Şimdi Ara

TÜRK MARŞLARI (Lully, Beethoven, Mozart, Sultan Abdülmecid)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
14
Cevap
9
Favori
13.310
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Türk Marşı diyince hemen herkesin aklına aynı müzik gelir. Ama Mozart'ın bildiğimiz o müzikten aslında üç tane vardır.
    İlki, Mozart'tan 120 yıl önce yaşamış fransız besteci Lully'ye aittir. Parçalar en sevdiğimden itibaren sıralı olarak aşağıda.

Marche pour la Ceremonie des Turcs (Türklerin Seremonisi İçin Marş)
    Jean Baptiste LULLY (1632-1687 Fransa)

Lully italyan asıllı fransız besteci, kemancı, balet. Zamanının önemli devlet sanatçısı bestekarlarındandır.
    Filmde de göreceğiniz üzere orkestra yönetmek için kullandığı koca asasını ayağına vurup kangren olarak 55 yaşında ölmüştür.

Bu Türk Marşı bestesinde Mehter'deki bazı ritimleri, Osmanlı Türk ordularının ayak seslerini işitebilirsiniz.

Tous les matins du monde (Dünyanın Tüm Sabahları) filminden. Tavsiye.

Turkish March (Türk Marşı)
    Ludwig van Beethoven (1770-1827 Almanya)

Müzik tarihinin efsanevi isimlerinden biri olan Beethoven, 8 engelli çocuğa sahip bir ailenin son oğludur.
    Kendisinden 14 yaş büyük olan Mozart'tan bir süre dersler almış, Mozart erken yaşta öldükten sonra Haydn ile devam etmiştir.

47 yaşında tamamen sağır olduktan sonra da beste yapmıştır. Meşhur 9. senfonisi bu döneme aittir.
    Hani şu "AB Marşı" olarak kabul edilen "Kardeş olun ey insanlar" parçası!

Copying Beethoven (Beethoven'ı Anlamak) filminde hayat hikayesi anlatılmaktadır.

2/4'lük bu Türk Marşında da askeri ritimleri farkedebilirsiniz.

Rondo Alla Turca (Türk Marşı)
    Wolfgang Amadeus MOZART (1756-1791 Avusturya)

Mozart'ın benim bildiğim en önemli özelliği, orkestral eserleri her enstrümana göre ayrı ayrı önce zihninde geliştirip sonra kağıda dökmesidir.
    Nitekim pek çok bestecinin el yazmaları karalamalarla dolu olmasına rağmen Mozart el yazısı notalarında hemen hiç düzeltme yapmamıştır.

6 yaşında kraliyet saraylarında verdiği konserlerle başladığı müzik hayatı 35 yaşında vefatıyla, 626 eser yazmış olarak son bulur.
    (Ortalaması ayda 2 eser.)

1984 yapımı Amadeus adlı filmde bestecinin hayatı trajikomik bir dille anlatılır. (Zevkli bir film, tavsiyedir.)
    Filmde de göreceğiniz gibi bazı ünlü besteleri kulaktan kaçak olarak kopya etmiş, üstüne üstlük bu bestelerdeki hataları düzelterek yaymıştır.
    Filmde Salieri'nin Mozart'ın karalamasız el yazmalarını gördüğünde kıskançlık krizleri geçirmesi, kendisi dururken Mozart'ın "Tanrının Sesi"
    olmasına dair sahneleri izleyebilirsiniz.

Türklerin Avrupa'da hayranlık uyandırdığı o yıllarda, Mehter Marşındaki ritimden esinlenen Mozart,
    bir eserinde Türk Marşı bölümünü besteler. Beste halen Türkiye'nin özel davetlerinde ve ülke tanıtımında kullanılmaktadır.

Cumhuriyet Konserlerinde Mehter ve Caz Orkestrasından Türk Marşı.

La Grande Marche du Sultan Abdülmecit Ier

Bu da hediye olsun.

Batı müziğinin gelişiminde kiliselerin etkisi çok büyük olmuştur. Tek sesli müzikten sonra bir dönem özellikle dört ses kullanılmış,
    zaman içinde çok seslilik tekniği daha da gelişmiştir.

Kiliseler müzikte söz sahibi olduklarından tabii ki dini konularda da müziği etkilemişlerdir. Örneğin bazı gamların (özellikle melodik bir gam)
    bestelerde kullanılması yasaklanmıştır. (Bizdeki oynak hava cinsinden bazı tınılar diyelim.)

Yeri gelmişken dünya müzik tarihinin dahi çocuğu olan ve günümüz piyano dizilimine (tampere sistem) son halini veren
    Johann Sebastian BACH'tan da (1685-1750) bahsetmek iyi olurdu. Ama onu da bu başlık dışında kabul edip, ilgilenmek isteyenlere bırakalım.

(Yazıda kopyala yapıştırlar mevcuttur. Kaynaklar Wiki, Google ve bize Lully'yi öğreten Müzikoloji öğretim üyesi değerli solfej hocamıza buradan teşekkür ederek bitirelim.)

İlgili haberler:
    http://haber5.com/kultursanat/mehter-marsi-bati-muzigine-ilhami
    http://www.sabah.com.tr/kultur_sanat/muzik/2012/03/29/mehter-marsi-mozart-ve-beethoveni-etkiledi

• Şu marşı dinledikçe gözlerim yaşarır.
  • quote:

Orijinalden alıntı: BrokenGoblet

Şu marşı dinledikçe gözlerim yaşarır.

gözlerim yaşarmasada en sevdiğim mehter marşı diyebilirim
  • mozart ı sevenler, amadeus diye bir filmi var hem belgesel hem guzel bir film niteliğinde

http://www.imdb.com/title/tt0086879/

sıkılmadan izlersiniz, başarılı.
  • Çok güzel paylaşım.
  • güzel paylaşım
  • quote:

Orijinalden alıntı: BrokenGoblet

Şu marşı dinledikçe gözlerim yaşarır.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Marş değil ama;

Sultan Abdulaziz büyük adamdı...

Ve son dönem marşlardan biri,Milliyetçilik öğeleri fazlasıyla hissedilmekte

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ürüng ayıg toyon -- 31 Mart 2013; 22:17:37 >

• Konuyu açan ve katkı sunan tüm arkadaşlara sonsuz teşekkürler. Esen kalın.
  • Aradan bir yıldan fazla geçmesine karşın Konuyu hortlatıyorum sevgili forum üyeleri..

Öncelikle konuyu hazırlayan, emeği geçen arkadaşımıza tesekkürler..

Trolllemek için değil de gerçekten fikir sahibi olan arkadaşlar buyursun gelsin.

Benim merak ettiğim birşey var.

Mozart gerçekten bu marşı Türk marşı olarak mı adlandırdı? Bildiğimiz üzere senfonisinin sonunda yer alıyor, kim neden buna Türk marşı dedi..?
    Neden Osmanlı marşı değil de Türk marşı? Bildiğiniz üzere kanuni ve fsm dışında hiçbir padişah kendisinin Türk olduğunu vurgulamadı

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ben sadece bir tane var sanıyordum bu Türk Marşlarından ama 3 tane daha varmış teşekkürler paylaşım için :)

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • BrokenGoblet B kullanıcısına yanıt
    Sayende konudan öğrenmek istediğimden daha fazla şey öğrendim kardeş.
    Bu marşı bilmiyordum, gerçekten çok güzelmiş.
  • http://www.youtube.com/watch?v=OF3W6FMQjQQ

bu şarkı da cok güzeldir
  • quote:

Orijinalden alıntı: Whiskeyislife

Aradan bir yıldan fazla geçmesine karşın Konuyu hortlatıyorum sevgili forum üyeleri..

Öncelikle konuyu hazırlayan, emeği geçen arkadaşımıza tesekkürler..

Trolllemek için değil de gerçekten fikir sahibi olan arkadaşlar buyursun gelsin.

Benim merak ettiğim birşey var.

Mozart gerçekten bu marşı Türk marşı olarak mı adlandırdı? Bildiğimiz üzere senfonisinin sonunda yer alıyor, kim neden buna Türk marşı dedi..?
    Neden Osmanlı marşı değil de Türk marşı? Bildiğiniz üzere kanuni ve fsm dışında hiçbir padişah kendisinin Türk olduğunu vurgulamadı

batılılar hanedan adıyla anmazlar Saladin the Turk mesela Selahattin Eyyubiyi kasteder
    Nasıl biz Windsorlar demiyorsak onlarda mantıklı olarak Osmanlılar demiyor

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.