Şimdi Ara

Turk genclere uzuluyorum (7. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
218
Cevap
6
Favori
28.486
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
266 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 56789
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Almanya'dan yaz tatillerinde gelen bir arkadaş var, ismi Burak olsun o bir hikaye anlattı: Bursa'da akrabalarına misafirlige gitmişler. akşam yemeğine oturmuşlar. arkadaş sofradaki tabakta salamlardan bir tane alıp yemeye başlamış sonra evsahibinin cocugu "anne bana salam kalmadı" demiş, annesi "herkese birer tane koydum biriniz 2 tane almış olmalı" demiş, herkes elindeki salama baktıktan sonra Burak 'a bakıp sen 2 tane yiyorsun demişler; Burak nasıl olur bir tane aldım derken, salamın çift katlı olduğunu söylemişler. arkadaş cok utandım diyor ve ve anlatıyor Almanya'da salamlar kalındır, bunlar acayip ince kesilmiş o yüzden hiç anlamadım arkadaşın salamını yediğim için o kadar kötü oldum ki diyor.

    Ben de anlatıyorum "marketlerde 40 gramlık salamı 100 gram göstermek için sigara kagıdı gibi ince kesip yayıyorlar" ondan kaynaklı sen bunu bilmiyorsun tabi dedim.

    İnsanlar et yiyemiyor. İncecik bir salam yanında kocaman kuru bir ekmek... Berbat bir durum. Bunun avrupası, türkiyesi olmaz. Berbat bir durum. Ekmek yiyorum doyurumu da olmaz, ekmekle karın doyar ama vücut aç kalır. Berbat.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Treth

    Gerçekleri söylemiş diyorlar birde. Adam "et yiyemiyorsunuz yeseniz bile lüx bir olay " diye yazmış oraya.

    Kim bu ülke de et yiyemiyormuş şu muhaliflere bakarsak ülke Venezuela olmuş..

    Adamlar o kadar asosyal ki evden dışarı çıkmıyorlar. Dışarıda yemek için oturacak yer bulamıyoruz alo et yiyemiyorsak bu mekanları kim dolduruyor.
    Bak şimdi İstanbul'da 15 milyon insan yaşıyor, bunun sadece haftasonu 100 bin tanesi avmleri gezmek için dışarı çıksa yemek yerlerinde yemek yese bu zenginlik olmuyor çünkü haftasonu 50-60 lira yemek zenginlik göstergesi değildir.
  • Konu sahibi oldukça haklı,

    Eskiden orta-alt gelir grubu çocukların hayali okuyup meslek edinmek, hayat kurmak, orta direk olabilmekti. Artık ülkede ortadirek kavramı kalmadı.

    İstisnai bölümler ve istisna üniversiteler hariç ülkenin geri kısmında okuyan gençler, eğer tek tabanca iseler özel sektörde komik rakamları kovalıyorlar ne yazık ki.

    Bu ülkede bir bekçi ortalama bir mühendis kadar maaş alıyor, (yeni mezunlardan daha fazla alıyor bu arada), eskiden geliri az, düzeni zor diye kız verilmeyen polis memurluğu için şuan rekabet var.

    Ara sıra beyazıt, sultanahmete gittiğim turistleri gördüğümde ciddi manada insan bir üzülüyor yahu. Muhtemelen o ülkenin sıradan vatandaşları rahat rahat gezebilir, tatil için ülke değiştirebilir, gençliklerinin, emekliliklerinin tadını çıkartabilirken bizim "doğuştan şanslı" olmayan gençlerimiz ve insanımız ne yazık ki hayat mücadelesi içinde ömür tüketiyor. İşin komiği okadar mücadele genelde sadece günü-ayı geçirmek için oluyor, birikim yapabilende az.

    Belgesellerde izlediğimiz fakir asya-afrika ülkeleri olmaya doğru emin adımlarla ilerliyoruz, allahtan coğrafi olarak biraz avantajımız var, bu ülkeyi orta asyaya, afrikaya koysaydık şuan sanırım iç savaş+ günde 1 dolara 14 saat çalışan yüzbinlerce insanın olduğu bir yer olurduk.

    Toplumlar hakk etiği şekilde yönetilir. Bizim hak ettiğimiz bu, zevk almaya bakın.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: egemi

    Ben o mesajımda çok yanlış anlaşıldım bu sebeple sildim. Demek istediğim şey çok düşük maaşlarla çalıştığımız fakat harcamalarımızın yurtdışına göre bir tık düşük olduğu fakat buna rağmen hala kazancımızın yetersiz kalmasıydı.

    Ayrıca attığınız evler çok komik. 36 metre kareyi hiç ölçtünüz mü? Halı koyamazsınız o eve. Ben de size Türkiye'den 200tl lik ev atayım. Oo ne kadar ucuz evler var bakın ne gerek var 1500tl kira vermeye mi diyeyim yani? Ben de muhalifim ama mantığımı kaybetmedim henüz.

    Bu arada soran arkadaşlar olmuş. Yeni mezun bir makine mühendisiyim. Bir Savunma Sanayii üzerine kurulmuş şirkette çalışıyorum. Bonuslarla birlikte aylık 6400 tl kazancım var. Herhangi bir torpil de kullanmadım. Ancak benim gibiler çok azdır. Fakat ilk 10 üniversite harici mühendislik okuyan adam ile ilk 10 üniversitede okuyan adam arasında mutlaka fark olacaktır. Bu sebeple herkes 5-6 bin alacak diye kural yok. Genelleme yaptım sadece.

    Sosyal ortam konusunda ise sözlerimin arkasındayım. Yurtdışında yaşayanların da aktiviteleri çok sınırlı. AVM onlarda da çok meşhur. Bu sizin çevrenize ve sosyalliğinize göre değişiyor.

    Kısacası ekonomi kötü evet, çok çalışıp az kazanıyoruz evet, ancak yurtdışında yaşayıp vah Türkler böyle vah Türkler şöyle diyenlere de çok yüz vermemek lazım. Bizim durumumuz bizi ilgilendirir düşüncesindeyim.

    Alıntıları Göster
    Mesele yüzdesel olarak çok az bir miktarın elde ettiği kazanç değilki.

    Okuduğunuz okulda misalen, sınfınızda 50 kişi varsa belki 5 max 10 tanesi o maaşlarla başlayacak, gerisi daha düşük ücretlerle başlayacaklar. hatta yarı ücrete bile çalışacak kişiler olacak, aranızda muhtemelen aşırı bir bilgi, kabileyet farkıda yoktur muhtemelen. Hatta sizden daha iyi olanlar belki şuan daha az kazanıyorlardır.

    Yani konuda pekçok kişinin ifade etmek istediği konu, toplumsal refah yok ülkemizde, azınlık refah var. Pekçok üründe dışa bağımlılık nedeniyle, paramızında değeri düşük olduğu için insanlar alım gücünde çok zorluk yaşıyorlar. Ülkedeki nüfus ve iş imkanı 2-3 şehire yığıldığı içinde kiralar uçuk seviyelere ulaşıyor.

    Sanayİİ de çalıştığınıza göre muhtemelen tai desiniz, o fabrikada bir tabela var "bu tesis bize milletimizin emanetidir, koruyacağız, yücelteceğiz" diye, umud ediyorum bunun bilincinde çalışılıyordur.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Tuğkan-0153

    Bursa sanayisinden bir arkadaştan duydum; 2020 TL asgari maaş yatıyor 650TL elden geri ödeniyor yani maaş 1370TL. Geçen sene başka bir arkadaş 1000TL'ye işçi çalıştıran yerlerden bahsetmişti (asgari 1603TL iken) ben dedim nasıl olur, denetleme yasalar falan, "hiçbirşey olmuyor" dedi. Benim tahminim, o işyerleri SGK ve vergileri devlete tam ödüyordur, devlet kendi hesabına bakıyor ötesini cok kurcalamıyordur. Vaktim olsa bu konuyu daha cok araştıracağım fakat ülkede herbirşey kötüye gittiği sıra ona gelmiyor.

    Alıntıları Göster
    Endüstride çalışan bir mühendis olarak bahsettiğiniz durumların küçük atelyeler, fasoncular, merdiven altı tekstiller harici gerçekleşme şansı olabileceğini pek düşünmüyorum.

    Bahsettiğiniz durum genellikle devletin istihdam desteği ile işe alınan kişilere karşı yapılıyor. Devlet istihdam sonucu yanılmıyorsam belli bir süre maaş ödemesi-maaşa destek minvalinde ödemelerde bulunuyor. Misal iş veren yeni mezun mühendisin maaşı 3 den gösteriyor, devlet ödeme yapınca xxx lira geri istiyor filan, bu şekilde şeyleri bende duydum.

    Mavi yakadan, işçiden kimse elden geri dönüşlü maaş işini yapmaz diye düşünüyorum, zira baş ağrıtır. Zaten maviyakada T.C. vatandaşı ise bunu kabul etmez, mülteci ise sigorta süreci nedir nasıl işler pek bir bilgim yok.

    Bizde misal çoğu firma beyaz yaka personele fazla mesai ücreti ödemez. Mavi yaka söke söke alır fazla mesai ücretini.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-54CA7772D

    Almanyada sigara fiyatlarindan Turkler yakiniyor mesela gidiyorlar polonyadan aliyorlar bir kartonu 32 euroya geliyor. Cevirip 197 lira demeyin durun. Yandaslar diyorya birim fiyati ayni Turkiyede 100 lira idi sanirim bir karton sigara. 32 nerde 100 nerde? Evine esya ustune kiyafet midesine yemek alamayan insanlar gelip avrupa bitti amerika batti geyigi yapiyor saka gibi. Turkiyeyi siz yonetmiyorsunuz sizi yonetiyorlar hem de en igrenc sekilde koleden farksiz calistirarak.

    Alıntıları Göster
    İyi hoş diyorsunuzda, bunu değiştirmek bu forumdaki insanların elinde değil. Tek imkan oy zamanı oyunu bu şekilde kullanmak. Fakat kurunun yanında yaşta yanar misali, çoğunluğun kararı ne çıkarsa kaderlerimiz, hayat standartlarımız buna göre şekilleniyor.

    Bazı şeyler tekil bireylerin elinde değil, azınlık bilinçli insanında elinde değil. Burası türkiye, halen "gelişmekte olan" olarak sınıflandırılmış, ucuz iş gücü olan, bir sistemin olmadığı, yolsuzluğun her geçen gün arttığı, dini duyguların siyaseten meze edildiği, 15+ yıllık iktidarın hanedanlığa evrildiği bir ülke.

    Muhtemelen sizinde babanız, dedeniz "ucuz iş gücü" olduğu için avrupaya gitti, orada kaldı, yahut kendiniz gittiniz bilemem.

    Bahsettiğiniz profildeki("alamanyada meyve adetli alınıyormuş, alamanlar açmış cart curt") forum kullanıcılarını zaten pekçok kişi dikkate almıyor, sizde takılmayın, he deyin geçin.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Xreleave -- 18 Mart 2019; 5:20:46 >




  • Gerçekleri biliyoruz zaten. Sizin gibi yurtdışındaki Türkler de gidip gurbetçi ayağına Akp ye oy veriyor siz orda dıb üstünde ceviz kırarken biz burda benzine 7 lira sigaraya 15 lira 35lik alkole 150 lira veriyoruz. Araba fiyatları en boktanı 30 binlira. Maaşlar 2000 lira. Birim fiyatlar uçuk. Bunların hepsinin farkındayız ama senin davranış ve yaklaşımın geberin dıbına koyim gibi olursa bizde seni dıbına koyarız ozaman kusura bakmayacan. Git yaşa hayatını doğuştan şanslı doğmuşsun sanane Türk gencinden burda sürünüyor işte 10 saat çalışıp aylığı geçinmeye harcıyor. İşine bak kimsenin bam teline dokunup forumdan uzaklaştırma almasına sebep olma. Zaten doluyuz kirli siyasetten muzdaribiz. Birde kalkmış dalga geçiyor. Sana iyi bir giydirme yakışırdı da işte. Kurallar.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kaiserslautern34 -- 18 Mart 2019; 6:5:29 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >




  • Gerçekleri biliyoruz zaten. Sizin gibi yurtdışındaki Türkler de gidip gurbetçi ayağına Akp ye oy veriyor siz orda dıb üstünde ceviz kırarken biz burda benzine 7 lira sigaraya 15 lira 35lik alkole 150 lira veriyoruz. Araba fiyatları en boktanı 30 binlira. Maaşlar 2000 lira. Birim fiyatlar uçuk. Bunların hepsinin farkındayız ama senin davranış ve yaklaşımın geberin dıbına koyim gibi olursa bizde seni dıbına koyarız ozaman kusura bakmayacan. Git yaşa hayatını doğuştan şanslı doğmuşsun sanane Türk gencinden burda sürünüyor işte 10 saat çalışıp aylığı geçinmeye harcıyor. İşine bak kimsenin bam teline dokunup forumdan uzaklaştırma almasına sebep olma. Zaten doluyuz kirli siyasetten muzdaribiz. Birde kalkmış dalga geçiyor. Sana iyi bir giydirme yakışırdı da işte. Kurallar.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >




  • Exodus33 kullanıcısına yanıt
    kira sadece bir örnek. orada da yerine göre hayat çok pahalı. bu 1.
    Türkiye'de 1100 lira ile ay sonunu getiren milyonlar var bu da 2.

  • hukumetin mevcut ekonomi politikasi iflas etti.bakalim daha neler gorecegiz merak ediyorum.
  • ANTİ BUG kullanıcısına yanıt
    Maalesef ben her gün dışarıda yiyorum. Ve genellikle özellikle öğle ve akşam 8 civarı oturacak mwkan bulmak zor.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Offf gerçekten çok kötü bir durum. :(

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • 4 avroya kahve almış ucuz diyor. O kahveye ucuz diyebilmen için 5bin avro falan gelirin olması lazım. Asgari ücretli için 4 avro bir kahve için orada da fazla

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bu ülkede doğmak çok büyük şanssızlık maalesef. Şimdi de bu ülkede çocuk sahibi olmak konusunda daha bilinçli davranmak gerekiyor.
  • söylediklerinde haklılık payın var. ama eksik ve yanlışlar da çok büyük derecede var. 2017'nin son çeyreği itibariyle almanya'da ortalama net maaş 2315 euro. en vasıfsız 2000 euro falan almıyor yani. ki ocak 2019 itibariyle net asgari ücret de 1470.4 euro (haftalık 40 saat 4 hafta ücreti). 2000 değil. en düşük memur maaşı ise 3468 lira, euro bazında ise bu anlık kurla 561.25 euro ya denk geliyor. 9/1 öğretmen maaşı bekar çocuksuz agi dahil 3596.59 lira, tabi buna ek ders ücretleri vs dahil değil. 11/1 polis maaşı ise 4729.58 lira (bekar çocuksuz agi dahil). bunlar da öğretmen için 582,32 euro, polis için 765,88 euro. asgari ücret ise 326.9 euro anlık kurla. bu söylediklerim ise birkaç google aramasıyla bulunabiliyor. ama sen orandan burandan rakamlarla konuşmayı seviyorsun muhtemelen. işine geliyor.

    şimdi gelelim haklı olduğun tarafa:

    bu şekilde konuştuğuna göre muhtemelen sen bile 2000 euro alıyorsun. ve bu da gerçekten önemli bir veri. bu konuda da yüzde yüz haklısın.

    ve birim fiyatlar eşit değil dediğin gibi. biz 5 liraya et yiyemiyoruz. bize yedirilen etin kalitesi de ortada. ekmeğin kilosu da 2.25 lira değil (ki devlet politikasıyla ekmeğin olması gereken fiyattan zorla ne kadar ucuza satıldığını hepimiz biliyoruz)(%1 kdv, fiyat dayatmaları vs).

    yalnız şunu da belirtmeden geçemeyeceğim: konuşma tarzın lafı sokup sokup ben senin iyiliğini istiyorum diyor. bana bu taktiklerle gelme.

    kendinden düşük (sosyo-ekonomik anlamda) seviyede gördüğün insanların kafasına basıp yükselmeye çalışman da almanya'da ne kadar ezildiğini gösteriyor. eğer ciddi anlamda mutlu olsaydın buradaki insanlarla dalga geçme gereği duymazdın. gider dünyayı gezerdin mesela anlatmayı bitirememek yerine. sadece acıyor da olsan burada yapıcı bir şeyler yapmaya çalışırdın. bi kuyruk acısı durumu var yani.

    ha, aklıma gelmişken, haklı olduğun bir nokta daha var, evet türk gençlerinin bir çoğunun psikolojisi bozuk. sen de dahilsin buna. almanya'ya gidince alman olmadın yani, kendini öyle görüyor olsan da. şimdi birden milliyetçi duyguların kabaracak psikolojik olarak dengesiz olduğun için, o yüzden peşin peşin söyleyeyim. "turk genclere uzuluyorum" başlıklı konu açarsan "sen nesin la y*****?" derler adama. bizim burda böyle. sizin orda da muhtemelen "türken vergasen" falan tarzı bişey diyorlardır.

    kolay gelsin kardeşim.




  • Adam haklı 12. Sinıf ogrencisiyim sinava az bişe kaldı geleceğin işşiz adayıyım. Okulda bir gün nasıl geçiyor?

    Saçma sapan 34-35 kişi arasında saçma muhabbetler dönüyor mevzu muhabbeti bıçak silah vsvs. Sene basinda okulda arkadaş bıçaklandı.
    Ögretmenler kafasına göre genelde ders işlenmiyor 4. Sıniftan beri aldığım ingilizcenin faydasını henüz görmedim akıcı konuşamam sadece belli başli kelimelerin anlamını biliyorum. Okulda 4-5 liraya 2 kaşık pilav satılıyor oda doyurmuyor bile tavuk kofte vs hepsi hazır paketli.. bu arada okul imamhatip vs değil 430 puanlık Anadolu lisesi ama icerde 250 300 puanla gelen öğrencilerle dolu. Kısaca okulun durum bu gelmemezlik yapamıyorum devamsızlık hakkı 30 gün sınava yakın kullanıcam o yüzden yamyamlarla okumaya(sürünmeye) devam..

    Okuldan dışarı çikinca pek birsey degismiyor ilginç bir şekilde durum kötü deniliyor ama ben arkadaşlarimin kafeden vs çıktıgını gormedim ceplerinde parlament eksik olmaz düzenli alkol. Bazen meslekler hakkında bilgi alıyorum hukuk, iletişim , psikoloji mezun/ögrencilerle konuştum hic içaçıcı şeyler söylenmedi..

    Kafam çok karışık ana firsatım olsa ilk fırsatta giderim.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: hll knk

    Niye genelleme yapıyorsun ki ? ben türkiyede yaşıyorum elektronik mühendisiyim ve istediğim yeri gezip istediğim yerde tatilimi yapıp neyi istiyorsam onu elde edebiliyorum. Benim gibi milyonlarca genç var türkiyede. donanımhaber inci ekşi gibi yerlerde para konusunda sürekli yakınanlar ve işsizlikle boğuşan bir kesim var diye bütün türk gençleri için böyle bir genelleme yapılması çok yanlış.
    yaw he he

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Tuğkan-0153

    Mesajı sildim dediniz ama bu mesajınız da sildiğiniz mesajla aynı temada.

    Gönderdiğim evler, Karlsruhe'de €1000 altına ev yok diyen bir üni öğrencisine cevaben bulduğum, €1000 kira olayının saçma bir abartma olmasına dair örnek evler ancak siz onu "bir halı atılamaz, komik evler" demişsiniz de öğrenci adam, almanya'da bünyamin halı döşeyebileceği villa tipi evde mi kalacaktı?

    Savunma sanayi ve sanayi harcamaları gerçek ekonomi değildir bu arada. Cok araştırmadım o yüzden cok bilmem fakat savunma san kuruluşları, cogunlukla devletten ihale alarak ilerler. Az sayıda ihale destekli firmalardır. öyle firmada çalışan kişi ha muhalif olmuş ha iktidarcı farketmez cunku bir düzenin parçası olmuşlardır.

    ana konu mesajına bakmadım. "vah Türkler böyle vah Türkler şöyle" denilen mesajı görmedim yani. fakat o mesaj maalesef doğru. öyle diyenlere ister yüz ver ister yüz verme. herkes bayağı fakirleşmiş haldeyiz.

    Alıntıları Göster
    Düşünce yapınıza hayranım. Ben öğrencilerden bahsetmiyorum. Türkiye'de 800 tl'ye kalabileceğiniz evin şartlarıyla yurtdışında 800 euroluk evin şartları hemen hemen aynı diyorum. 36 metre kare bir evde aile nasıl yaşasın? Bana bunu atıyorsunuz.

    Bir mühendisin ülkesine yararlı olabilmesi için çalışacağı en iyi yer Savunma Sanayiidir. Özellikle Türkiye için bu böyle. Ancak size göre düzenin parçasıyız. Kaldı ki muhalifliğimi forumdaki çoğu kişi bilir. Ancak körü körüne de bir şey savunulmaz. Ekonomi kötü deriz, hükümeti eleştiririz. Ama bana 36 metre kare ev atıp da al bak 340 euro demeyin yani. Ayıptır.

    Size göre mühendis değiliz belki ancak her olayda bizlere atıp tutmasını çok iyi biliyorsunuz. Neden yerli üretim olmuyor diyorsunuz, yerli olması için gece gündüz çalışıyoruz ve düzenin parçası oluyoruz. Gerçekten tüm çalışan mühendisler adına size teşekkür ederim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi egemi -- 18 Mart 2019; 9:31:34 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Xreleave

    Mesele yüzdesel olarak çok az bir miktarın elde ettiği kazanç değilki.

    Okuduğunuz okulda misalen, sınfınızda 50 kişi varsa belki 5 max 10 tanesi o maaşlarla başlayacak, gerisi daha düşük ücretlerle başlayacaklar. hatta yarı ücrete bile çalışacak kişiler olacak, aranızda muhtemelen aşırı bir bilgi, kabileyet farkıda yoktur muhtemelen. Hatta sizden daha iyi olanlar belki şuan daha az kazanıyorlardır.

    Yani konuda pekçok kişinin ifade etmek istediği konu, toplumsal refah yok ülkemizde, azınlık refah var. Pekçok üründe dışa bağımlılık nedeniyle, paramızında değeri düşük olduğu için insanlar alım gücünde çok zorluk yaşıyorlar. Ülkedeki nüfus ve iş imkanı 2-3 şehire yığıldığı içinde kiralar uçuk seviyelere ulaşıyor.

    Sanayİİ de çalıştığınıza göre muhtemelen tai desiniz, o fabrikada bir tabela var "bu tesis bize milletimizin emanetidir, koruyacağız, yücelteceğiz" diye, umud ediyorum bunun bilincinde çalışılıyordur.

    Alıntıları Göster
    Öncelikle düzgün bir şekilde açıkladığınız için teşekkür ederim. Yazdıklarınıza sonuna kadar katılıyorum.

    Benden bilgililer mutlaka vardı fakat iş başvurum çok güzel geçti ve işe alındım. Bahsettiğiniz gibi bir tabela var evet. Ve bütün çalışanlar bunun farkında. Milletimizin mirası gibi bakıyoruz ve Atatürk'ün yolundan ilerliyoruz.

    Burada birkaç arkadaş değişik argümanlarla muhaliflik yapıyor. Ancak doğrusu sizin yaptığınız gibidir. Teşekkürler tekrardan.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • 
Sayfa: önceki 56789
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.