar'ın bu yazıya karşıt yazısı ile beraber değerlendirilmesi, yani yalnızca bu yazı hakkındaki Serdar yazısının yollanmaması.
    Lütfen sayın Silici, 1 veya 2. sayfada olması gereken Oldsalt arkadaşın yazısı silinmiş, onu yerine koyarsanız iyi olur çünkü bilimsel bir katkı idi! Niye silinmiş onuda anlayamadım, galiba sonrasında yazılanlara kurban gitti. Çünkü zararlı hiçbirşey yoktu içinde?

Ek; 5 Kasım 2009'dan 1-2 gün önceki önceki konudaki tek Oldsalt alıntısı, Metalok'ta bahsetmiş;

" Noemmy, eski Türklerde domuzun diğer hayvanlara göre daha verimsiz olması yüzünden tercih edilmemesi göçebe yerleşik çatışması görüşünden daha mantıklı duruyor."

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi neommy -- 15 Nisan 2010; 15:29:59 >

• Beyler, konuya din tekrar müdahale olduğunda yaptırıma gideceğim. Siliyorum, ara vermeden yeniden girişiyorsunuz, tekrar siliyorum, anında yeniden başlıyor.
    Sayın Serdar kaç kez yazmış dini karıştırmayın diye sayamadım.
    Ayıptır bu artık, lütfen...

seymes, özel ileti kutunuz açık değil, size yolladığım ileti gitmedi. Açarsanız tekrardan yollayayım.

neommy, bakıyorum şimdi.

Düzenleme:
    Yapmayın neommy, dalga mı geçiyordunuz anlamadım?
    Yazı dini içerikle dolu neden silinmiş diye soruyorsunuz!

Konuda eğer dinden bir neden olarak bahsedecekseniz, lütfen bunu sadece inanç diyerek belirtin, konuyu deşmeye gerek yok.
    Sonuçta konu neden Türkler domuz yemiyor olarak açılmış. Neden İslam'da domuz yasak diye değil...

Ve de dikkat ederseniz, konunun ilk mesajındaki yazı, "hemen haram diyerek kesip atmayın, İslamiyet'ten öncesi de var biçiminde..."

Yani kısacası, lütfen dini şu konudan uzak tutalım artık.
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >

• m kardeşim domuz etinin yenmemesi din ile alakalı bir konu nasıl girmeyeceğimizi de söylermisin bize,isteyerek mi yapıyoruz?
    türkler tarihte neden domuz eti yemedi sorusunun cevabı başka birşey şu an niye yemiyor sorusunun cevabı başka...
  • quote:

Orijinalden alıntı: ilkerinanç

m kardeşim domuz etinin yenmemesi din ile alakalı bir konu nasıl girmeyeceğimizi de söylermisin bize,isteyerek mi yapıyoruz?
    türkler tarihte neden domuz eti yemedi sorusunun cevabı başka birşey şu an niye yemiyor sorusunun cevabı başka...

Tamam, dini nedenler de geç, yetmiyor mu?
    Hayır anlamıyorum ki, rahatsız olduğunuz şey ne?
  • onu diyoruz zaten de insanlara laf anlatamıyoruz gene dönüp başa geliyoruz.sizin rahatsız olduğunuz ne peki?
  • Serdar adlı üyemiz, en az 50 kez yazdı, "İstemeyen dini inançları yüzünden yemez, saygı duyarım." diye. Bu mu karşı tarafın anlamıyor oluşu?

Neyse, bu konu daha fazla uzamasın, lütfen şu yanıtımı da yanıtlamayın.

Herkese seviyeli tartışmalar dilerim.
  • Domuz eti yenmemesinin nedenlerinden biri din bugün, evet. Bunu da 100 defa yazdik. Ancak tek neden degil. Ayrica bu baslik altinda konusulmasi gereken sey de degil. Din dogmadir ve kökten kabul vardir. Nedeni nicini tartisilmaz inananlara göre, buna da ben saygi duyuyorum. O yüzden her mesajimda "dini inanci nedeniyle yemeyenlere saygi gösterdigimi" belirttim. Hala da belirtiyorum.

Israrla anlasilmamasi üzerine yineliyorum ki domuz etinin yenmemesinin tek nedeni din degil. Bu et hakkinda gerek dini odaklarca gerekse baska amaclarla domuz etinin yalan yanlis bilgilerle kötülenmesi, camur atilmasi. Kisilerin dini inanci kendilerinedir. Icki icme konusunda oldugu gibi domuz eti yiyip yememeleri de onlarin tercihi olacaktir. Dolayisiyla herkesin, istedikleri takdirde dogru bilgiyi almaya hakki olmalidir. Ben bu konuda üstüme görev düstügüne inaniyorum ve israrla dogru bildiklerimi burada paylasiyorum, paylasmaya da devam edecegim.

Kimse kimseye "domuz yiyin, ille de yiyin, din yalan söylüyor" demiyor burada. Dini su konudan cikarin; insanlarin vicdanini da rahat birakin artik...

• quote:

Orijinalden alıntı: M

neommy, bakıyorum şimdi.
    Düzenleme:
    Yapmayın neommy, dalga mı geçiyordunuz anlamadım?
    Yazı dini içerikle dolu neden silinmiş diye soruyorsunuz!

Bir karışıklık olmalı? Aynı Oldsalt yazısından mı bahsediyoruz? Ben yalnızca Oldsalt'ın yazısını yerine niçin koymuyorsunuz diye sordum ve konuya baştan, ilk sayfadan konuya dahil olduğumdan onda hiçbir dini içerik olduğunu hatırlamıyorum, yani " Türklerin diğer hayvanları yaşama ortamlarına daha uygun oldukları için tercih etmeleri sonucunda domuzla ilgilenmedikleri" hakkında bir yazıydı Oldsalt'ın yazısı. Zaten İslamiyet öncesinden bahsettiğinden dini içerik filanda yoktu, 5 Kasım 2009 tarihinde veya birkaç gün daha önce olan Oldsalt yazısından bahsediyorum ben başkasından değil!
    Neyse bulunursa iyi olur, bulunmazsa na'palım yani!

• Türklerin neden domuz eti yemediğine dair tarihi veridir.

Bozkır Türk ekonomisinin esasını iklim şartları icabı, çobanlık ve hayvan besleyiciliği teşkil ediyordu. Yetiştirilen hayvanlardan –ehemmiyeti olarak- at’tan sonra koyun geliyordu…. Tarihi M.Ö 2500’lerde başlatılan Afanasyevo kültüründe koyun kemiklerinin at kalıntılarıyla birlikte gömülmesine karşılık Aral gölü Bozkır havalisinin daha önceki kültürünü vasıflandıran Harezm’deki Kelteminar kültüründe(M.Ö3000) yaban domuzu, geyik ve kaplumbağa kemiklerinin meydana çıkması , fakat koyun ve sığır izine rastlanmaması dikkate değer.(dipmot, Bahaettin Ögel, Türk Kültürü Tarihi, 15-17 vd)

Bu hayvan kalıntılarının herhangi bir kültür tabakasında yan yana bulunması ile o hayvanların ehlileştirilme yerleri ve zamanları ayırd edilmek gerekir. Mesela, öküz bozkır hayvanı değildir; sulak verimli, çiftçilik yapmaya elverişli sahalarda oturanlar için ehemmiyetli bir hayvandır, fakat bozkırların işine pek yaramaz. Bu sebeple öküz, bozkır iktisadiyatında faktör olarak görünmez.. Bütün ağır hareketli, kocabaş hayvanları böyle saymak mümkündür. Domuzun ise, hiç olmazsa ekonomik hayatın başlangıcında Türk bozkırlarıyla alakası olmamıştır. Türkler- Avrupa bölgelerindekiler dahil- tarihleri boyunca yani İslamiyet’ten önce dahi, hiç domuz beslemedikleri gibi, etini yemekten de hoşlanmamışlardır.(dipnot, W.Eberhard, Eski Çin Kültürü ve Türkler, s.21; W.Eberhard, Toba’ların Hayvancılığı, s487; W. Eberhard, Çin’in Şimal Komşuları, s.62,94; A.Kollaautz,Geschichtebund Kultur eines Völkervanderungszeitlichen Nomadenvolkes Die Jou-Jan der Mongolei und die Awaren in Mitteleurapa, II,s.17 vd.)

Ehli hayvan besleyiciliğin ilk safhasında domuz Tunguz ve Moğollar’a; öküz, inek manda vb İndo-Germenlere; deve çöl kavimlerine; at ve koyun Türkler’e ait görünmektedir. Bu bakımdan Afanasyevo- Andronovo kültüründe at ve koyun kemiklerinin bir arada bulunması daha manalı bir duruma girer ve böylece Türk bozkırlarının başlangıçtaki ekonomik bünyesi de ortaya çıkmış olur. Ayrıca Hun çağına ait bozkır hayvan üslubu tasvirlerinde öküz, inek, boğa, manda gibi hayvanların ve ehli domuzun yer almaması dikkat çekicidir.

İbrahim Kafesoğlıu, Türk Milli Kültürü, Boğaziçi Yay., İstanbul 1993, s. 304-305

Takvim konusuna gelince;

12 Hayvanlı Türk Takvimi hem zaman, hem coğrafi bakımdan çok yaygın olduğu gibi içerdiği hayvan isimlerine rağmen Çinlilerle müşterektir. Bu nedenle menşeinin Türklüğü hakkında kesinlik yoktur. Bir diğer husus, yukarıda geçtiği üzere nasıl ki öküz Türk bozkırları için elverişli bir hayvan olmayıp ve hayvan üslup tasvirlerinde geçmeyip takvimde zikrediliyorsa, domuz için de aynı şey söz konusudur.

Not: Sayın Serdar, makul tavrınız için teşekkürler. Henüz arkadaşıma ulaşamadım. Ulaşıp bir cevap alabildiğimde buraya aktaracağım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi seymes -- 20 Nisan 2010; 14:10:16 >

• Rica ederim. Ayrica paylasiminizdan ötürü tesekkür ederim...
  • Benim yukarda bahsettiğim Oldsalt alıntısıda Sayın Seymes'in üsttteki yazısının 2. paragrafındaki Eberhard alıntısına benzer ifadeler içeriyordu şeklinde hatırlıyorum!
  • Aslında yanlış bir soru olmuş. Müslüman olmayan Türkler gayet güzel yiyor.
    Etnik kimlik değilde belirleyici faktör elbette din oluyor bu bağlamda.
  • Türk'ler değil müslüman'lar yemiyor ya da öyle zannediyoruz
  • warrior ve paganra:
    sayfalar dolusu yazıldı ama hemen "türkler değil, müslümanlar yemiyor" şeklinde olayı bitirdiniz ya helal olsun sizlere...
    ...
  • quote:

Orijinalden alıntı: ncrdbl

warrior ve paganra:
    sayfalar dolusu yazıldı ama hemen "türkler değil, müslümanlar yemiyor" şeklinde olayı bitirdiniz ya helal olsun sizlere...
    ...

Dogrusu o zaman böyle
    türkler degil,müslümanlar ve yahudiler yemiyor
  • quote:

Orijinalden alıntı: ncrdbl

warrior ve paganra:
    ...

açıkcası o sayfalar dolusu yorumları ykulu uykulu okumak üşendirdiği için aklımdan geçeni yazıp kaçtım
  • Almanyada bir kasaba girdiginizde icerisi kokudan durulmaz haldedir domuz eti samimi diyorum pis kokuyor, Ayrica alman bir arkadasim domuz eti ici resmen cöp diyordu cunku ciftliginde calismisti ve pislikten baska birsey degil diyordu. Bende almanyada yasiyorum almanyada eklem rahatsizliklari dunyada en cok gorulen ulkedir ve ayrica almanyada yaslilarin bir cogu kalpten gidiyor, laboratuvar teknisyeniyim bu arada.... Linkteki video amerikada cekilmis ve domuzun neden yenilmedigini guzel birsekilde acikliyor, domuz pis ve necis bir hayvandir.

http://www.dailymotion.com/video/xc0k13_hristiyanlar-domuz-etinden-artyk-va_news

• 
Sayfa: önceki 1112131415
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.