Selam arkadaşlar transistörler hakkında sormak istediğim bir şey var. Transistörün collector akımı hesaplanırken karşımıza şöyle bir formül çıkıyor Ic=Ib x ß Bu formüldeki beta değerinin kullanılan transistöre göre kataloglardan bakılması gerekiyormuş, ama mesela 2n3055 i ele alayım internetten indirdiğim 2n3055 e ait hiçbir datasheet de böyle bir Beta değerine rastlamadım... Bu beta değeri nedir? DataSheetlerde başka bir simge ile mi gösterildiği için bulamıyorum ? Saygılar :)
Ortak Emitörlü devrede DC KISA DEVRE AKIM KAZANCI ß (Beta) olarak adlandırılır.
Aslında bunun ing. karşılığını bilsem datasheet lerde kesin yazıyordur.
Aha galiba buldum... DC CURRENT GAIN olabilir mi ?
buldum. ßdc=hFE=IC/IB dir.
Kataloglarda genelde Hfe diye geçiyor. Ulen kendi sorumuzu kendimiz cevapladık iyimi. bit yeniği teşekkürler konuya başka açıdan yaklaşmamı sağladın :)
Evet DC akım kazancı hFE diye de geçer.Bu h "hibrit devre " parametlerinden gelmektedir.Beta/hFE transistörlerde sıcaklığa bağlı olarak değişir.Bunu görmek için multimetrelerde hfe ölçüm özelliği vardır.Oraya bir transistörü takıp yanına da kibrit yakarsanız bu değerin arttığını görürsünüz.Bu nedenle iyi bir transistör devresinin parametrelerinde beta olmamalıdır,yani devre betaya bağımlı olmamalıdır.
quote:
Orjinalden alıntı: compi
buldum. ßdc=hFE=IC/IB dir.
Kataloglarda genelde Hfe diye geçiyor. Ulen kendi sorumuzu kendimiz cevapladık iyimi. bit yeniği teşekkürler konuya başka açıdan yaklaşmamı sağladın :)
hFE = DC'deki akım kazancı hfe = AC'deki akım kazancıdır. Genellikle de birbirinden farklı olur. kataloglarda ikisi de yazabilir biri de. bir de alfa vardı ama tam hatırlayamadım şimdi
gerek yok multimetrede hFE yazan kısma npn veya pnp olu$una göre baz emetör collector uclarını multimetrede yazdıgı $ekliyle yerle$tirirsen hfe=Beta yı görürsün ekranda zaten..
dc akım kazancı bi ben demedim bende diyimde tam olsun bari
H669a transistör için değerler normalmi ustalarim hFE değeri düşükmü
@RKeles93
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sensation45 -- 29 Haziran 2017; 15:23:35 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
C5171 transistör değerleri normalmi
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme