Şimdi Ara

TÜM OPERATÖRLER 4,5G HIZ TESTİ [ANA KONU] 5G YE DOĞRU ADIM ADIM (271. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir - 4 Masaüstü
5 sn
28.966
Cevap
108
Favori
858.658
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
38 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 269270271272273
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • 5 tane baz koymuşsa çok goymuş gene. 97 bin nüfuslu ilçedeyim. Turkcell'in ilçe içinde sanayideki hariç 2 tane 4G baz var. :)
    El yapımı anten derken nasıl bir şey? 4G sinyal yansıtıcı bir cihaz mı almayı/yapmayı düşünüyorsunuz? Ya da 4G Vınn modeminiz mi var? Çanak anten tarzı bir şeyler yapılabilir. Cihazı evin dışına çıkaracağı için zaten daha iyi sinyal alacak, bir de yansıtıcı ile daha iyi olur tabi.
  • sis651 kullanıcısına yanıt
    Bizim mah Türkcell'in var hatta konuda anteniide paylaşmuştım 6 tane var 3 er nokta 2 anten bakıyor 800 1800 2600 var
    Note 4 de anteni gördüğünde geçiyor 2600 e evde 1 yada 2 kademe 800 alıyor aynı yerde baz olmasına rağmen T.telekom evde daha iiyi çekiyor 1800 ve 800 geliyor
    yanında bile 80 90 mpbs gördüm note 4 ile denemedim yanında tahminimce birleştrmiyor telefon

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • krkmz1666 kullanıcısına yanıt
    Hocam mahalle büyükmü ben kızılayda bile 2600mhz zor görüyorum birde 1 nisandan berimi var 2600 yoksa sonradanmı açıldı?
  • Mustafa Dmrl kullanıcısına yanıt
    Evet büyük nüfus müdürlüğü kaymakamlık vergi dairesi var ilk kurarken vardı ben adamların yanındaydım
    Note4 de frekans birleştirme yok sanırım 3 frekans birleştirebilen telefon lazım s7 , note 5 gibi o zaman yüksek hızlar alınır. Benim bağlı olduğum turkcell kulesi bu en tepede 8 tane anten var ama sadece 800 ve 1800 yayını yapıyor kule forum ankaraya oldukça yakın 2017 de 20+10 2100 yayını açsalar yeter 2600 beklentim yok :)

TÜM OPERATÖRLER 4,5G HIZ TESTİ [ANA KONU] 5G YE DOĞRU ADIM ADIM

Turkcell 'in 4.5G için hazırladığı bir infografik var. Buna göre 1200Mbps için ~80Mhz bandgenişliği ayarlanması gerekiyor.

TÜM OPERATÖRLER 4,5G HIZ TESTİ [ANA KONU] 5G YE DOĞRU ADIM ADIM

Vodafone'un 4.5G ihalesinde 800Mhz A1 bandını almadaki ısrarının altında, şebekesinde kullandığı singleRAN baz istasyonlarının bu A1 bandına optimize olmasının yattığını düşünüyorum. singleRAN şebekesini 3G için Huawei ile birlikte kurmuşlardı. Hem 3G hemde ufak güncellemelerle 4G destekliyor bu bazlar. 400Mbps'de R/L desteği var bu istasyonlarda. Yani masrafları minimum tutmak için mevcut baz istasyonları hangi banda daha uygunsa o bandı ihalede almaya çalıştılar. Böylece hem 4G'yi kısa zamanda aktif ettiler, hem kapsamayı genişlettiler, hemde birçok istasyonda neredeyse sıfır yatırımla sinyal verdiler. Hatırlarsınız ihalede 800MHz A1 bandını alacak firmaya diğer bandlarda olmayan bir hak tanımışlardı, A1'i kazanan operatör istediği 800MHZ bandını seçebilecekti. Yani seç, beğen, al durumu. Vodafone bu tanınan hak ile 801-811 ile 842-852 bandını seçip almış. Bakıyorsunuz 900MHz bandınıda 4G için en çok vodafone kullanmak istiyor. Buda yazdığım teoriyi destekler gibi sanki, nedersiniz...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Logic_Man -- 28 Kasım 2016; 21:16:7 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

3ayrı frekans aynı baz evde yakaladığım sinyaller
    TÜM OPERATÖRLER 4,5G HIZ TESTİ [ANA KONU] 5G YE DOĞRU ADIM ADIMTÜM OPERATÖRLER 4,5G HIZ TESTİ [ANA KONU] 5G YE DOĞRU ADIM ADIMTÜM OPERATÖRLER 4,5G HIZ TESTİ [ANA KONU] 5G YE DOĞRU ADIM ADIM

Ben band7 değilde band1 i bekliyorum band7'de 20mhz frekans varken band1'den 20+10 30mhz verilecek hemde çekimi daha güçlü olur 2100mhz 3g evimde full çekiyor 4g de durum nasıl olucak gelirse öğrencez :)
    Note 4 un cekim sorunu var zaten
    1800 d de 2 diş
    800 de de 2 diş

2100 pek gormedim bende hayırlı gelsinde kavuş

Valla hocam attığım resimdeki gibi 8 antenli koca istasyondan sadece 2 frekans yayın yapıyorlar bu baz istasyonu dediğim gibi forum ankaraya çok yakın ve forum ankaranın içinde 4g yok sadece belli yerlerde bu istasyondan 800mhz 4g geliyor başka yok turkcell'ide anlayamıyorum fiber yok diyemi açmıyorlar acaba frekansları bu aralar süperonline evime yakın yerde kazı yaptı 3 baz istasyonundan tekine fiber götürdü diğer ikisinde uğramadı belki hepsine birden fiber getirip açarlar öle ümit ediyorum :D
    O kadar teknik detaya bişi diyemem adamların işi
    Altta 1 tane mi kutu var sanki bu direkte 2 operator var gibi

Yok hocam sadece turkcell'in 50 metre ilerisinde vodafone'un kulesi var 200-300 metre kadar yanındada türk telekom'un kulesi var üçgen şekilde.
  • Benim gözlerimin körlüğünden olabilir ama ben bu istasyonda 4G göremiyorum. Alt gruo paneller Huawei RRU'lu 3G antenleri, üsttekiler de eski 2G panelleri bence. Üst antenlerin yanlarında RRU göremedim çünkü. Bulunduğunuz bölge neresi? Tek Marmara dışında Huawei kullanıyor sanırım Turkcell. Kabini görmeden Vodafone kulesi derdim buna, daha çok onlara benziyor gibi geldi.

@Mustafa Dmrl @krkmz1666

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sis651 -- 29 Kasım 2016; 1:47:46 >
    Hocam görüntüyü google maps den aldım 2014 yılının sanırım bu ondan olabilir ama şuanki halindede 8 anten var üst tarafta turkcell olduğuna eminim kulenin.

Buda lokasyon aradaki toprak yola girince 2014 yılına geçiyor 2015 yılındaki fotoğrafta alttaki küçük antenler kaldırılmış sanırım.

• Logic_Man kullanıcısına yanıt
    Sektörün içinde biri değilim, bundan dolayı Huawei'nin o SingleRAN hassasiyetini duymadım. Diğer 2 operatör de Huawei baz istasyonları kullanıyorlar. Eğer tek o frekans aralığına optimize ise diğer frekans aralıklarında başarısı daha az olacaktır. O durumda ihalede en fazla parayı ödeyen operatör olarak Turkcell bu pakete de saldırırdı. Huawei SingleRAN sisteminin böyle bir optimizasyon sıkıntısı çekmesi bana pek mantıklı gelmiyor, diğer iki operatör bile bile ayıplı mal almaz hani.
    A1 paketinde öyle bir ayrıcalık olduğunu bilmiyordun, ihale şartnamesini mi okudunuz?
    Tamam, şimdi oldu. Alttaki 3G panelleri kaldırıp; yerine en üste koydukları multibant panelleri kullanmaya başlamışlar belki.
    Hocam sizide yoruyorum gece gece kusura bakmayın ama merak ediyorum bu antenler tüm frekanslar için yeterlimi 4g de yani isteseler band 1,3,7,20 verebilirlermi aynı anda birde 2014 deki görseldeki radyolinklerin çoğu kaldırılmış sadece 1 tane küçük radyolink kalmış fiber getirmiş olabilirlermi?

• Görüntüyü Google'dan almışsanız bu istasyonun güncel hali değil. Görüntüdeki eski bir Huawei 3G istasyonu.
    Benim evim istasyona bir kilometreden daha yakın ama istasyon tarafındaki odalar hariç sinyal çok düşük oluyor. Çünkü eve bakan panel yok. 3G'de 4 sektör var, eve bakıyor biri. 4G'de ise 3 sektör kullanılmış ve eve de bakmadığı için kör noktada sinyal düşük oluyor. Çarşı tarafına ise bir panel bakıyor ve daha uzak mesafede olmasına rağmen sinyal o tarafta daha iyi.
    Bir de 4G'de kullanılan bant genişliği de fazla olduğu için eski 900 MHz gibi düşünmemek lazım.
    Anten basit bir metal yansıtıcı olsa yetecektir; zaten hızın iyi olduğunu söylemişsiniz balkonda. Çanak anten vs. gibi daha özel bir şey yapacaksanız da telefonun antenlerinin konumuna göre yapmanız gerek, genelde ana anten altta ve üstte de yardımcı antenler bulunmakta 2x2 MIMO için. Bu da ne kadar fayda eder, değer mi bilmem.

Anten girişleri tam görünmüyor ama muhtemelen yeterlidir. Gerekli RRU'lar takıldığında tüm bantlardan sinyal verirler; operatörün yatırımına kalmış bu. Eskisinden farklı bir istasyona fiber bağlanmıştır, bu durumda radyolinkler o taraftaki baz istasyonuna aktarılmıştır; ya da bu istasyona da fiber bağlanmıştır ki çevresinde Superonline F/O yazılı menhol olur o zaman.
  • quote:

Orijinalden alıntı: sis651

Sektörün içinde biri değilim, bundan dolayı Huawei'nin o SingleRAN hassasiyetini duymadım. Diğer 2 operatör de Huawei baz istasyonları kullanıyorlar. Eğer tek o frekans aralığına optimize ise diğer frekans aralıklarında başarısı daha az olacaktır. O durumda ihalede en fazla parayı ödeyen operatör olarak Turkcell bu pakete de saldırırdı. Huawei SingleRAN sisteminin böyle bir optimizasyon sıkıntısı çekmesi bana pek mantıklı gelmiyor, diğer iki operatör bile bile ayıplı mal almaz hani.
    A1 paketinde öyle bir ayrıcalık olduğunu bilmiyordun, ihale şartnamesini mi okudunuz?

Vodafone singleRAN bazlarını kurarken kullandığı anten tiplerininde bu duruma etki edebileceğini düşünüyorum. Baştan hangi frekans aralığında daha verimli çalışabileceğini tespit edip öyle ihale girdiler bence. 800Mhz spektrumda A1'i biz aldık, en yüksek kapsama bizde olacak reklamını yaptılar sürekli. Diğer operatörlerede Huawei aynı tip baz satmış olabilirmi bilemiyorum Vodafone'un sadece bizde var gibisinden bir açıklaması var. Fakat vodafone bu singleRAN işini çok ciddiye aldı kurulum yapmaya başladığından beri.

Evet, A1 bandında böyle bir ayrıcalık tanındı kazanacak operatöre. Hatta bunu ihale aşamasında TV'dede anlatmışlardı, İhale şartnamesini okumadım. Çok kısa bi araştırmayla internette bu konuyla ilgili şu haberi bulabildim. Videosunu veya daha detaylı bir açıklamasını bulursam yine eklerim geniş zamanda:

4.5G ihalesi 800 MHz A1 paketiyle başladı. Paket için kapalı zarfta Turkcell 377 milyon avro, Vodafone 380 milyon 100 avro, Avea ise 380 milyon 400 bin 1 avro teklif etti. Turkcell’in sözlü teklif sürecine katılmayı reddetmesinin ardından başlatılan açık artırmayı 390 milyon avro karşılığında Vodafone kazandı. Böylelikle A1 paketi içinde yer tercihi hakkını da elde eden Vodafone, tercihini 800 MHz’den yana kullandı.

A1 paketinin ardından sıra A2 paketine geldi. Vodafone A1 paketini kazandığından dolayı A2 için sunduğu teklif okunmazken; paket için Turkcell 375 milyon avro, Avea ise 374 milyon 1 avro teklif etti. Açık artırmanın sonunda Avea, 380 milyon avro karşılığında A2 paketini kazandı ve en sondaki frekans olan 891 MHz’i seçti. A3 paketi ise tek başına kalan Turkcell’in oldu. Turkcell, 811-821 MHz bant aralığını almaya hak kazandı.

https://goo.gl/zKAIcW

SingleRAN ile ilgili 30Mart2016 tarihli bir haberden alıntı yapayım:

Kırsal alanlar da kaliteli 4.5G hizmeti alabilecek

4.5G'yi Türkiye'nin en ücra köşesine kadar götürme hedefleri doğrultusunda 4.5G hizmet stratejilerini "4bucakG" olarak isimlendirdiklerini hatırlatan Öğüt, şunları kaydetti:

"Türkiye'nin dört bucağını 4.5G ile tanıştırmayı, elde ettiğimiz frekanslarla halkımıza en yaygın 4.5G hizmetini vermeyi hedefliyoruz. Vodafone Türkiye olarak, biz bunun Dijital Dönüşüm Hareketi'nin yeni bir evresi olduğunu düşünüyor, 4.5G teknolojisini yarının Gigabit Toplumu'nun giriş kapısı olarak görüyoruz. 4.5G ile birlikte 2G ve 3G'ye kıyasla bireylerin hayatına daha yüksek aktarım hızları, daha düşük gecikme süreleri, daha fazla kapasite ve daha çok kalite girecek. Bilgiye erişimimiz hızlanacak, daha yaygın bir kapsama alanına sahip olacağız. Türkiye'nin dört bucağını 4.5G ile tanıştırmayı, gerek elimizde bulunan 900 MHz, gerekse de yeni aldığımız frekansları kullanarak, sadece bizde bulunan baz istasyonu teknolojimizi kullanarak en yaygın 4.5G hizmetini vermeyi hedefliyoruz."

En geniş kapsama için 6 yılda 2 milyar TL'lik yatırım yaptı

Türkiye'de en geniş kapsamaya sahip operatör olacaklarını taahhüt eden Öğüt, şöyle devam etti:

"Bunu 800 MHz bandının yanı sıra 900 MHz bandında da sahip olduğumuz kapsama avantajıyla sağlamayı hedefliyoruz. 900 MHz bandında SingleRAN teknolojisini 2010'dan beri kullanan tek operatörüz. Bu bantta 4.5G hizmeti de verebileceğiz ve bu durumun sektörümüzde fark yaratacağını düşünüyoruz. SingleRAN, 4G ve üstü teknolojilerle uyumlu bir teknoloji. SingleRAN teknolojisi için 6 yılda 2 milyar TL'lik yatırım yaptık. Bu yatırımı yaptık; çünkü, SingleRAN'in 4G ve üstü teknolojiler, yeni nesil genişbant için ne kadar önemli ve gerekli olduğunu 6 yıl önce öngördük. Diğer yandan, Türkiye genelinde çekim noktalarımızı da iki katına çıkardık. Güçlü altyapımızla 4.5G teknolojisinin Türkiye'de her yerde herkese götürülmesini mümkün kılacağız."

Gökhan Öğüt: 4.5G “Dijital Dönüşüm Hareketi”nin Yeni Bir Evresi - Vodafone Medya Merkezi
    Gökhan Öğüt: 4.5G “Dijital Dönüşüm Hareketi”nin Yeni Bir Evresi - Vodafone Medya Merkezi
    http://medyamerkezi.vodafone.com.tr/basin-bultenleri/gokhan-ogut-4.5g-dijital-donusum-hareketi-nin-yeni-bir-evresi

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Logic_Man -- 29 Kasım 2016; 4:49:51 >

• 
Sayfa: önceki 269270271272273
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.