Şimdi Ara

TÜRKÇE SES OLAYI(NOKTAYI KOYALIM) (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
45
Cevap
0
Favori
2.543
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Cevap veremeyince laf soktuğunu zanneden bir liseli kardeş daha. Blok. İyi günler.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Orijinalden alıntı: Cihat_,

Bende sonucudur yaptım ama cevap %100 benzeyen

Yanlisss

• Gencler ben sonucudur yaptim herkes orda dusen i ses olayi olmuyor diyo ve benzemek fiilinin koku benizdir. Beniz yüz demek yani bir anlam iliskisi var bunu sinavdan bayagi once dershane hocamiz sormustu ama kaynastirma harfi ses olayi olur mu ya ama ben hala cevabin sonucudur oldugunu dusunuyorum.

Orijinalden alıntı: koçlaw

Benzeyen olabilmesi için ANLAM İLİŞKİSİ OLMALIDIR. NESİNİ ANLAMIYORSUNUZ ???? BENİZLE BENZEMEK NE ALAKA ?

SONUCU İDİR.

SONUCUDUR.

EK EYLEM ALAN BİR İSİM ZATEN SES OLAYINA UĞRAR.

Sonuç-sonucu yumuşamış.

Cevap sonucudur. Konu kilit.

Hocam bende sonucudur yaptim
    Bu arada nasil gidiyor nasil gecti sinav ? Okulu biraktigina pisman degilsindir umarim

Sonucudur kelimesinde tek ses olayı var o da yumuşama.
    Sonuç kelimesine "-u" iyelik eki gelmiş ve "c" harfi yumuşamış. Sonra ekeylem yapan "-dur" ekini almış. Burada bir ses olayı yok. Yani bu ek "-dir"den "-dur"a dönmüş bu yüzden ses olayı var diyemezsiniz.

Benzeyen kelimesinde ise evet belki kolay kolay akla gelmeyecek bir durum ama TDK'den de kanıtlayabileceğimiz gibi kelimenin kökü "beniz"dir ve türeme sırasında ünlü düşmesi olmuştur. Daha sonra benzemek eylemi sıfat fiil eki olan "-en" ekini almış ve ünlü ile biten bir köke ünlü ile başlayan bir ek geldiği için araya "y" kaynaştırma harfi girmiş.

Ben de bu soruda en başta biraz afalladım, bunların hiçbirinde iki ses olayı yok ne biçim bir soru bu diye düşündüm ama sonradan bu beniz>benzeyen olabileceği aklıma geldi ve tam emin olmayarak işaretledim. Şu anda bu cevabın doğru olduguna eminim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ey özgürlük -- 17 Mart 2015; 16:55:06 >

• Böyle saçma bir şey olabilir mi ya ''beniz'' nasıl benzemenin kökü olur ? Türkçede -dur diye bir ek var mı ?

Orijinalden alıntı: 1/2mv2

quote:

Orijinalden alıntı: koçlaw

Benzeyen olabilmesi için ANLAM İLİŞKİSİ OLMALIDIR. NESİNİ ANLAMIYORSUNUZ ???? BENİZLE BENZEMEK NE ALAKA ?

SONUCU İDİR.

SONUCUDUR.

EK EYLEM ALAN BİR İSİM ZATEN SES OLAYINA UĞRAR.

Sonuç-sonucu yumuşamış.

Cevap sonucudur. Konu kilit.

Hocam bende sonucudur yaptim
    Bu arada nasil gidiyor nasil gecti sinav ? Okulu biraktigina pisman degilsindir umarim

Tam gaz devam her şey Koç Hukuk için senin nasıl gidiyor ?

• .

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

Orijinalden alıntı: ey özgürlük

Gereksiz saçmalıkta soruların çok olduğu sınavda belki de en iyi ve ayırt edici sorulardan biriydi.

Sonucudur kelimesinde tek ses olayı var o da yumuşama.
    Sonuç kelimesine "-u" iyelik eki gelmiş ve "c" harfi yumuşamış. Sonra ekeylem yapan "-dur" ekini almış. Burada bir ses olayı yok. Yani bu ek "-dir"den "-dur"a dönmüş bu yüzden ses olayı var diyemezsiniz.

Benzeyen kelimesinde ise evet belki kolay kolay akla gelmeyecek bir durum ama TDK'den de kanıtlayabileceğimiz gibi kelimenin kökü "beniz"dir ve türeme sırasında ünlü düşmesi olmuştur. Daha sonra benzemek eylemi sıfat fiil eki olan "-en" ekini almış ve ünlü ile biten bir köke ünlü ile başlayan bir ek geldiği için araya "y" kaynaştırma harfi girmiş.

Ben de bu soruda en başta biraz afalladım, bunların hiçbirinde iki ses olayı yok ne biçim bir soru bu diye düşündüm ama sonradan bu beniz>benzeyen olabileceği aklıma geldi ve tam emin olmayarak işaretledim. Şu anda bu cevabın doğru olduguna eminim.

Kardes yanlis biliyorsun ek eylemin genis zaman eki idir. Ayri yazarsan idir diye yazarsin birlesik yazarsan i duser dir kalir ses olayi degil mi allasen bildigin unlu dusmesi.

• Mlk60 M kullanıcısına yanıt
    Ekeylemle ilgili bir yazıdan alıntı.

Geniş zaman : Bu zaman çekiminde ek fiil diğer çekimlerinde olduğu kadar belirgin değildir. Diğerleri, eklendiği sözcükten "idi", "imiş", "ise" diye ayrılabildiği hâlde, geniş zamanda ayrılmaz.

Çalışkan - ım

Çalışkan - sın

Çalışkan - dır

Çalışkan - ız

Çalışkan - sınız

Çalışkan - dırlar

Benzemek kökü beniz isteyen inanır istemeyen inanmaz

Sonuç-u-dur sadece yumuşama var başka olay yok ekeylemde ünlü düşmesi olur ama geniş zaman haricinde olur geniş zamanda olmaz.

Maalesef yanlış yaptık kabullenin.

• ulan ne güzel sonucu yapacaktım boş bıraktım :/

edit: türkçe hocaları benzeyen demiş :D

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MrCaner -- 17 Mart 2015; 21:17:59 >

ASUS Zenfone 5 (ZE620KL) 2018 Kullanıcı Kulübü
    64 GB || Geceyarısı Mavi
  • Ya bu soruda diğer seçenekler neydi? 3 tanesini biliyorum 1.kelime en uzun kelimeydi onu yapmadım ikisi benzeyen ve sonucudur peki geri kalan 2 kelime neydi hatırlayan var mı?

Orijinalden alıntı: War Child

Cevap sonucudur kaynaştırma ünsüzü ses olayı değil sesin özelliğidir

kaynastirma unsuzu ses olayidir. benzeyen kelimesi icin sunu soylemeliyim; cevap benzeyen olabilir bunu bilmiyoruz, ki muhtemel bir cevaptir. fakat ben benzemek kelimesinden unlu dusmesi ornegini daha once yasamadim, yasadiysamda hafizada kalacak kadar etki birakmamis, ya da soru tiplerinde cok az gormusumdur.
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.