Şimdi Ara

Türkiye'de Cemaat ve Parti Algısı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
289
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Merhabalar bu konuda sadece kendi görüşlerimi bildireceğim. Görüşler ve fikirler kişiden kişiye değişebilir. Belki ben yanlış düşünüyorum sizlerin verdiği cevapla doğruyu bulacağım, belki sizler yanlış düşünüyorsunuz benim yazdıklarım sayesinde doğruyu bulacaksınız. Ben naçizane bir insanım, elbet hatalarım olabilir şimdiden affola. Herkesin birbirlerinin fikirlerine saygı duyduğu bir Türkiye dilekleriyle.

Bu konuyu alt iki başlığa ayıracağım;

1. Türkiye'de Parti Algısı

Partiler neden var bu konuyu anlatmayacağım. Ancak günümüzde parti anlayışı; bir partiye körü körüne bağlı olmak, diye anlaşılıyor. Mesela a, b veya c partisine mensub birisi, a partisi bir hata yapsa dahi o hatayı başka partilere karşı haklıymış gibi savunuyor, çok iyimser yaklaşıyor. A partisi adam öldürdü diyelim, diyor ki: " O adamı öldürmeseydi, devlete şöyle bela gelecekti." örneklemeyi tam anlatmak istediğim şekilde yapamadım ancak sizlerin anlayacağınızı düşünüyorum. Elbet ki körü körüne bağlı olmayan durumun ciddiyetine vâkıf insanlar var ancak körü körüne bağlı olan kesim çoğunlukta ve birbirleriyle pis siyaset yapıp boş yere gönül kırıyorlar. Açıkcası ben şuan bir parti destekçisi değilim bu gün a, b veya c partilerinden birine oy atmam yarın diğerine atmayacağım anlamına gelmez, gelmemeside gerekiyor. Bu koşullarda bir parti kapanıp yerine müadili gelse anca oy değiştirecek insanlar çoğunlukta lafım onlaradır.

2. Türkiye'de Cemaat Algısı

Bu gün bir nakşibendi tarikatın zikir halkasına(Hatme-i Hâcegan) dahil oldum. Başımdan geçen olayı sizlerle paylaşmak istedim. İlk önce zikir'in nasıl yapıldığını sizlere anlatayım(tam sırasına vakıf değilim ve cemaatine göre okudukları sûreler değişebiliyor sanıyorum);
    - Fatiha-i Şerif
    - İhlas Suresi
    - Tövbe edilir (Estağfirullah denir)
    - Salavat
    - İnşirah Suresi
    - Bazen bir kişi sesli bir şekilde Asr Suresi okuyor
    - Zikir halkasına katılanların yakınlarına, kendilerine, ölmüşlerine ve Peygamberimiz (s.a.s.) den bu güne kadar gelen silsileye dua ettiler.
    Silsilenin sonunda ki kişiye gelince bir arkadaşım o kişinin adını duyunca garip bir duygular içerisine girdi. Bunun sebebi ise arkadaşımın başka bir cemaat mensubu olması ve zikir halkasının sonunda başka bir cemaatin şeyhinin, hocasının ismini duyunca korkması.

Benim burada deyinmek istediğim şey ise zikir halkasında kötü bir şey yapılmıyor. Kur'an daki sureler okunup salavat çekilir, tövbe edilir ve dua edilir. Buradaki duyduğu korku ise başka cemaatin, tarikatin zikir halkasına dahil olması. İkiside hak tarikat, ikiside İslam'a hizmet ediyor. Düşman değiller ne bu korku. Hepimiz din kardeşiyiz. Ha birileri gelip sizden zorla para istese, şuraya kurban bağışlayacaksın deyip inek resimleri dağıtsa veya şu gazeteye abone olacaksın dese yani seni kötüye kullansa, başka amelleri için kullansa veya seni yapmak istemediğin bir şey için zorlasa anlarım. Burada ne bir zorlama ne de senin bir iyi niyetinden yararlanma söz konusu. Bu algının oluşmasıda yakın zamanda belli başlı kendine cemmat diyen terör örgütünün insanların güvenlerini sarsması ve iyi niyetlerini su istimal etmesi. İnsanların cemaatlere karşı güvensizliğini doğuruyor. Bu a veya b şahsı için geçerli değil genel olarak insanların gözünde böyle bir algı var. Bu algıdan kurtulmamız lazım. Tabiki herkes cemaatlere gitsin demiyorum, isteyen gider, isteyen gitmez. İsteyen istediği gibi yaşar hayatını. Ancak hak cemaatler arasında böyle korku, tereddüt söz konusu olmaması lazım.

Düzeyli eleştirilerinizi bekliyorum. Saçmalamış olabilirim. Lütfen bu konu altında birbirlerimizin kalbini kırmayalım siyaset yapmayalım. İyi forumlar.

• En zararsız cemaat cami cemaatidir kardeşim git camine bırak bu nakşidir, süleymancıdır vs.
    Ulan bir batıya bakıyorum adamlarda Templarlar, Hospitalerlar, Tötonlar, bir de bizdeki tarikatlere bakıyorum, ne verirsen elinle o gelir seninleci hacı dayılar. Tarikatimizde bile bir eziklik bir yıkıklık var arkadaş
  • Hocam insan kendini nerede rahat hissediyorsa orada olmalıdır. Cami cemaati elbet ki zararsızdır ancak hak bir cemaatin faaliyetlerine katılmak ve bazı faliyetlerde hayırlara vesile olma fırsatı güzel bir şey. Diyanetinde elbetki böyle faaliyetleri var ancak diyanetin başında Şeyh yok. Cemaatin başında şeyh var. Sebep olan yapan gibidir. Birisinin bir hayr işlemesine sebep olmak çok güzel bir şey. Tabiki iyi niyetin kötüye kullanılmaması lazım. Kur'an ı cami hocalarımızla öğrendim Allah hak yolda haramdan sakınıp helale koşanlara yardım etsin, bizleride o yollardan faydalanmayı nasib etsin İnşAllah.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Partiler konusunda hemfikiriz. Ama şöyle de bir gerçek var. Partiler temsil ettikleri ideolojiler dışında şeyler yapıyorlar. Bir ideolojiyi benimseyip, kendine yakın bulabilirsin. Ve bu sebepten dolayı bir partiyi destekleyebilirsin ama körü körüne savunmak yanlış. Ülkemizde insanlar takım tutar gibi parti tutuyor.

Bunun dışında dinini yoğun yaşayan bir insan olabilirsin ama tarikatleri ben gereksiz buluyorum. Çünkü tarikatlerin hepsi işin dini boyutunu kullanarak farklı şeyler elde etme peşinde. Kişi kendi kendine yaşamalı bence dinini.
  • Heyea kullanıcısına yanıt
    Hocam elbetteki tarikatlerin, cemaatlerin veya belli bir guruplaşmış kimselerin arasında rantçılar, fırsatçılar ve dalkavuklar mevcut. Ancak bunuda tümüne mâl etmememiz lazım diye düşünüyorum. Ben kendimden sorumluyum başkalarının veya kendi çıkarım için doğru yoldan sapmayıp, harama bulaşmamaya çalışıyorum. Bu konularda da diyanetin kitapları olduğu gibi -ki diyanetin kitaplarıda özene bözene yazılıyor, düzenleniyor- başka cemaatlerin, tarikatlerin liderlerinin yani Peygamber'imizin(s.a.s.) bu güne kadar devam eden şeyh silsilesinin günümüze göre yazmış olduğu kitaplar var. Söylemiş olduğu sohbetler var. Geçmişte olmayıp günümüzde olan durumlarda yapmamız gereken mevzular var. Bu konularda Diyanet olsun, cemaatler olsun bir birini tamamlıyorlar olması.
  • Onu bunu bilmemde cemaatlerdekilerin %90 i s kasa mercedes biniyor bunu çözemedim ben bazılarının karısı range rover velara falan biniyor bu dahada garip din tüccarlığı amma kazandırıyor.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Maalesef çoğu cemaatin içinde öyle kimseler var hocam. Bende çözemedim ne iş.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • tarikatlar peygamberden sonra çıkmış

çoğuda Allah diyerek insanları sömururler

bunlara hiç gerek yok tamamen dini duygularla oynayıp sarayda oturma amaçlı kurumlar bunlar

müritler acı çekerken bunların bazılarıda köşeyi dönerler bolbol
  • miscrowt kullanıcısına yanıt
    Din istismarcılığı. Daha dinimizin ne söylediğini anlamadan Ahmet Mehmet in peşinden koşuyoruz. Ayrıca dini öyle sistemlestirmisler ki sorgulayamiyorsun bile, sadece şekilci anlayış var.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.