Şimdi Ara

••••TÜRK ve OSMANLI TARİHİ KULÜBÜ •••• (33. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
1.816
Cevap
16
Favori
435.743
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 3132333435
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orjinalden alıntı: Oriental

Jolly_RogeR kardeşim,ellerine sağlık,paylaşımlarını büyük bir ilgi ve keyifle okudum...
    İnşallah bizi bu güzel ve içeriği zengin hayli ilginç konulardan mahrum etmezsin...
    Açıkçası çalışmalarının devamını bekliyorum...SEVGİLERİMLE..

Eyvallah sağolasın senin yazıların kadar iyi olmasada ufak tefek bişeyler yapıyorum işte
  • HITLERLI ALMAN, MUSOLLINILI ITALYAN, LENIN VE STALINLI RUS ÖVÜNEBILIYORSA...BENDE BÜYÜK OSMANLIYA HAYRAN OLURUM
  • Avrupa Zırhları
    Avrupada Doğunun tam aksine kalın plaka zırhlar ,kalkanlar kullanılırdı.Fakat bu zırhlar askeri korumaktan çok ona zarar verirdi .Çünkü plaka zırh kaplı bir asker nereden baksanız 60-70 kiloyu omzunda taşıyor demektir .bu da uzun ve yorucu seferlerde uzun süren savaşlarda ölüm demekti.Sıcak havalarda yapılan seferler ise tam bir işkence niteliği kazanıyordu.Genellikle bu plaka zırhların içine deri elbiseler giyilirdi.Fakat Osmanlı yayının plaka zırhları delebildiği deneylerle ıspatlanmıştır bir de yakın mesafeden kullanılan tatar yayları bu zırhı delebilmektedir.Kılıçla da çok rahat bi biçimde delinebilirdi bu zırhlar yani sanıldığının aksine şaşalı avrupa zırhları aslında pek de işlevsel değilmiş

••••TÜRK  ve OSMANLI TARİHİ KULÜBÜ ••••

Arkadaşlar resimlerin çoğunu kultofathena diye bir site var ordan aldım çok güzel bir site pek çok kılıç kama yukarıda eklediğim zırhlar ,yaylar,baltalar satılıyor bu sitede ucuzu da var pahalısı da meraklılarına duyurulur

• hala eklenmemişim üye listesine
  • yazılıarınızı zevkle okudum çok teşşeküürler
    abim seninde yeni ismin hayırlı olsun.nickinin anlamı senin nasıl biri olduğunu çok iyi açıklıyor bence nickindeki manalar bile çok kuvetli.
    uzun süredir topicten kopmuştum inşallah paylaşımlara tekrar başlayacağım
  • Jolly_RogeR süpersin arşiv büyüdükce büyüyor
  • quote:

Orjinalden alıntı: PowerOn

hala eklenmemişim üye listesine
    />

eklenirsin dostum merak etme fetih arkadaş ekleyecektir
  • quote:

Orjinalden alıntı: Jan!ssaRy

yazılıarınızı zevkle okudum çok teşşeküürler
    abim seninde yeni ismin hayırlı olsun.nickinin anlamı senin nasıl biri olduğunu çok iyi açıklıyor bence nickindeki manalar bile çok kuvetli.
    uzun süredir topicten kopmuştum inşallah paylaşımlara tekrar başlayacağım

Sağol abiciğim,guzide sözlerin için...
  • ATATÜRK,SULTAN VAHDETTİN'İN KIZIYLA EVLENMEK İSTEMİŞTİ..!!!

Tarihi,okullarda anlatılan sevimsiz tarih yerine herkesin gönlüne kazandırma ve kazandırıken de farklı ve üzerinde pek durulmamış,pek bilinmedik olaylara yer vererek sevimli tarih oluşturma namına yaptığımız bazı yazı çalışmalarına bu seferde farklı bir konuyla devam ediyoruz:
    O da Mustafa Kemal Atatürk'ün Sultan Vahideddin'nin kızı Sabiha Sultanla evlenme isteğine:
    Sultan Vahideddin’in çocuğu ve Neclá Sultan’ın da annesi olan Sabiha Sultan ile bir zamanlar Mustafa Kemal Paşa evlenmek istemişti. Sabiha Sultan, bu evlilik talebinden 40 küsur sene sonra, Türkiye Cumhuriyeti’nde bir ara başbakanlık yapan ve dünürü olan Suat Hayri Ürgüplü’ye yazdırdığı hátıralarında Mustafa Kemal Paşa’nın kendisi ile evlenme arzusunu doğrulayacak ve "Çekindim ve istemedim. Zira, önümde hiç de iyi örnek olmayan Enver Paşa ile Naciye Sultan’ın hayatı vardı" diyecekti.
    Sabiha Sultan, Mustafa Kemal Paşa’nın evlilik talebinden sonraki senelerde yakın dostlarına bahsederken hadiseyi doğrulayacak, hattá "Kendilerini bir defa görmüş ve hoşlanmıştım. Gayet yakışıklı idiler. Ateş gibi gözleri vardı, alev alev yanıyorlardı. Ama evlenemezdim, zira Faruk’u seviyordum" diyecekti.
    Bu evlilik meselesinden, geriye tek bir belge kaldı: Sabiha Sultan’ın o günlerden 40 küsur sene sonra, Türkiye Cumhuriyeti’nde başbakanlık yapan ve ortanca kızı Hanzade Sultan’ın dünürü olan Suat Hayri Ürgüplü’ye yazdırdığı kısa hátıratının birkaç satırı...
    Suat Hayri Ürgüplü, mülákat şeklinde kaleme aldığı bu hátıratta, Sabiha Sultan’a "Duyduğumuza göre, Mustafa Kemal Paşa sizi istemiş, pederiniz razı olmamış. Doğru mudur?" diye soruyor ve Sultan şu cevabı veriyor:
    - "Evet, istemiş. Benimle konuşmuş değildir ama ben çekindim ve istemedim. Zira, önümde hiç de iyi örnek olmayan Enver Paşa ile Naciye Sultan’ın hayatı vardı. Sonra, tanınmış ...bir kumandanla aile hayatı kurabileceğime inancım yoktu."
    Hadiseler başka türlü cereyan etseydi ve Sabiha Sultan genç Paşa’nın teklifine "Evet" demiş olsaydı, tarih bugün nasıl olurdu dersiniz?

Ata ve Sabiha Sultan.

• Hezarfen Ahmed Çelebi'nin Galata Kulesi'nden Uçması

Preveze Deniz Savaşı (1538)

Bir Batılı ressamın fırçası ile Alman elçisi Freiherr von Schwarzenhorn'un henüz 9-10 yaşlarında olan Sultan IV. Mehmed'in huzuruna çıkarılışı (1651)

II. Viyana Muhasarasının Sonucunu Belirleyen Muharebe (12 Eylül 1683)

İnebahtı Deniz Savaşının iki Batılı Sanatkarın Fırçaları ile Tasviri.

Sultan Abdülmecit Eyüp'e Girerken

Sultan I. Murad Han'ın Kosova'da Şehid Edilmesi

Fatih Sultan Mehmed Han'ın İstanbul Muhasarası için Edirne'den Ordusu ile Yola Çıkışı

Fatih Sultan Mehmed Han'ın Hiddetlenerek Atını Denize Sürmesi

Fatih Sultan Mehmed Han, İstanbul'un Fethinden Sonra Ayasofya Önünde

Fatih Sultan Mehmed Han Ordusuyla İstanbul Surlarından İçeri Girerken

Fatih Sultan Mehmed Han Fetihten Sonra İstanbul'a Girerken

Yavuz Sultan Selim Han

Kanuni Sultan Süleyman Viyana Kuşatmasında

Osmanlı Ordusu I. Viyana Muhasarasında (1529)

Osmanlı Ordusu Viyana Önlerinde (1529)

Kanuni Sultan Süleyman Viyana Önlerinde

Turgut Reis'in Malta Adasında Şehit Düşmesi

Preveze Deniz Zaferi (1538)

Osmanlı Ordusunun Malta Adasına Çıkarma Yapması (1565)

• Hezarfen Ahmed Çelebi'de Cezayir'e sürgün edilmiştir.
  • paylaşımlar için teşekkürler yeni yeni şeyler öğreniyoruz
  • Magnum hocam tekrar selamlar. Benide eklerseniz çok sevinirim. Tekrar bu güzel paylaşımları burada görmek çok gurur verici.

EĞİTİM VE ÖĞRETİM

Osmanlı Devletin de değişik amaçlara yönelik birçok eğitim kurumu bulunmaktaydı. bu kurumlar farklı eğitim metotları uygulamaktaydılar.

Farklı derslerin okutulduğu dört ayrı okul bulunmaktaydı.

Bunlar:

· Enderun: Yönetici ve asker kadronun yetiştirildiği “Topkapı Sarayı”nda bulunan saray eğitim kurumudur.

· Dergah Eğitimi: Tasavvuf erbabının yetiştiği eğitim kurumudur.

· Kalem Eğitimi: Devlet kurumlarında çalışacak bürokrat sınıfın yetiştirildiği eğitim kurumudur. Bu kurumdan mezun olanlara “küttab” ismi verilmekteydi.

· Medrese Eğitimi: Ulema sınıfının yetiştiği eğitim kurumudur.( Müderris, şeyhü’l-islam, kadı) Medreseler öğretim alanlarına göre beş gruba ayrılmaktaydı.

Bunlar:

· Darü’l-tıb Medresesi: Tıp ve anatomi ağırlıklı derslerin verildiği kurumdur.

· Darü’l-hendese: Mühendislik ve matematik ağırlıklı derslerin verildiği kurumdur.

· Mütehasssısın Medresesi: İlahiyat ağırlıklı derslerin verildiği kurumdur.

· Darü’l-hadis: Hadis eğitiminin verildiği bu kurum Kanuni döneminde açılmıştır.

· Darü’l-kurra Medresesi: Kur’an-kerim Okuma ve yazma derslerinin verildiği kurumdur.

Not: İlk medrese Orhan Bey döneminde İznik’te açılmıştır. İlk yüksek düzeyde eğitim veren medrese II. Mehmed (Fatih) döneminde açılan “Sahn-ı Seman” medresesidir. I. Süleyman (Kanuni) döneminde “Sahn-ı Süleymaniye” medresesi açılmıştır.

· Lonca eğitimi: Esnaflara yetiştirilmeleri esnasında mesleki ve dini eğitimin verildiği kurumdur.

· Yabancı Okullar: Osmanlı topraklarında ilk yabancı okul, Cizvit rahipleri tarafından Fransa adına açılan “Saint Benoit”dır (Sen Benuva). Daha sonraki dönemlerde kapitülasyonlardan faydalanan Avrupalı devletler İstanbul da bir çok okul açmıştır.

Not: İlk öğretim ilk defa II.Mahmut döneminde zorunlu hale getirilmiştir. Kız öğrencilerin okutulmaya başlanması ise Tanzimat döneminde devletin görevleri arasında yer almıştır.

BİLİM

Osmanlı Devletin de bilimsel çalışmalar “nakli bilimler” ve “akli bilimler” olarak iki kısma ayrılmıştır.

· Nakli Bilimler: İslami bilimlerdir. Fıkıh, kelam ve tefsir’dir.

· Akli Bilimler: Akıl, araştırma, deney ve gözleme dayanan bilimlerdir.

Osmanlı Devletinde XVII. yy’dan itibaren pozitif bilimler medreselerde okutulmamaya başlanmıştır. Bunun sonucunda Osmanlı Devleti bilim ve teknik alanda Avrupa’nın gerisinde kalmıştır. XVII. yy Osmanlı devletinde bilim ve teknoloji hayatında durgunluk dönemi olmuştur. Bu durumun nedenleri Koçi Bey tarafından hazırlanan risalelerle ortaya konmuştur.

Önemli bilim adamları şunlardır;

§ El-fenari: Mantık

§ Seydi Ali Reis: Deniz coğrafyası üzerinde çalışmalarda bulunmuş ve Miratü’l-memalik adlı esri ortaya koymuştur.

§ Matrakçı Nasuh: Coğrafya

§ Katip Çelebi: Coğrafya üzerine önemli eserleri bulunmaktadır. Bunlar; Keşfü’z-zünun ve Cihannüma’dır. Ayrıca pozitif bilimleri ve felsefi düşünceyi savunan Mizanü’l-hak gibi eserleri bulunmaktadır.

§ Piri Reis: Haritacılık ve coğrafya alanında çalışmalarda bulunmuştur. En önemli eseri Kitab-ı Bahriye’dir.

§ Ali Kuşçu: Osmanlı devletinde matematik öğretiminin kurucusu olarak bilinmektedir.

§ Evliya çelebi: Seyahatname en önemli eseridir. Bu eser yazıldığı dönemin türk kültürünü ve tarihini aydınlatan önemli bir yapıttır. XVII. yy’a ait bir eserdir.

§ Takiyüddin Mehmet: Astronomi alanında çalışmalarda bulunmuş İstanbul da ilk rasathaneyi kurmuştur.

§ Celaleddin Hızır ve Ahmedi: Tıp

• quote:

Orjinalden alıntı: POWER64

Magnum hocam tekrar selamlar. Benide eklerseniz çok sevinirim. Tekrar bu güzel paylaşımları burada görmek çok gurur verici.

Alekumesselam kardeş.Hoşgeldiniz..Sizi tekrardan görmek mutluluk verici...SEVGİLERİMLE..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Oriental -- 17 Haziran 2008; 18:35:36 >
  • Selamunaleyküm
  • quote:

Orjinalden alıntı: KIZILÖTESİİ

Selamunaleyküm

Ve aleykumesselam kardeşim.Sende hoşgeldin..
  • BENİDE ALIN
  • Hoşgeldiniz arkadaşalr.Yeni üyelerimizi ekledim.Yine güzel bilgiler var..
  • hoşgeldiniz
  • quote:

Orjinalden alıntı: KIZILÖTESİİ

Selamunaleyküm

Ve Aleykumesselam herkez hoşgeldi sayfa başı yaptın bu arada
  • 
Sayfa: önceki 3132333435
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.