Şimdi Ara

Türk şirketlerinin yabancılara satılması hakkında

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
0
Favori
275
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Bugün yine haberlerde bir Türk firmasının daha yabancılara satıldığını gördüm.Satılan firma 72 ülkeye ihraç yapan Türkiyenin en büyük elektrik malzemeleri üreten firması,elektrikçiden alışveriş yaparken "bunun vikosu yok mu?" dedirten Viko firmasıydı.Panasonic şirketin çoğunluk hissesini satın almış,yakında tamamını da alırlar.Geçen hafta da babamın bayiliğini yapmış olduğu,ülkemizin en köklü ve kaliteli akü üreticisi "Mutlu akü"nün satılığa çıkarıldığını gördüm.

Beni rahatsız eden konu ise ülkemizin insanlarında bu konularda bir tedirginlik ve "sermayemiz yerli olsun,Türkiye gelişsin" anlayışının olmaması.Şirketlerine değerinin biraz üstünde para verilsin,sanki satmak zorundaymışlar gibi hemen yabancılara satıyorlar.Türklere satılsa "bizim paramız bizim ülkemizde kalır,satılsın" diyeceğim.Sonra vay efendim "Türkiyede yerli sermaye ile üretilen adam gibi ürün yok,bizimkiler bu işlerden anlamıyorlar" diyorlar.

Tamam,mesela gelişmiş avrupa ülkeleri,abd,rusya,çin gibi başka ülkelerde de bu tarz şirket satılması oluyor ama beni bu düşüncelere iten şey,Türkiyenin henüz gelişmiş bi ülke sayılmaması.Daha kendi araba motorumuzu bile üretmeye cesaret edemiyorken,başarıya ulaşmış demirbaş şirketlerimizi yabancıların kollarına teslim ediyoruz.

Bu kadar kişisel düşüncemi açıkladıktan sonra geleyim size sormak istediğim soruya ; Siz "nasıl olsa kar ediceğim" deyip,1 milyar liralık şirketinizi 1 milyar 500 milyon liraya satar mısınız ?

Ekleme :

Bu vahim durum Viko ve Mutlu akü ile bitmiyor.

İşte son 10 ayda gerçekleşen büyük şirket satışları;

1- Tatilsepeti.com'u Bancroft Yatırım satın aldı.
    2- Aras Kargo'yu Austrian Post satın aldı.
    3- Sırma Su'yu Danone satın aldı.
    4- Baymak'ı BDR Thermea satın aldı.
    5- Yapı Kredi Sigorta'yı Allianz satın aldı.
    6- Flormar'ı Yves Rocher Grubu satın aldı.
    7- Mustafa Nevzat İlaç'ı Amgen satın aldı.
    8- Koton'u Nemo Apparel BV satın aldı.
    9- Onur Air'i İşadamı Mahdi Shams satın aldı.
    10- Mutlu Akü'yü Metair Investments satın aldı.
    11- ABank'ı Commercial Bank satın aldı.
    12- Hakan Plastik'i George Fisher satın aldı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi scapin -- 2 Kasım 2013; 15:54:40 >

• işte bunlar hep tayyip

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • %50

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Konu forum seviyesinin üstünde kalıyor sanırım.Zira kayda değer düşüncesi olan yok gibi
  • Bunların hepsi özel şirket yapacak bişey yok, adam ister Çinliye satar, ister Amerikalıya, ister Yunana. Seni beni ilgilendiren bişey değil. Sen evini 100.000TL veren Türke mi satarsın? 110.000TL veren Amerikalıya mı?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Miasmus -- 2 Kasım 2013; 16:01:30 >
  • Bim satılmadıkça kimsenin umrumda olmaz.
  • quote:

Orijinalden alıntı: scapin

Konu forum seviyesinin üstünde kalıyor sanırım.Zira kayda değer düşüncesi olan yok gibi

Allah aşkına sadece bu kadar mı daha neler neler satıldı...Satılmaya da devam ediyor malesef halk bilinçli olmadıktan sonra biz istediğimiz kadar konuşalım bir şey ifade etmiyor .Sırf biraz daha para için menfaat için insanlarımızın yapmayacağı bir şey yok !Kimse ülkesini düşünmüyor vatanı için çabalamıyor insanları benlik duyguları esir almış .Ama madem böyle olmuyor napcaksın ilgi alanın olan sektörde meslekte 1 numara olucaksın sonra söz sahibi sen olucaksın

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: Miasmus

Bunların hepsi özel şirket yapacak bişey yok, adam ister Çinliye satar, ister Amerikalıya, ister Yunana. Seni beni ilgilendiren bişey değil. Sen evini 100.000TL veren Türke mi satarsın? 110.000TL veren Amerikalıya mı?

ev ayrı şirket ayrı.evi türk e yada yabancıya satmakla ülke gelişmiyor canısı.

edit:yazım yanlışı

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi scapin -- 2 Kasım 2013; 16:15:34 >
  • Oğlum sizene lan. Adamın kendi şirketi. Değerini bulmuş satmış. Tiplere bakın.

Adam belki o parayla daha karlı başka bir yatırıma girecek.
  • Yabancı daha iyiyse yabancıyı tercih ederim tabii kide. Tarımsal konularda yerli teknolojik olarak ünlü markalara daha çok önem veririm.
  • scapin kullanıcısına yanıt
  • quote:

Orijinalden alıntı: YasinOMÜ

Oğlum sizene lan. Adamın kendi şirketi. Değerini bulmuş satmış. Tiplere bakın.

Adam belki o parayla daha karlı başka bir yatırıma girecek.

İğne iplik firması satmıyorsun arkadaşım ! Elektrik ve elektronik ürün firması satıyorsun ! Her ülke elektrik sayacının kralını üretemez öyle Viko gibi.Adam daha karlı bir işe gidecek diyorsun bir de ! Zaten ben de burada insanların kar etmek için düştükleri hallerden yakınıyorum ! "Elektrik firmasını satıyorum,savunma sanayisi ürünleri veya yerli otomobil gibi ürünlere yöneleceğim" dese "kim tutar seni yürü be !" diyeceğim.

• quote:

Orijinalden alıntı: Professional Geek

Yabancı daha iyiyse yabancıyı tercih ederim tabii kide. Tarımsal konularda yerli teknolojik olarak ünlü markalara daha çok önem veririm.

Tümosan yerli sermayeydi,motoru yabancı,geri kalanı Türk üretimiydi.Ne oldu ? Onu da sattılar.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Miasmus

Ne alaka trollükle yada aptallıkla ? Milli ürün bilinci oluşsun istiyorum kötü mü ediyorum ?
  • konuyu açanın özel şirketler üstünde hak iddia ettiğini sanmıyorum
    konunun amacı da bu değil zaten

ama nato kafa nato mermer sanırım?
  • Ya hu siz neyin kafasını yaşıyorsunuz. O şirket Viko ismiyle (belki) üretimine devam edecek. Katma değerini üretecek devlete vergisini vermeye devam edecek. Çalışanları maaş almaya devam edecek. Hem ülkeye sermaye girişi oluyor hem de şirketin sahibi bu ülkeye daha çok katma değer sağlayacak başka bir işe yatırım yapacak nereden biliyorsunuz.

Panasonic'e satılınca firma merak etmeyin adamlar gelip Türkiyeyi işgal etmeyecek.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.