Şimdi Ara

TSMC'nin 2nm ve 1.4nm planları paylaşıldı: Daha erken geliyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
1
Favori
479
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • TSMC'nin 2nm ve 1.4nm planları paylaşıldı: Daha erken geliyor
    Dünyanın önde gelen yarı iletken üreticisi TSMC, tesis kurma çalışmaları son hızda sürerken çip üretiminde Angstrom dönemine geçiyor. Yeni raporlara göre şirket, 2nm ve A16 süreçlerini ABD'ye bir yıl erkene aldı. Ayrıca Tayvan'daki Kaohsiung tesisinde 2028'de 1.4nm A14 üretimini başlatacak.

TSMC'nin 2nm ve 1.4nm planları paylaşıldı

Taiwan merkezli üretici, küresel rekabette hız kesmeden ilerliyor. Ctee'nin haberine göre TSMC, Kaohsiung'daki dev yatırımını genişleterek altı fabrika kurmayı planlıyor. Bunlardan beşi 2nm ve A16 süreçlerine, altıncısı ise yüksek performanslı A14 teknolojisine ayrılacak. Yaklaşık 50 milyar dolarlık bu yatırım, TSMC'nin Angstrom dönemindeki liderliğini pekiştirecek.

ABD tarafında da planlar hızlanıyor. Arizona'daki Fab 3 ve Fab 4 tesislerinde 2nm üretiminin 2026'nın ikinci yarısında başlaması bekleniyor. TSMC'nin takvimi bir kez daha öne çekmesiyle, ABD üretimi Tayvan'daki hatların yalnızca bir yıl gerisinde kalacak. Dolayısıyla ABD hükümetinin TSMC üzerindeki baskısı, iki ülke arasındaki üretim farkını azaltma yönünde etkili olmuş durumda.

Ayrıca Bkz.ARM CEO’su Rene Haas: Zaman Intel’i cezalandırdı, TSMC’yi yakalamak çok zor

Ayrıca 2nm'nin ardından A16 sürecinin de ABD'de uygulanması planlanıyor. Böylece TSMC, hem Tayvan hem de ABD üretim hatlarını senkronize ederek tedarik zincirini daha güvenli hale getirmiş olacak. Rekabet cephesinde ise TSMC'nin karşısında ciddi bir rakip halen yok. Intel'in 14A sürecinin 2028'de seri üretime geçmesi planlanıyor ve bu dönemde TSMC'nin A14 üretimiyle eş zamanlı ilerlemesi bekleniyor. Bu da iki üreticiyi uzun yıllar sonra aynı teknolojik düzeyde buluşturacak.

Kaynak:https://wccftech.com/tsmc-plans-for-next-gen-chip-production-surfaces-up/

• bi yapamadılar gitti şunu

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

• Windows 11 kullanıcısına yanıt
    Sizce 1.4 veya 1 nanometre sürecine geçtikten sonra ne olur sabit kalıp çekirdek mi arttırırlar ya da gpu farklı bir seviye ye mi gelir

• quote:

Dünyanın önde gelen yarı iletken üreticisi TSMC, tesis kurma çalışmaları son hızda sürerken çip üretiminde Angstrom dönemine geçiyor.

Böyle bir şey yok, pazarlama hilesi sadece.

• UmutCAN41 U kullanıcısına yanıt

Silikon için 1nm civarına gelindiğinde 3D istiflemeden bahsediliyor. Aynı alana daha fazla transistör. Eğer üretim hatları da uygunsa bu yöntem bir süre kullanılabilir. Mevcutta depolamada benzeri teknolojilerde kullanılıyor ,ai sanırım aynı. Üretim hatları fazla değişmeyecek de bu teknik epey zaman kazandırır. Ama bir süre sonra istif sayısı bir adetten sonra enerji tasarrufu çok artmayacağını düşündüğüm için alternatifler zorunlu olacaktır. Bir de şu bakımdan düşünelim. Birden fazla chiplet ile üretilen yongalarda chipletler üst üste tek yonga olarak üretileceğinden yongalar çok daha küçük boyuta düşebilirler.

1nm altı için grafen gibi silikondan farklı materyallerden bahsediliyor. Daha farklı tezknikler de var ancak üretim zorluklarından bahsediliyor.

Hepsinin avantajları olduğu gibi dezavantajları da var.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
    Kısacası geçmişte büyük kameralar büyük bilgisayar küçüldü küçüldü aynı şekilde telefon boyutlarında eğer işletim sistemleri de buna uygun aplikasyonlar yaparsa mıbil bilgisyar olabilir. Sağolun yazdıklarınızı düşündüm de herşey bayağı esnek ve özgür olacakmış gibi düşündüm

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Gerçek boyutlar:

TSMC'nin 2nm ve 1.4nm planları paylaşıldı: Daha erken geliyor

en.m.wikipedia.org
    2 nm process - Wikipedia
    https://en.m.wikipedia.org/wiki/2_nm_process

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• interwap kullanıcısına yanıt

Cok net hatirliyorum 14nm doneminde 7nm icin silikonun fiziksel sinirlari daha fazla kucultulemez diyorlardi. Simdi 2nm paketliyorlar. 1nm den bahsedince aklima geldi gecmis yillar.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
    || 2*1 GB Kingstone DDR2 800MHz || CoolerMaster 460W PSU || Askere gittim gelicem 12-2009 || Geldim 03-2011 ||
  • tembeler kullanıcısına yanıt
    EUV litografi ve Finfet gibi yapılar etkili oldu.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.