Şimdi Ara

Türkiye'de para basımı neye göre yapılıyor?? (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
54
Cevap
2
Favori
32.664
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Reasonable

    Bir de şu elinde telefonla bağıra bağıra birşeyler anlatmaya çalışan amcaları da anlatırsanız sevinirim.

    Tahtakale'den bahsediyorsunuz galiba?
    Dilim döndüğünce onu da anlatmaya çalışayım :)

    Ekonomiler büyüdükçe ve küreselleşme denen olgu arttıkça artık dünyada alış-veriş işlemi kolaylaşmaya ve artmaya başladı malumunuz.
    Ekonomilerde bir sürü piyasa oluştu. Açık piyasa, kapalı piyasa, organize piyasa, tezgahüstü piyasa vs vs vs
    Mesela IMKB bir organize piyasadır. Her şey belli kurallara göre yapılır. Değeri yükselen hisseler alınır, düşenler satılır. Ama hepsinin kuralları vardır.
    Tahtakale ise bir dür döviz borsasıdır. Aynı zamanda tezgahüstü bir piyasadır. Merdiven altı falan diye de tabir edilir. Öyle çok kesin kuralları yoktur. Herkes dolar alır, euro satar, yen alır, sterlin satar vs.
    O telefonla bağıra bağıra bir şeyler anlatmaya çalışan kişiler ya oradaki anlık piyasayı çok iyi takip edip patronuna durum bildiren ve gelen komutlar doğrultusunda alım/satım yapan insanlardır, ya da bizzat alım satım yapanın kendisidir.
    Yani şöyle diyeyim. Orası öyle bi pazar yeri ki, domates biber patlıcan yerine dolar, euro, yen alınıp satılıyor. Hangisinin anlık getirisi yükselirse ona talep yükseliyor anında.
    Tezgahüstü diyoruz merdivenaltı diyoruz ama orada dönen paralar çok büyük paralar. Öyle ki orada oluşan fiyatlar normal fiyatların belirlenmesinde etkileyici oluyor. Orada kur yükselmeye başlayınca piyasadaki kur da yükselmeye başlıyor. Öyle basit bir yer değil yani orası da :)




    quote:

    Orijinalden alıntı: sero77

    kim ne derse desin ben inanmıyorum para basmanın zararlı olduğuna (ihtiyaç yoksa başka)
    şimdi bizim 10 milyar liraya ihtiyacımız var bunu dış borçla karşılarsak sorun yokda,para basınca'mı sorun oluyor hangi mantıkla bunu izah edeceğiz.amerika yıllardır karşılıksız para basıyor her yer amerikan dolarıyla dolu ama onlarda bizim gibi hiç % 100'lere çıkmadı enflasyon.

    ABD ile Türkiye'nin ekonomisini bir mi tutuyorsunuz? Kaldı ki dolar dünyada genel geçer bir para. Bu da var.



    Ben para sisteminin genel çarklarını basitçe anlatmaya çalıştım. Kapalı kapılar ardında neler dönüyor onlar için ayrıca konuşmak lazım. Ama Zeitgeist'i izlemenizi tavsiye ederim ben de.
    Ha bu tür konulara merak saldıysanız Yaşar Erdinç'in Para Harekatı isimli kitabını okuyabilirsiniz.
    Ekonomi sistemini ve kriz olgusunu yalın bir dille çok güzel olarak anlatan bir kitap.
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >




  • Altın karşılığı para basma eskidendi. Şuanda paraların hiç bir karşılığı yok. Para basma sadece günü kurtarır ama yarını daha da kötüye götürür. Eskiden devlet borçları ödemek için hesapsızca para basıyordu onun için de enflasyon çok yüksekti. Yüksek para basmanın sonucu her zaman ekonomik krizdir. Tabi bastığın parayı kar edecek işlerde kullanmayacaksan.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: cefucsa

    Bu yaşıma kadar hep, fazla para basılırsa ülkede enflasyon olur diye duydum,


    Bu videoda adamın biri, dış borçlanma yerine, para basalım gibi bir şeyler anlatıyor,

    İktisattan falan anlayan arkadaşlar bir bakın hele , Merak ettim bu adam dolu mu konuşuyor boş mu



    42 yasima geldim hayatim boyunca finans ve para ile ugrastim cok belgesel izledim ilk defa TR nin ekonomisini ve para durumunu NET aciklayabilen bir insana rastliyorum

    Ikinciside Yaman Toruner dir




  • Konuyu hortlatıcam ama çok taktığım bir konudur bu.

    Türk lirası sadece Türkiye'de geçtiğine göre ve sen birçok şeyi yurt dışından ithal (aklına ne gelirse. Elektronik eşya, doğalgaz, petrol, bakır, araba vs.) ettiğine göre ödemeyide türk lirası olarak yapamadığına göre gerisini sen düşün! Yani bir ülke zengin olmak istiyorsa ithalat değil ihracat yapmalıdır. Yani Türkiyeye nekdar çok döviz getirirse o kadar çok zengindir. Ve yarıca altın bir numaralı paradır. Aynı şey altın için de geçerlidir. Biliyorsunuz altın heryerde değeri olan bi maddedir. KAĞIDIN HİÇBİR DEĞERİ YOKTUR.

    Bugün cebinde 1 Milyon TL olsun, yarın Türkiye de savaş çıksın O paralar sadece akşamları ateş yakıp ısınmana yarar o da çabuk yanar ve biter...
  • Simdi devlet 1milyar tl basip verse bana ben bu parayi ufak ufak yesem fakirin fukaranin ihtiyaclarini karislasam kime ne zararim olurki hatta dusundum faydam bile olur is kurarim uretim yaparim issizligi bi nebze azaltirim tarim isine girerim ulkede bereket olur sonra onu yurt disina ihrac etmeye calisirim doviz girdisi saglarim bunlar kotu biseymu

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • benim bildiğim kasadaki altının değerine göre
  • Devletin altın rezervine göre para basılır
  • Altına göre para basılıyor denmiş, peki Nazi Almanyası kaçak para bastığında neden birşey olmadı veya bir devlet isterse kaçak para basabilir neden yapmıyor ? yada yapıyorda bizmi bilmiyoruz
  • quote:

    Orijinalden alıntı: visivo

    Simdi devlet 1milyar tl basip verse bana ben bu parayi ufak ufak yesem fakirin fukaranin ihtiyaclarini karislasam kime ne zararim olurki hatta dusundum faydam bile olur is kurarim uretim yaparim issizligi bi nebze azaltirim tarim isine girerim ulkede bereket olur sonra onu yurt disina ihrac etmeye calisirim doviz girdisi saglarim bunlar kotu biseymu

    Sen bir okey oyunundasın. Dışıardan fazladan 10 taş alsan ne kadar işine yarardı değil mi? Peki ne olurdu sen kazanırdın diğer 3 kişi kaybederdi. Bir nevi senin dediğin de böyle birşey. Sana fazladan para gelmesi demek diğerlerinin kaybetmesi demek.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: TruuChainz

    Altına göre para basılıyor denmiş, peki Nazi Almanyası kaçak para bastığında neden birşey olmadı veya bir devlet isterse kaçak para basabilir neden yapmıyor ? yada yapıyorda bizmi bilmiyoruz

    Bana kalırsa basıyor. Çünkü 10 yıl önceki dövize bak bir de şimdiki dövize bak. Imf yi filan bitirdik güya. Ne farketti enflasyon arttı. Dolar 2 katladı asgari ücrete 33 lira zam geldi.
  • Çok yararlı bilgiler edindim sayenizde.
  • 24 tl olmasa idi okurdum belki.. @PHI

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: 'ressam

    Topraktan çıkan altına göre.


    Ama hala aklımda küçüklüğümdeki sorular var bu ekonomiyi hangi adam belirliyor para neden çok basılmıyor fakirlere dağıtılmıyor alt tarafı kağıt değilmi birde şu elinde telefonla konuşan adamlar kimler

    Mantığı çok basit, herkeste para olursa para değer kaybeder. Para ,senin de dediğin gibi kağıt parçasından öteye geçmez.
  • Senin merkez bankan para basabilmesi için bastığı para kadar hazinesine değerli maden koymak zorundadır. Yoksa bastığın para değersiz olur

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.