Şimdi Ara

Türk Mitolojisi Tanrı - Tanrıçalar (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
35
Cevap
4
Favori
3.330
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • Su karakterlerin yanina Thor,Zeus gibi vurdumu oturtan bir karakter eklesek bizim mitolojimiz uzerine de hollywood filmleri yapilir aslinda.Karakterin adini da Tayyiphan yaptik mi ilk hafta giselerde rekor kirmazsa birsey bilmiyorum..

Aslina bakinca gayet saglam bir islam oncesi kulturumuzun oldugunu gorebiliyoruz.Bu konulari bugun toplum icinde genis sekulde tartisacak olsaniz ne kafirliginiz kalir ne gavurlugunuz.Hep dedim hep diyorum;,Turkler sadece Musluman olmadilar,Islam ile birlikte Araplastilar da.Islam uzerinden kultur emperyalizmine maruz birakildilar

Sahsen ben bu konuda bahsi gecen bazi tanri-tanricalari (ve bazi diger isimleri) biliyordum ama bilmedigim bir suru sey oldugunu da ogrenmis oldum.200 sene once nallari dikmis adamin mezar tasinda yazilanlari okuyamayip isyan eden AKP'li gibi isyan edesim var.Adam Turk,oz be oz Turk yurdu olan Anadolu'da dogmus buyumus ama Arap harflerini okuyamiyor diye isyan ediyor.O zaman biz ne yapalim arkadas?

Su konu biraz canlansin.Favorilerime aldim.Ara sira bakarim biraz birseyler ogteniriz belki.cahillik gercekten kotu.Cahil oldugun konu seni bizzat ilgilendiren bir konu ise daha da kotu.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi VirgilSollozzo -- 29 Temmuz 2014; 1:27:38 >
    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

• VirgilSollozzo kullanıcısına yanıt
    Aslında yeterince vurduyu kıran Allahımız var galiba, birde orada Tayyiphan'ı çekemem doğrusu. Ama gişe kısmına katıldım.
    Nerdeyse 4-5 yıldır KB'de adam gibi Mitoloji konuları açılamıyor sayın @VirgilSollozzo. İş sonunda dinlerin toplumsal kökenlerine dayanıyor ve bu noktada Yönetim yağan şikayetler ( tabii ne olduğu belli tiplerden ) sonucunda konuyu silmek zorunda kalıyor. Birileri gökten düştüğünü iddia ettikleri kitaplarının aslında insan eliyle yapılmış olduğunu anlamaktan hoşlanmıyorlar, anlayanlara da hoş görü göstermiyorlar.
    Bir zamanlar KızılŞaman adlı bir arkadaş vardı ve bu konularda epey bilgiliydi. Ama mesleğiylede ilgili olmasına rağmen yazdıklarını okuyamazdım genellikle çok çabuk silinirdi konuları.
    Mitolojinin geniş ve sosyal uzantılarıyla bir arada alınamaması ve bu konudaki sansür KB'e yakışmıyor doğrusu.

• Al karısı hakkında bir bilgi de ben vereyim musade ederseniz.

Tanrı adeni yarattı. Aden tek başına olmaktan o kadar çok sıkıldı ki tanrıdan bir eş istedi.
    Tanrı adenin isteğini geri çevirmedi ve ona başka bir topraktan lilith'i yarattı. Aden lilith'e aşık oldu.
    İlişki sırasında lilithe aşağıda olmasını söyleyen adene lilith karşı çıktı. Neden ben altta olacağım dedi. Biz denk yaratıldık. Seninle birlikte olmayacağım dedi ve buyu ile adenden kaçtı. Lilith kızıldenizde bir mağaraya sığınıp orada Şamael ile birlikte olup birçok çocuk doğurdu. Aden Tanrıdan lilithi geri getirmesi için yardım istedi. Tanrı kızıldenize meleklerini gönderdi. Melekler lilithi buldular ve geri goturmek istediler çunku lilith cennetten kovulmuştu. Lilith başkasına ait olduğunu ve adene sadık kalamayacağını söyledi. Tanrı meleklere lilith gelene kadar çocuklarını tek tek öldurmesini emretti. Çocukları teker teker ölen lilith intikam olarak adenin soyundan gelen çocukları öldürmeye yemin etti. Hikaye bu tevratta okumuştum aklımda bunlar kaldı. Lohusa halde olan kadınların başına al bağlamanın sebebi de bundandır. Lilith adenin hep kendi üstünde ilişkiye girmesinin kendisini aşağıladığını duşunduğu için isyan etmiş ve Tanrı eva'yı hem adene bağlı olsun hem de sadık olsun diye adenin kendi vücut parçasından ve itaatkar olsun diye de bel kemiği seviyesinden bir parça ile yaratmıştır.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Yüz kere söyledik değil mi? Tengri ile Tengere aynı şey değildir diye. Eski dinimizde Tanrı tekti. Ülgen ve Erlik iki Tengeredir. Ülgen demiurgtur. Tanrının dileğini gerçekleştirmiştir. İnternetten kopyala yapıştırla ancak böyle "Müslüman olmakla Araplaştökk" diye bağırır durursunuz. Çok meraklıysanız Saha'ya gidip şamanlarla görüşün. Ya da Moğolistan'a. Sizi tutan yok. Amacınızın kültürü araştırıp anlatmak değil bilakis kültürün temel ögelerinden dine zarar vermek olduğunu biliyoruz. Ama "Araplaştığımıza dair örnek ver de görelim" deyince veremiyorsunuz.
  • quote:

Orijinalden alıntı: E-Nazmi

Yüz kere söyledik değil mi? Tengri ile Tengere aynı şey değildir diye. Eski dinimizde Tanrı tekti. Ülgen ve Erlik iki Tengeredir. Ülgen demiurgtur. Tanrının dileğini gerçekleştirmiştir. İnternetten kopyala yapıştırla ancak böyle "Müslüman olmakla Araplaştökk" diye bağırır durursunuz. Çok meraklıysanız Saha'ya gidip şamanlarla görüşün. Ya da Moğolistan'a. Sizi tutan yok. Amacınızın kültürü araştırıp anlatmak değil bilakis kültürün temel ögelerinden dine zarar vermek olduğunu biliyoruz. Ama "Araplaştığımıza dair örnek ver de görelim" deyince veremiyorsunuz.

selam,
    konuyu bir kaç gün önce farkettim, sizin yorumunuzu okuyunca daha ayrıntılı öğrenmek istedim...

" Tengri ile Tengere aynı şey değildir" sözünüz üzerine "tengri-tengere" kelimelerini araştırdım bir sonuç çıkmadı...
    belki bununla ilgili konu açmışsınızdır deyip baktım ama konu listenizde öyle bir konu göremedim...

ben tengri ve tengere farkını sadece lehçe-şive farkı olarak biliyordum, konunun (eski türk dini ile ilgili kavramlar) ayrıntılarını öğrenmem için biraz bilgi ve ayrıca kaynak verebilir misiniz?..

• quote:

Yüz kere söyledik değil mi? Tengri ile Tengere aynı şey değildir diye. Eski dinimizde Tanrı tekti. Ülgen ve Erlik iki Tengeredir. Ülgen demiurgtur. Tanrının dileğini gerçekleştirmiştir. İnternetten kopyala yapıştırla ancak böyle "Müslüman olmakla Araplaştökk" diye bağırır durursunuz. Çok meraklıysanız Saha'ya gidip şamanlarla görüşün. Ya da Moğolistan'a. Sizi tutan yok. Amacınızın kültürü araştırıp anlatmak değil bilakis kültürün temel ögelerinden dine zarar vermek olduğunu biliyoruz. Ama "Araplaştığımıza dair örnek ver de görelim" deyince veremiyorsunuz.

Madem biz zarar veriyoruz siz anlatın üstad elimden gelen bu kadar ise ne yapabilirim?
    İnternetten kopyala yapıştır demişsin kendi üslubumla anlatmaya çalıştım en azından. araştırabileceğim bir kaynağım yoktu bu yüzden internetten araştırdım ve yazdım.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

Orijinalden alıntı: baberti

quote:

selam,
    konuyu bir kaç gün önce farkettim, sizin yorumunuzu okuyunca daha ayrıntılı öğrenmek istedim...

" Tengri ile Tengere aynı şey değildir" sözünüz üzerine "tengri-tengere" kelimelerini araştırdım bir sonuç çıkmadı...
    belki bununla ilgili konu açmışsınızdır deyip baktım ama konu listenizde öyle bir konu göremedim...

ben tengri ve tengere farkını sadece lehçe-şive farkı olarak biliyordum, konunun (eski türk dini ile ilgili kavramlar) ayrıntılarını öğrenmem için biraz bilgi ve ayrıca kaynak verebilir misiniz?..

Bahaeddin Ögel- Türk Mitolojisi
    Fuzuli Bayat- Türk Mitolojik Sistemi ve diğer tüm kitapları.

Tengri ile Tengere'nin benzemesinin nedeni ikisinin de kökeninin Ulu Dil Kökenli olması.

Ek: Pardon bu arada ben hep Tengere derim ama Tangara da denilir.

Ek2: Beş temel ruhi varlık vardır;

-Tengereler
    -İyeler
    -Ev-eşik iyeleri
    -Körmesler
    -Ecdat Ruhları

Tengerelere örnek Ülgen, Erlik
    İyelere örnek Ateş İyesi
    Ev Eşik koruyucu iyelere örnek eşik iyesi
    Körmeslere örnek Karabasan, Albastı, Dev Anası

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi E-Nazmi -- 31 Temmuz 2014; 3:08:01 >

• E-Nazmi E kullanıcısına yanıt
    eski okuduklarımdan edindiğim izlenim; islam öncesi türk dininin, çok tanrılı ve düalistik yani, eski roma ve yunandaki panteon (baş tanrı ve diğerleri) ve mecusilik (ikili tanrı anlayışı) benzeri olduğu yönündeydi...çünkü; gök tanrı ve diğerleri, yer/yeraltı-gök, güneş-ay, ülgen-erlik, ak kam-kara kam, gibi örnekler bunu çağrıştırıyor...

sizin "tengri-tengere farklıdır" açıklamanız da bu anlayışı (baş tanrı ve diğerleri) destekliyor gibi göründü bana...tamamen yanlış mı düşünüyorum yoksa benzerlikler var mı?..

@E-Nazmi

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bayberty -- 31 Temmuz 2014; 12:57:23 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: baberti

eski okuduklarımdan edindiğim izlenim; islam öncesi türk dininin, çok tanrılı ve düalistik yani, eski roma ve yunandaki panteon (baş tanrı ve diğerleri) ve mecusilik (ikili tanrı anlayışı) benzeri olduğu yönündeydi...çünkü; gök tanrı ve diğerleri, yer/yeraltı-gök, güneş-ay, ülgen-erlik, ak kam-kara kam, gibi örnekler bunu çağrıştırıyor...

sizin "tengri-tengere farklıdır" açıklamanız da bu anlayışı (baş tanrı ve diğerleri) destekliyor gibi göründü bana...tamamen yanlış mı düşünüyorum yoksa benzerlikler var mı?..

@E-Nazmi

Roma'dan ziyade Zerdüştlükle benzer yönü çok. Ama bunu çok Tanrılı diye düşünmek hata olur. Diğer büyük tengereler Tanrı değildir. Mesela Ülgen Tanrı emriyle yaratmıştır. İslam'a benzetecek olursak bir noktaya kadar dört büyük meleğe benzetebiliriz. İbrahimi dinlerden farkı Tanrı'nın işleri doğrudan yapmayıp tengerelere yaptırmasıdır. Zerdüştlük gibi düalistik ama dediğim gibi bu ikilik tengerelere mahsus. Yoksa hepsinin üstünde Tek Tanrı vardır.

• Selam gençler.

Yarın sabah itibariyle Karakurum'a doğru yola çıkıyorum. Ulan Batur'dan Karakurum'a yaklaşık 8 saatte ulaşılıyor ve Orhun Yazıtları'nın 2 tanesi (Kültigin ile Bilge Kağan) yolumun üzerinde. Karabalgasun'a da gitmeyi planlıyordum, fakat orada dikili tek bir taş kalmadığını öğrenince, gitmekten vazgeçtim.

Eğer Karakurum ya da Orhun Yazıtları ile ilgil özel olarak istediğiniz bir bilgi ya da fotoğraf olursa, önümüzdeki birkaç saat içerisinde bana buradan ulaştırın. İmkan el verdikçe, isteklerinizi yerine getirmeye çalışırım.

Karakurum dönüşü ise, Hunlar ve Eski Türk Devletlerine ait eserlerin yer aldığı müze ile bulunan ilk dinozor iskeletlerinin sergilendiği müzeden bilgilerle dönüş yapacağım.

Ancak, benden bilgi isteyen arkadaşlar olursa, bilgileri herhangi bir yerde paylaşmamalarını rica ediyorum. Çünkü bu gezi ile ilgili bir yazı hazırlıyorum ve içeriklerinin internete yayılmasını istemiyorum.

• quote:

Orijinalden alıntı: webbie

Selam gençler.

Yarın sabah itibariyle Karakurum'a doğru yola çıkıyorum. Ulan Batur'dan Karakurum'a yaklaşık 8 saatte ulaşılıyor ve Orhun Yazıtları'nın 2 tanesi (Kültigin ile Bilge Kağan) yolumun üzerinde. Karabalgasun'a da gitmeyi planlıyordum, fakat orada dikili tek bir taş kalmadığını öğrenince, gitmekten vazgeçtim.

Eğer Karakurum ya da Orhun Yazıtları ile ilgil özel olarak istediğiniz bir bilgi ya da fotoğraf olursa, önümüzdeki birkaç saat içerisinde bana buradan ulaştırın. İmkan el verdikçe, isteklerinizi yerine getirmeye çalışırım.

Karakurum dönüşü ise, Hunlar ve Eski Türk Devletlerine ait eserlerin yer aldığı müze ile bulunan ilk dinozor iskeletlerinin sergilendiği müzeden bilgilerle dönüş yapacağım.

Ancak, benden bilgi isteyen arkadaşlar olursa, bilgileri herhangi bir yerde paylaşmamalarını rica ediyorum. Çünkü bu gezi ile ilgili bir yazı hazırlıyorum ve içeriklerinin internete yayılmasını istemiyorum.

Hayirli yolculuklar simdiden.

Yazinizi internette yayimlayacak misiniz?

• Günceldir
  • Yalnız on numara mitolojimiz varmış, yunan falan hikaye. Keşke sağlam bir yazarımız çıksada bu mitoloji ile ilgili roman yazsa dünyaya tanıtabilsek. Şahsen percy jakson ve olimposlular tarzında olsa çok güzel olur.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: S A M C R O

Yalnız on numara mitolojimiz varmış, yunan falan hikaye. Keşke sağlam bir yazarımız çıksada bu mitoloji ile ilgili roman yazsa dünyaya tanıtabilsek. Şahsen percy jakson ve olimposlular tarzında olsa çok güzel olur.

Tahsin Ünal'ın kitapları var tavsiye ederim
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.