Şimdi Ara

Tüketici hakem heyeti seçimlik hakkımı hiçe saydı.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
77
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 1
Giriş
  • Bundan 8 ay önce, arızalanan bilgisayarım ve servisin sorunu çözmemesi sebebi ile tüketici hakem heyetine başvuruda bulundum (cihazım servise gitti ve sorun çözülmeden geri geldi). Geçen günlerde e-devlet üzerinden başvurumun sonuçlandığını gördüm ve karar forumuna baktığımda mahkemenin beni haklı bulduğunu ancak malın ayıpsız misli ile değişim istediğimi açıkça belirtmiş olmama rağmen mahkeme ücretsiz onarım kararı vermiş. Yapay zekaya sordum ve bana bu şekilde cevap verdi.

Yerleşik Yargıtay uygulamasına göre:

• Seçimlik hak tüketiciye aittir.
    • Mahkeme veya hakem heyeti, tüketicinin seçtiği hakkı re’sen değiştiremez.
    • Onarım mümkün olsa dahi, tüketici değişim hakkını seçmişse bu talep yerine getirilmelidir.

Aksi yorum 6502 sayılı Kanun’un 11. maddesini işlevsiz hale getirir.

Başına daha önce böyle birşey gelen oldu mu nasıl bir yol izlemeliyim?

• Bu durum uygulamada zaman zaman görülmekle birlikte hukuken doğru değildir; 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 11. maddesi açık biçimde ayıplı malda seçimlik hakkın tüketiciye ait olduğunu düzenler ve gerek Tüketici Hakem Heyeti gerekse mahkeme, tüketicinin açıkça “ayıpsız misli ile değişim” talebine rağmen re’sen onarım kararı veremez; Yargıtay’ın yerleşik içtihadı da bu yöndedir. Bu nedenle izlemeniz gereken yol, kararın size tebliğinden itibaren 15 gün içinde Tüketici Mahkemesi’ne itiraz (iptal) davası açmaktır Tüketici Mahkemesi bulunmayan yerlerde Asliye Hukuk Mahkemesi tüketici mahkemesi sıfatıyla görevlidir. Dava dilekçenizde, başvuruda değişim hakkının açıkça seçildiğini, hakem heyetinin bu iradeyi aşarak karar verdiğini ve bunun kanuna ve yerleşik yargı uygulamasına aykırı olduğunu vurgulamanız yeterlidir; uygulamada bu tür davalar çoğunlukla tüketici lehine sonuçlanmakta ve karar değişim yönünden düzeltilmektedir. Süre kaçırılmadığı sürece hak kaybı yaşamazsınız; ancak 15 günlük itiraz süresi hak düşürücü olduğundan gecikmeden hareket etmeniz önemli

• avukatfatihozdemir kullanıcısına yanıt

Teşekkür ederim, yarın ilk iş bütün bilgi ve belgeleri düzenleyip adliyeye gideceğim.

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.