TÜMA öğrenci anketi sonuçları yayınlanmış. Şuradan ulaşabilirsiniz: Türkiye Üniversite Memnuniyet Araştırması (uniar.net) İLK 10'daki üniversiteler: 1.İYTE 2.YTÜ 3.Abdullah Gül Üniversitesi 4.Bilkent 5.Sabancı Üniversitesi 6.MEF Üniversitesi 7.Ege Üniversitesi 8.Hasan Kalyoncu Üniversitesi 9.Ted Üniversitesi 10.İzmir Ekonomi Üniversitesi Tüma araştırmalarını yorumlarken dikkat edilmesi gerekenlerle ilgili bir başlığım vardı (Tercih Döneminde TÜMA Araştırmalarının incelenmesi hakkında | DonanımHaber Forum (donanimhaber.com) )orada belirttiklerimi buraya da yazayım. Tüma yani Türkiye Üniversite Memnuniyet Anketi, yaptıkları anketlerle üniversiteleri çeşitli kategorilerde ölçüyor. Öncelikle bu araştırma ile ilgili ufak endişemi belirteyim: Örneklemlerin dağılımından vs. tam olarak emin değiliz ama daha önce yükseköğretimin başka alanlarında yaptıkları araştırmalar sonrası hocalara büyük baskı yapıldığı ve genelde alanlarında Türkiye ortalamasının hayli üzerinde atıf aldıklarını göz önüne alarak bu endişeyi ihmal edeceğim. TÜMA ile ilgili dikkat edilmesi gereken en önemli nokta aslında bu anketin belli ölçüde beklentileri ölçmesi. Yani ODTÜ çok aşağıda AGÜ çok yukarıda demeden önce ODTÜ'ye çok yüksek bir sıralamadan gidildiği ve beklentinin yüksek olduğunu ve yine bu beklenti bulunamayınca hayal kırıklığı oluştuğunu belirtelim. Yine AGÜ'ye gidenlerin beklentilerinin daha düşük olduğu göz önüne alınınca beklenenden daha iyi bir ortamla karşılaşınca bu durum AGÜ'yü listede ilklere taşıyor. O yüzden bu liste tam anlamıyla nicel bir liste değil, beklenti karşılanma anketi gibi düşünülebilir. Kriterler: Öğrenim deneyimi tatminkarlığı: akademisyenin ders anlatma biçiminden ne kadar tatmin olduğu, dersleri anlayıp anlamadığı, derslerde kullanılan yöntemlerin uygun olup olmadığı bu aşamada ölçülüyor. Cemil Yücel'in önerisi üniversitelerin örnek derslerinin izlenmesi ve oradaki metodları tercih yapacak olan öğrencilerin incelemesi ve bu dersleri göz önünde bulundurarak karar vermesi. Örnek: Bilkent (89) Bilkent Üniversitesi - YouTube Yerleşke ve Yaşamının Doyuruculuğu: mekansal ve etkileşimsel (kampüs yok ama sosyal hayat canlı ve öğrenciler bu sosyal ortamdan memnun) anlamda üniversiteler Akademik Destek ve İlgi: Derslerde güçlük çeken öğrenciler verilen destek/ hocalar yardımcı oluyor mu veya başka başarılı bir öğrenci üniversite tarafından kılavuzluk etmesi için görevlendiriliyor mu Kurumun Yönetim ve İşleyişinden Memnuniyet: öğrenci işleri/ idari işlemler/ rektörlük/ öğrenci sorunlarının üniversite yönetimi tarafından değerlendirilmesi (ODTÜ burada 79. Boun ise sonuncu yani 199. olmuş ve buradaki düşük puanları onları genel sıralamada da aşağıya çekmiş) Öğrenme İmkanları ve Kaynaklarının Zenginliği: Kütüphane/ derslikler/ dijital imkanlar/ ders materyallerinin niteliği ve niceliği gibi konuları içeriyor. Kişisel Gelişim ve Kariyer Desteği: Kariyer etkinlikleri/ sertifika katkıları/ derse giren kişilerin kim olduğu ve kariyerleri/ üniversitenin sağladığı kariyer olanakları Bu yılki ODTÜ kariyer günleri:ODTÜ Kariyer Fuarı | DonanımHaber Forum (donanimhaber.com) Bu yılki Bilkent kariyer günleri:Bilkent 10-11 Mayıs Kariyer Fuarı | DonanımHaber Forum (donanimhaber.com) Tematik üniversite meselesi: Piri Reis, SBÜ gibi bazı üniversiteler tematik alanlarda eğitim verdikleri için bu alanda kariyer isteyene öğrencilere başarılı eğitim verebiliyorlar. Benim görüşüm: Üniversite sıralamaları genelde dandiktir, bu sıralama da mükemmel bir sıralama değil. Ancak araştırmanın neyi ölçtüğünü ve alt alanların neyi içerdiğini öğrenip ona göre yorum yaptığınız zaman biraz daha faydalı hale geliyor. Aşağıya linkini koyacağım programda tercih döneminde dikkat edilmesi gereken şeyleri hocalar belirtmiş. Uzun bir program ama bence tercih yapacaklar/ hiç olmazsa ailelerinin (velilerinin) izlemesinde fayda var (22k'dan fazla izlenmeyi hak eden bir program). TÜMA 2022: Türkiye Üniversite Memnuniyet Araştırması (uniar.net) ÜNİAR'ın farklı araştımaları: Türkiye Üniversite Memnuniyet Araştırması (uniar.net) (2020 yılında yayınladıkları bu akademik ekosistem çalışması sonrası bazı üniversitelerde ortalık karışıyor ve bir süredir yeni bir tane yayınlayamıyorlar. Öğrenci Dostu Üniversite Şehirleri Araştırması (uniar.net) (Burada da şehirler sıralanmış) Engin Karadağ ve Cemil Yücel'in katıldığı (bonus olarak Fatih Altaylı ve Erkan Erkut da var) yükseköğretim ile ilgili program, bu programda TÜMA'nın yanı sıra farklı verilere de değiniyorlar (not enflasyonu gibi veya akademisyenlerin nitelikleri gibi): (89) YKS sonuçları eğitimdeki durumumuz hakkında ne söylüyor? (Teke Tek Bilim) - YouTube |
TÜMA 2023 araştırması

-
-
Bilkent yönetimden kaybetmiş puanları genelde açıkçası katılıyorum, son bir yıldır çoğu kişi yönetimin işleyişinden ve rektörlükten şikayetçi (elbette bir boun odtü kadar kötü durumda değiliz ama rahatsız edici durumlar var)
-
Güzel konu hocam eline sağlık, konudan bağımsız IYTE baya underrated ehm, che gibi bölümleri düşük kalmış. yalnız böyle anketler nerelerde yapılır kaç öğrenciye soruluyor baya kitlesel bir şey mi ? çünkü trollüne yanıt verenler de oluyordur.
-
Künyesinde vardı bazı bilgiler ama bence yeterince metodolojik bilgi paylaşmıyorlar. Zaten iki temel sorundan biri bu diğeri de dediğiniz gibi bunun bir anket olması sebebi ile yanıt verenlerin motivasyonlarını bilemiyoruz. Ancak kendileri katılımın yüksek olduğunu beyan ediyorlar ki ben de şahsen güveniyorum çünkü Engin Karadağ hoca özellikle eğitim bilimlerinde sağlam bir hocadır (gerçi çok iyi dediğimiz harvard proflarının veri manipülasyonu haberleri çıktıkça güveni sarsılıyor insanın ama neyse).
İYTE bu yıl fırlayacak herhalde, kontenjanları bile bayağı düşürmüş, 60'dan 40'a falan indirmiş temel bilimleri falan. Herhalde istatistik bölümleri, İYTE, odtü psikoloji ve İtü işletme müh bu yılın şovunu yapacaklar (ben bilkent econda da şov bekliyorum ama orası ayrı
)
-
iyte ve ytü nün sıralamaları underrated daha da yükselir ikisi
-
Dikkate alınabilir ama tam güvenmemek lazım odtü öğrencileri bazen zorluktan dolayı okuldan nefret ediyor çünkü özellikle final dönemi yapılsa sonuncu çıkarız
kontenjanlar çok can yakacak, bilkent iibf de underrated zaten işletme econ 500-600 ile kapamalı normalde bu sene değilse de 2 seneye dediğim yerlere gelebilir hem akademik anlamda cok iyi, hem özel sektörde çok güçlü üstüne 4-5k nakit bursu ve yurt imkanı var boun,koctan tek eksisi ankarada olması ahh bozkır ahhh
-
Hocam yurt işi çok karıştı. Yeni yurt yapmazsa koç olma yolunda ilerliyor bilkent de
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Öğrenci sayısı belli değil mi hocam yurt kapasitesi ona göre değil mi nası yurt kalmıyor ? gerçi eskiye nazaran millet yurdu hiç bırakmıyor eve çıkan çok çok az ondan olabilir. yine de bilkent bu durumda yeni yurt yapar bence odtü bile yapacak seneye
-
Top 6 için:
1. Bilkent
2. Sabancı
3. Koç
4. Odtü
5. İtü
6. Boğaziçi
2. Sınıf için :
Iyte
Ytü
Ege
Özyeğin
Gsü
Hacettepe
Tau
.
30-50
Bilgi
Ankara
İstanbul
.
.
70-80
Yeditepe
Gazi
Marmara
.
.
.
90-100
Tobb
Deü
Bahçeşehir
Bu şekilde değerlendirmek daha doğru olur diye düşünüyorum.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Bakalım hocam, benim görüşüm bu yıl 300k yapıp milletten parayı alıp o paraya yurt/amfi falan yapacaklar ve bu şekilde kredi çekmeyecekler. Ama süreç gösterecek devamını. Umarım dediğiniz gibi olur
-
Bilkent ile Koç arası baya bi fark var. Koç'unki gibi bir yurt krizi çıksa dahi üniversite dağ başında olmadığından ve en yakın evler 20 bin liradan başlamadığından dolayı öğrenciler o kadar mağdur olmaz
Kesinlikle ama yine de yurtlar bilkent için önemli bir avantaj. Umarım sorun büyümeden çözülür, mümkün olduğunca az mağduriyet oluşur
Bilkent'ten memnun olan yok ki
-
Hocam sen hangi had kudret ve güçle deuyu son 10siraya attın kim senin arkandaki guç
Arkamda milletin duası var hocam
İyte 1. Çıkması imkansız barınma ulaşım, yaz okulu çok sıkıntı anketi bizim rektörlük binasında yapmış olmaları lazım
Vallahi ben araştırmanın yalancısıyım hocam
. Bu arada İYTE makinede miydiniz siz
-
Ehmdeyim hocam
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
En Beğenilen Yanıtlar

Top 6 için:
1. Bilkent 2. Sabancı 3. Koç 4. Odtü 5. İtü 6. Boğaziçi 2. Sınıf için : Iyte Ytü Ege Özyeğin Gsü Hacettepe Tau . 30-50 Bilgi Ankara İstanbul . . 70-80 Yeditepe Gazi Marmara . . . 90-100 Tobb Deü Bahçeşehir Bu şekilde değerlendirmek daha doğru olur diye düşünüyorum. |
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X