Şimdi Ara

Türk bilim insanının Covid-19 sonrası görme kaybı araştırması tıp literatürüne girdi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
1
Favori
313
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Türk bilim insanının Covid-19 sonrası görme kaybı araştırması tıp literatürüne girdi



    Covid-19’un orta çıkışının ardından epey süre geçse de etkileri hakkındaki bilimsel çalışmalar devam ediyor. İlk olarak geçen sene Şubat ayında Covid-19’un ani görme kayıplarına neden olduğunu duyuran Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Ateş’in bu konudaki çalışması bir tıp dergisinde yayınlanarak dünya literatüründeki yerini aldı.



    Ayrıca Bkz.İlk kez Covid-19'u tedavi etmek için mRNA aşısı kullanıldı



    Prof. Dr. Orhan Ateş'in Covid-19'un, göz damarlarında tıkanıklığa yol açıp ani görme kaybına neden olduğunu tespit ettiği araştırması, Korean J Ophthalmol tıp dergisinde yayınlandı. Bu çalışma, dünya genelindeki yeni çalışmalara ışık tutacak.



    Türk bilim insanının Covid-19 sonrası görme kaybı araştırması tıp literatürüne girdi



    Prof. Dr. Ateş, geçen yıl Covid-19 tanısı almış veya tedavisi görmüş genç hastalarda ani görme kaybı şikayetleri üzerine klinik araştırma ve çalışma başlatmıştı.



    Covid-19 hastalarından alından numuneler neticesinde yapılan muayene ve tetkiklerde, görme kaybının Covid-19'a bağlı retinal damarlardaki tıkanıklık sonucu olduğunu belirledi. Bu hastalara medikal tedavi yanında hiperbarik oksijen tedavisini de uyguladı. Ani gelişen görme kayıplarının Covid-19’un bir komplikasyonu olduğu ve bu durumun hiperbarik oksijen ve medikal tedavi ile düzelebilir olduğu sonucuna varıldı.




    Kaynak:https://aa.com.tr/
    Kaynak:https://doi.org/10.3341/kjo.2021.0008







  • Böyle haberler okumayı ne kadar özlemişim. Sindire sindire okudum helal olsun

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Bir kişiye ait değil; Orhan Ateş, Mustafa Yıldırım ve Kenan Yıldırım' a ait çalışma. Bilimsel çalışmalarda tüm katılımcıların adını vermek şarttır!



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BekirHan -- 29 Mart 2022; 23:21:41 >
  • Covid-19 tanısı ile hastanede tedavi uygulanıp taburcu edildikten sonra ortaya çıkan görme bozukluğu vakasını covid-19 ile ilişkilendirildiği hastalardan birinin hikayesi...


    2020 temmuz ayında pcr pozitif çıkan hastanede covid-19 tedavisi gören klinik durumu düzeldikten sonra da verilen bazı ilaçlarla taburcu edilmiş. Covid-19 tedavi süresince hastaya; Asetilsistein, C vitamini, levofloksasin, deksametazon, kök hücreler ve plazma verilmiş, enoksaparin sodyum, hidroksiklorokin ve favipiravir ile taburcu edilmiş. Medikal tedavi bitiminden 8 gün sonra sağ gözünde görme kaybı ile hastaneye başvurmuş, 10 gün hiperbarik oksijen tedavisi gören hasta taburcu edilmiş, 2 hafta sonraki kontrolünde görme keskinliği, görme alanı ve fundus muayenesi normal çıkmış.


    Covid-19 tedavilerinde bir çok ilaç deneysel olarak hastalar üzerinde kullanıldı (HCQ) hidrosiklorokin de bunlardan biri. PUBMED'de HCQ ve CQ toksisitesinin oküler yan etkilerle en alakalı olduğunun yazılı olduğu bazı çalışmalar da bulunmakta. JAMA tıp dergisinde aşılamadan hemen sonra ortaya çıkan retina anormalliklerinin aşı ile ilişkili olup olmadığına dair "Nedensellik veya Tesadüfi" konulu 2021/09 tarihli bir makale de vardır.  


    Covid-19 tedavisinde kullanılan ilaçların veya aşıların tromboembolizm gibi yan etkilerinin gözardı edilip, bunun sonucunda göz damarlarındaki hasar sonucu oluşan görme bozuklukları da dahil benzer vakaları sadece covid-19 a bağlamak, kim bilir belki de ilaç ve aşıların yan etkilerini perdelemek amacını güdüyor da olabilir...



    Türk bilim insanının Covid-19 sonrası görme kaybı araştırması tıp literatürüne girdi


    Covid-19 tedavisinde HCQ kullanılıp yine görmeyle ilgili sorun yaşayan başka bir vaka

    Türk bilim insanının Covid-19 sonrası görme kaybı araştırması tıp literatürüne girdi


    Covid-19 tedavisinde kullanılan hidrosiklorokin toksisitesinin görmeyle ilgili yüksek ilişkisine dair çalışmalardan biri


    Türk bilim insanının Covid-19 sonrası görme kaybı araştırması tıp literatürüne girdi



    Kaynak linkler:

    https://jag.journalagent.com/kpd/pdfs/KPD-56823-REVIEW-TATLI.pdf

    https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/1662771

    https://jamanetwork.com/journals/jamaophthalmology/fullarticle/2783651

    https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30725771/




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kadobay -- 30 Mart 2022; 12:46:6 >




  • kadobay kullanıcısına yanıt
    Ben de covid geçirdikten sonra görme bozukluğu yaşayanlardan ım. Ama ne asi ne ilaç kullandım.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.