Şimdi Ara

TÜM GÜMRÜK PROBLEMLERİ, PTT UPS DHL TNT FEDEX AMEREX USPS CHINA POST ATATÜRK HAVALİMANI TOPKAPI (1475. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
11 Misafir (5 Mobil) - 6 Masaüstü5 Mobil
5 sn
30.354
Cevap
684
Favori
1.859.897
Tıklama
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
23 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 14731474147514761477
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • ebay üzerinden 290 euro'ya oto multimedya cihaz aldım. FedEx'le geldi ve İstanbul Havalimanı'nda gümrüğe takıldı. Ne yapmam gerekiyor? Müşavire para vermeden kendim vergisini ödeyip alamaz mıyım kargoyu? Tahmini ne kadar vergi öderim?

İstanbul Havalimanı gümrük müdürlüğünü günlerdir arıyorum, açan yok.

• ysnkrtkn Y kullanıcısına yanıt
    Fedex ten ücreti karşılığı ordinoyu alıp bir gümrük müşavirine vekalet verip işlemlerini başlatacaksın;tareks muayenesine de girecek;18000-25000 yaklaşık vergi masraf ücretler vs komple masraf çıkar tahmini...

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • SORGUMEMURU S kullanıcısına yanıt

Hocam 6K değerinde ürün için 18-25K masraf çok uçuk değil mi? Müşavirsiz kendim halledemiyor muyum? Bu ücreti ödemek istemezsem ürünü gümrüğe terk etmek için yapmam gereken bir şey var mı?

• ysnkrtkn Y kullanıcısına yanıt
    Terketsen de imha edeceklerse bu defa da imha ücreti istiyorlarmış ya da devlete gelir olmak üzere açık artırmayla satılırmış.., €150 geçtiği için ticari sayılıyor ve de firman olmadığı için işlemleri kendin yapamıyorsun,
    müşavir tutmak zorunda kalıyorsun..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SORGUMEMURU -- 3 Ocak 2023; 17:56:16 >

150 doların altında bir ürün almayı düşünüyorum ama siz yüzde 50 gümrük alırlar diyince sormak istedim. Çinden alacağım ürün (aliexpress değil satıcının sitesi) 120 dolar civarında ve 150 doların altında olduğu için %30 vergi alınmayacak mı? Ötv ya da pttnin şişirmesi gibi bir durum olup olmayacağını nasıl anlayabilirim?

• Ne alacaksın..

El feneri ve philips hue tarzı ürünler.

• Ötv kanunu 4 sayılı liste kapsamına giriyorsa ekstra yüzde 20 ötv daha, yoksa el feneri ve traş makinesi giriyor mu bilmiyorum ama sanmıyorum...

Tamamdır çok teşekkür ederim.

• Erturrk kullanıcısına yanıt

ne almıştın sonuç ne

• xxCrazyBoyxx01 kullanıcısına yanıt
    Kulaklık. Bulunduğum şehre bugün geldi halen vergi 0₺ olarak gözüküyor. Önümüzdeki hafta dağıtıma çıkar diye düşünüyorum

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Yun express ile aliexpressten ürün alan var mı? Ben 150 dolar altında bir ürün aldım ve gümrük vergisini önden ödedim, ancak satıcı yun express ile yolluyormuş. Aliexpressin kendi kargosu ile gelmediği için tekrar gümrük vergisi alabilirler diye düşündüm, yun expressle böyle bir şey yaşayan oldu mu?

• Merhaba, almayı düşündüğüm NAS ürününü sadece Amazon ABD'de bulabiliyorum. Fiyatı yaklaşık 739 $.

Daha önceki gümrük tecrübemde Amazon Almanya üzerinden almış olduğum çift erişim noktası için yaklaşık 7000 TL vermek durumunda kalmıştım. Bu rakamlar yaklaşık aynı seviyelerde mi çıkıyor acaba?

Geçenlerde 6 adet Noctua fan için de adet limiti 3'e düşürüldüğü için yanlış hatırlamıyorsam 5000 TL istenmişti.

Sanki sabit bir müşavirlik ücreti üzerine bir rakam ekliyorlar gibi. Bu alım için ne kadarlık bir ücret çıkabileceği tahmin edilebilir mi bu durumda?

Teşekkürler...

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • kgursu K kullanıcısına yanıt
    8bin 10bin çıkar tahmini...

• Bu rakamın aritmetiği nasıl size göre? €/$ rakamını yaklaşık 11 ile mi çarpıyorsunuz?

Bir de her üründe PTT ile gelmişse oraya gitmeniz gerekiyor, sadece 150 € üzeri olduğu bilgisini vermek için. Bunu aşabilecek bir formül var mı, PTT özelinde?

DHL ile çalıştığınızda böyle bir gereklilik olmuyor mesela. Bunun dışında 150 € ve 3 adet sınırları bir ayın içinde birden fazla ürünle ya da siparişle de aşılmış oluyor mu?

• kgursu K kullanıcısına yanıt
    Normalde aylık 5 adettir ptt niye kendi kendine 3e indiriyor anlamadım; müşavir, ordino, ambar ücreti, muayene, gümrük vergisi varsa ÖTV ilave gümrük kkdf vs. alırlar da alırlar; benim rakam tahmini belki daha da az çıkabilir...

• 5'ten 3'e inme mevzusu Noctua fan için konuştuğum gümrük müşavirinin verdiği bilgiye göre oldu, o iki adetten fazlasının sıkıntı yaratacağını söylemişti ve ben de iptal ettirmiştim.

Daha sonra bu konu hakkında konuştuğum Amazon yetkilisi adedin mevzuatta 3'e yeni düşürüldüğünü, o yüzden güvenlibir sayı olan 2 adedin önerilmiş olabileceğini iletti.

Konunun PTT ile ilgisi yok. PTT sadece gelmenizi talep ediyordu en son onlarla işlem yaptığımda, bu durum bir sorun gerçekten.

• Bir gümrük macerasını paylaşmak istiyorum, belki tecrübelerden faydalanan olur;

(Hikayede geçen olaylar yerler ve şahıslar tamamen hayal ürünü olup ülkemiz gerçekleriyle bir alakası yoktur. - Pana Film - )  

Evet,

Yaklaşık 10 senedir yurtdışından alışveriş yapıyordum ama uzun zamandır hiç bir şey almadığım için Mayıs 2022 de yürürlüğe giren kanundan haberim olmadı ve bir gaflette bulunup aliexpress'ten $245 lık bir cihaz aldım.

Satıcı "gümrük işlemlerini halledebilir misin?" diye mesaj attığında ben "tabii ya, nedir ki, en fazla %20 öder çekerim"  mealinde cevap vermiş bulundum, satıcı belli ki meseleyi benden daha iyi biliyor ki "ben yine de ürünü demonte halde 4 farklı paketle göndereyim" dedi, bende OK dedim, hatta "üzerine bedelini ne kadar yazayim" diye bile sordu bende "yaz be yeaa ne ödemiş isek, sorun olmaz" mealinde saçmaladıktan sonra satıcı hala beni uyandırmaya çalışarak "FedEX ile mi göndereyim DHL ile mi, hangisi TR de gümrük işlemlerinde sana kolaylık sağlar?" diye bile sordu ki şu an bunları yazarken bile ne kadar kaşındığımı farkettim :) Neyse benim "Farketmez be yeaaa" mealindeki cevabımdan sonra satıcı paketin üzerine $245 yapıştırıp ürünü FedEX ile yolladı.

Evet, paket Dubai, Hollanda, Almanyayı gezdikten sonra 2 gün içinde İstanbul Havalimanı Gümrükte cukkalandı :) Tabi o 2 günlük süreçte ben internette gezinerek yavaş yavaş aydınlanma yaşıyorum, "ne olabilir ki gümrükte" modundan "hass..ir, s.ç..tık" moduna evrildim  

Gümrüğe takılan bu ürünü müşavir olmadan şahıs olarak çekmenin mümkün olduğunu bir müşavir bana söylemişti ama şunu da eklemişti: "Keşke parasını verip müşavir ile çekseydim dersin, kolay değil" diye ve bu konuda sanırım gerçekten haklı,

Sonuç olarak 1000TL+KDV ye bir müşavir ile anlaştım.(normalde 1500+kdv ile çalışıyorlarmış, ben referanslı gidince indirim yaptı(!) sağolsun).

Tabi müşavir araştır, bul, FedEX ile iletişime geç, onların yönlendirdiği müşavir ile anlaşmaya çalış (Bu arada FedEX in yönlendirdiği MedTria Müşavirlik hala bana mail ile masraf bilgisini dönüş yapacak...) derken tabi bizim yavru Çelebi Geçici Depolama denilen yerde kuzu gibi yatıyor. Yatsın yatmasına da mübarek ben 5 yıldızlı otele o kadar ödemiyorum, nasıl bir depoymuş ki durdukça tomar tomar fatura çıkıyor. Olaylar, evraklar, yazışma telefon trafiği derken 8 gün yattı yavrucak. 

Bu arada gittiğim 4 Gümrük müşavirliği benim ürünümü çekmeyi kabul etmedi, "biz şirketlerle çalışıyoruz, şahıs ürünlerini çekme prosedürümüz yok, kusura bakmayın" diyerek kibarca pışpışladı, aslında mealen dediler ki "olum biz milyonluk gümrük mallarıyla uğraşıyoruz, enerjimizi niye senin 245 dolarlık malına harcayalım". 

Neyse tanıdıklara felan soraraktan tanıdıkların tanıdıklarının tanıdıkları bir müşavir bulduk.

Süreci anlatayım:

Gümrük müşaviri ile anlaştım, vekalet istedi, matbu bir vekalet dilekçesi gönderdi, onunla notere gittim, 492 lira bayılıp vekaleti verdim, fotosunu whatsapptan attım, "abi orijinali lazım değil mi, whatsapptan attığım foto yeterli mi" dedim "yeterli yeterli sıkıntı yok" deyip işlemlere başladılar, bu süreçte Müşavirlikçe benden istenen evraklar:

1. Kargo firmasından gelen Varış İhbarı Yazısı (dedim o bende yok, ara FedEX i iste dediler, aradım, tr.fedexordino@tnt.com adresine mail at dediler, attım, ertesi gün geldi, yolladım müşavire)
    2. Ürünün Faturası (dedim o da bende yok, dediler satıcıdan iste, yazdım satıcıya, tabi orası Pekin, adamlar uyuyor, ertesi gün fotosunu attılar faturanın, yolladım müşavire)
    3. Ödeme yaptığına dair Banka Dekontu (Abi diyorum, dekont var ama tutarı $245 değil $360lı birşey, çünkü bu ürünle birlikte başka ürünler de aldım, hepsini birlikte tek seferde çekti aliexpress, diğerleri küçük şeyler olduğu için gümrüksüz ulaştı bana, "o zaman sıkıntı, sen ürünün değerini düşük mü gösterttin diyebilirler" mealinde birşeyler dediler, hatta bu yüzden mi bilmiyorum "kargo ücretini $100 gösterdik" dediler, halbuki kargo ücreti $245 e dahildi)
    4. Ürünün web sitesi linki (doğru gümrük kodunu (GTIB) bulmak için)

Neyse belgeleri tedarik edip müşavire postaladıktan sonra (Tabi bunları -noter hariç- bilgisayar başından yapıyorum , şahsen gidip uğraşmayı gözüm yemedi çünkü hiçbir prosedürü bilmiyorum, "neyse parasını vereyim" dedirtecek bir süreç) işlemleri uzaktan takip ediyorum.

E-Devlet te 3000 lira vergi borcunun düştüğünü gördüm,  (bu kadar beklemiyordum).

Sonra Müşavir masraf listesini yolladı:

3000 - Vergi

1180 - müşavirlik komisyonu

1845 - 8 günlük 5 yıldızlı Ardiye (Depo) tutarı

370 - Ordino evrağı (kargo firmasından alınan ve neden pahalı birşey olduğunu anlamadığım evrak!!)

TOPLAM= 6.325 TL 

Paşa Paşa gönderdim parayı tabi. 

Parayı gönderir göndermez ürün çekildi, FedEX e teslim edildi, ertesi gün elime ulaştı paketler.

Sen misin dışardan 4600 liralık ürün almak isteyen?

Sonuç : 4600 + 6815 = 11.415 TL  

Yen mi Yemen mi...

Sonra bi uyandım, "Oh dedim" ya, ne saçma bir rüyaydı, neyseki ülkemde dövizi durdurabilmek için böyle saçma kanunlar yok. 

Bitti.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sedatyol35 -- 18 Ocak 2023; 17:39:33 >

• Merhaba arkadaşlar, Tübitak projem için o bütçeyle Çin'den FedEx aracılığı ile yaklaşık 55-60 dolar arasında bir PCB siparişi verdim. Ürün 2 gün önce istanbula inmiş, bu gece baktığımda ürünün FedEx gönderi takibinde "Tutuldu, ödeme alınamadı." durumunda olduğunu gördüm. Bu ne anlama geliyor? Gümrüğemi mi takıldım, ödemeden kasıtları ne? Tübitak ile görüştüğümde bana gümrük problemleri için bir kağıt ayarlayabileceklerini söylemişlerdi ihtiyaç halinde. Ancak ben gümrük ya da Fedex tarafından aranmadığım için şu aşamada ne yapabileceğimi bilmiyorum. Konu hakkında bilgili arkadaşlarım fikir verirse çok sevinirim. Son olarak kimle iletişime geçebilirim?

• Arkadaşlar merhaba..Biraz canım sıkkın burada paylaşmak istedim. İnsta360 onex2 aksiyon kameram vardı ve kameranın global garantisi bulunmaktaydı.1 ay gibi bir süre içinde kamera bozuldu.Ben de Çinli üretici firma ile iletişime geçtim.Sorunu tespit etmek için benden video istediler.Videoyu çektim yolladım.Onlar da çözemediler bize kamerayı yollayın bakalım dediler. PTT kargo ile Hong Kong'a kamerayı yaklaşık 250tl'ye yolladım.Kamerada üretim hatası tespit edildiğini tarafıma bildirdiler ve bana yeni bir kamera yollayacaklarını söylediler.DHL ile anlaşmalı olduklarını ancak Türk gümrüklerinin çok sıkı olduğunu tercihen başka bir ülkeden teslim alabilme durumum varsa oraya yollamanın daha iyi olacağını da eklediler....Ben de ne bileyim daha önceden hiç böyle bir gönderim işim falan olmamıştı...Bana yollayacakları kamerayı Gift etiketi aldında 80 euro olarak işaretleyip yolladılar.Kargo çok hızlı bi şekilde 1,5 günde İstanbul'a ulaştı.Tabi heyecan büyük ama gümrük işlemleri falan hiç aklıma gelmiyor.Derken DHL aradı ürünün gümrüğe takıldığını benim bir müşavirlik firması tutmamı ancak ürünü öyle alabileceğimi söyledi.Benim de tanıdığım bildiğim bir firma olmadığı için gümrük çekim işlemlerinin DHL forward ile yapılmasını tercih ettiğimi söyledim ( Çin firması bu işlemlerin parasını ödeyeceğini beyan etmişti) .Bugün gümrük işlerimi takip eden DHl yetkilisi aradı ve benden kemaraya dair CE belgesinden tutun LDV , EMC test raporlarına dair belgelerin üretici firmadan istenip kendilerine mail atmam gerektiğini söylediler.Çıkması muhtemel ücretleri de önceden kestiremediklerini ama gümrük memurunun kamera için 500 euro değer biçtiğini söylediler.Dolayısıyla gümrük vergisi , ötv ve daha benim ilk defa duyduğum bir çok verginin ödenmesinin muhtemel olduğunu öğrendim hatta telefon konuşmasında Türk standartları Enstütüsünün de kamerayı değerlendireceği bunun yaklaşık 4 bin tl gibi bir bedeli olacağını da söylediler :D Sanırım iade hakkımı kullanıp kameranın tekrardan üreticiye yollanmasını isteyeceğim.Diğer türlü benim düz bir vatandaş olarak envai çeşit ithalat vergisini ödemem imkansız....Durduk yere elimdeki kameradan oldum...İşlerin böyle olacağını bilseydim kamerayı bozuk olarak kullanmaya devam ederdim...

• 
Sayfa: önceki 14731474147514761477
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.