Şimdi Ara

Türkiye'de Oyun Fiyatlandırması Kaosuna Kimler Çanak Tutuyor?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
0
Favori
1.410
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
19 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Malum, Türkiye’deki dijital oyun fiyatlarında, özellikle PlayStation Store tarafında, aniden devasa artışlar meydana geldi. Peki bu durumun arkasında yatan nedenler neler, bunda yerli video oyun basınının etkisi ne?

    Öncelikle biraz geriye gidelim. God of War ve Detroit: Become Human’ın çıkış yaptığı dönemde, yani bu yılın ilk yarısında PlayStation Store’daki dijital oyun fiyatları döviz kurlarındaki yükselişe rağmen olması gerekenin daha altında bir yerlerdeydi. Hatta God of War çıkışından bir ay kadar sonra yarı fiyatına satılmıştı. Zaman içinde döviz kurundaki artış devam etti, yaz boyunca yükseldi ancak fiyatlar değişmedi. Ta ki, bundan yaklaşık bir ay öncesine kadar. Eylül ayının ikinci yarısından itibaren PS Store’daki fiyatlarda ciddi artışlar oldu, her gün sırasıyla birkaç oyunun satış fiyatı 469 TL seviyesine çekildi.

    Diğer taraftan, fiyatlardaki seviyenin 469 TL’ye çekildiği bu dönemde, PlayStation Store’da gerçekleşen büyük indirimler ile yakın zamanda çıkmış olup yine PS4’e özel oyunlar başta olmak üzere pek çok yapımın 130-200 TL fiyat aralığında satışa sunulduğunu görüyoruz.

    Bu noktada işler ilginç bir hal alıyor. Öyle ki, yerli video oyun basınından Merlin'in Kazanı'nın İngilizce içeriğe sahip yurt dışı ayağı üzerinden (play4.uk) Avrupa’daki oyunculara Türkiye’deki PlayStation Store’dan alışveriş yapması yönünde teşvik edici içerikler sunduğu göze çarpıyor. PS Store’da şu anda devam eden ve yukarıda da bahsettiğim indirimleri Türk Lirası ve Pound üzerinden fiyat karşılaştırması yapmakla kalmıyor, ayrıca Avrupa’daki oyuncuların bunları nasıl Türkiye’deki PS Store’dan edinebileceğini de anlatıyor.

    Türkiye'de Oyun Fiyatlandırması Kaosuna Kimler Çanak Tutuyor?

    Şimdi, bunun ne gibi sorunlar doğurabileceğine göz atalım. Avrupa’da yaşayan birinin kendi bölgesindeki PS Store yerine, Türkiye’deki mağazadan aslında ödemesi gerekenden daha ucuza oyun olması, PS Store Türkiye’deki fiyatların şu ankinden daha da yukarı çekilmesinin önünü açıyor. Zira, Avrupa’daki oyuncu buradan oyun alarak, o oyunun yayıncı firmasına olması gerekenden daha az bir para gitmesine neden oluyor. Yani, Avrupa’daki oyuncuya “Türkiye’den daha ucuza oyun alabilirsin” diyerek kendi ayağımıza sıkmış oluyoruz.

    Bu tip içeriklere imza atan yerli basına anlam vermek doğrusu çok güç.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi forumkullanıcısı1 -- 13 Ekim 2018; 17:13:15 >







  • ben anlam veriyorumda, ne anlam verdiğimi yazarsam hesabı banlarlar.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Leingrad -- 13 Ekim 2018; 17:39:52 >
  • Bu haberi yapan mh ile alakalı o kesin Murat Oktay mı ? yada oradan başka birimi bilemem ama bu konu ciddi bir olaydır. Kendi psn kısmını zor duruma sokacak konu niye açarsın, zaten bu saçmalıklar yüzünden Fifa 2019 ve psn tr ucuz olayı reddit patlak verdiği bir dönemde amaç nedir abi bu ne biçim bir şerefsizliktir. Sonra niye fiyatlar artıyor vs. diye biz kafa patlatıyoruz sonuçta içimizde buna ön ayak olacak siteler mevcut sırf sony tr reklam gelirinden pay alıyoruz diye bu kadar yalamak kendi ayağına sıkmak değilde nedir.

    Haber linkini de verelim en azından nedir ne değildir görün. Hatta bazı eski yazılarını tıkladığınız gibi google çeviri ile ing kendi sitelerine yolladığı yerlerde var açık net mh ile alakalı bu yazılar; bakalım nasıl kıvıracaklar..

    http://n4g.com/news/2209118/you-can-buy-aaa-ps4-games-much-cheaper-in-turkish-psn




  • Birde pozitif tarafından bakalım. Bunu yapan arkadaş TR PSN satış oranlarının artması niyetini taşıyarak yapmış olabilir. Burada asıl olay TR'den yabancıların alım yaptığının farkına varıp fiyatları artırarak açgözlülük, fırsatçılık yapanlar. Biz de Endonezya'dan, HK'dan konular açıp alımlar yapıyoruz. Onlarda niye artmıyor fiyatlar? Bi mesajdan "bunun sorumlusu oyun basını" demek çok saçma ve asıl açgözlü fırsatçılara kamufle için fırsat veriliyor bu şekilde. Ben istediğim yere istediğimi yazarım, ben yazdım diye koskoca global firma fiyat artırımını bahane edemez. Böyle saçmalık olmaz.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bu haberde hiçbir iyi niyet yok. Sony kimin hangi ülkeden olduğunu ,hangi oyunu hangi storedan aldığını kabak gibi görüyor. Yabancıların oyunları TR den alması fiyat artışından başka bir işe yaramaz. Bölge kilidi ve bölgesel fiyatlandırma şart, kimse 60 dolarlık oyun 60tl olsun demiyor. En azından endonezya ayarında olabilir fiyatlar ama merlinin kazanı gibi ucuz basınlar inceleme kopyaları geldiği için halinden memnun.
  • Aynen bizde endonezyadan alıyorduk noldu suyu cıkınca kilit koyup engellediler ama endo fiyatları aynı.o zmn sende tr psn fiyatlarını aynı yapacaktın bölge kilidi koyacaktın baska ülkeden almasınlar diye.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Murat Oktay her zaman Aral ve Psn tr yakın bir kişilikti nereden bir gelir, nereden bir beleş oyun veya kendilerini yurt dışına yolluyor ise ona her türlü desteği çıkar ona laf sokanları umursamazlar.

    Para kazansınlar reklam alsınlar ona lafım yok aynı sansürü dh'de yapıyor ama bu mh'nin yaptığı çok ağır bence neymiş psn tr'den daha ucuza oyun alınıyormuş amaçları nedir hemde zaten reddit ve psn tr ucuz oyun furyası patlamış bir ortamda.

    Yazı öyle eski değil 5 gün öncesine ait zaten zam gelmiş çoğu oyuna; utanmadan bunlar bakın indirim var gelip psn tr'den alın diyor. Amaçları psn tr yaranmak ama bunu yabancılar gözüyle yapıyorlar tr oyuncularını düşünen yok bunu yapanlara ben sadece kanı bozuk derim, birde türk oyuncuları için bir site üstünden para kazanıyorlar ama ne işse yabancılara yaranmak için haber yapmaktan da geri durulmuyor. Bu yaptıkları yüzünden yabancı akımına uğrayan psn tr belkide arada kaynamış ve zam yemeyen oyunlarında fiyatlarının artmasına neden oluyor. Bu gerzeklik indirim gören oyunlarında aşırı fiyat eksilmesinin önüne geçmesine neden olabilir. Sonuçta evet artık AAA oyunlar 470 gördü ama 3-4 aya ciddi indirimler alıyorlar bir o kalmıştı onunda içine edecek bu ultra süper mh hazretleri..




  • Steam'da da bu durumlar yaşandı, fakat Steam ne yaptı? Asla fiyat politikasını değiştirmedi, kısıtlamalar, engellemeler yasaklar dahi getirdi fakat fiyatları her zaman adil tutmaya çalıştı. Yani PSN'yi sırf Türklere ucuz veriyor diye fiyatları arttırdı diyip haklayamazsınız. PS ülkemizde Xbox'a göre o kadar yaygın ki bu Apple gibi tekelleşmesinin önünü açtı ve fiyatlar bu seviyeye geldi.
  • Endonezya için nasıl yaptılarsa Türk kredi kartı hariç kabul etmesin zaten pre-paid kartlarda satılmıyor sorunun çözümü bu kadar basit bunun önlemini almayan PS TR dir




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.