Şimdi Ara

TSMC, Apple ve Nvidia için 2nm işlemci üretimine hazırlanıyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
0
Favori
322
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • TSMC, Apple ve Nvidia için 2nm işlemci üretimine hazırlanıyor
    TSMC’nin 2nm işlemcilerin üretimi için Tayvan’daki yeni fabrikasına 1000 Ar-Ge elemanı gönderdiği biliniyor. Bu tesis hâlâ yapım aşamasında ancak yakında tamamlanması bekleniyor. Tesis, son teknoloji ürünü bir yarı iletken üretim tesisi olacak. TSMC, 2025 yılında 2 nm işlemcilerin seri üretimine geçmeyi planlıyor.

Ayrıca Bkz.TSMC kara günleri atlattı, tünelin sonu göründü

TSMC 2nm işlemci neler sunacak?

TSMC'nin 2nm işlemcilerinin hem hız hem de güç tüketimi açısından önceki 3nm işlemcilerden önemli ölçüde daha iyi performans göstermesi bekleniyor. 2nm yongalar, %10 - 15 daha hızlı olacak. Ayrıca, 3nm yongalarla aynı hızda çalışmalarına rağmen %25 - 30 daha az güç tüketecekler.

TSMC'nin 2nm üretimine hazırlanma hamlesi ilk bakışta önemsiz gibi görünse de aslında çok büyük bir olay. TSMC, aralarında Apple ve Nvidia'nın da bulunduğu onlarca teknoloji devi için çip üretiyor. Çok daha güçlü telefonlar, bilgisayarlar, ekran kartları ve oyun konsolları göreceğiz. 2nm yongaların daha küçük boyutlu olması ve daha az enerji tüketmesi de aşırı ısınma sorunlarını çözecektir.

Kaynak:https://www.gizmochina.com/2023/06/22/tsmc-2nm-chip-production/

• 130nm haberini hatırlıyorumda hep aynınterane güç tüketimi azalıcak ısı düşecek lakin her seferinde ikiside arttı özellikle güç tüketimi

• NoCommand N kullanıcısına yanıt
    bunlar olurken işlem gücü kaç bin kat arttı?

Tüketici talebiyle alakalı tamamen. Mesela Nvidia Maxwell serisi ile birlikte güç verimliliğinde sıçrama yapmıştı ama aynı dönemde tüketiciler 3 fanlı ekran kartlarına, devasa iç hacimli kasalara ve yüksek kapasiteli psu'lara yöneldiler. Haliyle elde imkan varken üreticiler de güç tüketimini köklediler. Tüketici daha kompakt ürünlere yönelseydi üreticiler de öyle hareket ederdi.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hep daha az tüketecek diyorlar ama daha hızlı işlemci yapıp güç farkını orada kullanıyorlar.

Anca işte ben bu yorumu yazarken eskisine oranla daha az enerji tüketiyordur.

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
    Hayır hocam güç tüketimi azalıyor. Siz bir benchmark senaryosu hazırlayın. Her şeyin aynı olduğu bir durumda aynı FPS'i yeni nesil daha az güç ile veriyor. Sana daha güçlü güç kaynağı aldırması, daha büyük soğutma bloğu satmasının sebebi kartın yapabileceklerini geliştirdikleri için. Yeni nesille daha gelişmiş ayarlar, daha yüksek fpsler alırsın istersen diyor. Dilersen kullanma. Ben 1080p 75HZ ile 6800xt kullanıyorum. En son oynadığım oyun valhallaydı ve 1050 TI kartım vardı. Ekstra güç girişi olmayan 1050 TI PCI-E slotundan 75w güç kullanıyor. Onunla low-med karışık 1080p de 30-40 fps alıyorum. 6800xt ile 1080p ultra + %150 çözünürlük ölçeklendirme ile vsyn-c açık 75 fps sabit alıyorum 90-100w kullanıyor. Blok büyük, watt ihtiyacı büyük ama senaryo farkına bak. Resmen aynı güçte devasa bir kaynak kullanım farkı var. 4090'ın misal 450w ile yapabildikleri inanılmaz ötesi bir şey. Fazla güç falan kullanmıyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ridianod -- 24 Haziran 2023; 16:33:21 >

• 40nm ve altına moleküler olarak çok zor, imkansız diyorlardı, 2nm gelio 20A da kapıda bekliyor. Adamlar çalışıyor bizde de sadece laf var, yazı var, çamur atma var. Takdir etme, fikri beğenme, destek olma, ... yok!

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • 2nm den 1nm ye düştüğü zaman da muhtemelen çok daha güçlü ve az enerji kullanan çipler göreceğiz. Sonrası artık bambaşka teknoloji boyutu. Nm altına inilecek.

• Haberde geçmemiş ama GAA üretimine geçilmesi fark yaratacaktır.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • rakanishu R kullanıcısına yanıt

Doğru bir yorum, GAAFET (çok yönlü alan etkili transistör teknolojisi)'ne geçiş fark yaratacaktır. Bu en çok yine NVIDIA'nın işine gelir, çünkü 5000 serisnde GB102 çipi ile 30K'lık Cuda birimlerine ulaşılacağı söyleniyor. Güç tüketimini dengede tutmak için 3 nm yeterli gelmeyebilir, 4000 serisi de 5 yerine 4 nm'yi bu yüzden kullanıyor.

TSMC, Apple ve Nvidia için 2nm işlemci üretimine hazırlanıyor
  • her teknolojinin bi artısı birde eksisi yanında gelir !
    1nm ve ötesinede geçilecek
    ama ileride olası bir güneş parlaması dalgasında
    bu mimarilerin hepsinin birden çöp olma riski
    mimarinin küçülmesiyle birlikte artmakta.

siz siz olun eski ve yavaş ve hantal dediğiniz sistemlerinizi elden çıkartmayın
    gün gelecek bir şekliyle onları mumla arayacağınız günler 10 yıl içinde
    hiç beklemediğiniz bir güne denk gelecek

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.