Şimdi Ara

Türkiye Neden Mühendis Yetiştiremiyor?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
100
Cevap
1
Favori
3.093
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Biri çıkıpta Türkiye ne yetiştiriyor? diye de sormasın... Hayati konudur. Günümüz teknoloji çağında bizim bir tane otomobil markamız yok... uçak markamız, helikopter? beyaz eşyadan tutun, en ufağından en büyüğüne kadar "bizim" diyeceğimiz hiçbir şeyimiz yok. Çivi makinasını bile almanyadan alıyoruz. Çivi, çivi!!!

    İyi de bizde binlerce makina mühendisi diplomalı adam var, bu adamlar ne yapıyor bu ülkede? Bu memleket onları boşuna mı yetiştirdi? Yatsınlar diye mi okuttu? Bu adamlar neden hiçbir şey yapmıyor, neden?

    Türk makina mühendisi çalışmamaya yeminli mi yoksa?



  • Yapabilecek beyin gücü var.Fakat bürokrasi,maddiyat,devletin umursamaması...Nedenlerin büyük çoğunluğu bu yüzden...
  • Sanmıyorum... Gerçekten yapabilecek yeterlilik var mı? yoksa diploma diye kağıt parçası mı dağıtılıyor? Konun bence en canalıcı noktası bu.
  • Türkiye dünyanın sayılı mühendislerini yetiştiriyor.

    Türkiyenin markalaşmış firması çok az olduğu için sana öyle geliyor.
    Otomobil konusuna gelirsek artık üretmenin gereği kalmadı çünkü dünyadaki bütün otomobil fabrikaları çine taşınıyor.
    Şu anda bizim için önemli olan nano teknoloji.
    Yanlış hatırlamıyorsam nano teknolojide dünyada ilk beşteyiz.
  • Hiçbir fabrikadaki mühendis yan gelip yatarak maaş almaz. Hiçbir fabrika da boşu boşuna açık değildir. Sorun mühendislerde değil, sorun onlara patronluk edenlerde. Unutmayın ki "beyin göçü" diye bir kavram var ve ODTÜ mezunu birçok yetenekli mühendis şu anda yurtdışında çalışmaktadır. Bunun nedenleri arasında düşük ücretler, kendini gerçekleştirememek gibi önemli unsurlar vardır. Belki biliyorsunuzdur; Ferrari F40'ın mekanik altyapısını, Mercedes A serisinin mekanik altyapısını ve Columbia uzay mekiğinin birçok kısmını yapan ekibin içinde Türkiye'de eğitim almış ve gerçekte başarılı mühendisler var. Belçika'daki Cockerill adında ve %99,5 isabet oranına sahip tankları üreten fabrika dahilinde de birçok mühendis vardır.

    Eğer sizin ülkenizdeki zihniyet 50 yıldır otomobil montajı ile uğraşıp, bunu da kendi halkına "Otomobil üretiyoruz" diye gösterip karının yarısını yurtdışına göndermeyi kendi vicdanına yedirebiliyor ve kendi ülkesini "ucuz işgücü" pazarı olarak dünyaya açıyorsa, sorunu mühendislerde aramayın. Emin olun ki, dünyanın heryerinde Türkiye'de eğitim almış yetenekli ve zeki mühendisler vardır.




  • Bence sorunun kökü eğitim sistemizde. En başta yeterli öğretmen yetiştiremiyoruz. Öğretmen öğrettiği bilginin nasıl ürüne dönüşeceğini bilmiyor. Bireyi daha çocuklukta fen bilimlerinden nefret ettiriyoruz.

    Diğer bir temel yanlış sözde yeniliklerle yapılıyor. Kaynaştırma eğitimi adı altında herkes aynı okulda öğrenim görmemeli. Son süreçte ağır ekonomik yükü nedeniyle devlet özel eğitimde kolaycılığa kaçıyor. Bu çocukları düz okullara yönlendiriyor.Zihinsel yetersiz çocukların çokluğu okullarda eğitimin kalitesini çok düşürüyor.

    Almanyada eğitim gören çocuklarımızdan en az Almanlar kadar Türk mühendisi de yetişiyor hem de dil sorunlarına rağmen. Yani insanımız yetersiz değil, sistem yetersiz.
  • Nanaka; Bu şekilde kendinizi avutmak isterseniz buyrun birşey diyemem. Ama bu tamamen palavradır. Çini filan bilmem ben, benim bir tane markam yok, el kadar isviçrede yüz tane marka var. Ayıp değil mi bu? bu adamlar ellerindeki diplomalardan utanmıyorlar mı?
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Sorunu çok yanlış yerde arıyorsunuz. Ar-Ge yatırımını mühendis yapmaz, fabrika sahibi yapar. Eğer sizin ülkenizde kendinize ait fabrikanız var ve o ülke adam gibi eğitim veremiyorsa, 50 yıldır açık olan fabrikanıza cebinizdeki parayı kullanarak yurtdışından mühendis getirir, Ar-Ge yatırımını yapar ve kendi ürününüzü üretirsiniz. Ama maalesef ki Türkiye'nin en bilinen holdingleri 50 yıldır varlıklarını sürdürüyorlar ve 50 yıldır sadece yurtdışındaki büyük firmaların taşeronluğu haricinde herhangi bir işle uğraşmıyorlar.
  • Webbie; Emin misiniz? Bir daha düşünün ve biraz inceleyin lütfen. Dünyadaki hepimizin tanıdığı tüm dev markaları, otomotivden silah sanayiine, oradan tutun beyaz eşyaya, elektrik ve elekronik alanlarına kadar bildiğiniz tüm markaları inceleyin. Hepsini bir avuç mühendis kurup bu noktalara getirmişler. Adamlar bunu yapmışlar.

    Bizimkiler oturup personel müdürlüğü yapıyor...
  • Bahsi geçen firmalardan örnek verirseniz, ben de size haklı olup olmadığınız konusunda cevap verebilirim.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: mustf9

    Nanaka; Bu şekilde kendinizi avutmak isterseniz buyrun birşey diyemem. Ama bu tamamen palavradır. Çini filan bilmem ben, benim bir tane markam yok, el kadar isviçrede yüz tane marka var. Ayıp değil mi bu? bu adamlar ellerindeki diplomalardan utanmıyorlar mı?

    Bizim ülkemizde sanayi 50 yaşında Avrupada ise sanayi 200 yaşında.
    Biraz sabır hocam özlediğiniz Türkiye manzarası çok uzakta değil.
  • Örnek vereyim de hangisini vereyim bildiğimiz tüm otomobil markalarının kurucuları, dahası makina markalarının kurucuları, ki bunlar bugün dünya devidir... hepsini bir avuç gariban mühendis kurmuştur. Bakın bugün dünya devi wafios makinanın almanyada kuruluşu küçük dükkanları olan mühendislerin birleşmesi ile olmuş. Şimdi bizde bu bilgiye sahip mühendis yok diyelim bu konuya yoğunlaşalım biz...

    Yeterli bilgisi ve kapasitesi olan mühendisi tutamazsınız. O adam yapar. Biz yapacak adam mı yetiştiremiyoruz, bunu konuşmak lazım...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-C310C162A -- 9 Mayıs 2010; 23:01:06 >
  • Dünyadaki en bilinen markalardan bazıları;

    Ford...
    Ford Otomobil Şirketi, Henry Ford tarafından Highland Park, Michigan, ABD'de 16 Haziran 1903 tarihinde kuruldu.

    General Electric...
    General Electric, 1876 yılında Thomas Edison tarafından kurulan, bir dönem Amerika'nın elektrik dağıtımını tekelinde tutan dünya'nın en büyük 2. şirketidir.

    Siemens...
    Siemens& Halske Telgraf Yapım Şirketi 1847'de Werner Siemens (1888'den itibaren Werner von Siemens) ve Johann Georg Halske tarafından Berlin'de kuruldu.

    Volkswagen...
    Volkswagen AG, Almanya'da, 1938 yılında tek model halk tipi otomobil üretimi için Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi tarafından Alman Otomotiv Birliği'ne kurdurulan otomobil firması.

    Fiat...
    Fiat S.p.A. (Fiat Grubu olarak da bilinir) otomobil üreticisi, finansal ve endüstriyel grup. 1899 yılında Giovanni Agnelli Tarafından Torino`da kurulmuştur.

    Boeing...
    William Edward Boeing tarafından 1916 yılında ABD'nin Washington eyaletinde kurulmuştur.

    Peugeot...
    Peugeot, Fransız otomobil, bisiklet ve motosiklet markası, günümüzde PSA Peugeot Citroën`in bir parçasıdır. Aslında 19. yüzyılın sonlarında bisiklet üreten bir firma olarak kurulmuştur.

    Bosch...
    Şirket, ilk olarak 1886 yılında Robert Bosch (1861-1942) tarafından “Hassas Mekanik ve Elektroteknik Atölyesi” adı ile kurulmuştur.

    Yukarıdakiler aklıma gelen şirketlerden bazılarıdır. Bu şirketler, genelde kendi alanlarında rekabetin olmadığı ve 20. yüzyılın başlarında ya da 19. yüzyılın sonlarında kurulmuştur.




  • Ayrıca, bu markaların çoğu gariban mühendislere ait değildir. Aynı zamanda, bu markaların hayata geçtiği dönemde ortaya bir motor çıkarmak ile günümüzde bir motor çıkarmak ve rekabet edebilecek seviyeye gelebilmek için birkaç yüz milyon dolar farka denk gelen sermaye gerekmektedir.
  • Şimdi bu rekabetin olmadığı filan meselesi değil. Sözünü ettiğiniz şirketler yine küçük mühendis grupların birleşmesinden oluşmuştur ve sonuçta bu adamlar birşeyler yapıyor üretiyordu ve sonra birleştiler. Demek istediğim bu. Motosiklet firması devi harleyi bir inceleyin. Rekabet yoktu diye birşey mazeret değil ki yani, güney koreyi örnek alın, o adamlar da gelişti markalarını oluşturdular. Öyle veya böyle...

    Ya biz? Bizde hiçbirşey yok, binlerce diplomalı mühendis var. Bence bu işte bir yanlış olmalı...
  • quote:

    Orijinalden alıntı: lehrer35

    Bence sorunun kökü eğitim sistemizde. En başta yeterli öğretmen yetiştiremiyoruz. Öğretmen öğrettiği bilginin nasıl ürüne dönüşeceğini bilmiyor. Bireyi daha çocuklukta fen bilimlerinden nefret ettiriyoruz.

    Diğer bir temel yanlış sözde yeniliklerle yapılıyor. Kaynaştırma eğitimi adı altında herkes aynı okulda öğrenim görmemeli. Son süreçte ağır ekonomik yükü nedeniyle devlet özel eğitimde kolaycılığa kaçıyor. Bu çocukları düz okullara yönlendiriyor.Zihinsel yetersiz çocukların çokluğu okullarda eğitimin kalitesini çok düşürüyor.

    Almanyada eğitim gören çocuklarımızdan en az Almanlar kadar Türk mühendisi de yetişiyor hem de dil sorunlarına rağmen. Yani insanımız yetersiz değil, sistem yetersiz.



    Sayın @Lehrer sizinle aynı fikirde olmak ne güzel:)

    Saygılarımla,




  • Evet bende lehrere cevap vermeye fırsat bulamamıştım. Asıl yaklaşımım budur benimde. Bu diploma veriverme işinde bir yanlışlık görmekteyim. Yoksa gerçekten mühendis yetiştiren bir ülkede mutlaka birşeyler üretilirdi. Sorunun temeli bence de burasıdır...
  • İçerden biz, dışarıdan da yabancılar, Cumhuriyeti yıkmaya çalışmaktan başk 1946'dan buyana ne yaptık?

    1960'da, Darbeci dediğimiz o generaller, Devrim otalarını yaptırmaya çabalarken, o mühendisler gece gündüz uğraşıp, o otoları yaparken, patronlar ve siyasetçilece nasıl engellenmeye uğraştıklarını hiç mi hiç okumadınız ve araştırmadınız mı? 1960'da seri üretime geçilseydi, şimdi ne olurdu?

    Bilim insanımıza, ülkemizde çalışma hakkı tanınıyor mu? Neden onca bilim insanımız yurt dışında?

    İsviçre: Siyon (siyonizim) tarikatının merkezidir. Yani dünya para babalarının paralarının merkezidir.

    Herkezin bildiği gibi, SEMAYENİN vatanı olmaz mış. Peki, SERMAYE sahibinin vatanı olabilir mi? Olamaz. Onlara ucuz paraya çalışacak insanlar lazım. Yine o insanlara ürettiklerini yüksek karlarla satın alacak insanlar lazımdır.

    Masem ki dünyada bilim insanları var, buyursunlar da 6. aydan sonra gerçekleşmeye başlayacak olan ekonomideki DOMİNO olayını engellesinler.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: mustf9

    Şimdi bu rekabetin olmadığı filan meselesi değil. Sözünü ettiğiniz şirketler yine küçük mühendis grupların birleşmesinden oluşmuştur ve sonuçta bu adamlar birşeyler yapıyor üretiyordu ve sonra birleştiler. Demek istediğim bu. Motosiklet firması devi harleyi bir inceleyin. Rekabet yoktu diye birşey mazeret değil ki yani, güney koreyi örnek alın, o adamlar da gelişti markalarını oluşturdular. Öyle veya böyle...

    Ya biz? Bizde hiçbirşey yok, binlerce diplomalı mühendis var. Bence bu işte bir yanlış olmalı...

    Hocam Türkiyede şu anda otomobil üretebilecek kapasitede firmalar var zaten.
    Ama adam üretse bile rekabet edemez çünkü bütün dünyaya satması lazım.
    Otomobil piyasası şişmiş durumda ve yakın gelecekte çin ve hindistan firmaları otomotiv piyasasını eline geçirecek.
    Çünkü işçilik ve hammadde bu ülkelerde çok ucuz.
    Dünyanın yeni trendi nano teknolojidir eğer bunu ıskalarsak sonumuz felaket olur.




  • Türkiye beyin göçü en fazla olan 34 ülke içinde 24. sırada yer almakta olup, maalesef iyi eğitim gören yüz kişiden 59’unu elinden kaybetmektedir. Beyin göçü Dünyada’ da önemli bir sorundur. Beyin göçünün fazla verildiği ülkeler arasında Hindistan, Pakistan, Birleşik Devletler Topluluğu, Çin, Filipinler, Cezayir, Fas, Tunus, İran, Mısır, Nijerya, Türki Cumhuriyetler vs. de vardır. Önemli ölçüde beyin göçü alan ülkeler arasında ABD, Kanada, Avustralya, G. Afrika, Almanya, Fransa vs gibi ülkeler vardır.

    Kaynak: http://www.populermedikal.com/konukyazar/beyingocu.asp




  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.